Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Originally posted by NikiforIII View Post
    Samo da se javim. I da kazem da sam pronasao idealno (ako takvo nesto postoji) ulje za Punta 1.2 8v. U pitanju je ELF Excellium NF 5W-40. Motor odlicno radi, potrosnja ulja je manja nego sa Seleniom 20K. Moja preporuka. Ako sam promasio temu izvinjavam se.
    Niste promašili temu.
    Elf je preko svega toga i jeftin (ili makar nije skup).
    O.K. bar je jasno da 5W-40 ne samo što može u Punta, nego je (pride) i ODLIČNO za taj motor (a što ne bi bilo?!).
    Bar na ceni ulja se ne može uštedeti na redovnom servisu (u ovlašćenom servisu, pored "jeftinog" radnog sata) pa ostaje konstatacija: originalna preporuka 10W-40 je (odavno, a možda i u startu) prevaziđena, skoro kao kod modela koji se više ne proizvode (svaka sličnost sa pomenutim automobilom je slučajna).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• J21
      CBC Član
      • 26.03.2012
      • 55
      • BGD

Hvala Franjo i Profesore!!!

Ni meni nije jasno što je 4T umesto 2T, igrom slučaja imam i Einhelovu frezu za baštu koja je na istom principu 4T baška ulje baška benzin made in PRC, ali u nju ide SAE 30 i to se relativno lako može naći, i već radi dve godine sasvim ok, jednostavna za održavanje.

Profesore, dilema imam kući nešto ulja za kola elf evolution sxr 5w-40 misliš da li bi moglo ili ipak da uzmem 5w-30 od ovih što si naveo?

@ Franjo: vezano za kvalitet, ne bih je ni ja za sad nešto posebno hvalio radi realtivno ok, nije baš ptica trkačica, ono što je hebe jeste menjač, koji radi preko nekog gumenog prstena i koji baš nije funkcionalan izbacuje iz brziine realtivno često, pa se mora rukom prdržavati dok radi, inače ima dve brzine za rikverc i 4 napred, dobro baca kad je suv sneg, ali ako je mokar zna da se i zalepi i zaglavi na izbacivaču, tako u tom slučaju treba sačekati da smrzne na minusu pa onda na čišćenje.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Verovatno da može. (mislim na 5W-40 Elf)
        Zapravo sigurno može ...
        Pre 5W-30 ili 5W-40 probaj da nađeš:
        Garden 4T 10W30, imaju ih (osim MOL-a): Mobil, Shell, Castrol, Motul ...
        Motul sigurno možeš naći.
        Kako je API Sj-Sh/Cf praktično je idealno za namenu. U principu je PS ali sa većinskom mineralnom komponentom.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• J21
          CBC Član
          • 26.03.2012
          • 55
          • BGD

Mislim da sam viđao na NIS pumpama da imaju to ulje garden4t ili tako nešto pogledaću!

Pozdrav!

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Pazite ... NIS Garden 4T je SAE 30 (takvih ima i lako se nađu), mislio sam na 10W-30 koja su pogodna do -20°C (pa i koji stepen niže).

Comment

• J21
              CBC Član
              • 26.03.2012
              • 55
              • BGD

Ok, obratiću pažnju!!! Pozz

Comment

• gorans
                CBC Senator XXL
                • 09.03.2010
                • 1525
                • Beograd

Vidim da se prica i o "radnim masinama" pa da priupitam i ja štogod.Jos pre 3 god sam kupio novu Stihl motorku i za mesavinu koristim Stihl ulje koje ide 2%.Posto vidjam da u prodiji ima 2T ulja i drugih proizvodjaca i da ima mineralnih i polu sintetickih,da li se i sa tim uljima pravi 2% mesavina?

Comment

• J21
                  CBC Član
                  • 26.03.2012
                  • 55
                  • BGD

Iz mog iskustva sa motorkama reći ću ti drž se upustva o postotku mešavine ( 2%) i kvaliteta ulja u tvom slučaju sintetika, proizvođač u suštini nije bitan, izbegavaj mineralno, ja radim tako samo kod mene je 4% i od ulja imaju dve vrste malih pakovanja na koje nailazim stihl-ovo crveno ulje i hausvarna zeleno

