Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ragazzoni
    CBC Senator XXL
    • 24.02.2009
    • 774
    • Obrenovac i okolina
    • Opel Omega 2.0i-16v

Jako korektno ispraćeni radovi u slici i reči. Fabricki ugradjen kuglični ležaj sa pretpostavljam teflonskim kavezom ima prednost u odnosu na metalni kavez zato što neće da ZAROBI kuglice i onemogući kotrljanje kod poluokvašenog-suvog trenja i povećane temperature, što metalni kavez hoće. Radnja u kojoj ste kupili ležaj je poznata po prodaji ležajeva bar xx godina, jako korektni, a možete kod njih i dobiti savet u vezi ležajeva.
    ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
    Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• miki_ni
      CBC Početnik
      • 06.02.2018
      • 5
      • Nis
      • Opel Meriva

Pozz gospodinu Stevi, koga sam nedavno kontaktirao u vezi ulja, i naravno svim ostalim forumasima.
      Zeleo bih da sa vama podelim par iskustava, i ujedno postavim par pitanja. Od nedavno sam vlasnik Opel Merive 1.6 16v 2005 god. U zadnje vreme sam primetio mali problem prilikom ubacivanja u prvu brzinu (u vidu otpora), kao i prilikom ubacivanja u rikverc u vidu kao blagog krcanja, kao kad ne stisnete kvacilo do kraja. Medjutim to se sporadicno javlja. Ima dan-dva nema, pa se opet javi. Posto mi je ovo prvi auto, u zadnje vreme dosta citam forume, i iskustva ljudi, pa sam tako naceo i temu ulja u menjacu. Ugrabio sam danas vremena da odem do majstora u zelji da promenim ulje u menjacu, jer svakako svi to ovde, manje vise, i preporucujete. Svakako bih to uradio i da nisam imao problema. Ako neko zeli sam da promeni ulje u doticnom vozilu, treba da zna da ne postoji ispusni sraf sa donje strane, vec se skida ceo onaj poklopac sa donje strane, koji ima mozda 10-tak srafova. Neverovatno da nisu mogli da naprave ispust. Nivo ulja je moguce proveriti sa strane na srafu (gde se i doliva), koji je namegnetisan, kao kod vecine srafova, ali za ispust. Kad smo otvorili poklopac, isteklo je mozda oko 300-400 ml, a po specifikacijama trebalo bi da staje oko 1,6l. Prvo pitanje, gde je ulje? Uvek parkiram auto na isto mestu, nikad ispod nije bilo nikakvog curenja, a i dole na poklopcu je sve bilo suvo. Da li je moguce da se vremenom ulje trosi u tolikoj meri, s obzirom da je to zatvoren sistem? Majstor je pogledao u nekom programu na kompu, i ustanovio da u moj auto ide ulje 75w90. U najblizoj prodavnici imali su dve vrste ulja, neko nisam zapamtio naziv od 650 din, i drugo FEBI bilstein 75w90 GL-5 od 1000 din/l. Uzeo sam ovo skuplje. Drugo pitanje je da li sam izabrao pravo ulje?

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Ulje je o.k. Febi je GL-4/5 SAE 75W-90 a takvo (i) ide u manuelni menjač vašeg vozila.
        (mislim da je dopušteno i 75W-80 ali da je ovo bila primarna preporuka)

Tako da tu (bar) nema dileme.

Čim osetite bilo kakav problem sa menjačem trk kod majstora. Inače, nivo ulja se proverava (ne znam šta kaže Opel) na 1-4 god. (najbolje svake godine na tehničkom pregledu ili ako tamo ne rade u sopstvenoj režiji).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• miki_ni
          CBC Početnik
          • 06.02.2018
          • 5
          • Nis
          • Opel Meriva

Cudi me samo da je onako mali nivo ulja bio u menjacu. Doduse ne znam da li je ikada to i proveravano kod prethodnog vlasnika. Takodje ono sto sam mogao da nadjem na netu po specifikaciji trebalo bi da staje 1,6l, a mi smo uspeli da dosipamo samo 1,2l. Sacekacu neki period pa cu opet ici da proverim.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Po svemu navedenom, izgleda da je u menjaču ostalo cca. 0,4 lit. ulja, tako da je bilo bar 0,8 (tj. polovina). I to je loše, ali svakako bolje nego "bez ulja" (sa 1/4). Neko kraće vreme sa 1/2 nivoa se može voziti ali svakako svaki manjak (pa progresivno) skraćuje vek menjaču, i naravno (srećnim okolnostima na kraći period bez toga) dovodi do kvarova.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Nelson
              CBC Senator
              • 01.08.2017
              • 211
              • selo
              • Fiat Stilo 1.9 JTD

Čudi me da sa tolikim nedostatkom ulje menjač već nije počeo da zuji. Tu su najugroženiji ležajevi na gornjem snopu.

