Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ar164tb
    CBC Član
    • 17.05.2011
    • 20
    • beograd

Originally posted by gorans View Post
    Da se ogradim,nemam nista protiv 15w40 ulja,samo kazem da je verovatno bolje uzeti 10w40 jer razlika u ceni je bas mala.
    E,upravo sam i ja zbog toga uzeo umesto 15w-40, polusinteticko 10w-40.A da uzimam 10w-50 bilo bi dobro da nije previsoka cena.Neznam kako se krecu cene gore pomenutog ulja 15w-50,ako nije skuplje od polusintetike probacu to ulje,koliko sam shvatio ta gustina je ok. za dizel motor bez turbine.Ujedno hvala expendable za predlog,pogledacu i na nisovim pumpama ta ulja sa tom gradacijom trebalo bi da su bar zadovoljavajuceg kvaliteta.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Nisotec nema u asortimanu 10W-50 i 15W-50. Kvalitet je O.K.
      Samo da naglasim: za starije VW motore važi ono što ste napisali (da su to o.k. viskoznosti), kao i za nrp. mercedesove (neke od njih).
      Po pravilu je 15W-40 i 20W-50 (ali ne i za zimu) ono što ide u (starije) dizel motore bez turbine.
      Uporedite cene i izaberite. 20W vam jednostavno nije najbolje za zimu (osim ako nemate garažu u zgradi, gde je temp. iznad nule) te zato 10W-x0 i 15W-x0 imaju prednost (kao celugodišnja). 20W-50 je sasvim u redu za period mart-novembar.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ar164tb
        CBC Član
        • 17.05.2011
        • 20
        • beograd

Danas sam bio u ''AP'' sportu i ugledao ''Petronas'' ulje 15w-50, ranije ga u toj radnji nisu imali.To je mineralno ulje cena je 450 din za litar.Meni se cini da je za moj motor ok. i cena i gradacija.Marka mi zvuci poznato ali ga nisam nikad koristio,da li je neko koristio ta ulja ili mozda zna nesto blize o njima;ko je proizvodjac itd.Napominjem da ih u ovoj radnji ''AP'' sportu imaju od pre mesec dana. da li je problem posle naci to ulje odnosno zna li neko koje uvoznik?

Comment

• gorans
          CBC Senator XXL
          • 09.03.2010
          • 1525
          • Beograd

To ulje ce biti sve zastupljenije,za sada se tek probijaju.Petronas je Malezijska kompanija i poznati su po saradnji sa Mercedesovim timom F1 i Sauber-Petronas F1. Mislim da su poznati i po tome sto imaju jednu od naj visljih zgrada na svetu (mislim da je u Kuala Lumpuru)
          Medjutim,taj Syntium se proizvodi u Italiji i mislim da je to u stvari neka Selenia jer je Petronas jednim delom vlasnik Selenie.

Comment

• Integralac
            CBC Član
            • 07.03.2011
            • 41
            • Krusevac
            • Fiat Coupe 16VT

pitanjce
            u motoru mi je shell helix ultra 5-40, to je sve sto znam
            menjao sam dihtung poklopca motora jer je slinio i sad sam na minimumu
            ulje sam dobio iz CH tako da neznam gde bih ga kupio ovde

koje je ovo ulje, rekao bih sintetika i smem li da mesam sa nekim drugim ako ne nadjem da kupim bas ovo
            presao sam samo 6000 sa ovim pa je steta da se menja jos uvek, btw na koliko se menja ovaj shell
            hvala
            sigpic

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Originally posted by gorans View Post
              To ulje ce biti sve zastupljenije,za sada se tek probijaju.Petronas je Malezijska kompanija i poznati su po saradnji sa Mercedesovim timom F1 i Sauber-Petronas F1. Mislim da su poznati i po tome sto imaju jednu od naj visljih zgrada na svetu (mislim da je u Kuala Lumpuru)
              Medjutim,taj Syntium se proizvodi u Italiji i mislim da je to u stvari neka Selenia jer je Petronas jednim delom vlasnik Selenie.
              Otprilike tako (nešto).
              Gorans sve više odgovara kao ja pa kad me nema, evo kome da se obratite (zaista, možda ne bih u reč rekao isto ali bi suština bila ta).
              15W-40 imaš (naravno) tuštu i tmu, a ako ćeš (jeftinije) mineralno 15W-50 nemaš baš mnogo izbora (Aral, Selenia i od skora Petronas) pa je izbor O.K. (a i za pomenuti auto, tj. motor).
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Originally posted by Integralac View Post
                pitanjce
                u motoru mi je shell helix ultra 5-40, to je sve sto znam
                menjao sam dihtung poklopca motora jer je slinio i sad sam na minimumu
                ulje sam dobio iz CH tako da neznam gde bih ga kupio ovde

koje je ovo ulje, rekao bih sintetika i smem li da mesam sa nekim drugim ako ne nadjem da kupim bas ovo
                presao sam samo 6000 sa ovim pa je steta da se menja jos uvek, btw na koliko se menja ovaj shell
                hvala
                Poštovani,
                U smislu dolivanja, dolijte bilo koje (sintetičko) 5W-40 ulje, bilo kog poznatog proizvođača.
                Shell-a bi trebalo da ima na svakom koraku. Ako ne nađete Ultra 5W-40 za dolivanje je O.K. i Shell HX7 koga ćete naći u Tempu (ako ne negde drugde).
                Zaista bi bilo šteta da ovakvo ulje (sintetičko) promenite na samo 6000km.
                Koliko može ovo ulje? Zavisi od vozila, goriva, načina vožnje i slično.
                Može i 20k km (pa i više) a kod Vas ... recimo 15000km.
                (ako vozite 90% u gradu, dobra je ideja da to bude i malo ranije).
                Pozdrav!

Comment

• Integralac
                  CBC Član
                  • 07.03.2011
                  • 41
                  • Krusevac
                  • Fiat Coupe 16VT

hvala, jasno sve
                  sigpic

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Postovani Expendable,pocastvovan sam vasom pohvalom na moj racun.Samo da dodam,nisam nikakav strucnjak za motorna ulja i maziva i sve sto sam nauci je iz nekog licnog iskustva (nekad i negativnog) i sto redovno citam postove o uljima.Po struci sam vozac (sve kategorije) i taj posao radim i volim a volim i da znam svaki detalj oko vozila,kako funkcionise,sta voli a sta ne voli a ulja su verovatno jedan od naj vaznijih,ako ne naj vazniji,faktor koji utice na ispravno funkcionisanje vozila.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Vala baš!

Comment

• sErGiO
                        Moderator
                        • 30.01.2007
                        • 2769
                        • Neko selo pored Beogr
                        • Alfa Romeo 156SW

Imam ja jedno pitanje u vezi ulja za Yugo Koral In 1.1 karburator. Auto je prešao malo manje od 60000 km ali već hoće da dimi plavkasto. Kad se upali na hladno izbaci baš solidan oblak dima i onda ništa. U motor je sipana uglavnom Selenia Gold (prvi vlasnik je u pitanju) dok prošle godine nije počeo na uzbrdici da dimi kao sumanut. Onda je na moju preporuku sipana Selenia HPX (20W-50 ako se ne varam) i dim je nestao, osim pri hladnom startu. Auto se inače vrlo malo vozi tako da tokom prošle zime skoro da nije ni vožen. Mene zanima da li bi bilo pametno sipati neko "ređe" ulje obzirom da predstoji zima i da će se verovatno više voziti tokom narednih meseci? Ja bih rekao da je HPX ipak previše gusto ulje za hladne zimske startove ili grešim?

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Ja sam za 20 godina u mom yugo koral 55A uglavnom koristio Optima supervisk 10/15W40, sa ponekim izletom i ponovo se vraćao na isto. Za to vreme, prešao je 150 Kkm, sa generalkom na 60 Kkm, kada sam ga kupio. Bio je "sređen", da ne dimi, a nakon 300 km produvao! Morao sam da bušim na treću specijalu.

Comment

• sErGiO
                            Moderator
                            • 30.01.2007
                            • 2769
                            • Neko selo pored Beogr
                            • Alfa Romeo 156SW

Kupio sam Optima HC CITY SAE 10W-40, za vikend menjamo ulje pa ćemo videti koliko će da troši i kako će da se ponaša.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Uf! Ovo mi je promaklo (već cela dva dana).
                              Kako god - "you are doing fine".
                              HC City mi se čini jako dobrim uljem za zimu (može naravno poslužiti i za celu godinu).
                              E sad, idealno bi bilo leti Optima SuperVisk 20W-40 (ili neko 20W-50 ulje, ali da ostanemo pri Modriči makar radi uprošćenja) a zimi (recimo) HC City.
                              Za malo km godišnje je malo manje isplativo. Kako god, držao bih City duže vreme.
                              Neki bi kompromis bilo koristiti 15W-40 pa cele godine (zar ne?). 20W-xx ulja su ipak pregusta za naše klimatsko podnevlje.
                              Optima Turbo Sint 2002, GAS ili Supervisk (sva 15W-40) su jako dobro rešenje (od najskupljeg do najjeftinijeg).
                              Sva ulja mogu 10k km ili godinu dana, osim SV koji je za nekih 7500km (ili 5 do 6 hiljada za pretežno gradsku vožnju).
                              Pozdrav!

Comment

• ZORANCIK
                                CBC Početnik
                                • 20.09.2012
                                • 3
                                • LOZNICA

sve je to ok..a reci mi koje ulje da sipam u HYUNDAI ACCENT 2002 god benzinac presao 140 000,do sada je sipano 10-40 polusintetika

Comment

Working...
                                X