Hajde momci i ja da se umesam kao automehanicar. Vozim HONDU CIVIC COUPE 1500 ccm, a prethodno civic 1400ccm sa ubrizgavanjem goriva. Porucio sam pecurku i hladnu cev(cold air intake sistem) iz amerike. Koristio sam i na prvoj i na drugoj hondi. Razlike ima i to mnogo. Auto lakse dise brze mi napuni obrtaje i smanjio je potrosnju. Ja sam prezadovoljan kako auto ide i kako zvuci. Svim onima koji voze na plin neka zaborave pecurke ili bilo koje filtere sa velikim protokom vazduha. Probajte da nadjete emisiju koju je radio Fandja TUNING STYLING gde je na nekom cinimise nisanu merio na dino masini snagu motora sa obicnim filterom a posle sa filterom velikog protoka. Sto se tice pranja pecurke obavezno je perite njihovom cistacima i prskajte uljem najbolje se pokazalo. Nikako izduvavanje sa kompresorom. Kod Tadica ima set za ciscenje K&N za 1360 dinara. Toliko od mene
Igore javi se i reci kolko je stvarno bilo izmereno konja....
BTW bio sam prisutan kad su na ono Suzukiju shto lichi na trafiku merili kolko konja ima sa JR pechurkom i kolko sa fabrichkim filterom.Ispostavilo se da sa tim JR auto gubi oko pola konja
Brick hvala na odgovoru!
Iz tog razloga sam okacio grafikone i napisao gde i ko je vrsio merenja, kako bi svi, koji bi zeleli da komentarisu, imali potpun uvid u realno stanje.
Da li pod rezonantnom kutijom mislis na kuciste filtera za vazduh ili na rezonator ?
Posto koliko znam to su dve razlicite stvari, ali da proverim.
Ako se radi izmena na izduvnom sistemu koja se ogleda u vidu stavljanja 4-2-1 grane, protocnih lonaca i minimalnog povecanja precnika cevi (ako uopste, kako ne bih izgubio na podpritisku, a samim tim i obrtnom momentu) da li ce imati ikakvog, negativnog, efekta korisenja nekog protocnijeg filtera vazduha (npr KN replacement, ne pecurka) uz izmene na kutiji filtera vazduha koja se ogleda u dovodjenju hladnijeg vazduha (RamAir sistem) s prednjeg dela vozila (takvo resenje koristi 323F poslednje generacije (BJ sasija) kod 2.0 motora od 130ks).
mislim da i ovi grafikoni pokazuju da kada ima dobitaka u nekom opsegu obrtaja na durgom delu obrtaja se nešto gubi, a sveukupno razlike su više akademske prirode nego što se može osetiti u sedištu.
Da li pod rezonantnom kutijom mislis na kuciste filtera za vazduh ili na rezonator ?
mislim na ku?ište filtera vazduha, sa usisnom cevi tog ku?išta, pa zatim pretkomore ku?išta, dužine usisne cevi od ku?išta do leptira, zatim dužina od leptira do plenuma i na kraju dužina svake pojedina?ne cevi u**** od plenuma do samog usisnog ventila.
kompletan rezonansni kanal gde nastaje stoje?i talas odredjene frekvencije.
kada i ako se sve pogodi, sama rezonacija stuba vazduha može da pove?a usisne efekte, i da poboljša (ne mnogo ali ipak poboljša) efekte rada klipova na upumpavanju.
pri tome mislim i na sve krivine usisnih cevi gde sa svakom promenom ugla nastaje neki mali (ali ipak realni i merljivi) pad pritiska.
ja sam pristalica da se usis posmatra kao jedan celoviti sklop, gde svaki element u**** ima svoj zadatak i cilj je da optimalno prilagodi željenom rezultatu sveukupno.
stoga nisam za zamenu nekog pojedina?no (ma kog) elementa ve? prora?un kompleta koji se menja.
u ovom slu?aju, filter sa ku?ištem, ili ako je filter bez ku?išta onda promena dužine cevi do plenuma kao kompenzacija.
samo ku?ište je najve?a smetnja dobrom disanju ali može i da dobrim dizajnom prili?no umanji te smetnje.
uložak filtera nije sam po sebi problem, nij on taj ograni?ava protok kroz cevi.
ali dobar novi tip filtera sa novim ku?ištem može da popravi disanje motora u nekom specifi?nom opsegu.
siguran sam da i u KN kao i u drugim firmama imaju podlogu da tako naprave ali isto tako i da to košta poprili?no da bi se isplatilo na manje proizvodne serije.
stoga sam više za fabri?ku varijantu gde sve isto prora?unavaju što se disanja ti?e kao i u KN (ili drugim firmama) ali imaju i osiguranu bazu korisnika a time mogu više da se posvete detaljima pri izradi bez osvrtanja na cenu.
opet sam usis ma kako dobar bio je tek deo disanja motora, gde je izdvu druga jedna?ina za rešavanje.
tek oba sistema u sinergiji dejstva ispeglaju optimum kroz obrtaje.
ipak auto treba da ima dobre povozne osobine u širokom spektru.
stoga su i izmislili VVT i ostale tehnikalije koje uti?u na rezonanciju stuba vazduha pri u****vanju a to definitivno donosi napredak u rezultatima disanja motora.
mislim da ve? dugo vremena su fabri?ki sistemi u**** i izduva jako dobro prora?unati i da su prošla vremena kao 70tih gde je zamena izduvnog lonca sa nekim drugim ili filtera donosila jasno merljiv napredak, i stvarno se ose?alo i u sedištu da su bolje perfomanse.
danas, ne ra?unam u ozbiljno razliku tipa 1KS sa filterom A vs filter B.
do 5% je ve? teško i merljivo, toliko je skoro greška merenja protoka lako mogu?a usled varijabilnosti osobina samog vazduha (vazdušnog pritiska, vlažnosti, temperature).
ja bih uvek uzeo KN filter sa ku?ištem ako je bolji po pitanju filtracije od fabri?kog uz isti protok.
ako je lošija filtracija ne bih ni pod razno.
ali to je moj stav jer filter ipak ima osnovnu ulogu filtracije a protok je ionako limitiran samim leptirom npr. maltene stalno u vožnji.
Ako se radi izmena na izduvnom sistemu koja se ogleda u vidu stavljanja 4-2-1 grane, protocnih lonaca i minimalnog povecanja precnika cevi (ako uopste, kako ne bih izgubio na podpritisku, a samim tim i obrtnom momentu) da li ce imati ikakvog, negativnog, efekta korisenja nekog protocnijeg filtera vazduha (npr KN replacement, ne pecurka) uz izmene na kutiji filtera vazduha koja se ogleda u dovodjenju hladnijeg vazduha (RamAir sistem) s prednjeg dela vozila (takvo resenje koristi 323F poslednje generacije (BJ sasija) kod 2.0 motora od 130ks).
po mom mišljenju ne?e biti negativnih efekata a moglo bi lako biti pozitivnih efekata pogotovu zbog u**** hladnijeg (težeg, sa više kiseonika) vazduha.
ja bih uvek dao prednost što hladnijem vazduhu na spram zamene filtera pogotovu za onaj otvoreni tip ispod haube.
razlika vru? letnji +40 i hladan zimski -20 C vazduh može da doprinese do ?ak 20% razlike u snazi motora, tj KS maksimalnog efekta.
tih 60C razlike i posledi?no gustine vazduha uopšte nije tako malo kako izgleda na prvi pogled.
pa IC na turbo motoru otprilike to i radi, uspeva da snizi temp vazduha u**** a zna se koliko IC doprinosi porastu snage motora bez da se išta drugo takne.
a jedan filter ma kako dobar bio uti?e reda 1-2-3% na promene efekta motora.
Zato sto kad vozis na plin treba ti manje vazduha govorim o standardnim sistemima gasa koji se ugradjuju kod nas.Jedan primer Dosla na servis mazda 323,kompletan pregled vozila za servis i filter vazduha (seriski) kao zemlja,crn cadjav prljav. Covek kaze da ga nije menjao 4 godine i ne zna koliko km je presao. Bacih ga u djubre i kazem mu da mora filter sto pre da nabavi. Bez filtera u kucistu auto nije mogao ni da upali na plin a kamoli da se odveze po delove. Vratio sam tako prljav filter vazduha iz kante vratio u kuciste i auto je radio sasvim normalno.Razmisli malo ,puno vazduha mu smeta. Radio je sa prljavim filteromkoji skoro da nije imao protok vazduha a kada sam skinuo filter auto nije mogao ni da upali.
Dexony, i ja sto (mislim) da znam odgovor te nista nisam razumeo, kako je tek njemu.
