Da se nadovezem,koji antifriz?
Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
Nisam znao do sada da lukoil ima tu GAS varijantu, ako uspeš da je nađeš računaj da je odlično, kao i Adeco varijanta u toj gradaciji.
Sa obzirom na tačku stinjavanja tj. pour point od -30 C kod Adeco varijante pre bih nju razmatrao nego optiminu kod koje je pour point na višoj t. odnosno -27 C.
Kod lukoilove 10w-40ice je na još nižoj t. tj. -33 C.
Sad, teško da će to imati praktični značaj (osim ako ne budeš morao da pališ auto na ispod -20 C), ali ako/kada može da se bira ...
U svakom slučaju svaka od tih varijanti će biti vrlo ok, a verujem da su GAS 10W-40ice zgodnije za to godište motora (od 15w-40 varijanti).Last edited by DS9; 31.10.2022, 20:24.
Leave a comment:
-
-
Hvala opet,Optimu cu traziti,vidim i Lukoil ima dobra ulja i medju njima
LUKOIL LUXE LPG SAE 10W-40
Kakva su ona u poredjenju sa Optima?
Leave a comment:
-
-
Pa ne mogu ništa bitno da kažem u smislu praktičnog iskustva jer ga i nemam sa tim uljima, ali sa obzirom na specifikacije - mislim da su ti te obe varijante bolji izbor od 15-40 varijanti. Dakle to je to za taj opel na plin.
Uzmi koje ti je dostupnije, obe varijante su ok. Ako uspeš da nađeš optiminu gas varijantu u 10W-40 gradaciji mislim da bi to bilo odlično, inače je i novosadski Adeco vrlo ok.Last edited by DS9; 30.10.2022, 20:06.
Leave a comment:
-
-
Hvala puno,ovo Optima mi deluje ekstra,kakva su ova Adeco?
Polusintetičko, multigradno, motorno ulje visoke smične stabilnosti (stay in grade ) koje se koristi u benzinskim motorima i motorima koji za svoj pogon koriste CNG i TNG. Namenjeno je podmazivanju svih tipova savremenih benzinskih motora i gasnih motora, ugrađenih u putničkih i laka dostavna vozila.
Leave a comment:
-
-
Praktično - svejedno.
Teško da iko može dati bitno zasnovan odgovor šta je zgodnije za taj konkretni motor, jer su obe varijante identično koncipirane. Sada ne mogu da pregledam famovu/valvoline specifikaciju al` koliko se sećam identične su. U toj klasi i RNB/Galax nudi gas ulja, s tim što je njihova varijanta nešto deblja/viskoznija.
Da li bi za taj motor to bilo zgodnije ili manje zgodno pitanje je, ali bi svakako motor bio odgovarajuće podmazan.
GALAX GAS je specijalno multigradno, mineralno motorno ulje namenjeno za podmazivanje benzinskih motora putničkih automobila, koji kao gorivo koriste autogas.
Čisto lično, najpre bih išao na neku 10W-40icu, bilo famovu, nisotecovu ili galaxovu (ili optiminu). Yugo 45 iz `88 se pre par godina sasvim fino ponašao sa famovom BM Extra 10W-40. Nisotecova 10w-40ica mu je identični blizanac.
Ukoliko se auto svakodnevno koristi mislim da je zgodnije 10W-40 jer takve polusintetike kao nešto dugoročnije/termalno_stablnije uglavnom omogućavaju nešto duži period zamene.
Sad, sve to može da bude ali ne mora da znači, jer zavisi od opšteg stanja motora i konkretne eksploatacije.
U svakom slučaju, nema greške sa bilo kojom pomenutom varijantom.Last edited by DS9; 30.10.2022, 11:04.
Leave a comment:
-
-
Opel 98-o,1.6 16 ventila,plin,ima i egr ventil, koje ulje?
FAM ili NIS?
