Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

NEMA (svrhe). Ili "Dža ili Bu!".
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• acasmc@200sx
      CBC Senator
      • 30.01.2007
      • 282
      • Mladenovac
      • BMW F31 320d

Hehe. Da ne bacam onda 15e, bezveze.
      Hvala.
      nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• sambol
        CBC Veteran
        • 30.12.2014
        • 126
        • BL
        • T9

Kad se već spominje Bu, tačnije Ceratec, koliko je uopšte vajda od njega? Znam da se više puta spominjao, ali imam utisak da je uvijek ostao kao siva zona ili sveta vodica... ima li kakve koristi nasuti ga u ulje (pogotovo bilo šta kvalitetnije) ili su to bačene pare?

Comment

• ragazzoni
          CBC Senator XXL
          • 24.02.2009
          • 774
          • Obrenovac i okolina
          • Opel Omega 2.0i-16v

[quote=zverko;633070]Imam i ja jednu ispravku. Juce sam bas dolivao pa pogledah nalepnicu. Mobil1 0w-40 Fully Synthetic, zemlja proizvodnje Belgija a ne Francuska kao sto sam u ranijem postu naveo. E jedino sto mi nije jasno je to sto Castrol na svim svojim proizvodima ne precizira zemlju iz koje ulje dolazi nego

Malo okasnio, ali Castrol se pravi kao i većina ulja koje kuda. Moj drug ima limeno litarsko pakovanje sa kraja 70-tih CASTROL GTX2, na dnu piše proizvedeno u Rafineriji Nafte Modriča SFRJ.
          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Što samo dokazuje da je Castrol (oduvek) bio SAMO brend, koji se pravi kod najpovoljnijeg ponuđača (po određenoj specifikaciji, sastavu).
            Valvoline i Texaco su se sa ovim (jako) opekli pa su centralizovali proizvodnju i distribuciju za Evropu (Belgija i Holandija).
            Za ovo su me, svojevremeno, na nekim (gde nisam učestvovao, baš kao po receptu žute štampe (tabloida) forumima prozivali, jer kao oni znaju a ja pojma nemam, da Castrol pravi BP (kao sadašnji vlasnik) ... e "braćo moja mila" nemate Vi pojma, Castrol nije oduvek bio BP brend, pravila je to i rafinerija Modriča (znao sam za osamdesete, npr. 10W-40, HC ulje a evo i ranije, očigledno) a sad (takođe) NE pravi (samo) BP u "svojim pogonima" (koje verovatno i nema, jer se odrekao proizvodnje baznih ulja. pa što ne bi i blendara, jer kapaciteta u Evropi ima u višku pa je jeftinije da Vam drugi pravi) nego ko zna (već) gde.
            Jak brend, jaka i kontrola pa je to (još uvek) o.k.
            Ipak, kako su (loše) prošli Valvoline i Texaco, ne bih se kunuo u Castrol ... bar ne ovde kod nas (ipak smo mi tržište koje se tretira kao Somalija, Etiopija i slično).
            U Nemačkoj je priča već drugačija ... ili u Skandinaviji (gde je Shell HX7 preko 30 evra za litar a kod nas 4-5x manje).
            Malo znanja je opasna stvar ... robovanje brendu je opasno po novčanik (kvalitet uglavnom nije u pitanju, Modričin Castrol je verovatno bio bolji od većine Zapadnih, naročito od kada su (među prvima u Evropi) imali proizvodnju HC baznih ulja).
            (i naravno taj isti "castrol" kvalitet se mogao kupiti u vidu Optime za dvostruko ili trostruko nižu cenu; isto je i sada, samo su razlike u ceni manje).
            Last edited by expendable; 01.11.2015, 11:22.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• sambol
              CBC Veteran
              • 30.12.2014
              • 126
              • BL
              • T9

I na Shellovoj flaši piše Shell Helix is a trademark of Shell Brands International AG. Manufactured under license from Shell Brands International AG. Made in EU.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

"Jeste, da" (kako je pričao jedan stari majstor)

Comment

• alfaskorpion
                  CBC Senator XXL
                  • 24.02.2007
                  • 361
                  • Smederevo

Modriča je sada krš , to provereno govorim iz iskustva jer sam tamo ugrađivao industriske rashladne sisteme.
                  Njihovi tehnolozi kažu da im je kvalitet dosta loš od kada koriste rusku naftu umesto kuvajtske koja je nekad bila.
                  Za sintetička ulja koriste tuđe repormatrijale jer ne mogu da proizvode njihova, uglavnom su to shell kamioni ....
                  Inače dosta zastarela rafinerija ...

