Sipao sam u dobla 1.9 jtd eneos premium hyper 5w-40, posle sam čuo da to ulje ne ispunjava fiatovu normu za ulje. Da li sam pogrešio sa izborem ulja ili ne?
Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
NISI.
Fiat 9.55535 M2 nije ništa posebno, u principu je (ako nije i 100%) ACEA A3/B4-04.
Eneos prevazilazi zahteve tog (veoma starog) standarda (uslova za odobrenje).
No, nije loše obratiti pažnju kod iole novijeg vozila, neki zahtevi mogu biti specifični, ovde to nije slučaj.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Adekvatno mesto da pomenem (u smislu diskusije) i ujedno i raspitam za ulje koje sam sipao u svoju Astru. Po preporuci dobrog prijatelja koji drzi radnju auto delova i opreme sipah Meguin ulje u svoj auto. Puno reci hvale, "pedigre" Liqui Moly-ja, kvalitet super, uvozi se, pravi samo u Nemackoj itd itd...pa eto ako moze neki komentar oko ovih ulja...je li istina sta se prica ili jos jedan urbani mit
Comment
-
-
Adekvatno mesto ali ne baš i vreme ...
Eto tek danas ... koliko-toliko ... dođoh do malo (slobodnog) vremena.
Meguin je pod LM. Ima tradiciju i pre toga. Nemačko je (što sve manje znači "superiornog kvaliteta" a sve više služi da se prave pacijenti (i šišaju k'o ov..)) što bi trebalo da znači: solidno - svakako ... skupo? - i ne mora da bude.
Pa baš neki super super kvalitet (i) nije, ali jeste više nego pristojan. Ako nije mnogo plaćeno, onda je bar isplatljivije od LM (dosta para samo za brend).
Nema razloga da "nemačko" nešto posebno znači u svetu motornih ulja. Nije to svemirska tehnologija, potrebna je pristojna laboratorija, par inženjera i kapital, pa da već bude pristojno (kako od toga zaraditi, e to je drugo pitanje).
Dakle, nije mit da je dobro (dobro je sigurno), a da je superiornog kvaliteta - MIT (i razbijen, u najboljem slučaju "moguć" ali uz veliki znak pitanja).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Ma ovo - Nemacko - samo u smislu da je veca verovatnoca da je kvalitet OK ako je iz DE. Npr za GM cuh da je skroz korektno ulje ako "natrcis" na orginal dok "kopija" bas i ne odg tom standardu. Pa eto u tom smislu - dolazi iz DE pa je to (mozda) neka garancija kvaliteta. Inace i prodato mi je kao - sasvim korekno ulje
Comment
-
-
Ako može savjet za ulje za smart forfour 1.5 82kW benzin, vozilo je prešlo stvarnih 180.000km i veoma često je na preko 5.000rpm jednostavno je sav živahan i leti sa svojih cca 900kg. Motor je Mitsubishi vvt.Santa Fe 2.2 110kW 4x4 GLS, Smart Forfour w454 1.5 82kW
Comment
-
-
454.032?
Ukoliko se prilično forsira, biće da bi mu odgovaralo npr. Mobil1 FS 5W-50 ili npr. Ravenol HVT 5W-50, kako (između ostalih gradacija) savetuju njihovi selektori, ali će i krštena 5W-40ica po ACEA A3/B4 (MB 229.1 kao minimalni zahtev, 229.3 i naredni optimalno) uraditi posao.
Sad, da sam iz Sarajeva ne bih drugo tražio do modričinog Optima Magnum 5W-40, i to bi bilo to. Ostaje jedino da se pazi na interval zamene i da se dolije što potroši.Last edited by DS9; 18.05.2019, 00:31.
Comment
-
-
Kako vam izgleda Syntium 7000 0W-40 ?
Kažu da je po karakteristikama i tzv. debljini uljnog filma daleko bliži 5W nego što je deklarisano kao 0W.
file:///C:/Users/Katarina/Desktop/%D...00%200W-40.pdf
Comment
-
-
Kupio gore pomenuto ulje. Auto lepo radi, ne vidim nikakve bitne razlike u odnosu na Ravenol. Niti nešto bučniji niti drugačiji zvuk. Isto brzo gasi lampicu za ulje i to bi bilo generalno to.
Ono što upada u oči je svtarno više nego smešna cena za ovako kvalitetno ulje. 1760 dinara za 4 litre i uz to pride se dobija 1l gratis (neka akcija). Dođe 352 dinara za 1 litru. Stvarno izuzetno povoljno.
Last edited by Nelson; 08.07.2019, 17:38.
Comment
-
-
Hvala ti za ovaj infodeluje prosto neverovatno, jer za toliko para jedva da se nađe polusintetika. Ovo je odmah za kupovinu koliko god ga ima, osim toga radi se ekskluzivnom uvozniku petronasovih ulja. Verujem da ovo može biti jedino deo neke kampanje radi popularizacije brenda pri kome će se žrtvovati relativno mali trošak za grandiozni Petronas. Možda se evntualno radi o nešto starijem datumu proizvodnje, ali je ovo motorno ulje a ne jogurt.
Comment
-
-
Pitanje za Expendable dr za ulja
Koje ulje se najbolje meša sa euro dizelom 005ppm (pri tom mislim na dvotaktol ulja, ima li veze mineralno, sintetičko ili možda nešta treće) sve u cilju zaštite injektora i eventualnog smanjenja potrošnje, pogotovu za zimska goriva recimo -30° i niže
HvalaRed Bull daje krila al zato rakija daje quatrro
Comment
-
Comment