Na strani 238. korisničkog uputstva SAAB-a iz 2003. godine
stoji da se koriste ulja po GM-LL-A 025 za benzinske i GM-LL-B 025 za dizel motore.
Ove norme je GM u narednim godinama objedinio kroz Dexos2. Zvanična Dexos2 lista odobrenih ulja je na sledećem linku https://www.gmdexos.com/brands/dexos2/index.html
U tom smislu, od ravenola, ako se želi najkvalitetnije, mislim da je najzgodnije REP 5W-30 , ili bilo koje drugo ulje sa Dexos2 liste. Eventualno, sa obzirom da SAAB preporučuje upotrebu mobilovih ulja mislim da bi odličan izbor bio Mobil1 ESP 5W-40
Da je moj taj SAAB ja bih mu sipao FAM Fenix Premium 5W-40.
Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
Mass Company
Ljudi, zasto Mass Company nema X-cell ulja na stanju? Nisam navikao na tako dugacku nestasicu.
Koji Ravenol bi mogo da sipam umesto X-cell? Da l da stavim VSI, VST, VMO? Saab 2.2TiD 2003. to je Euro 3.
Leave a comment:
-
-
Poz
Pozdrav svima, veliki sam ljubitelj motornih ulja i imam prilike da ga često menjam u svom autu, najmanje 4,5x godišnje dosta prelazim..
Nema koje ulje nisam probao dok nisam shvatio da je poenta da se ispoštuje specifikacija i naravno menjanje na 10k.
Moji favoriti u poslednjih recimo godinu dana su wolf i mannol i dokaz da se skupljim uljima placa reklama.. Da napomenem auto vw 2015god skoro 300.000km
Leave a comment:
-
-
Kupio sam Optimu,posto mi je od prosle zamene ostalo oko pola litre FAM - ovog ulja (isto za gas) da li smem da ga pomesam sa Optimom ili ne?
Leave a comment:
-
-
Teško da se greši sa 15W-40 gradacijom u motoru tog godišta, i u ovom našem klimatskom području. Precizan odgovor na to pitanje bi dali navodi servisne knjižice, međutim po selektorima maziva vidim da su preporulke gradacije vrlo široke (od npr. 15W50 i 10W60 pa do 0W-30, po totalovom selektoru). Očigledno je, međutim, da je 15W-40 gradacija bila default tom motoru u godištima kada je izlazio iz fabrike. Na kraju krajeva, ako se nema problema, nema potrebe ni menjati gradaciju.
Ko bi želeo da eksperimentiše, možda sa drugačijom gradacijom sazna da mu motor eventualno lakše startuje, ali takođe možda i sazna da mu je procurela neka zaptivka/dihtung. Suštinski, zavisi od opšteg stanja/pohabanosti tog motora. Možda bi mu prijala nešto viskoznija gradacija tipa xW-50, ali bi u takvom slučaju možda imao veću potrošnju goriva, a i ulje bi bilo skuplje.
Eventualno, neko bi mogao da proba sada već uobičajene 5W-40ice po ACEA C3 normi (dakle low saps), računajući da bi to moglo da bude pogodno zbog sagorevanja plina - ali tako koncipirana ulja konstruktori tog motora nisu ni imali na raspolaganju jer su se ova pojavila dvadesetak godina kasnije. Kakve bi pozitivne i/ili negativne posledice bile, pitanje je.Last edited by DS9; 24.12.2020, 10:33.
Leave a comment:
-
-
Hvala,za menjanje gradacije nemam nikakav razlog nego pitam cisto onako posto vidim da mnogi koriste sa manjim gradacijama pa rekoh da mozda ja sa ovom gresim?
Leave a comment:
-
-
Uglavnom, nema razloga i da se ne koriste lukoilova ulja, osim toga nije ni čudo da se hvale jer je lukoil velika kompanija. Generalno uzevši, ulja pogodna za motore koji sagorevaju plin imaju nešto nižu količinu materija koje mogu ostavljati naslage usled nešto veće lokalne temperature sagorevanja, pa im je aditivacija nešto drugačija u odnosu na ne-gas ulja. Donekle, gas ulja su slična modernijim varijantama koje poznajemo po nazivom Low SAPS ulja.Originally posted by alex1974 View PostHvala,da li bi valjalo neko Lukoil - ovo ulje 15w40 ili da mozda promenim i gradaciju?
Cujem da mnogi hvale Lukoilova ulja.
Mozda Lukoil nema ulja za gas a i do pre dve - tri godine sam,u istom autu,koristio GM - ovo ulje koje isto nije sa oznakom gas.
Ipak, sa obzirom na godište te vectre tako ovako teško da može praviti bitnu razliku, pa ako nije dostupno specifično namenjeno za gas, onda neće biti greške ni sa klasičnom mineralkom iz 15W-40 gradacije.
Što se promene gradacije tiče, za tako nešto bi trebalo imati dobar razlog, a onome ko je sklon eksperimentima i to može da bude sasvim dovoljno.
Neko bi gradaciju promenio jer npr. želi lakši hladni start, a neko drugi jer bi želeo da smanji povećanu potrošnju ulja. Ovi primeri uglavnom zahtevaju različit isbor alternative, mada ne i nužno.
Zavisi šta se suštinski želi, s tim što za tu vectru mislim da bi bilo koji drugačiji pristup bi skuplji, a pitanje šta bi se dobilo.
Inače Nelson - hvala za info i slike
Last edited by DS9; 24.12.2020, 10:24.
Leave a comment:
-
-
Čisto upoređivanje više ulja u JTD motorima
Originally posted by Nelson View PostOriginally posted by Nelson View PostOriginally posted by medrano View PostPozdrav kolegama i svim ljubeteljima automobila. Ovo je moj prvi post, nadam se da necete zameriti ukoliko nisam uspesno postavio link ka slici...
