Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alex1974
    CBC Veteran
    • 15.04.2016
    • 127
    • okolina
    • Vectra A 1.6SV

Hvala,da li bi valjalo neko Lukoil - ovo ulje 15w40 ili da mozda promenim i gradaciju?
    Cujem da mnogi hvale Lukoilova ulja.
    Mozda Lukoil nema ulja za gas a i do pre dve - tri godine sam,u istom autu,koristio GM - ovo ulje koje isto nije sa oznakom gas.
    Last edited by alex1974; 23.12.2020, 23:38.

Comment

• Nelson
      CBC Senator
      • 01.08.2017
      • 211
      • selo
      • Fiat Stilo 1.9 JTD

Čisto upoređivanje više ulja u JTD motorima

Originally posted by Nelson View Post
      Drugar mi je poslao slike i njegovog Stila 1.9 JTD 85kW i on koristi Ravenol VST5W40

a ovo je od kolege koji koristi Selenia WR 5W40 i sa njom prešao oko 8000 km.

Originally posted by Nelson View Post
      Nakon 7.000 km stanje ovako izgleda
      Dakle Ravenol VST 5W40 uglavnom gradska vožnja od toga 800 km auto put. Prethodno sipan Mobil Super X1 5W40.

a ovako izgleda na drugom JTD-u ali sa Motul X-CESS 8100 5W40 posle 19.870 km

Originally posted by medrano View Post
      Pozdrav kolegama i svim ljubeteljima automobila. Ovo je moj prvi post, nadam se da necete zameriti ukoliko nisam uspesno postavio link ka slici...

Evo kako izgleda Shell Helix Ultra 5w40 posle 9.500 km u JTD-u starom 19 i kusur godina.

https://postimg.cc/jCyz3k97][/url]

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Originally posted by alex1974 View Post
        Hvala,da li bi valjalo neko Lukoil - ovo ulje 15w40 ili da mozda promenim i gradaciju?
        Cujem da mnogi hvale Lukoilova ulja.
        Mozda Lukoil nema ulja za gas a i do pre dve - tri godine sam,u istom autu,koristio GM - ovo ulje koje isto nije sa oznakom gas.
        Uglavnom, nema razloga i da se ne koriste lukoilova ulja, osim toga nije ni čudo da se hvale jer je lukoil velika kompanija. Generalno uzevši, ulja pogodna za motore koji sagorevaju plin imaju nešto nižu količinu materija koje mogu ostavljati naslage usled nešto veće lokalne temperature sagorevanja, pa im je aditivacija nešto drugačija u odnosu na ne-gas ulja. Donekle, gas ulja su slična modernijim varijantama koje poznajemo po nazivom Low SAPS ulja.
        Ipak, sa obzirom na godište te vectre tako ovako teško da može praviti bitnu razliku, pa ako nije dostupno specifično namenjeno za gas, onda neće biti greške ni sa klasičnom mineralkom iz 15W-40 gradacije.

Što se promene gradacije tiče, za tako nešto bi trebalo imati dobar razlog, a onome ko je sklon eksperimentima i to može da bude sasvim dovoljno.

Neko bi gradaciju promenio jer npr. želi lakši hladni start, a neko drugi jer bi želeo da smanji povećanu potrošnju ulja. Ovi primeri uglavnom zahtevaju različit isbor alternative, mada ne i nužno.

Zavisi šta se suštinski želi, s tim što za tu vectru mislim da bi bilo koji drugačiji pristup bi skuplji, a pitanje šta bi se dobilo.

Inače Nelson - hvala za info i slike
        Last edited by DS9; 24.12.2020, 10:24.

Comment

• alex1974
          CBC Veteran
          • 15.04.2016
          • 127
          • okolina
          • Vectra A 1.6SV

Hvala,za menjanje gradacije nemam nikakav razlog nego pitam cisto onako posto vidim da mnogi koriste sa manjim gradacijama pa rekoh da mozda ja sa ovom gresim?

Comment

• DS9
            CBC Senator
            • 27.10.2011
            • 280
            • Beograd

Teško da se greši sa 15W-40 gradacijom u motoru tog godišta, i u ovom našem klimatskom području. Precizan odgovor na to pitanje bi dali navodi servisne knjižice, međutim po selektorima maziva vidim da su preporulke gradacije vrlo široke (od npr. 15W50 i 10W60 pa do 0W-30, po totalovom selektoru). Očigledno je, međutim, da je 15W-40 gradacija bila default tom motoru u godištima kada je izlazio iz fabrike. Na kraju krajeva, ako se nema problema, nema potrebe ni menjati gradaciju.

Ko bi želeo da eksperimentiše, možda sa drugačijom gradacijom sazna da mu motor eventualno lakše startuje, ali takođe možda i sazna da mu je procurela neka zaptivka/dihtung. Suštinski, zavisi od opšteg stanja/pohabanosti tog motora. Možda bi mu prijala nešto viskoznija gradacija tipa xW-50, ali bi u takvom slučaju možda imao veću potrošnju goriva, a i ulje bi bilo skuplje.

Eventualno, neko bi mogao da proba sada već uobičajene 5W-40ice po ACEA C3 normi (dakle low saps), računajući da bi to moglo da bude pogodno zbog sagorevanja plina - ali tako koncipirana ulja konstruktori tog motora nisu ni imali na raspolaganju jer su se ova pojavila dvadesetak godina kasnije. Kakve bi pozitivne i/ili negativne posledice bile, pitanje je.
            Last edited by DS9; 24.12.2020, 10:33.

Comment

• alex1974
              CBC Veteran
              • 15.04.2016
              • 127
              • okolina
              • Vectra A 1.6SV

Hvala.

