Pa pod uslovom da ce da preklopi siceve , u protivnom nemaora.
Fiat: Glava sa 1300ccm u blok 1500ccm i ostale modifikacije?
Collapse
X
-
Ja kad sam skinuo glavu sa 1.9 td motora poslije 250000 izmedju ventila na svim komp. prostorima je ispucala,a sve je standardno,na jednom je doslo i do vodenog prostora,jeste da se razlikuju kod dizela i benzinca ali ja mislim ako se sire sicevi to treba da se ojaca,na jednom jugu smo ja i drug sirili siceve za ventile od 1.5 ritma,stavljali drugu bregastu i ventile,i sirili dizne,ali glava je izdrzala samo 20-tak hiljada km dok nije pukla,bio je tu i 2-grli weberov karburator izmedju ostalog,a motor je bio 1.3,sve smo radili po jednoj knjizi jos iz 70 i neke,ali nije bilo dugotrajno.HSD - MAN B&W 77600PS x 104 RPM
Comment
-
-
Hehe.. pa rekoh ja od sira
Sala, ali i istina, diesel motor nema materijale koji su za odvodjenje toplote.. ima boljih i standardno u benzincima , puno boljih. No ja siceve pravim sam tako da ... svaki objekat je individuelan i studira se prvo onda dalje...Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
-
Originally posted by BOOST...dakle dobija se da kasnije otvara, to cini u****vanje mocnijim , jer je vakum u cilindru veci posto klip stigne dublje...
Originally posted by BOOST...Kad se jedan motor dobro odmeri, umesto nekih 80-85% zapremine koji dobija u odnosu na 100% (dakle faktor punjenja 0,8-0,85) zapreminu cilindra, moze se dobiti i do 110% punjenja. Pazi? BEZ TuRba
Originally posted by BOOST...Dakle promena loba na bregastoj, i posle se odradi faza bregaste da zatvara kad treba (dakle nasteluju se bregaste da se dobije odgovarajuce preklapanje u**** i izduva )...
Originally posted by BOOSTIma tu puno da se pise, nisam siguran koliko vete imati koristi od svega ovoga sto pisem , ali da se nenadam da hocete nebi se ni trudio...
Thx, pozdrav!
Comment
-
-
Iskopao sam tachne podatke za motor...
Type 138AS.000
Bore x stroke 86,4 x 63,9 mm
Capacity 1498 cm3
Compression ratio 9,2 to 1
Maximum torque 118 Nm (12kgm) at 3200 rev/min
Maximum power (DIN) 62,5 kW (85 HP) at 6000 rev/min
Valve gear
Valve position Overhead
Operation Overhead camshaft
Drive Toothed belt
Inlet opens 24° B.T.D.C.
Inlet closes 68° A.B.T.C. (I suspect this is supposed to be A.T.D.C.?)
Exhaust opens 64° B.B.D.C.
Exhaust closes 28° A.T.D.C.
Tappet clearance
For timing check Inlet 0.60mm Exhaust 0.65mm (I suggest to ignore these!)
Normal (cold) Inlet 0.45mm Exhaust 0.60mm (Exhaust seems large, 0.50?)
Fuel System
Air cleaner Paper element Carburettor Twin-choke downdraught, automatic cold starting device Type WEBER 34 DATR 7 Carburettor cooling fan controlled by thermal switch...
Ignition System
Firing order 1-3-4-2
Static advance 5° B.T.D.C.
Centrifugal advance 23°
Contact point gap 0,40 +/- 0,03mm
Spark plugs
- Type Champion RN 7 Y, Marelli CW 78 LPR, Bosch W R 6 D, FIAT 1 L 45 UR
- Thread size M14 x 1,25
- Electrode gap 0,7 to 0,8 mm
...pa kad bude vremena...
Comment
-
-
samo na brzinu, 118Nm obrtnog momenat ukazuje na geometrijsku sposobnost da motor odradi 118 KS na 7028 rpm
Cela 52 stepena ima preklop na usis /izduv, mora biti manji. To je radjeno da bi se mogao voziti u niskim obrtajima takodje.
Pogledacu malo u mom simulatoru, sta se desava sa tim motorom kad vrsim izmene, ali moram imati podatak duzine klipnjace!!! Jer to mi govori koliko klip "stagnira" u GMT , koliko stepeni. Probaj da iskopas taj deo ...
Sto se tice brgaste i njene obrade neznam ko to radi kod nas, i da li rade uopsteovde kod nas se vrti obrada na oko 200 ?
To su takozvane prebrusene bregaste i imaju istu funkciju kao i od sirovog materijala.
Jedan dobar putokaz je , ako si nasao ove podatke, nadji i od ritma 125 TC abartha ako mozes?Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Hehe, osim shto gledash, vidim, umesh i misli da chitash...Inache postavio sam thread na par stranih foruma pa ochekujem vesti (nadam se)... Poslednji info je da su klipnjache iste duzhine i kod motora 1372ccm/158Xccm motori i od Tipa sa tom kubikazhom...
Inache razgovarao sam sa jednim prijateljem, mislim da obrada bregaste nije problem kod nas (sad kako rade, da ga 'bem...)
Poz!
Comment
-
-
Back on the track! Huh, posle duzheg jurcanja po stranim forumima nashao sam! Duzhina klipnjache od centra do centra za 1500 ccm je 128.27mm (5.050 incha).
Evo i interesantnog site-a proizvodjacha (mogu se naci podaci i za neke druge modele, zlu ne trebalo)... http://www.pauter.com/exotica.htm
Poz!
Comment
-
-
...ako ti nije bitno bas u desetu mogu da izracunam na osnovu visine njegovog bloka ako neko zna...
...u mom autu je ona "problematicna koncepcija" blok 1300 hod radilice sa 63,9mm izbacen na 64mm, precnik klipa 87mm, 1524ccm, klipnjace od pezoa 205 ne znam kog krace za 10 ak mm od standardnih ~120mm...negde imam zapisanu visinu bloka pa na osnovu toga moze da se izracuna i duzina klipnjace kod ovog standardnog 1.5...
...sto se tog 1.5 fabrickog motora tice, cuo sam price da sa odgovarajucom glavom i punjenjem sa lakocom dostize 8000 rpm dok kod je kod mene sve preko 6800 nepotrebno gubljenje snage...
Comment
-
Comment