Evo kako izgleda Shell Helix Ultra 5w40 posle 9.500 km u JTD-u starom 19 i kusur godina.
https://postimg.cc/jCyz3k97]
[/url]
Leave a comment:
-
-
Hvala,da li bi valjalo neko Lukoil - ovo ulje 15w40 ili da mozda promenim i gradaciju?
Cujem da mnogi hvale Lukoilova ulja.
Mozda Lukoil nema ulja za gas a i do pre dve - tri godine sam,u istom autu,koristio GM - ovo ulje koje isto nije sa oznakom gas.Last edited by alex1974; 23.12.2020, 23:38.
Leave a comment:
-
-
Hm, FAM je 2019. kupljen od strane Valvoline-a, a njega zastupa West Beocar. Kada je meni trebalo famovo ulje i još neke njihove masti obratio sam se njima (i na kraju otišao na autokomandu i preuzeo maziva).
West Beocar d.o.o.
Autoput za Novi Sad 150d
Veleprodaja: Dobropoljska 13, 11000 Beograd
Radno vreme
Ponedeljak-Petak: 8:00-16:00 / Subota 09:00-15:00
Telefoni : 011 7358 673 , 011 7358 674
Email: office@valvolinesrbija.rs
Inače, verovatno najdostupnije identično koncipirano ulje je nisotecovo, pa se verovatno može naći na nekoj od njihovih pumpi
NISOTEC AUTOGAS SAE 15W-40 je specijalno visokokvalitetno multigradno motorno ulje namenjeno za podmazivanje benzinskih motora putničkih i lakih dostavnih vozila koji kao pogonsko gorivo koriste autogas (TNG -tečni naftni gas) ili benzin. Posebna formulacija omogućava izuzetnu čistoću i zaštitu motora od habanja. Obezbeđuje dug radni vek motora različitih tipova i godišta vozila.
Sledeća odgovarajuća alternativa je galaksova
GALAX GAS je specijalno multigradno, mineralno motorno ulje namenjeno za podmazivanje benzinskih motora putničkih automobila, koji kao gorivo koriste autogas.
a i optimina/modričina
Pa, verujem da imaš sasvim dovoljno izbora i da neće biti preteško naći bar jednu od ovih varijanti.
Srećno
.Last edited by DS9; 23.12.2020, 23:05.
Leave a comment:
-
-
U pitanju je Vectra A '91,1.6 8v,vozi se samo na plinu.
Zadnjih 2 - 3 puta sam sipao FAM Fenix Gas 15W40 sada ne mogu da ga nadjem u prodaji.
Da li mozda neko zna gde bih mogao da kupim to ulje ili da kupim neko drugo i koje?
Leave a comment:
-
-
Dr (sci.) Steva Dimitrijević tj. expendable će teško da se javi, jer sigurno zbog poslovnih i porodičnih obaveza odavno redovno ne posećuje i ne komentariše na forumu.
Sad, u suštini i ne mora više, jer nas svojim obilnim pisanjem vrlo zadužio pa praktično i odgovorio na sva pitanjja koje bi neko mogao da ima u vezi praktične upotrebe lubrikanata u automobilima. Samo, treba to sve i pročitati. Poslednji put je na svom blogu (gde mu je nick Stalker, po kome je poznatiji) pisao pre šest meseci http://motornaulja.blogspot.com/
Inače, generalno uzevši, japanski proizvođači motora imaju uglavnom vrlo široke preporuke za motorna ulja. Iako nisam imao uvid u servisno uputstvo, po eneosovom selektoru http://eneos-europe.ewp.earlweb.net/
za taj Jx627 motor se preporučuju praktično sve gradacije u opticaju, u zavisnosti od ambijentalne temperature. Za upotrebu 5W-30 gradacije se navodi ambijentalna temperatura od -20 do 30 C. Međutim, na višim ambijentalnim temperaturama se (od strane Eneos-a, a vrlo verovatno su to podaci dobijeni od suzukija) pominju čak i upotrebe mineralnih ulja gradacije 15W-40 i 20W-50.
Sa obzirom da je ovdašnja klima kontinentalna, uz to da u letnjim mesecima ima perioda koje bi smo mogli da nazovemo subtropskim (dakle vožnja na ambijentalnoj temperaturi preko 40 C) mislim da bi za takvu mašinu po Srbiji i okolnoj teritoriji bila najzgodnija upotreba recimo 5W-40 gradacije. Inače i sam Eneos preporučuje kao jednu od alternativa ulje iz te gradacije tj. Hyper 5W-40, koje je između ostalog koncipirano i po ACEA C3 normi.
Iz cele priče - da je to moj auto, ja bih mu sipao jedno od sledećih ulja:
1. FAM Fenix Premium 5W-40
2. Nisotec Autoline 5W-40
3. Galax Syntec Low SAPS 5W-40
4. Galax Racing 0W-40 (čisto ACEA A3/B4, bez ACEA C3)
Ukoliko bih morao da biram samo uvozna ulja - izabrao bih Yacco Galaxie A 0W-40 ili Galaxie 5W-40 ili Valvoline Synpower 0W-40.
Sad, to je moj lični izbor, a kod lubrikanata postoji više adekvatnih izbora, prema ličnim sklonostima i potrebama (eksploatacije mašine).
Inače, vrlo verovatno, striktno tumačeno - nema greške sa postojećim eneosovim izborom jer je to ono što najverovatnije primarno pominje servisna knjižica, tj. suzukijeva tehnička dokumentacija.
Uprošćeno - ako je sve u redu verovatno ne treba ništa ni menjati.Last edited by DS9; 17.11.2020, 02:43.
Leave a comment:
-

Leave a comment: