taj motor 1.1, 1.3, 1.5 (nebitno, svi su isti) je pocetak modernih motora iz 60-70-tih
danas je godiste 2005. i pojam modernog motora podrazumeva sasvim drugacije perfomanse, daleko bolje od toga sto nudi ta familija.
fiat 127, 128, ritmo... pa i oni su obelezili jedan period na tom trkackom polju... cinjenica da su "zastareli" (za mene nisu). treba ih samo opremiti (hidro podizaci, 16-ventilska glava, multi point napajanje itd) i dobice se jedan prosecan savremeniji motor te klase koji se ugradjuje u novije tipove automobila
hidro podizaci nisu problem za perfomanse tih motora, kao ni multi point napajanje.
ja pricam o geometriji motora, o geometriji komprsionog prostora i sa time vezano volumetrijske efikasnosti- ti motori su veoma zastareli za danasnje pojmove i njihove perfoomanse takvi kakvi su su ispod danasnjih najlosijih velikoserijskih motora.
glava motora je krucijalni deo za proces sagorevanja, i upravo glave, polozaj svecice i drugo sto je tada masovno korisceno u konstrukcijama 60tih i 70tih godina je ono sto je osnovna smetnja.
i skoro svi motori su bili slicni u to doba, i svi su zastareli za danasnje pojmove.
za tih 30+ godina nauka je mnogo odmakla, mnogo se saznalo kako se vrsi oksidacija goriva na optimalan nacin, uvelo direktno ubrizgavanje u cilindar cime se zaobilazi nekadasnja vaznost usisnog dela, elektronika daje daleko precizniju kontrolu a pracenje sagorevanja putem jonizacije je nenadmasna prednost danas.
za ono vreme su bili veoma dobri motori, ali mi ne zivimo jos uvek u 70tim godinama.
zasto se niko ne zali na pravi fiat 1.1 recimo iz starog keca iz tog vremena
sam Fiat je totalno napustio takvu koncepciju motora, pocevsi od FIRE serije iz 80tih.
niti danas Fiat ne pravi motore sa takvim odnosom hoda i precnika klipa, odnosno takvom ili slicnom geometrijom.
sentimentalnost mozda nekome znaci, ono sto se objektivno meri su brojke a u tom domenu taj Fiatov motor nema nikakve sanse sa danasnjom konkurencijom-
drasticna je razlika u obrtnom momentu koji isporucuje motor danas od 1100 kubika i taj 128 motor.
da ne pricamo o danasnjim turbo benzincima koji ne bi mogli da rade skoro nikako kada bi im osnova bilo nesto nalik na 128 motor a da to jeste efikasno sagorevanje.
vecina i danasnjih benzinaca uskoro ide u muzej, inferiorni su konceptu hibridnog elektro benzinskog pogona u svakom pogledu- imaju manji obrtni momenat, manju snagu, vise trose, drasticno vise zagadjuju.
novi hibridni Lexus ima glatko 340KS i ispod 6 sekundi do 100 sa osnovnim pogonom na elektro odnosno baterije. o obrtnom momentu koji je nepojmljiv za obicne prosecne SUS motore i da ne pricamo.
Comment