Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mrmrva
    CBC Početnik
    • 18.06.2012
    • 1
    • Beograd

Drzi li ko Ravenol u Beogradu? Treba da zamenim ulje u menjacu a eventualno bih i motorno probao njihovo.

Comment

• alex1974
      CBC Veteran
      • 15.04.2016
      • 127
      • okolina
      • Vectra A 1.6SV

Upravo sam kupio Ford - a mondea 1.8 tdci,koje ulje mi preporucujete za njega?

Comment

• Milllan
        CBC Početnik
        • 14.08.2022
        • 5
        • Beograd
        • Toyota avensis 1,6 v

Imam toyotu avensis 1,6 vvti,2001,godiste poznato po pottosnji ulja,koje ulje je najbolje koristiti ,mislim na brend,tgmo ili eneos,a sipam 10w 40.Vidim da ima velikih poznavalaca ulja,pa sam im unapred zahvalan.

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Teško da bi neko mogao odgovoriti na tako postavljeno pitanje. Oba su ogovarajuća, a koje je najbolje, ili koje će dati nižu potrošnju ulja je pitanje.

Čak i da je motor sasvim nov je to diskutabilno, obaška za mašinu od pre dvadesetak godina.

Eneos nudi više ulja u 10W-40 gradaciji, i po onome što piše u specifikacijama verovatno je najzgodnije potražiti Eneos Pro Plus 10W-40 https://eneoseurope.com/products/eneos-pro-plus-10w-40/

Sa druge strane, Eneosov selektor http://eneos-europe.ewp.earlweb.net/ za taj avensis daje primarnu preporuku Hyper 5W-40 uz više alternativa bez 10W-40 varijante.

Verovatno je tu najzgodnije koristiti neko od ulja za sportske namene ukoliko se želi maksimalno umanjiti potrošnja ulja, samo to ima svoju popriličnu cenu.

Verovatno bi npr. Yacco Galaxie Competition 5W-40 bila zgodna varijanta, https://www.yacco.com/en/our-product...e-sae-5w40-285

ili npr. slično koncipirana ravenolova varijanta
          RAVENOL VSI SAE 5W-40 is a PAO (Polyalphaolefin) based, full synthetic motor oil with proven CleanSynto® technology for passenger car petrol and diesel eng...

međutim ako bi trebalo izabrati ulje koje bi se najmanje trošilo, možda bi mu najviše odgovarala gradacija 5W-50, npr. ovo https://www.yacco.com/en/our-product...t-sae-5w50-200

Sad, nisam baš siguran da ima onih koji će za dvadesetak godina star gradski auto izabrati ulja koja su ovako koncipirana.

Za one koji ne bi mnogo da razbijaju glavu - TGMO, i to je to.

Da je moje - 10W-40 ili 5W-40 sa NIS pumpe ili bilo koje slično koncipirano ulje, pa koliko (još godina) dobaci. Nakon toga razgovor sa omiljenim majstorom šta da se sredi od mehanike.
          Last edited by DS9; 22.08.2022, 23:18.

Comment

• Milllan
            CBC Početnik
            • 14.08.2022
            • 5
            • Beograd
            • Toyota avensis 1,6 v

Dal bi moglo pomoci Motul ulje,10w 40,posto sam cuo dosta dobrih stvari u vezi istog,i zapravo jel to ulje zaista vrhunsko?

Comment

• sErGiO
              Moderator
              • 30.01.2007
              • 2769
              • Neko selo pored Beogr
              • Alfa Romeo 156SW

Motul je ako ne najbolji, onda svakako u samom svetskom vrhu koliko ja znam.

Comment

• DS9
                CBC Senator
                • 27.10.2011
                • 280
                • Beograd

Eh, porediti brendove radi biranja konkretnog ulja uglavnom ostavlja više pitanja nego odgovora.