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Gorane,
                    Najbolje je držati se preporuke proizvođača o količini ulja u mešavini, čak iako koristite ulje višeg kvaliteta od predviđenog. Ako je 2% onda neka bude 2% (iako bi mogli da opletemo o ovome bar celu stranu na forumu).
                    Stihl recimo kod nekih (novijih) "motorki" daje mogućnost da se bira između PS i 2-2,5% ili mineralnog uz 3,33%.
                    Pogledajte pažljivo uputstvo (kao i propisani nivo kvaliteta za mineralke, trebalo bi da je ISO L-EGC).
                    Kao i svuda i ovde su važniji standardi ali mineralna ulja ne mogu postići one najnovije pa ih je bolje za iole noviji 2T motor (koji radi na velikom broju obrtaja) izbegavati. Osim toga i razlika u ceni je manja (imajući u vidu prethodno). I na kraju krajeva, PS a naročito sintetika bolje štiti motor a pre svega manje taloga ostavlja, mada PS ulja obično imaju nešto manje pepela).
                    Dakle uzmite PS ulje sa ISO L-EGD kao minimum i pravite 2% mešavinu.
                    Zbog PIB-a i estara koje koriste preporučujem da pretežno koristite sintetička 2T ulja (ne mora isključivo) kao što su:
                    Optima dvotaktol Sint ili FAMduotakt Sint (i NIS ima ali ne mogu se setiti imena; da ne navodim sve "belosvetske" jer nisu posebno bolji ako su uopšte).
                    2T ulja nemaju klasične A(nti) W(ear) aditive ali njihovu funkciju imaju kako bazna ulja koja se koriste tako i aditivi (ono malo što ih ima, pre svega detergenti). Znači da kod ovih ulja bazno ulje (ulja) igra veću ulogu nego kod 4T ulja.
                    Pozdrav!
                    Last edited by expendable; 29.12.2012, 08:42.

Comment

• gaston
                      CBC Senator XXL
                      • 24.03.2005
                      • 324
                      • N BG - Batajnica

Dopunsko pitanje

Pre dvadesetak dana sam postavio pitanje za Mareu 1.9 JTD , moj prvi dizel i sipanje " ne dizelskog " Valvolina durablend , 10 W 40 sintetic blend , gde sam dobio odgovor da pije vodu , motor tise radi nego sa starim izbacenim WR om selenijinim , ali pitanje je da li je normalno da kod dizela nije potamnelo za 1000 km vise nego prvog dana posto kod drugara na pasatu posle 100 - 200km bude skoro crno i ako mu ne duvka motor , doduse ni moj ne duvka i ako je presao skoro 300k km , posto znam da detergenti nisu prilagodjeni dizelu da li je situacija alarmantna i da li ne treba cekati bar prolece i 3 -4 k predjenih km bar
                      27.5 god za djevrekom auta snova :
                      Djulieta 1750, Junior GT 2.0, sud 1.3 , sprint 1.5 QV , sud 1.5 QV , 33 1.3 IE , 75 2.0 TD , 33 1.7 , 164 2.0 ts , ALFA SUD 1.3 , 164- 2.0 TS +156 2.0 ?KW ...za dalje ??????????

NIJE BITNO DA LI JE DO KOLENA ILI ZEMLJE .. VAZNO JE DA JE DO PUPKA

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

dopunski odgovor

Što bi (narodni) pisac rekao: "e (vala) svetu se ne može ugoditi".
                        Većina kuka što im je ulje (odmah) crno, a vi što nije!
                        (ipak, bolje je jahati magarca nego ga nositi, tako da ste za sada bar "na magarcu" a tokom vremena ćete možda biti i "na konju")

Ajd' sad ozbiljno:
                        Ulje NI u dizelu ne treba da bude crno odmah po sipanju ili posle par stotina km.
                        To SAMO znači da nije dobro zamenjeno (na hladno i do prvog prestanka jačeg mlaza). Takvo "pet minuta i šlus" menjanje ulja zapravo ostavi u motoru i trećinu starog ulja (ili makar 20%). Crno (staro) ulje tek se malo "posvetli" novim i tako "teraj Miško". To je svakako loše ali ne ostavlja posledice brzo, nego tek posle nekoliko zamena (ulja) i par godina. Može se tako terati i desetinu naročito ako se ulje menja na kraćim intervalima (do 10k km) ali uvek je posledica da su takvi motori "crni kao ugalj" i da bi posle par godina bio potreban detaljni tretman (o kome ne bi sada) čišćenja. Verovatno bi i posle drugog "ispirola" on bio kao sirova nafta, pa tek treći put ličio na nešto.
                        Kako god, to nekako ide SAMO (i isključivo) zahvaljujući jakoj disperzantskoj moći modernih ulja.

Vaš slučaj ispade "crna ovca" ("svetlo ulje u dizel motoru") a ne bi trebao.
                        Svakako da ste u pravu u jednom a to je da do kraja intervala zamene (makar drugoj polovini) ulje ne bi trebalo da ostane svetlo.
                        Ipak, za zaključke da nema dovoljno (ili adekvatnih) aditiva za vaš motor je JOŠ UVEK RANO!
                        Nema nekog čvrstog pravila ali tek bih se na cca. 5000km zabrinuo ako ulje ne počne gradualno (postepeno) da menja boju (ne mora ni tad baš biti crno). Kad tako krene već za par hiljada km biće crno (sigurno), recimo, u slučaju 5k km početka negde oko 7500km što bi bilo normalno. Ako se to ne desi ... može se preventivno isto zameniti.
                        Ovde podsećam da bez analiza možemo samo nagađati ali da je pri (samo) sumnji u ulje bolje isto zameniti makar (još) bio dobro nego terati sa (makar) možda lošim uljem.