99 % da ima još neki otvor, šraf sa gornje strane preko koga se može doliti ulje, tu bi dolio bar 200-300 ml preko mere i sipao MoS2 aditiv Liqui Moly 1040.

Comment

• banebg81
                CBC Veteran
                • 26.06.2008
                • 195
                • Beograd

Da javim iskustva sa zamenom ulja u menjaču

Ovde sam pitao, čitao, a čitao i na drugim mestima i kao najbolju opciju izabrao tutela matryx ulje za opelov M32 menjač. Ispunjava sve što bi trebalo, barem prema dokumentaciji a obzirom da je gosn Steva na svom blogu pisao prilično pohvalno za ovo ulje, prelomio sam i danas sipao.

Prvi utisak je da menjač radi bar 30% "mekše" tj mnogo lepo ulazi u brzine. Iskreno, sada i nije hladno, videćemo kako će da bude ujutru, obzirom da je bilo malo zapinjanja, ali prebacivanje iz stepena u stepen, za sada ide primetno lakše.

Druga stvar, zujanje menjača, odnosno, huk lagera je smanjen do te mere, da se sada skoro i nečuju lageri. Bitno je napomenuti da se ni pre zamene nisu čuli glasno, tačnije, moglo je da se čuje ako se baš obrati pažnja na to i u određenim uslovima, npr, najizraženije je bilo kada je motor opterećen, u 4. stepenu prenosa, na usponu pri brzini od recimo konstatntih 50 km/h.

U svakom slučaju, mislim da je ovo bila zamena ulja u pravom trenutku, možda je to moglo i malo ranije, ali, bolje i sad nego nikada (10 godina - 300 000 km).

Hvala svima, pre svega Dr Stevi, zaista znače njegovi saveti!

Comment

• Heinz
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 1027
                  • Beograd, Voždovac
                  • Avensis 2.0 D4D

@DS9

Gde je rađena pooravka menjača? Specijalizovani servis ili neki za Citroen opšteg tipa?
                  Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

Huh, nisam bio video ovo pitanje, pa da odgovorim posle više meseci.

Misliš na ovo Heinz,
                    Ako nešto menja onda se i to MENJA. Menjačka Ulja - Uvod, Gear Oils - Introduction Ulja za zupčaničke prenosnike suštinski nisu veoma različita u odnosu na motorna. Označavaju se drugačijim SAE oznakama viskoznosti ali nisu čak ni toliko drugačija u odnosu na motorna. Veća razlika je u aditivima, dok je osnova manje-više ista

Definitivno nije rađeno u specijalizovanom servisu, doduše nije rađeno u ikakvom Servisu , nego u umetničkoj (od glagola umetati) majstorskoj radionici opšteg tipa (mehanika, limarski i građevinski radovi, vodovoд, kanalizacija, grejanje, fizika[lija], metafizika, i alhemija po potrebi (u ovo poslednje ne računam destilacione katalizatore psihičkih reakcija, mada ima i toga).

Mislim, sasvim realan, životnim potrebama izazavan nehotični omaž poznatoj seriji ili npr. dokumentarcu sa donjeg linka.

Suština priče je mehaničar (tj. prijatelj) sa viđedecenijskim iskustvom, posedovanje adekvatnog alata i poštovanje tehničkog/servisnog uputstva. Spoljašnja manifestacija toga uglavnom bitno odudara od npr. lepe tarabe koja ume da bude registrovana i kao SERVIS.

Nego, sa obzirom da je ove godine mojoj C3ojci pukla opruga, što je inače opisana mana kod prve i druge generacije te serije (i što je najčudnije - svi opisani slučajevi su se desili u stacionarnom stanju, a ne dok se vozllo kretalo), na njoj se malo više radilo pa su promenjeni i amortizeri, stabilizatori i gumice balans štangle.