Npr. Mercedes Benz je svakako izuzetan proizvođač automobila, ali nisu baš ista kategorija A i CLS klasa. Pa tako, nisu baš ista kategorija motulova 300V serija zbog koje je Motul postao svetski poznat (kao nekada Castrol, ili nekada davno npr. Yacco) i serije Synergie ili Turbolight koje obuhvataju manje/više standardne 10W-40ice.

Teško da će, u standardno korišćenom civilnom automobilu. vrhunski koncipirano ulje rešiti kritičan problem - koji ne rešava uobičajeno preporučeno/propisano ulje.

Kaže se da je taj Avensis 1,6 vvti, 2001. godiste poznat po potrosnji ulja. A kolika je ta potrošnja ulja? Da li je ona izmerena tačno za konkretno vozilo?
                Da li je ta izmerena potrošnja ulja eventualno sasvim uobičajena za konkretno vozilo i njegove mu uslove eksploatacije?

Gore sam već pomenuo izuzetna ulja, a ako se već traži ulje 10W-40 gradacije od Motula - to bilo 6100 Sinergie+ 10W-40 https://azupim01.motul.com/media/mot...l_20210331.pdf

Konkretan odgovor - na konkretno pitanje...

Originally posted by Milllan View Post
                Dal bi moglo pomoci Motul ulje,10w 40,posto sam cuo dosta dobrih stvari u vezi istog,i zapravo jel to ulje zaista vrhunsko?
                Motul proizvodi više desetina različitih ulja, za različite namene - a neka od njih su vrhunska, jer se koriste za vrhunske odnosno sportske namene. Slično čine i ostali (mnogo veći) svetski proizvođači ulja, kao i neki mnogo manji (po količini godišnje proizvodnje, odnosno prodaje, odnosno zarade).

Samo, koristiti ulje za sportske namene u civilnom automobilu je promašaj - jer sastav vrhunskog ulja podrazumeva odsustvo one količine detergentskih supstani, koje uobičajenom ulju za civilne automobile omogućava da motor duže ostane čist.

Vrhunsko motulovo (i slično koncipirano od bilo kog drugog proizvođača) ulje bi, jednostavno rečeno, gotovo upropastilo motor ako bi se koristilo duže od koju hiljadu kilometara jer nema dovoljno materija da drži rastvorene produkte sagorevanja, a nema ih dovoljno jer mu je sastav prilagođen da vrhunski (tj. pod ekstremno teškim ualovima eksploatacije - tj. bitno povišenim lokalnim temperaturama motora) izdrži koju hiljadu km i da se posle toga promeni (jer posle par trka nije gotovo nizašta).

Standardnim uljima je sastav takav da mogu i desetine hiljada km vršiti svoju funkciju u okviru podrazumevanih (uobiajenih) uslova eksploatacije prosečno korišćenog automobila. To se lako prepoznaje po tome što civilnim uljima stoji da zadovoljavaju neku od ACEA, API ili ILSAC normi, dok vrhunska/sportska ulja ni ne zadovoljavaju pomenute standardne norme.

Najjednostavnije rečeno, ulja za većinu automobilskih motora u poslednjih npr. tridesetak godina ne mogu istovremeno imati veću koncentraciju detergenata u kombinaciji sa većom koncentracijom antiwear (tj. klase ZDDP-a) aditiva - jer detergenti umanjuju efekat zddp-a. Zato sportsko ulje sa visokom koncentracijom ZDDP-a (koja b bila kontraproduktivna u standardnom mtoru), mora da se promeni na manjoj kilometraži.

Onome koji se trka to ne smeta (jer to podrazumeva taj sport) - al bi moglo da smeta onome koji svakodnevno koristi automobil da ide na posao, razvozi ženu, decu, kućne ljubimce, ogrev il` npr. građevinski materijal.

That`s the other ball game.

Da, jeste po neko motulovo ulje vrhunsko, pogotovo ona koja nose naziv motulove serije 300V - ostala su korektna/dobra/odlična, kada su odgovarajuće izabrana.