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Poštovani,
                    Mislim da je "krš" neprimeren izraz. Na žalost (više njihovu nego moju, jer za mene bi to bio dug put bez posebne koristi osim da vidim predeo koji nisam ni dok je bila SFRJ) isti su me prvo pozvali u posetu pa jednom ugovorili (pa otkazali) posetu, a posle više nisu nudili (a ja se nisam gurao, a i zašto bi ... nije baš da pare volim više nego život ali zašto bi bilo šta radio za Џ ... iako je bilo jako darežljivo što bi platili hotel (no satnicu od 7€ (koju nisam pominjao tad) ne bi progutali ni sa sve maslom), dakle na žalost nisam video svojim očima pa ne mogu demantovati.
                    Ipak, totalni krš sigurno nije (samo se svi nadajte da je u Evropi mnogo bolje, pa rafinerije su u proseku 30-40 god. stare i tehnološi, osim par njih, totalno zastarele, malo su za gorivo dorađivane ali bazna ulje su u Evropi ona "stara dobra" (iz 70-tih prošlog veka)).
                    Doduše ... činjenica je da ruski vlasnik (zbog poznatih događaja) ne invesira kako je bilo predviđeno i da osim odlaganja (otkazivanja?) nove rafinerije po Exxon-Mobil tehnologiji (trebalo je da do 2017. bude završena a neće biti ni početa po svemu sudeći), već verovatno jedva da ulaže u pristojno održavanje. Modernoj tehnologiji ne bi bilo važno odakle je nafta ali za staru donekle jeste (makar uz proces hidrokrekovanja) jer i da mogu da doteraju kvalitet to košta a kad košta (više) onda profita baš i nema (margine su ionako male).
                    Ostaje da Modriča ulja nisu vrh ali daleko su od "krša" (bar bih tako rekao).
                    Na žalost, dovoljno je što stoje u mestu (ne napreduju) jer je to isto kao da idete u rikverc u modernom svetu (makar u preradi nafte ništa posebno novo nisu izmislili poslednjih 30-tak god. (i GTL je iz prošlog veka), izbacivanje sumpora je (samo) ekološki uslovljeno).,
                    Shell kamioni ... pa i ne zvuči (tako) loše. Mineralna ulja Modriča praktično i ne proizvodi (sve su HC), pa mi se čini da ste više podlegli opštem stanju u rafineriji (što doduše jeste dobar pokazatelj šta se događa ... ako su ljudi nezadovolji nema tog sistema ("biča") koji će se takmičiti sa takvim firmama).

Sve u svemu: i dalje mislim da su Modriča ulja kvalitetna* (i pravljena po navedenim standardima). Preporuka ostaje (iako je naravno uzdržanija).

* kvalitet nafte više utiče na kvalitet goriva (tj. preciznije rečeno - cenu prerade jer moderni procesi mogu obraditi i lošiju naftu).

Comment

• alfaskorpion
                      CBC Senator XXL
                      • 24.02.2007
                      • 361
                      • Smederevo

Nisam stručnjak za auto ulja , ako je upitanju rashladna tehnika možemo da polemišemo.
                      Ulja koja proizvode za rashladne kompresore , inače ih samo oni koriste , blaga reč je krš.
                      Što se tiče kvaliteta razgovor sa tehničkim direktorom o kvalitetu je meni dovoljan parametar da su im ulja loša i daleko lošija nego ranije.
                      Sve ostalo sam i sam video kako funkcioniše jer sam boravio u rafineriji više dana.
                      Nema tu ni T od kvaliteta.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Nisam bio tamo pa ne bih dalje komentarisao. Možda ste i u pravu. Moje su informacije stare 2-3 god. a tada je bila "druga pesma" (ovo liči na onu "labudovu").
                        Pošto me Modriča ne plaća (ni ulje za Џ nisam dobio kao od nekoliko mnogo manjih firmi) nemam nijedan razlog da im budem advokat (drveni ili pravi). Ipak, ne mogu a da ne primetim da ako je tako onda samo jedno mogu da očekujem a to je porast cena uvozne robe (koju će još samo NIS koliko-toliko da drži ali i oni sve manje jer su sve skuplji kako je konkurencija sve manja (FAM, Modriča)).
                        Dakle, ostaje samo da vidimo koliko će koštati Zapadni "krševi" (od ko zna odakle) za koju godinu (po svemu sudeći bar 50% više).
                        Na žalost kod nas sve što ima 50 ili više godina (i koliko-toliko je brend) mi zatvaramo dok na Zapadu nešto što je trajalo 50 god. ne može više da propadne, ako proizvođač bankrotira ostaje brend (koji će neko kupiti za sitne pare i prodavati za krupne).
                        Šljivropa smo mi (i Balkan u celini) ... nije to mala stvar.

P.S.
                        Meni je dovoljno loša (tužna) priča da Modriča sasvim sigurno NE napreduje u poslednjih 5-6 god. a tapkati u mestu je sad kao ići punim gasom u rikverc.
                        Ako je bar malo od ovoga tačno (dovoljno da su za nijansu popustili) onda je još mnogo lošije.
                        Ja ću se (do više informacija) držati onog prvog, da nisu napredovali (za to ne treba ni ići na lice mesta) - već nije dobro.
                        Last edited by expendable; 06.11.2015, 14:56.