@supic dejan
Ako je venturi sistem, gas se iz raila i****va pomocu vakuuma koji se stvara u usisnoj grani. Kad stavis "sporcki" filter, koji je protocniji, smanjujes vakuum i samim tim dobijas manjak goriva(ili ne dobijas uopste, kao u primeru iznad)
Kao i Boris i ja sam totalni laik sto se tice tjuninga pa se nadam da od veterana mogu dobiti informacije. Molim da se ne smejete mojim postovima postovima posto sam nedavno položio vozački ispita pa samim tim želim da više naučim kako da održavam automobil.
Vozim Peugeot-a 306 HDI 90 KS (karavan). Na sledece piutanje koje cu postaviti nailazio sam na razlicite odgovore pa molim stvarno strucne osobe da odgovre na post. Želim da pojacam snagu automobila ali da ne idem na CHIP TUNNING (oprostite zbog loseg pravopisa kako srpskog tako i engleskog). Moje pitanje glasi da li je moguce povecati snagu kola za 5KS ugradnjom sportskog filtera za vazduh? Molim da odgovori ne budu previse opsirni i da budu objasnjeni kako dolikuje jednom laiku u svijetu tjuninga
Jos jednom uzmite u obzira da sam laik
Ipak ovo je moje prvo pitanje na ovom forumu, a imam ih u planu jos
za dizel po definiciji je uvek višak vazduha, a time nije moguće niti postojanje sportskog ili bilo kakvog filtera ili bilo čega što utiče na vazduh samo po sebi.
dakle, zaboravi.
i dobrodošao.
kod dizela se podizanje efekta motora postiže uguravanjem vazduha tj turbinom i posledično više goriva što je kombinacija koja sagroevanjem oslobadja više toplote a time i više snage.
Pozz "proton M" i dobrodoshao na CBF. Skokni do sobe za predstavljanje i napishi koju o sebi
Ja stvarno necu ulaziti u ovu polemiku jer u vezi sa "magichnom" pechurkom imam malo konzervativniji stav iz prostog razloga shto ne verujem u dobra a jeftina rezhenja magichnim shtapom. Motor sa unutrashnjim sagorevanjem funkcionishe na vrlo jasan nachin, i vrlo dobro se zna shta je potrebno motoru da isporuchuje snagu: gorivo, i u skladu sa tim proporcionalna "doza" vazduha kako bi se u komori za sagorevanje postigao shto idealniji stihiometrijski odnos. Vishe goriva - vishe vazduha, i imash vishe snage motora. Uproshceno recheno, ali u principu tachno. U ovom smislu, chip tuning je jedino reshenje, a pechurka mozhe (shto ne znachi i da mora) da u tom slucaju eventualno bude sekundarno reshenje, mada i najobichniji fabrichki vazdushni filteri imaju sasvim dovoljnu propusnu moc. Kao jedino reshenje za magichan skok u snagama i performansama, pechurke su apsolutno "precenjene" i mislim da se o njima pricha i vishe nego shto zasluzhuju. Subjektivne utiske koje one izazivaju kod vlasnika, po raznim osnovama, necu da komentarishem.
Samo treba zapamtiti da "usko grlo" nije u kutiji filtera za vazduh, i samom vazdushnom filteru, nego u sistemu koji kontrolishe i upravlja radom motora. Tu je proizvodach "zavrnuo slavinu" iz razloga da imash dovoljno potentan, a opet ekonomichan auto, koj ce uz to i dugo da te sluzhi. I jedino tu se krije kljuch lakog i relativno jeftinog podizanja snage motora, i "problem" (za one koji ga tako dozhivaljvaju) treba reshavati tu, a ne u kutiji vazdushnog filtera. U suprotnom, za dalje i ozbiljnije mere za povecanje snage treba "zagrepsti" ispod kozhe i zasuci rukave za daleko ozbiljniji posao, shto opet zahteva i ozbiljnija ulaganja...
PS. Iskreno, nikad nisam razumeo ljude koji kupe diesel-a manje zapremine, a onda dodju na ideju da chipuju motor u njemu? Nishta lichno, tek glasno razmishljam...