Dole je specifikacija motulovog/vrhunskog izuzetnog ulja - za korišćenje u starijim/klasičnim mašinama u auto-sportu.
                Gradacija 15W-50, i sastav na bazi estarske sintetike, je takav da bi verovatno (al` možda) sa tim uljem pomenuti Avensis iz 2001. imao manju potrošnju ulja nego sa uljima koja su do sada korišćena u njemu.
                Al`bi se većina verovatno pitala da li je zgodno koristiti ulje čija je cena nekoliko desetina evra za litar, i pri tome ga menjati na par hiljada km. Prethodno pomenute Yacco i Ravenol varijante su ipak ono što u velikoj meri sadrži to zbog čega neko ulje može da se naziva vrhunskim - pri čemu su ona svojim sastavom (a to se vidi iz njihovih istaknutih normi) prilagođenija standardnoj upotrebi.

Dakle, ako se pominje potrošnja ulja, odnosno povećana/nenormalna potrošja ulja, sa obzirom na to da je nekakva potrošnja ulja normalna posledica rada motora, kao i to da ona (normalno) može biti višestruko manja ili veća u zavisnosti od uslova eksploatacije - prvo treba biti siguran kolika je ta potrošnja ulja.

Jer, odgovarajuće izabrano ulje može mnogo dobrog učiniti za motor - al` ne može da uradi generalku kao što to može majstor (pogotovo onaj koji je tako stručan da može ispraviti i fabričke propuste).

Nakon ovog pisanija, a sa obzirom da već dugo na forumu ne piše dr sc. Steva Dimitrijević tj. Stalker/expendable - koji nas svojim tekstovima neopevano zadužio i zbog koga ove teme o mazivima imaju toliko stranica (za neupućene, koji tek upadnu u temu. radi se autoru sledećeg http://motornaulja.blogspot.com/ )
                kada je već suštinski pomen (i eventualni problem) o povećanoj potrošnji ulja - najzgodnije je dati link do tekstova koje dr Steva napisao za Total Srbija.

Ako i nakon toga nešto ostaje nejasno - idemo dalje, pa dok ne razjasnimo.Click image for larger version

Name:	1003.gif
Views:	1
Size:	2.2 KB
ID:	882954
                Last edited by DS9; 11.09.2022, 11:53.

Comment

• Milllan
                  CBC Početnik
                  • 14.08.2022
                  • 5
                  • Beograd
                  • Toyota avensis 1,6 v

Motul ulja

Najradije cu se drzati onog,da kupim original,bez obzira koje je...posto sam se raspitivao za motul 10w 40,i mislio da je original ,nasao sam jos jednog uvoznika,pored mass company,to je firma vagen international...i razlika je u ceni...Pitanje,dal je i ovo drugo original?
                  Last edited by Milllan; 15.09.2022, 13:10.

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

Ja odavno nisam video ambalaže ulja za koja bih mogao da se zakunem da nisu original, ne računajući eventualno nešto što prodaju po pijacama tipa Bubanj Potok (Tamo je bilo ordinarnih falsifikata za koje znam, ali pre dvadesetak i više godina. Za sadašnji trenutak mi nije poznato. Takođe, u 2016. godini je u Rusiji/Moskva zatvorena [a falsifikatori uhapšeni] velika divlja blendara u kojoj su se pakovala ulje u falsifikovanim ambalažama od mobila, castrola i još nekih, a koliko se sećam slične vesti sam tada čitao o divljim blendarama u Kazahstanu i Indiji).