Za sada uživajte (u čistom ulju, verovanto i motoru, al' ne mora da znači) pa da li ćete biti "na konju" ili "zbačeni sa sedla" videćemo vremenom.

Još jednom (i neću više ... do preke potrebe):
                        Diesel varijante nisu JEDINE I ISKLJUČIVE za dizel motore! Praktično SVA moderna ulja (osim GAS verzija) su pogodna i za dizel i za benzinske motore. Diesel je u novije vreme tek za nijansu prilagođenije dizel motorima i nije obavezno bolje za njih. Dok ima D2 može biti od značaja, kao i u težim uslovima vožnje (taksi na primer) inače ne nešto posebno. Naravno kod starijih motora JESTE (blago) preporučljivo ako ništa drugo zbog veće TBN vrednosti i malo više detergenata (što je opet diskutabilno jer to više utiče, na ionak izanđale, zaptivke).

Pozdrav!

P.S.
                        "E stvarno svašta! Čisto ulje u dizel motoru?! Biće skoro propast sveta, kad već nije bio 21.12.2012."
                        Mali Perica

"Ma to je zbog ovog ED-a, sipaj ti ložak pa da vidiš šta je crno ulje!" - ("I'm not with stupid, he is with me!")

Mogli bi letnji dan do podne ...

Comment

• gaston
                          CBC Senator XXL
                          • 24.03.2005
                          • 324
                          • N BG - Batajnica

Hvala na odgovoru , praticu situaciju , naravno da sipam eurodisel , sto se tice grejanja a i ono koliko znam zavisi od ulja treba mi 5-6 km da nagura radnu temperaturu , nema suls pleh ali je termostat ispravan 100 % .
                          27.5 god za djevrekom auta snova :
                          Djulieta 1750, Junior GT 2.0, sud 1.3 , sprint 1.5 QV , sud 1.5 QV , 33 1.3 IE , 75 2.0 TD , 33 1.7 , 164 2.0 ts , ALFA SUD 1.3 , 164- 2.0 TS +156 2.0 ?KW ...za dalje ??????????

NIJE BITNO DA LI JE DO KOLENA ILI ZEMLJE .. VAZNO JE DA JE DO PUPKA

Comment

• Chaki
                            CBC Član
                            • 25.10.2012
                            • 29
                            • Beograd
                            • Honda Civic

Moj otac vozi VW Polo Classic '96 sa 1.6 75ks motorom (presao oko 160 000km) singlepoint, interesuje me da li je ok sto sipamo 10-40 ELF Competition u njega ili bi trebalo preci na ful sintetiku ili mozda neko trece? Zahvaljujem.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Sasvim je O.K.
                              10W-40 je verovatno idealan izbor za ovu verziju Pola i za pomenutu kilometražu.
                              U principu se mogu koristiti i 5W-40 ali i 15W-40 ulja.
                              Brend izabrati po sopstvenim afinitetima. Bilo koje API SL (a sva 10W-40 jesu) je dovoljno dobro.
                              Nije obavezno ali ako se želi što bolje onda naći 10W-40 ulja sa VW 502.00 standardom.
                              Mada su takva ulja nešto skuplja. Od Elf-a sasvim sigurno.
                              Prelazak na sintetiku posle 160k km i dugog korišćenja PS ulja može biti komplikovan pa i skup ("traumatičan").
                              Nije da ne može ali treba imati živce i biti spreman na moguće neugodnosti:
                              da se potroši malo više novca jer prva zamena mora ići nešto ranije (na 5-6 hiljada km) a početna povećana potrošnja ulja može da nervira (ne mora da se desi) osim što i košta, a ako i procuri neka zaptivka (ne mora da bude strašno) biće "grom i pakao" (mada kako legenda lepo kaže vredi probati a i većina zaptivki može lako da se zameni, mada je kvalitet post prodajnih uglavnom užasan).
                              Pozdrav!

Comment

• Chaki
                                CBC Član
                                • 25.10.2012
                                • 29
                                • Beograd
                                • Honda Civic

Hvala

A zar ne bi malo bilo gore po lezajeve na radilici mineralno ulje? Previse bi bilo gusto mozda zimi, eventualno leti da se sipa mozda?
                                Last edited by Chaki; 05.01.2013, 02:44.

Comment

Working...
                                X