NISOTEC AUTOGAS SAE 15W-40 je specijalno visokokvalitetno multigradno motorno ulje namenjeno za podmazivanje benzinskih motora putničkih i lakih dostavnih vozila koji kao pogonsko gorivo koriste autogas (TNG -tečni naftni gas) ili benzin. Posebna formulacija omogućava izuzetnu čistoću i zaštitu motora od habanja. Obezbeđuje dug radni vek motora različitih tipova i godišta vozila.Last edited by megan82; 29.10.2022, 20:56.
Leave a comment:
-
-
Pa tako cu najverovatnije i uraditi, cisto da vidim kako ce se ponasati, zamena posle par hiljada.
Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока
Leave a comment:
-
-
Pa, završiće posao za motor starije generacije, uz eventualno skraćenu kilometražu.
Leave a comment:
-
-
Hvala na odgovoru.
Razmislicu sta cu sa njim.
Leave a comment:
-
-
U maju ove godine je jedan član Garaža foruma postavio slično pitanje, inače je pitao za varijantu 5W-30.
Ja nemam ikakvo praktično iskustvo, a tada sam na tom forumu napisao sledeće:
Hm, izgleda da na garaža forumu nema onaj smajli koji povraća.
Dakle, imaju svoj sajt pa onda može da se i pročita da nude.
A to što nude bi možda neko okrakterisao kao skorašnji smišljeni posao uvaljivanja maziva od strane menadžera po tipu "tašna/mašna", al` sa većim kapitalom. Ako uspe da zaradi na ovom poslu, možda za par godina vidimo da im ulja budu imala detaljnu specifikaciju, i da bar imaju makar jedno zvanično odobrenje nekog svog maziva. Sada nemaju odobrenja , nema tehničke specifikacije - jedino se samostalno pozivaju na specifikacije.
Tako nešto ne znači nužno da su ulja loša, verovatno nisu loša nego adekvatna/korektna - samo što je to proizvod neke od većih rafinerija kojoj je naručeno da se isporuče maziva bez bitne provere kvaliteta.
Ako bih pravio metaforu - naš Bell https://bellchemicals.com/o-nama/ je u odnosu na taj pantherol tradicija sa kvalitetom, a npr. novosadski Adeco https://www.adeco.rs/ vrhunac razvoja maziva.
Ovaj je tek počeo sa biznisom, pa naravno da će da ga širi na tržištu koje i tako nešto može da proguta. Ako/kada uspe, postajaće bolji.
Što se mene tiče, sve što sam naveo su pretpostavke i tumačenja na osnovu toga što je navedeno na njihovom sajtu - jer ako tamo jedino pišu slatke reči složene kao za neku radio reklamu, bez nečeg konkretnog i detaljnijeg, suština može da se protumači otprilike da su
.
Btw, morao sam da dobro dvaput da pogledam šta sam pročitao jer mi je prvo izgledalo kao Panthenol.
Last edited by DS9; 02.10.2022, 14:03.
Leave a comment:
-
-
Ima li neko iskustva sa pantherol 10w-40, gold line.
Dobih 5l na nekoj prezentaciji.
Leave a comment:
-
-
Heh - to je poprilično diskutabilno pitanje (na koje bi tačan odgovor mogla da daju samo detaljanija merenja).
Jer, ako formalno grešiš u smislu da ne sipaš ulje po normi koja je propisana za taj motor (tj. koju je BMW propisao). možda ipak ne grešiš sa praktičnog aspekta korišćenja tog vozila (svojom vožnjom). Zvanično, sve (što korisniku treba) piše u korisničkoj i/ili servisnoj knjižici
Radi se o tome da to ulje, mobil1 ESP 5W-30, prema svojoj specifikaciji
https://www.mobil.com/en-ae/passenger-vehicle-lube/pds/gl-xx-mobil-1-esp-formula-5w-30
https://www.mobil.com/en/lubricants/for-personal-vehicles/our-products/products/mobil-1-esp-5w-30/
nema odobrenje odnosno nije naznačeno da zadovoljava normu BMW LL-04, a što bi trebalo da zadovoljava ulje koje se sipa u taj motor.