Mass jeste odavno zastupnik Motula u Srbiji, ali mislim da to ne isključuje i da Vagen int. uvozi motulova ulja. Sad, da se oni zezaju sa falsifikatima mislim da nema mnogo verovatnoće. Možda Vagen Int. uvozi motulova ulja sa nekog drugog tržišta, al možda i sa istog od koga to čini Mass, samo što ima drugačiju politiku cena. Lubrikanti su najlključniji za industriju, pa verujem da bi se lako saznalo za problematične falsifikate. Uvoznicima tako renomiranih ulja koji su dugo u poslu ne verujem da se isplati da nabavljaju falsifikovana ulja. Druga je priča kada sam proizvođač ulja pod istim brendom ili nazivom ulja nudi donekle različit kvalitet za različita svetska tržišta - što je inače bila karakteristika proizvođača kao što je npr. Castrol, s tim što se to vidi z specifikacije ulja.

Btw, mislim da kod većine uvoznih ulja postoji varijanta bar/koda preko koga se lako (mobilnim telefonom) proverava originalnost ulja. Čisto lično, to mi ne znači nešto bitno, jer ima toliko pumpi da čovek lako dolazi do adekvatnog ulja, pogotovu tako rasrostranjenih kao što su 10W-40ice po ACEA A3/B4.

NIS/Gasprom nudi 10W-40ice, Eko, Mol, Lukoil... dakle nema uopšte problema sa nalaženjem odgovarajućeg ulja te klase.

One koji su baš toliko sumnjičavi u originalnost ulja, i pri tome žele ulje od vrlo renomiranog proizvođača - uputio bih na Shell pumpe. Lubrikante njima obezbeđuje Orbico, odnosno zastupnik Šela za Srbiju (koliko sam čuo određenim danima je popust za motorna ulja na šelovim pumpama). Ili npr. kontaktirati Plattner koji je zastupnik Mobil-a, ili npr. nazvati u Kruševcu Valvoline, ili npr. srpskog zastupnika za Texaco/Havoline tj. Trigemu iz Beograda.

Sad, već sam pomenuo manje raširene ali poprilično renomirane proizvođače čiji su zastupnici/uvoznici samo po jedna firma u Srbiji... dakle Ravenol, Yacco, Kroon, Addinol...

Suštinski - ima što god se poželi, osim ponekad onih ulja koje tržište traži u malim količinama.
                    Last edited by DS9; 16.09.2022, 00:29.

Comment

• Milllan
                      CBC Početnik
                      • 14.08.2022
                      • 5
                      • Beograd
                      • Toyota avensis 1,6 v

Buni me cena,razlika je oko 1500 dinara...Mislim da i dalje ima dosta kopija,doduse vernih originalu...

Comment

• DS9
                        CBC Senator
                        • 27.10.2011
                        • 280
                        • Beograd

Ja ću da platim ručak/večeru onome ko mi donose verifikovanu kopiju vernu originalu motornog ulja gradacije 10W-40 od sledećih poizvođača:
                        Nisotec
                        Galax,
                        FAM,
                        Optima/Modriča,
                        INA,
                        Gasprom (G-Energy),
                        Lukoil,
                        EKO,
                        Valvoline,
                        Total
                        Shell
                        Mobil,
                        Yacco,
                        Ravenol,
                        Addinol,
                        Havoline/Texaco,
                        Ravenol,
                        Liqui Moly
                        i
                        Bardahl.

Sa naglaskom na verifikovanu, odnosno rezultat laboratorijske analize originalnog i rezultat analiza kopiranog ulja iz iste sertifikovane laboratorije za analize naftnih derivata.

Hvala.

P. s.
                        Ručak uključuje 1 kg mesa životinje (****ra, ptice ili ribe, ili kombinovano) uz 0.3 kg srpske ili šopske salate i dva komada pečenih ljutih špica zelenih parika; aperitiv u količini 0,05 L voćne rakije po izboru (dunja, kajsija, kruška ili šljiva), pivo po izboru do količine 1 L, ili suvo vino po izboru 0,7 L, jedan desert od kolača ili torte, i kafa po izboru (srpska, espreso, makiato).
                        Osobe koje ne jedu meso životinja mogu izabrati restoran u krugu od 50 km od centra Beograda.