Samo treba zapamtiti da "usko grlo" nije u kutiji filtera za vazduh, i samom vazdushnom filteru, nego u sistemu koji kontrolishe i upravlja radom motora. Tu je proizvodach "zavrnuo slavinu" iz razloga da imash dovoljno potentan, a opet ekonomichan auto, koj ce uz to i dugo da te sluzhi. I jedino tu se krije kljuch lakog i relativno jeftinog podizanja snage motora, i "problem" (za one koji ga tako dozhivaljvaju) treba reshavati tu, a ne u kutiji vazdushnog filtera. U suprotnom, za dalje i ozbiljnije mere za povecanje snage treba "zagrepsti" ispod kozhe i zasuci rukave za daleko ozbiljniji posao, shto opet zahteva i ozbiljnija ulaganja...
Odlican odgovor na dve teme (o filterima i chipu)... Bravo!javascript:emoticon('')
...pozdrav ljudi,
citajuci ove postove ja sam zakljucio da vecina vas koja pise o KN filteru, u stvari nema KN filter!?
Ja vozim GOLF IV 2002, TDI 74KW, nakon ugradnje KN pecurke i usmerivaca vazduha, auto je bukvalno POLETEO! Znatno lakse prima gas, mogo je ostriji, u vecim brzinama daleko lepse i tise radi, pri menjanju brzina iz vise u nizu, nema trzaja i motor daleko lakse "proguta" promenu.
Ukratko, KN je odlicna stvar!
P.S. Ja sam moj platio 158e sa ugradnjom, i dobio americki sertifikat o autenticnosti! Upozoren sam da na trzistu postoje i varijante za 20-60e... Kad u ruci budete drzali dva ista filtera, jedan za 60, a drugi za 160 eura, bice vam jasno zasto neki ovde bas i nemaju lepo misljenje o KN-u... Moja preporuka je da kupite KN, ukoliko razmisljate o tome, ali platite max cenu, necete se pokajati....
...josh da si sve ovo "potkrepio" dijagramom sa dyno mashine, pre i posle ugradnje pechurke, pa da vidimo i na papiru gde si dobio toliko vishe snage...
Ja tebi verujem na pozitivnim utiscima, ali isto tako bi ti trebalo da verujesh drugima koji su imali dijamteralno suprotnih iskustava - da voze (svoj ili tudj, kakve veze ima) auto koji je nakon ugradnje viokoprotochnih vazdushnih filtera postao chak i tromiji, ili je ostao tamo gde je i bio. Ja sam lichno imao prilike jako puno puta da vozim auto prijatelja, poznanika, rodjaka, nakon ugradnje KN filtera, i ama bash nijednom nisam primetio neke "opipljive" rezultate jer sam znao kako su ti automobili ishli ranije. Mozhda je samo bila njihova losha sreca, a mozhda je kvaka bila u tome da ja od KN-a stvarno ochekujem onih 7-10 KS koje uvek obecavaju
Da je "oshtriji" i glasniji, to jeste, uvek, ali to uglavnom doprinosi subjektivnom osecaju, ali od toga slaba vajda, bar za mene
Ako je kod tebe auto bukvalno "prodisao" nakon ugradnje KN-a, pitanje je kakav ti je bio prethodni filter i kad je menjan zadnji put (pre prelaska na KN). Turbo je narochito osetljiv na (ne)kvalitet i ispravnost filtera za vazduh, i pad performansi je kod tih motora mnogo naglasheniji u poredjenju sa atmo motorima kad je filter zapushen ili neadekvatan za konkretni motor.
I, naravno, motori sa nadpunjenjem mogu da imaju daleko vece beneficije od atmosferaca sa nekim visoko-propusnim vazdushnim filterom. Ali, trebalo bi da se pitash shta znachi ta veca protochost vazduha kroz filter? Manje otpora za savladjivanje, odnosno manji stepen filtracije, odnosno prljaviji vazduh u komori za sagorevanje.
Ne znam koliko nameravash da vozish taj auto nakon ugradnje KN filtera, ali dobro znam koliko koshtaju ozbiljnija ulaganja kad su potrebne krupnije reparacije na tom motoru. Nadam se da si i tu "nepoznatu" u nejednachini uzeo u obzir kad si iskeshirao tih 158 evra za pechurku...
Ako si vec hteo da pojachash snagu, za te pare si "komotno" mogao da chipujesh ECU i dobijesh praktichno upotrebljiv porast snage. I to je ono shto me chudi, ako je neko spreman da ulozhi 100-200 evra za neki manji tuning, najlakshe, najefikasnije i najisplativije je da krene od chipovanja ECU-a. Dodushe, u tom sluchaju izostaje onaj "akustichni" rezultat koji daje pechurka, ali dobro, koliko ljudi toliko cudi...
Comment