Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Misha
    CBC Veteran
    • 22.10.2004
    • 117
    • Beograd

Hvala svima, pratim situaciju pa javljam ima li promena!

Comment

• voojo 84
      CBC Član
      • 20.11.2013
      • 31
      • Beograd
      • Toyota Avensis 1.8

Da se javim posle nekog vremena (red bi bio),
      elem, uradjen je remont motora, problem je bio u karikama (3.tzv uljna karika je stradala, i to na sva 4 cilindra-fail by TOYOTA).
      Nakon remonta sipao KROON ASYNTHO 5W30 i za prvih 3000km potrosio je oko 0.4-0.5l ulja, u tih 3000km uljucen je put do Grcke I nazad, na autoputu (nekih 700-800km) konstantno gazen 150-160, oko 4k obrtaja pa potrosnja je mozda i ocekivana.
      Napominjem da je pre remonta trosio i preko 1l/1000km bez ovolikog przenja i to 20W50!!!!
      E sad, da li da menjam ulje na 10k ili 15k km, i koliko je pogodno ovo ulje (FULL SAPS) obzirom da imam plinski uredjaj. Iz raxnih razloga ostao bih veran KROON-u, eventualno MOTUL-u.
      pozz

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Veoma mi je drago da ste utvrdili uzrok velike potrošnje (a to onda ne bude do ulja u 99% slučajeva9.
        Nadam se, takođe, da ste prvih 1000km (ipak) poštedeli mašinu, a dobro je da benzinac bude malo pržen (s vremena na vreme).
        Osim (poštenog) gaženja, uzmite u obzir da pri (makar delimičnom) remontu, potrošnja ulja u početku po pravilu bude malo veća, mada je i bez toga veoma normalna (1-2dl/1000km).
        Sintetičko ulje kao što je Asyntho (da budem precizan do kraja HC ulje ili još preciznije HC/SHC ulje, "PS++ ulje", čija je osnova kombinacija II i III bazne grupe ili čisto II+ grupe, što bi moglo da bude obzirom da se Kroon snabdeva Mobil-ovim baznim uljima) long life tipa, slobodno menjajte na 15000km (nema potrebe za manje, osim 80% gradske vožnje ili više kada bi moglo biti 20% manje od toga).
        Jeste Full SAPS ulje ali kako sam to naveo na blogu (jedan od poslednjih komentara, u najnovije objavljenom tekstu iz sept. 2014.) dok god je potrošnja ulja umerena (normalna) nešto više sulfatnog pepela nije posebno loše ni za DPF (čak!) a naročito TNG. Ipak nije preporučljivo za prvi slučaj (DPF).
        Eventualno, svaku treću zamenu koristite Presteza ulje (Dexos2, ACEA C3, BMW LL-04, API SN, vW 502/505/505.01 i iznad svega MB 229.52).
        I to je to. Naravno Prestez-a je skuplje ulje ali 15000km može i u čisto gradskoj vožnji (u mešovitoj ne preterujte ali bi npr. 18000km u godinu dana moglo da prođe). Ako (ikada) poželite da smanjite troškove za ulje, 10W-40 Emperol (naročito novi "VD") je sasvim u redu. Ipak sa njim bi bolje bilo skratiti interval zamena na 10 do 12 hiljada km (dakle opcija je za smanjeno korišćenje vozila).
        Naravno, ekvivalentna Motul ulja (pošto ste pomenuli da bi ste koristili samo ova dva) su takođe dobra (mada nisu 100% po shemi Kroon-a, sa dobrim i lošim stranama toga).
        Pozdrav!
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Bingodalton
          CBC Senator XXL
          • 12.11.2012
          • 316
          • Novi Sad
          • GP 1.9 JTDM Sporting

Polako dolazi vreme za zamenu novu zamenu ulja. Prosli put sam mojom greskom trazio savet i sipao 5w30, iako bi trebalo 5w40. Zapravo sam u nekom novijem manualu procitao da treba 5w30 za dizel motore. Ali, mislim da to nije problem, pogotovo sto je bilo dosta vise gradske voznje i kracih relacija.

Sta bi mi preporucili od 5w40 ulja za Grande Punto Sporting 1.9jtdm, 130ks?