P. s. s.
                        Da mene buni razlika u ceni istog motulovog ulja od Mass i Wagen Int. - ja bih na e-mail obe te firme poslao pitanje; "Zašto je kod Vas cena tolika, a kod ovih drugih ovolika?
                        Hvala."

Nakon toga bih njihove odgovore objavio ovde, na CBC-u.

Odem danas u Maxi - Špagetini No3 koštaju više od 200 din, a u Koka-Mar koja je na 10 metara od tog maksija iste špagetini 165 din.
                        Kuvao sam obe varijante, iste su - a inače je proizvođač Barilla skoro promenio izgled pakovanja. Istog su ukusa i vremena kuvanja do idealne konzistencije i one u starom pakovanju kao i ove u novom.
                        Da li su neke od njih kopija - ne znam.
                        Sad, Koka-Mar ima znatno manji broj artikala od maksija, manja je prodavnica i kocipirani su tako da neke artikle prodaju bitno jeftinije.
                        Last edited by DS9; 16.09.2022, 17:12.

Comment

• Milllan
                          CBC Početnik
                          • 14.08.2022
                          • 5
                          • Beograd
                          • Toyota avensis 1,6 v

Danas sam proverio,na zvanicnom sajtu motula,distributer jeste mass.Pored njih,postoji i servis u Bg-u koji prodaje Motul ulja,a inace je Mass distributer.

Comment

• acasmc@200sx
                            CBC Senator
                            • 30.01.2007
                            • 282
                            • Mladenovac
                            • BMW F31 320d

Cao momci, nije me bilo odavno, pa rekoh da se samo kratko posavetujem sa znalcima iz moje omiljene teme

BMW N47D20, poznati 2.0d sa 184ks. Sipam Mobil 1 Fromula ESP 5W30. Da li gresim, ili je to ok? Ne trosi mi ulje ni malo, menjam ga na 13-15k km.

Ako imate predlog za nesto bolje, otvoren sam da ga cujem.
                            nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• DS9
                              CBC Senator
                              • 27.10.2011
                              • 280
                              • Beograd

Heh - to je poprilično diskutabilno pitanje (na koje bi tačan odgovor mogla da daju samo detaljanija merenja).

Jer, ako formalno grešiš u smislu da ne sipaš ulje po normi koja je propisana za taj motor (tj. koju je BMW propisao). možda ipak ne grešiš sa praktičnog aspekta korišćenja tog vozila (svojom vožnjom). Zvanično, sve (što korisniku treba) piše u korisničkoj i/ili servisnoj knjižici

Radi se o tome da to ulje, mobil1 ESP 5W-30, prema svojoj specifikaciji
                              https://www.mobil.com/en-ae/passenger-vehicle-lube/pds/gl-xx-mobil-1-esp-formula-5w-30
                              https://www.mobil.com/en/lubricants/for-personal-vehicles/our-products/products/mobil-1-esp-5w-30/

nema odobrenje odnosno nije naznačeno da zadovoljava normu BMW LL-04, a što bi trebalo da zadovoljava ulje koje se sipa u taj motor.

Mobil1 ESP 5W-30 je poprilično specifično koncipirano ulje - jer istovremeno zadovoljava zadovoljava ACEA C2 i ACEA C3 zahteve (zbog čega istovremeno zadovoljava različite proizvođačke norme kao što je PSA B71 2290 i npr. Dexos2).

Suštinski to je ulje na samoj gornjoj granici viskoziteta xW-30, dok norma BMW LL-04 podrazumeva i deblja, tj. viskoznija ulja, gradacije i xW-40 (ali ne i isključivo).

Ako npr. pogledamo specifikaciju castrolove varijante za koju Castrol tvrdi da zadovoljava BMW LL-04, vdećemo da je ono za nijansu i tanje, tj. takođe na gornjoj granici xW-30 gradacije.