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Koliko vidim, modričina mineralna ulja za industrijske rashladne sisteme - su na bazi koju modriča ne proizvodi (nego bazu za takva ulja uvozi od Shell-a. Valjda ???).

Ako su ugrađivali nekakve modernije rashladne sisteme - onda se zahtevaju drugačija ulja, koje đuture modriča takođe ne proizvodi. Zaključak koji neko može da izvede je - modričina ulja (za rashladne siteme) su krš.

HC ulja koja se generalno smatraju dovoljno/vrlo kvalitetnim za automativnu primenu - Modriča odavno proizvodi.
                          Da bi se od toga dobio dobar finalni proizvod koji će kvalitetno da podmaže nekakav automobilski motor - treba upotrebiti dovoljno kvalitetne aditive (tj. paket aditiva), što i nije prevelika mudost za resurse kojima raspolaže ta rafinerija (najprostije rečeno - teško da će izmuljati lošije nego što to čine ostali u istom poslu [po Evropi]).

Je l` ruska nafta ima toliko sumpora - da tehnološki proces (hidrokrekovanja) modričine rafinerije ne može da napravi Mid SAPS automativno ulje (kakvo ono imaju u ponudi), nego falsifikuju sastav i obmanjuju kupce sledećih ulja?

„Rafinerija ulja Modriča“ a.d. predstavlja renomiranog i najvećeg proizvođača hidrokrekovanih baznih ulja, maziva i funkcionalnih tečnosti u JI Evropi.

„Rafinerija ulja Modriča“ a.d. predstavlja renomiranog i najvećeg proizvođača hidrokrekovanih baznih ulja, maziva i funkcionalnih tečnosti u JI Evropi.

Meni čovek iz Kruševca koji kaže da je dobro obavešten reče da su famova ulja loša jer je firma pred raspadom, tj već se bila raspala kako ju je privatnik opljačkao u neuspešnoj privatizaciji. Motor mog citroena C3 ide tri godine na ulje te raspale firme, al` on sam neće da se raspadne i pretvori u krš.

Da mi treba ulje npr. gradacije 10W-60 - taman bih uzeo ovaj modričin krš http://modricaoil.com/wp-content/upl...ima-SPORT1.pdf
                          Ili, da mi treba npr. za varaličarski program - ta_man bih pecao sa ovim priborom http://modricaoil.com/wp-content/upl...-OPTIMA-VW.pdf

Eto, baš hoću. Čisto lično.
                          Last edited by DS9; 06.11.2015, 21:41.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

To je (pravi) stav!
                            Ali za to treba imati kičmu ... na žalost došlo je vreme glavonožaca.

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

ma neznam, ova onformacija o nekom vidjenemo stanju nije losa, veruje mda je iskrena i iz prve ruke.problem je sto nije bio u drugim fabrikama odakle kod nas dolaze uvozna ulja,pa nema poredjenja.a bez toga nista.
                              a zakljucak da par godian sipas nek oulje u kola i da mu nije nista,isto nije nikakva informacija,ni za nas ni za korisnika.
                              ja vec nekoliko zamena sipam optima city 10w-40 , a prvu zamenu sam sipao selenia gold. sad optimu kupujem cisto eto iz patriotizma,ali poet ovakve informacije me malo zamisle.
                              sta cu sipati sledece? videcu.
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Malo je i do odnosa koji važe na Zapadu i gde je ćutanje svetinja.
                                Čak i nezadovoljan teh. dir. ne bi pričao loše o firmi čak i da je pred bankrotom (što ovde čak i nije slučaj).
                                Dovoljno je videti direktore (kako se upinju kao žabe koje bi da budu volovi) svetskih rudarskih kompanija čije akcije padaju kao u crnu rupu a oni sve puni (lažnog) optimizma.
                                Drugo i važnije: pre nego što uđeš kod stranaca potipišeš brdo papira (kao u banci za kredit) gde KRUPNIM slovima piše da ćeš za svaku informaciju datu o firmi "omastiti konopac" a tek šta piše sitnim slovima ... bolje i da ne radiš za iste.
                                Treće (nevezano šta piše) zavisno koliko je ozbiljno (ovo i ne bi bilo tretirano kao ozbiljno već bi bilo ingnorisano da nekome ne padne napamet da može i da bude tako) jurili bi te po celoj planeti ... kao Snoudena.
                                Lakše je kupovati "belosvetsko" sa mašnicom ... koje tamo košta 3x više, ubeđeni da je to isto. E pa baš je isto (kako da ne, sve su veverice poverovale mada tu i tamo neka se još premišlja).
                                Uostalom "krš za krš" (za star automobil, ulje kakvo da je; tako tamo i razmišljaju a zašto i ne bi, ide ima odlično).
                                Šta kupiti?
                                Nešto što nije za tržište "šljiva", "paradajz" i ostalih republika već za NJIHOVO (u prevodu ulja manjih kompanija pa makar bila skuplja a neka čak i nisu već su jeftinija, pa dupla korist).

Comment

Working...
                                X