JTD motor nije neki reper za potrošnju ulja tj šta god da se u njega sipa on neće trošiti. Na Taxiju su bili sa 750 000 km pa nisu imali nikakvu potrošnju.
Doktore, evo me opet.
Po Vašoj preporuci, koristim već drugu sezonu Ravenol RCS 5w40. Odlično ulje!
Nedavno sam na Abarth forumu naišao na reklamu Yacco Galaxie S 10w50. Navodno dedikovano za modifikovane Abarthe, ali ne znam koliko je u tome istine. Reklama kao reklama - hvale se Da li biste mogli da napišete nešto više, pošto mi je proizvođač potpuno nepoznat.
Posedujem Suzuki grand vitaru XL7 2.7 V6 2005. godište i imam dilemu oko izbora ulja. Kupio sam je početkom ove godine od prvog vlasnika u Srbiji sa pređenih 80.000 km. Odradio sam mali servis i majstor mi je preporučio da sipam ulje koje fabrika preporučuje, a to je Eneos 5W30, što sam i uradio. Prethodni vlasnik mi je rekao da je sipao Motul ulje. Od tada sam prešao oko 8-9.000 kilometara i nisam zabeležio neku potrošnju ulja (nije bilo potrebe za dolevanjem).
Pitanje za sve forumaše, a posebno bih voleo da čujem mišljenje kolege "expendable", koje ulje bi ste vi preporučili, s obzirom da Suzuki nije prešao ni 100.000 km (bukvalno je još u "garanciji"), da li neko od ova dva ili mozda neko Shell, Castrol ili neko treće.
Napomenuo bih da mi cena ulja nije problem i da sam pre za kvalitet nego za neku malu uštedu, s obzirom da godišnje prelazim nepunih 10.000 km, jer imam i drugi auto.
Dr (sci.) Steva Dimitrijević tj. expendable će teško da se javi, jer sigurno zbog poslovnih i porodičnih obaveza odavno redovno ne posećuje i ne komentariše na forumu.
Sad, u suštini i ne mora više, jer nas svojim obilnim pisanjem vrlo zadužio pa praktično i odgovorio na sva pitanjja koje bi neko mogao da ima u vezi praktične upotrebe lubrikanata u automobilima. Samo, treba to sve i pročitati. Poslednji put je na svom blogu (gde mu je nick Stalker, po kome je poznatiji) pisao pre šest meseci http://motornaulja.blogspot.com/
Inače, generalno uzevši, japanski proizvođači motora imaju uglavnom vrlo široke preporuke za motorna ulja. Iako nisam imao uvid u servisno uputstvo, po eneosovom selektoru http://eneos-europe.ewp.earlweb.net/
za taj Jx627 motor se preporučuju praktično sve gradacije u opticaju, u zavisnosti od ambijentalne temperature. Za upotrebu 5W-30 gradacije se navodi ambijentalna temperatura od -20 do 30 C. Međutim, na višim ambijentalnim temperaturama se (od strane Eneos-a, a vrlo verovatno su to podaci dobijeni od suzukija) pominju čak i upotrebe mineralnih ulja gradacije 15W-40 i 20W-50.
Sa obzirom da je ovdašnja klima kontinentalna, uz to da u letnjim mesecima ima perioda koje bi smo mogli da nazovemo subtropskim (dakle vožnja na ambijentalnoj temperaturi preko 40 C) mislim da bi za takvu mašinu po Srbiji i okolnoj teritoriji bila najzgodnija upotreba recimo 5W-40 gradacije. Inače i sam Eneos preporučuje kao jednu od alternativa ulje iz te gradacije tj. Hyper 5W-40, koje je između ostalog koncipirano i po ACEA C3 normi.
Iz cele priče - da je to moj auto, ja bih mu sipao jedno od sledećih ulja:
1. FAM Fenix Premium 5W-40
2. Nisotec Autoline 5W-40
3. Galax Syntec Low SAPS 5W-40
4. Galax Racing 0W-40 (čisto ACEA A3/B4, bez ACEA C3)
Ukoliko bih morao da biram samo uvozna ulja - izabrao bih Yacco Galaxie A 0W-40 ili Galaxie 5W-40 ili Valvoline Synpower 0W-40.
Sad, to je moj lični izbor, a kod lubrikanata postoji više adekvatnih izbora, prema ličnim sklonostima i potrebama (eksploatacije mašine).
Inače, vrlo verovatno, striktno tumačeno - nema greške sa postojećim eneosovim izborom jer je to ono što najverovatnije primarno pominje servisna knjižica, tj. suzukijeva tehnička dokumentacija.
Uprošćeno - ako je sve u redu verovatno ne treba ništa ni menjati.
U pitanju je Vectra A '91,1.6 8v,vozi se samo na plinu.
Zadnjih 2 - 3 puta sam sipao FAM Fenix Gas 15W40 sada ne mogu da ga nadjem u prodaji.
Da li mozda neko zna gde bih mogao da kupim to ulje ili da kupim neko drugo i koje?
Hm, FAM je 2019. kupljen od strane Valvoline-a, a njega zastupa West Beocar. Kada je meni trebalo famovo ulje i još neke njihove masti obratio sam se njima (i na kraju otišao na autokomandu i preuzeo maziva).
West Beocar d.o.o.
Autoput za Novi Sad 150d Veleprodaja: Dobropoljska 13, 11000 Beograd Radno vreme Ponedeljak-Petak: 8:00-16:00 / Subota 09:00-15:00 Telefoni : 011 7358 673 , 011 7358 674 Email: office@valvolinesrbija.rs
Inače, verovatno najdostupnije identično koncipirano ulje je nisotecovo, pa se verovatno može naći na nekoj od njihovih pumpi
NISOTEC AUTOGAS SAE 15W-40 je specijalno visokokvalitetno multigradno motorno ulje namenjeno za podmazivanje benzinskih motora putničkih i lakih dostavnih vozila koji kao pogonsko gorivo koriste autogas (TNG -tečni naftni gas) ili benzin. Posebna formulacija omogućava izuzetnu čistoću i zaštitu motora od habanja. Obezbeđuje dug radni vek motora različitih tipova i godišta vozila.
GALAX GAS je specijalno multigradno, mineralno motorno ulje namenjeno za podmazivanje benzinskih motora putničkih automobila, koji kao gorivo koriste autogas.
„Rafinerija ulja Modriča“ a.d. predstavlja renomiranog i najvećeg proizvođača hidrokrekovanih baznih ulja, maziva i funkcionalnih tečnosti u JI Evropi.
Pa, verujem da imaš sasvim dovoljno izbora i da neće biti preteško naći bar jednu od ovih varijanti.
Comment