Sa druge strane, motulova varijanta koja ima zvanično odobrenje BMW LL-04 je bitno deblja, naravno zato što je u xW-40 gradaciji.

Šta reći?

Pa, moje lično mišljenje je, uz određenu dozu rezerve, da mi se čini da je sasvim ok da nastaviš sa tim Mobil1 ESP 5W-30, iako mu ne stoji da zvanično zadovoljava BMW LL-04.

Ulja po toj normi, kojima stoji da zadovoljavaju BMW LL-04 ima gomile, a dosta manje onih kojima stoji da imaju i odobrenje/approval (zato je npr. pomenuta motulova varijanta bulletproof za taj motor, kao i ostala ulja kojima stoji da imaju zvanino odobrenje/approval po bmw ll-04).

Ta BMW LL-04 norma je vrlo široka, bazirana na ACEA C3, i zadovoljavaju je ulja različitog viskoziteta tj. i xW-30ice a i xW-40ice.

Suštinski se radi tome da li ćeš izabrati uje (po bmw LL-04) iz xW-30 ili xW-40 gradacije.

O tome možemo na_široko - ali recimo da bi najjednostavnije bilo reći da ako ne gaziš maksimalno taj auto, tj umereno ga voziš/paziš onda je zgodnije xW-30, a ukoliko ga tovariš, oštro voziš, često u dužim rutama - zgodnije je da pređeš na xW-40.

Da je moje - koristio bih neku od Nisotec varijanti.

NISOTEC AUTOLINE SINT SAE 5W-40 je vrhunsko sintetičko multigradno motorno ulje namenjeno za podmazivanje najsavremenijih četvorotaktnih benzinskih i dizel motora putničkih vozila i lakih dostavnih vozila. Preporučeno za motore sa turbopunjačem i sa kompjuterskom kontrolom ubrizgavanja goriva, kao i za sve savremene motore sa viševentilskim razvodom, motore sa katalizatorom, vozila sa ili bez DPF filtera, koji ispunjavaju zahteve standarda EURO 4, 5 i 6 za emisiju izduvnih gasova i koji rade u oštrijim klimatskim uslovima.

NISOTEC AUTOLINE SINT SAE 5W-30 je sintetičko motorno ulje vrhunskog kvaliteta. Jedinstvena formula osigurava najviše performanse, maksimalnu snagu i zaštitu motora pri velikim opterećenjima i visokim temperaturama uz ekonomičnu potrošnju goriva i produžen period zamene ulja. Preporučuje se za benzinske i dizel motore sa direktnim i indirektnim ubrizgavanjem goriva, sa turbopunjačem, injektorskim pumpama (TDI), kompjuterskom kontrolom ubrizgavanja goriva i viševentilskim razvodom. Pogodno je za motore sa katalizatorom i čestičnim filterima (DPF).

Predlog za nešto bolje?

Kod ulja - teško.

Jer, svaki predlog X vs Y bi mogao da se podvrne dobroj diskusiji.

Za slučaj tog bmw-a - bolje je (bar bi verovatno tako smatrali u BMW-u, al`možda...) ono/svako ulje koje ima odobrenje po BMW LL-04, uz poštovanje navoda korisničke i/ili servisne knjižice (tj. najverovatnije priložene klimatske tabele za izbor gradacije).

Tek je posebna zvrčka - što se na nekim listama odobrenih/approved ulja pojavljuje mobil1 ESP 5W-30, iako to njegove specifikacije ne navode eksplicitno.
                              Last edited by DS9; 01.10.2022, 23:55.

Comment

• slobodank
                                Moderator
                                • 26.11.2007
                                • 1338
                                • Stara Pazova
                                • Fiat Idea 14.16v lpg

Ima li neko iskustva sa pantherol 10w-40, gold line.
                                Dobih 5l na nekoj prezentaciji.

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Comment

Working...
                                X