Mobil1 ESP 5W-30 je poprilično specifično koncipirano ulje - jer istovremeno zadovoljava zadovoljava ACEA C2 i ACEA C3 zahteve (zbog čega istovremeno zadovoljava različite proizvođačke norme kao što je PSA B71 2290 i npr. Dexos2).
Suštinski to je ulje na samoj gornjoj granici viskoziteta xW-30, dok norma BMW LL-04 podrazumeva i deblja, tj. viskoznija ulja, gradacije i xW-40 (ali ne i isključivo).
Ako npr. pogledamo specifikaciju castrolove varijante za koju Castrol tvrdi da zadovoljava BMW LL-04, vdećemo da je ono za nijansu i tanje, tj. takođe na gornjoj granici xW-30 gradacije.
Sa druge strane, motulova varijanta koja ima zvanično odobrenje BMW LL-04 je bitno deblja, naravno zato što je u xW-40 gradaciji.
Šta reći?
Pa, moje lično mišljenje je, uz određenu dozu rezerve, da mi se čini da je sasvim ok da nastaviš sa tim Mobil1 ESP 5W-30, iako mu ne stoji da zvanično zadovoljava BMW LL-04.
Ulja po toj normi, kojima stoji da zadovoljavaju BMW LL-04 ima gomile, a dosta manje onih kojima stoji da imaju i odobrenje/approval (zato je npr. pomenuta motulova varijanta bulletproof za taj motor, kao i ostala ulja kojima stoji da imaju zvanino odobrenje/approval po bmw ll-04).
Ta BMW LL-04 norma je vrlo široka, bazirana na ACEA C3, i zadovoljavaju je ulja različitog viskoziteta tj. i xW-30ice a i xW-40ice.
Suštinski se radi tome da li ćeš izabrati uje (po bmw LL-04) iz xW-30 ili xW-40 gradacije.
O tome možemo na_široko - ali recimo da bi najjednostavnije bilo reći da ako ne gaziš maksimalno taj auto, tj umereno ga voziš/paziš onda je zgodnije xW-30, a ukoliko ga tovariš, oštro voziš, često u dužim rutama - zgodnije je da pređeš na xW-40.
Da je moje - koristio bih neku od Nisotec varijanti.
NISOTEC AUTOLINE SINT SAE 5W-30 je sintetičko motorno ulje vrhunskog kvaliteta. Jedinstvena formula osigurava najviše performanse, maksimalnu snagu i zaštitu motora pri velikim opterećenjima i visokim temperaturama uz ekonomičnu potrošnju goriva i produžen period zamene ulja. Preporučuje se za benzinske i dizel motore sa direktnim i indirektnim ubrizgavanjem goriva, sa turbopunjačem, injektorskim pumpama (TDI), kompjuterskom kontrolom ubrizgavanja goriva i viševentilskim razvodom. Pogodno je za motore sa katalizatorom i čestičnim filterima (DPF) .
Predlog za nešto bolje?
Kod ulja - teško.
Jer, svaki predlog X vs Y bi mogao da se podvrne dobroj diskusiji.
Za slučaj tog bmw-a - bolje je (bar bi verovatno tako smatrali u BMW-u, al`možda...) ono/svako ulje koje ima odobrenje po BMW LL-04, uz poštovanje navoda korisničke i/ili servisne knjižice (tj. najverovatnije priložene klimatske tabele za izbor gradacije).
Tek je posebna zvrčka - što se na nekim listama odobrenih/approved ulja pojavljuje mobil1 ESP 5W-30, iako to njegove specifikacije ne navode eksplicitno.Last edited by DS9; 01.10.2022, 23:55.
Leave a comment:
-
-
Cao momci, nije me bilo odavno, pa rekoh da se samo kratko posavetujem sa znalcima iz moje omiljene teme
BMW N47D20, poznati 2.0d sa 184ks. Sipam Mobil 1 Fromula ESP 5W30. Da li gresim, ili je to ok? Ne trosi mi ulje ni malo, menjam ga na 13-15k km.
Ako imate predlog za nesto bolje, otvoren sam da ga cujem.
Leave a comment:
-
Leave a comment: