Originally posted by zoranbg
Hladjenje, grejanje motora
Collapse
X
-
-
-
).Jer svi znate da se termostat prvo otvori na autu pa tek kada se ugreje tecnost u hladnjaku na odrenjenu temperaturu onda se tek ukljucuje ventilator
RWD Volvoi imaju sistem sa visko kvacilom ventilatora a koji se UVEK okrece samo ima promenljivu brzinu zavisno od potrebe za ekstra vazduhom za hladjenje.
venitlator UVEK radi i drzi temperaturu u hladnjaku na oko 80C a termostat UVEK konstantno regulise protok rashladne tecnosti i drzi na 87C (+- histereza koja je oko 1C za novi termostat do oko 3C za onaj sa recimo 20 godina upotrebe).
sistem drzi apsolutno konstantnim radnu temperaturu motora na nacin da menja po potrebi dinamicki protok vode/antifriza kroz hladnjak i protok vazduha za hladjenje u zajednickom sadejstvu, i to uvek dok se motor uopste okrece.
sistem koji si opisao je danas veoma cest i sam po sebi je nestabilan usled toga kako radi, i kao takav je cesto nepredvidljivog ponasanja, odnosno podosta osciluje u radu kao sto se i vidi sa dijagrama koji je prikazan.
nazalost, to je jeftiniji sistem pa ga fabrike radije koriste iako je u svemu losiji /nestabilniji od onoga koji sam upravo opisao.
Volvo je (nekada) pravio i projektovao aute da rade od Sibira do Teksasa i to bezprpoblemno i ima jedan od najboljih sistema hladjenja ikada u auto industriji. poreklo tog sistema hladjenja je povezano sa iskustvom sa Volvo Penta motorima na vodi gde se zahteva pouzdan i besprekoran rad neograniceno dugo pod maksimalnim opterecenjem motora.
danas ni Volvo ne pravi vise na isti nacin, vec koristi onaj jeftiniji metod, profit i Ford imaju svoje razloge za tehnicka resenja...volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by SrdjanIci cu za dvadesetak dana u Crnu goru pa cu videti, ako budem mogao i slikati. Samo mi reci gde su to Risanske strane?Koja je to deonica?
Malo da osvezimo temu... Bio sam na moru i setio sam se da slikam ono o cemu se vodi diskusija... Idemo redom:
Kazaljka temperature u svom standardnom polozaju...
Prva situacija:
Druga situacija:
Treca situacija:
Nazalost nemam neku sliku sa dosta vecom brzinom, jer nisam isao nesto brzo. Sve slike su autenticne, nisu nista obradjivane sam ove zadnje kojoj sam smanjio rezoluciju... Vidite i kilometrazu i vreme kad je slikano. Auto preko dozvoljenog fabrickog opterecenja, odnosno preko 500kg, juce slikano dok sam se vracao sa mora... Prva situacija je gotovo odmah po polasku, dakle uspon, temperatura napolju preko 30stepeni, druga situacija na ravnom putu a treca kasno uvece, uspon na taru, ali temperatura dosta niza jer je bila uzasna i jaka kisa, prava provala oblaka, zato je i brzina bila mala.... Dakle da ne bude da pricam napamet evo i dokaza da u bilo kojem rezimu rada kazaljka se NE pomera!Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
Za cg idem stalno bar 1 mesecno i to bas do Risna na pomenutom usponu ali i ne samo na njemu tempetatura raste sto je po meni i normalno da nije tako zar bi ugradjivali onolike ventilatore na hladnjake. jer cemu oni sluze ako se temperatura ne povecava vec za dodatno hladjenje .Konkretno kod mene tem. varira za par stepeni zavisi od uslova viznje .
Comment
-
-
ventilatori ne sluze za regulaciju temperature, vec regulaciju toplotonog kapaciteta hladnjaka odnosno povecanje razmene toplote rashladne tecnosti sa okolnim vazduhom.
toplotni kapacitet sistema hladjenja se konstantno menja (kada je ispravan) tako da je rezultat uvek stabilna radna temperatura motora.
promena temperature u glavi motora (gde je senzor skazaljke) je dozvoljena u opsegu nekoliko stepeni, manje od 5C...
na problem ukazuje setanje skale, ljuljanje sistema kada se radna temperatura menja u opegu i po 10-20C- to je obicno 10mm na skali.