Tom prilikom je ponovo promennjeno transmisiono ulje koje i nije bilo potrebe da se menja, ali sam tada ponovo ulio tanje totalovo preporučeno ulje - čisto da se eventualno konstatuje razlika u potrošnji goriva, Kako stoje stvari, bar prema računaru vozila koji beleži prosečnu brzinu, biće da je za koju decimalu ipak niža potrošnja goriva ( u odnosu na deblji MotylGear iz iste gradacije, 75W-80). Kako je proški tek par hiljada km, kasnije će se više znati.
                    Last edited by DS9; 21.06.2018, 22:01.

Comment

• sErGiO
                      Moderator
                      • 30.01.2007
                      • 2769
                      • Neko selo pored Beogr
                      • Alfa Romeo 156SW

Koje je preporučeno ulje za Lanciu Y 2001. godište sa 1.2 8V motorom? Na sajtu Selenie nisam našao taj model već samo Punto sa istim motorm i tamo piše TUTELA TRANSMISSION TECHNYX SAE 75W-85. Da li može to ili da tražim nešto drugo?

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Technyx je prvi izbor. Pokušaj da nađeš. Može i Matryx. U svakom slučaju SAE 75W-85 API GL-4.
                        Eventualno i neko GL-4/5 (npr. Ravenol MTF-1) ali samo ako se ne nađe neko od prethodnih.

Comment

• sErGiO
                          Moderator
                          • 30.01.2007
                          • 2769
                          • Neko selo pored Beogr
                          • Alfa Romeo 156SW

Kupio sam ovo, piše 75W-85, API GL-4 plus:

Click image for larger version

Name:	IMAG0827.jpg
Views:	2
Size:	39.6 KB
ID:	882308

A na sajtu Selenie je ovakvo pakovanje:
                          Click image for larger version

Name:	PETRONAS-TUTELA-TRANSMISSION-TECHNYX-75W-85.png
Views:	1
Size:	159.1 KB
ID:	882309

Ne znam ima li kakve razlike?
                          BTW u prodavnicama auto delova uglavnom nisu ni čuli da postoji ova gradacija i nema nigde da se nađe. Ovo sam našao u Slodesu, jedino oni imaju.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

To je isto ulje, samo novi gazda (brenda Selenia).
                            Da, retko se nalazi (SAE 75W-85), ali to je ono što treba.
                            GL-4+ je kao što i ime kaže GL-4 koje ispunjava i neka (dodatna) odobrenja, manje ima sulfida od GL-4/5 a još manje od GL-5.

Comment

• sambol
                              CBC Veteran
                              • 30.12.2014
                              • 126
                              • BL
                              • T9

Originally posted by expendable View Post
                              Nije izašao "mali zeleni" iz menjača?! Čudno.
                              Neki "gel" (forte), blokada menjača, motora i sve ostalo (što će snaći sve koji ne slušaju i prave se pametni ... ovde se VW pravio pametan pa ih stigla "kletva" ... ona afera sa nameštanjem rezultata izduva ... možda malo i smanjuje potrošnju na tabli ali dobro to državu (Ameriku) ne interesuje, što više troši to bolje).
                              Zaista je 75W i 75W-90 dosta drugačije (mada ima sličnih primera, kao npr. Mercedes kamioni 1317 od ATF-a u manuelac do 75W-90 u isti takav ... e pa, ko koga tu ... doduše tamo postoji i varijanta 80W koja se uklapa u sve (slučaj MB 235.1, 235.10 i 235.11 odobrenja).

Javite utiske posle par meseci, naročito letnjih. Ne bih očekivao probleme ali budite na oprezu (sad zimi, manje).
                              Jest da odgovor nije poslije par mjeseci, više je poslije par godina Bolje ikad nego nikad... nego, nakon tri godine vožnje nije uočen niti jedan problem, mjenjač i dalje jednako lako upada u brzinu, a nema ni malih zelenih. Izgleda da 75W uopšte nije bio loš izbor.

(dilema je bila da li sipati 75W ili 75W-90 u VW 02J mjenjač)

Comment

• Velja
                                CBC Veteran
                                • 22.12.2005
                                • 176
                                • https://t.me/pump_upp
                                • CharlesfaistOB

koje ulje

Može li neko da mi kaže koje ulje ide u menjač za Golf VII Variant 1.6 TDI (77 kW) (2013 - ) 5 brzina manualni? Dobijem oprečne rezultate iz pretraživača ulja, Ravenol i Kroon mi preporučuju 75W dok Motul i Castrol 75W-80. Kome sad verovati?

Hvala vam!
                                https://t.me/pump_upp

Comment

Working...
                                X