Sada je u njemu Shell Helix Ultra Extra 5w30, trosi mozda 2-3dl na 10.000 (ako sam dobro ispratio). Zamenu cu jos malo razvuci do zahladjenja, na 13-15k km. Mogao bih i prezimiti sa ovim uljem, ako je to ok, do otopljenja necu imati vise od 17k km sa starim uljem, ali za mesec ce mu vec biti god dana.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Nije baš ni greška što je sipano 5W-30.
            Zaista postoji mala konfuzija jer je u "originalnim" (starijim, iz 2005.) uputsvima stajalo 5W-40 (Selenia WR) a kasnije ACEA C2 5W-30, obavezno za DPF verziju (nije išla na sva tržišta već neka Zapadna).
            Verovatno je i bolje sipati 5W-30 a Ultra Extra je kao što mu ime kaže.
            Možete i nastaviti sa istim. Takođe je prvobitno bilo navedeno 12mes./20.000km a posle 24/30.000 pa "budi pametan".
            Pošto ste sipali "Almighty" Shell ulje, slobodno terajte do proleća (da se "nađemo na sredini", tj. 18 mes. ili do 20.000km, taman).
            Verovatno je motor i bolje zaštićen sa 5W-30 (iako izgleda suprotno).
            U svakom slučaju, može i 5W-40 (što da ne, ako je moglo 2005. može i sad), možda ACEA C3 ali ne obavezno. Pogotovu što automobil (motor) više nije tako nov (malo viša viskoznost mu neće škoditi, pogotovu što je "default"). Dakle ako je (slučajno) DPF verzija, obavezno C3 a inače može i neko Full SAPS, na primer:
            Shell Helix Ultra 5W-40 ili HX7C (jeftinije ali svakako za nijansu lošije)
            Mobil 1 TD (doduše to je 0W-40)
            Ipak meni se više sviđaju (modernija) Mid-SAPS ulja kao što su:
            Mobil 1 ESP 0W-40, Total INEO MC3 5W-40, Texaco Ultra S 5W-40 ... Lukoil Genesis 5W-40, G-Energy Servis Line W 5W-40.
            Ponavljam: da je do 100.000km na satu (pravih) 5W-30 bi sigurno bilo (i) bolje, pre svega C2/C3.
            Ulje menjajte na 15.000km/12meseci ili max. 20.000/15-18.
            U disciplini "produži inteval zamene" ("iscedi do kraja") Mid-SAPS ulja su u prednosti u odnosu na Full-SAPS.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Bingodalton
              CBC Senator XXL
              • 12.11.2012
              • 316
              • Novi Sad
              • GP 1.9 JTDM Sporting

Zahvaljujem na odgovoru Za sada odlazemo zamenu ulja, do proleca, a onda sledi odluka.
              Ili ostati na 5W30 ili preci (vratiti se) na 5W40. Na prethodnim servisima je sipana Selenia WR 5W40 kako vidim po racunima.
              Pretpostavljam da bi 40 dodatno utisala motor, a kao sto rekoste, svakako je po defaultu.
              Para ne zalim za ulje, pa cu uzeti najbolje sto preporucite, mada sada trenutno nisam pametan, i ako se odlucim za Mid-SAPS kako kazete, pretpostavljam da bi Mobil 1 ESP 0W40 bio najbolji izbor (ako redom navodite kao prosli put)

PS. Mislite verovatno na Mobile New Life 0W40, 1 ESP ne postoji u 0W40?
              DPF nemam

Comment

• DS9
                CBC Senator
                • 27.10.2011
                • 280
                • Beograd

Nema DPF ni moj 1.4 HDi koji se koristi najviše u gradskoj vožnji i ima bar duplo veću potrošnju ulja od navedenih 0,2-0,3 L/10.000 km - pa ipak nemam nameru da postojeće ACEA C2 ulje menjam nekim koje bi sadržalo više SAPS i/ili bilo deblje (tj. 5W-40).

Jer, između ostalog, mislim da je moj motor najviše i utišan upotrebom takvog ulja. A to sam najviše umeo da čujem pri jačoj zimi. Razlika kada se upali motor na oko -5 C sa ACEA C2 (5W30) uljem se dobro čuje kod dizela. Odnosno treba nešto duže vremena da se unormali zvuk nakon paljenja sa 5W-40. E sad, zvuk motora ume da zavisi od svačega...pa je cela stvar oko zvuka sasvim diskutabilna. U jednom od svojih pisanja, kada je subjektivno poredio/opisivao različite gradacije ulja u istom motoru Stalker je naveo (otprilike) sledeći opis - zvuk dobar tj. utišan, a motor se u stvari muči.