Comment

• alex1974
                CBC Veteran
                • 15.04.2016
                • 127
                • okolina
                • Vectra A 1.6SV

Kupio sam Optimu,posto mi je od prosle zamene ostalo oko pola litre FAM - ovog ulja (isto za gas) da li smem da ga pomesam sa Optimom ili ne?

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

mozes ,naravno
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• alex1974
                    CBC Veteran
                    • 15.04.2016
                    • 127
                    • okolina
                    • Vectra A 1.6SV

Hvala.

Comment

• Mare81
                      CBC Početnik
                      • 31.12.2020
                      • 1
                      • Bg
                      • Passat

Poz

Pozdrav svima, veliki sam ljubitelj motornih ulja i imam prilike da ga često menjam u svom autu, najmanje 4,5x godišnje dosta prelazim..
                      Nema koje ulje nisam probao dok nisam shvatio da je poenta da se ispoštuje specifikacija i naravno menjanje na 10k.
                      Moji favoriti u poslednjih recimo godinu dana su wolf i mannol i dokaz da se skupljim uljima placa reklama.. Da napomenem auto vw 2015god skoro 300.000km

Comment

• Minketa01
                        CBC Član
                        • 10.11.2018
                        • 15
                        • Beograd
                        • SAAB 9-3 1.9TiD

Mass Company

Ljudi, zasto Mass Company nema X-cell ulja na stanju? Nisam navikao na tako dugacku nestasicu.

Koji Ravenol bi mogo da sipam umesto X-cell? Da l da stavim VSI, VST, VMO? Saab 2.2TiD 2003. to je Euro 3.

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Na strani 238. korisničkog uputstva SAAB-a iz 2003. godine

stoji da se koriste ulja po GM-LL-A 025 za benzinske i GM-LL-B 025 za dizel motore.

Ove norme je GM u narednim godinama objedinio kroz Dexos2. Zvanična Dexos2 lista odobrenih ulja je na sledećem linku https://www.gmdexos.com/brands/dexos2/index.html

U tom smislu, od ravenola, ako se želi najkvalitetnije, mislim da je najzgodnije REP 5W-30 , ili bilo koje drugo ulje sa Dexos2 liste. Eventualno, sa obzirom da SAAB preporučuje upotrebu mobilovih ulja mislim da bi odličan izbor bio Mobil1 ESP 5W-40

Da je moj taj SAAB ja bih mu sipao FAM Fenix Premium 5W-40.
                          Last edited by DS9; 17.10.2021, 16:50.

Comment

• Minketa01
                            CBC Član
                            • 10.11.2018
                            • 15
                            • Beograd
                            • SAAB 9-3 1.9TiD

Originally posted by DS9 View Post
                            Da je moj taj SAAB ja bih mu sipao FAM Fenix Premium 5W-40.
                            Gde u Beogradu da nadjem FAM Fenix Premium 5W-40?

Trazio sam na NIS pumpama, nema. Trazio u Gazeli, nema.

Comment

• alex1974
                              CBC Veteran
                              • 15.04.2016
                              • 127
                              • okolina
                              • Vectra A 1.6SV

I ja sam bio online trazio FAM Fenix gas i nigde ga nisam nasao,cak ni prodavnica od kojih sam ranije kupovao(cini mi se da su iz Kragujevca) ih vise nemaju,kontaktirao sam bio i fabriku ali ni tamo nista

Comment

• DS9
                                CBC Senator
                                • 27.10.2011
                                • 280
                                • Beograd

Poslednji put, a to je bilo u julu 2021. sa telefona koji stoji kao kontakt u Kruševcu, nakon što mi se javila žena i rekla da sam dobio Valvoline, i mog pitanja gde u Beogradu da nabavim famova maziva - uputila me je na firmu iz Umke, Magnat Alati. http://www.magnat-alati.rs/

Uspostavilo se da tamo radi i ekonomista/komercijalista koji je do skoro radio za FAM, Radmilo Batočanin - dakle njega tražite u Magnat Alati jer (među svojim kolegama) on dobro poznaje famovu paletu pa će odmah znati šta imaju i da li to mogu da dobiju iz Kruševca (ako već nemaju na stanju).

Poslao mi je mailom cenovnik, ja sam iz cenovnika odabrao šta mi treba i odgovorio na mail, on mi mailom poslao profakturu, ja otišao u poštu i platio, a zatim sa tim dokazom o plaćanju otišao u Umku, i (uz piće) preuzeo šta sam naručio - između ostalog i nekoliko litarskih pakovanja Fenix Premium 5W-40 (kao i Fenix Energy PSA 5W-30 i V90 sprej)

Datum proizvodnje na ambalaži Fenix Premium 5W-40 je bio iz 2020 godine (dakle nakon preuzimanja fama od strane elis international tj. evropske ispostave američkog valvolajna), a inače na svakom famovom pakovanju je odštampano da je rok skladištenja 3 godine a ispod zatvarača je naravno aluminijumska folija sa logom fama.

Btw, ovo dole sam slikao jer PSA Energy 5W-30 ima datum proizvodnje sa kraja 2018, dakle pre nego što je fam prodat valvolajnu - pa se vidi razlika u nalepnicama. Na novijoj nalepnici tj. pakovanju Fenix Premiuma 5W-40 logo FAM nema natpis FABRIKA MAZIVA, za razliku od starije varijante logo-a, a udonjem delu nalepnice je dodato i to da je FAM brend Valvoline-a, tj. najsitnijim slovima natpis FAM is registered brand of Valvoline Inc.

Evo, nađoh na garaža forumu slike ambalaža koje sam tada kupio u umci, nadam se da to može da se pregleda iako neko nije član tog foruma
                                https://forum.garaza.rs/viewtopic.php?f=31&t=1186&start=2865#p1012960

Last edited by DS9; 13.01.2022, 00:11.

Comment

Working...
                                X