dakle, pomeranje skazaljke 1-2mm je ok, vise od toga ukazuje na moguci problem nestabilnog rada sistema hladjenja/grejanja bilo da je naknadno nastala greska bilo da je fabricka konstrukcije takva (rekao bih nedovrsen razvoj konstrukcije)...nevezano za model marku ili spoljne klimatske faktore.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by zoranbgako se nepomera..znaci da je neispravnaLancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
Originally posted by SrdjanOriginally posted by zoranbgako se nepomera..znaci da je neispravna
moj drugar vozi lancera 1.5 ... i njegova kazaljka nakon paljenja polako se penje do odredjene tachke koja je na samom satitju obelezhena ... kao recimo kada bi kod tebe ovaj luk bio prekinut na jednom mestu za 1 mm i tu zakuca i takodje ne mrda to mu je radna temperatura ...
ali kada ga malo maltretira ona se pomeri ka crvenom za chitav milimetar ... i ja sam ubedjen da to nema trika da se provali da nema tog praznog dela ....
najjachi mi je on koji je u tripu da mu ne radi kazaljka kako treba pa chim to primeti odmah pali grejanje u kabini ... da brzhe o`ladi auto"Brano sine , vozi POLAKO..."
Comment
-
-
Originally posted by SrdjanOriginally posted by zoranbgako se nepomera..znaci da je neispravnaVW 1200 1972god.
VW Golf 1.3 1988god.
FIAT Punto 1.9 JTD 2001god.
Comment
-
-
Ne pomera se ni za mm, nije milimetar toliko mali da se ne primeti kad se zagleda ili jos bolje na slikama. Da se skala pomerila za mm, to bi se jasno videlo. Jos jedna stvar, vozio sam pre mesec i jace Volvo s40 2.0t, od prijatelja iz Svedske, bilo je leto vrucina, uspon katastrofa i isto auto preko dozvoljenog opterecenja. Ja sam vozio, i brzo i polako, i skala je bila zakucana tacno na sredini, ma ne mrda nikako, a pokazivac je takav da bi i pomeranje od delica mm bilo vidljivo... Ko je video tablu na Volvu zna o cemu pricam...Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
[quote="brick"]ventilatori ne sluze za regulaciju temperature, vec regulaciju toplotonog kapaciteta hladnjaka odnosno povecanje razmene toplote rashladne tecnosti sa okolnim vazduhom.
Izvini a kada se ukljucuje ventilator i zbog cega ,to jest sta je uzrokovalo povecanje temperature rashladne tecnosti.
Comment
-
-
Brick na nekom od prethodnih postova sam primetio da si koristo strucni pojam - HISTEREZE, jako mi je drago da ima nekog ko prilicno dobro razume i samu teoriju, ali kazi mi koliko je ljudi odavde ukapiralo sta si ti hteo da kazes time ?? Koliko Vas (bez moderatora) zna sta su HISTEREZE ???Samo tako nastavi, svaka čast !
CITIRAM:
(+- histereza koja je oko 1C za novi termostat do oko 3C za onaj sa recimo 20 godina upotrebe).
[/quote]MAZDA 626 GE i-V6 2.5 125 kw+
Comment
-
-
Nije li se htjelo reci da je Volvov rashladni sistem u stanju odrzavati
temperaturu motora u rasponu od 3C kako u pustinjskoj vrucini tako i u sibirskoj hladnoci. Ja podrzavam strucni tehnoloski rijecnik (mozda s popratnim objasnjenjem za manje upucene), no ne slazem se s tvrdnjom o kapacitetu tog sistema. Na -40 bit ce tesko drzati radnu temperaturu
na normali. Bilo bi uputno vidjeti neka mjerenja u realnim uvjetima. Diskusije o pomacima kazaljke mjeraca temperature pomalo su bezpredmetne, podijelite raspon temperaturnog polja na 100 dijelova pa vidite sto dobijete. Ako je netko zainteresiran neka spoji digitalni voltmetar na mjerac temperature motora i zabiljezi raspon. Na osnovu tabele moze se izracunati oscilacija temperature.
.................................................. .................................................. .....
Na drugu notu, Ford je optuzen za izmjene na rashladnom sistemu. Nije li Volvo samoinicijativno presao na drugi polozaj motora i time morao koristiti elektricni ventilator. Ne da Fordasi nece staviti profit ispred kvalitete, no u ovom slucaju vjerujem da nisu uodgovorni. Sigurnosne mjere dirigirale su polozaj motora i pripadajuci rashladni sistem.
Comment
-
Comment