Ne kažem da bi to važilo za mJTD i upotrebu 5W-40 (ne bi), nego samo kao stvar koja se može imati na umu. Mislim, sve zavisi (kakav zvuk) pod kojim uslovima.

Takođe, upotrebu ACEA C2 tj 5W-30 u tom mJTD-u podržava većina selektora maziva, bez obzira što on takvo nužno ne zahteva jer nema FAP/DPF.

Suština priče (tj onog što sam `teo da kažem) mu dođe - da je u Grande Puntu već gotovo idealno ulje. Pa bi takvo moglo i da ostane posle sledeće izmene. Oism toga duže može da traje interval.

Mislim, taj Shell se kako stoje stvari pokazuje odličnim i mislim da nema bitne potrebe za nečim drugim.

Just my 2 cents.

P.S.
                Sad, to što bih ja da je moj auto izabrao neko famovo, nisotecovo ili modričino ulje je priča koju odavno drvim ovde, ali je to sasvim lična i donekle subjektivna preferenca.
                Inače ni ja ne žalim pare za ulje pa sam zato izabrao za svoj dizelčić famovo ulje koje košta i nešto više od 1200 din/L sa PDV-om.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

DS9 - sjajno!

Bingodalton:
                  5W-30 može biti bolji izbor (čak i kod starijih automobila) ALI Vaš automobil (motor) je idealan (kao i neki Opel-ovi) da se uzme najbolje od "oba sveta" (5W-30 i 5W-40) pa to spoji u jednom (0W-40).
                  Mislio sam na ESP 0W-40 koji postoji, ali ste u pravu da ga kod nas (bar kod distributera) još uvek nema (verovatno će prvi kontigent biti uvezen 2018. kada bude više vozila iz druge polovine prve decenije XXI veka na ulicama Šljivrope).
                  I, svakako, u pravu ste za "zamenu", New Life (ili "blizanac" Turbo Diesel) 0W-40 je ono što Vam treba.
                  Verovatno je to ne samo idealan kompromis nego i najbolje za Vaš motor (naravno i slična 0W-40 ulja).

Comment

• Bingodalton
                    CBC Senator XXL
                    • 12.11.2012
                    • 316
                    • Novi Sad
                    • GP 1.9 JTDM Sporting

Zahvaljujem i DS9 i Expendable na odgovoru.

Kad dodje zamena uzecu nesto od toga, da probam, pa cemo videti kako se ponasa. Ako mi se ne dopadne, moracu brze zamenu da pravim

Da li mogu da mesam Shell Helix Ultra Extra 5W30 sa tim nekim 0W40?
                    Verujem da ce mi ostati skoro 1 litra (ako mi se opet ne prospe nekako), pa mi taman dodje da dopunim 1.8dl preko 4l novog ulja, ili da ne mesam u startu uopste?

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Ako je neko od (iole) stručnih ljudi liberalan po pitanju mešanja ulja, onda sam verovatno u samom vrhu.
                      Međutim, ova kombinacija je loša. Mid i Low SAPS ulja (ACEA C#) imaju drugačije aditive od standardnih pa ih nikako ne treba mešati u samom startu. Dobro, nije baš strašno ali da ne bi bitnije uticalo na performanse maziva, najviše 10% jednog u drugom (bar 5% zaostane posle zamene!).
                      Eventualno malo više u drugoj polovini servisnog intervala (bliže zameni ulja). Dakle, samo u smislu dolivanja a i tu ne treba preterati (par dl pa do pola litara).
                      Kod 0W-40 ESP (i sličnih, više ih ima u 5W-40) možete naprviti i mix u startu i dolivati u bilo kom odnosu (pri čemu to ipak podrazumeva nešto normalno, kolika je potrošnja ulja i još par dl, ako je nedostajalo pri zameni).

Comment

• Bingodalton
                        CBC Senator XXL
                        • 12.11.2012
                        • 316
                        • Novi Sad
                        • GP 1.9 JTDM Sporting

Razumeo, valjda I jos jednom zahvaljujem na poducavanju i savetu

Comment

• bekisaki
                          CBC Početnik
                          • 05.10.2014
                          • 4
                          • Kragujevac
                          • Toyota Carina .2.0

Pozdrav svim članovima.
                          Može li mi neko reći koja bi preporuka bila za motorno ulje za Toyotu Carinu Gli iz 98-e? Motor je benzinac, 2000 ccm, 93 kw, presao je 194000 km. Do sada sam sipao Mobil, 10-40, ne trosi ga uopste, ne prelazim godisnje vise od 10000 km, menjam ga na godinu dana.
                          Treba li da menjam gradaciju?
                          Kakav je Mobil u odnosu na MOL-ova ulja i u odnosu na G-energy?

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

?
                            So far, so excellent.
                            Tim koji dobija se ne menja (osim iz radoznalosti).
                            Toyota ima preporuku ("šibicarsku") koju ako slušate onda morate dva puta ulje menjati godišnje a tad nije ni teško ispuniti zahteve (10W-30 zimi a 15W-40 leti, uz API SG ili SJ, može naravno i SL, još i bolje).
                            Nastavite sa 10W-40, Mobil je vrlo dobro ulje.
                            Više puta sam ponovio, to je otprilike "referentno" ulje u smislu da je u svemu vrlo dobro (odnos cena/kvalitet, sam kvalitet itd.) možda ne i izuzetno ali nema slabu stranu (čak je i cena umerena), sve to relativno (unutar svoje kategorije, klase).
                            G-enegy je vrlo slično ulje, može (naravno) uspešno da zameni Mobil ... no osim (trenutno) cene i izvesnosti originala, nema drugih razloga za to.
                            MOL ima par ulja u ovoj kategoriji. Po specifikacijama je (čak) MAX i bolje ulje ali za vaš automobil i manje od 10 hiljada km, potpuno se te nijanse tope, a cena je viša pa zašto kupiti MOL, osim ako imate neki poseban razlog ne bih znao (229.3 zahtev je nešto drugo ali to Vama nije od značaja).

Comment

• bekisaki
                              CBC Početnik
                              • 05.10.2014
                              • 4
                              • Kragujevac
                              • Toyota Carina .2.0

Hvala na iscrpnom odgovoru, ali iz znatizelje moram da pitam jos, za koje ulje (Mobil ili Energy) je veca verovatnoca da cu naleteti na kopiju?
                              I znate li koji je najcesci razlog paljenja lampice 'visok pritisak ulja u motoru'? Vozio sam par stotina kilometara sa 3mm visim nivoom ulja od maksimuma, odlio sam do sredine izmedju minimuma i maksimuma ali se i dalje povremeno pali. I to vrlo razlicitim intenzitetom svetli, ako je indikativno?

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Energy je na NIS pumpi 100% sigurno (original). I napravljeno u Italiji a ne ko zna gde (trebalo bi isto tamo, bar po logistici najvećeg uvoznika).
                                Uzrok paljenja lampice 'visok pritisak ulja u motoru'? ... neispravan senzor?
                                Osim nivoa ulja (i prevelike viskoznosti istog, što najverovatnije nije), uzrok visokog pritiska može biti zbog:
                                -Problema sa filterom ulja (zapušten a by-pass ventil), možda i najčešći slučaj
                                - Veliki sadržaj smole, čađi i uopšte proizvoda oksidacije u ulju.
                                Ostalo je sve veoma neverovatno. Kod loše održavanih vozila nije nemoguća ni "ateroskleroza" uljnih kanala (delimično zapušenje) od depozita, ali to je retko i kod Vas sigurno nije.
                                Kako pojava nije naivna, proverite u servisu o čemu se radi, naročito jer je zima na pragu (a hladno ulje će probleme samo uvećati).
                                Nadam se da je senzor (delimično otkazao) ili sama lampica (pa "žmiga" po haotičnom algoritmu) ali zaista bi trebali da proverite.
                                Visok pritisak ulja je opasan (a ne samo nizak) iako nije za hitno gašenje motora nije za veliko odlaganje (dovoljno da "probiju" zaptivke pa eto troška, a uz to curenje ulja pa komplikacije sa padom pritiska).
                                Onih 3mm iznad max. nisu uzrok pojavi, nekih 5% je tolerancija a tek 10% veća zapremina od maksimalno predviđene može jako negativno uticati (kod benzinaca manje kod dizela više).
                                Box, box, box!! - što bi rekli u F1.

Comment

Working...
                                X