Voznja sa uljem na minimumu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Uros Piperski
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2005
    • 2978
    • Beograd

Ok, jasno mi je sta hoces da kazes. Ali ja sam samo pominjao par milimetara preko maksimuma. Ako neko to protumaci da moze da sipa 4 litra ulja vise, to je stvarno njegov problem. Ako brinemo zbog takvih bolje da odmah ugasimo forum jer svaka recenica moze da se protumaci pogresno.
    Ne slazem se sa tobom da je idealno izmedju maksimuma i minimuma. Razlika u nivou izmedju te dve oznake je recimo 15-20mm, i to je obicno oko litar ulja. Odatle mozete da zakljucite da do 5mm ulja preko maksimuma i nije neka kolicina.

Karter i pregrade u njemu su predvidjene za serijski auto, serijsko vesanje, serijska ubrzanja u usporenja. Sta cemo sa friziranim kolima? Sta cemo kada se G sile povecaju i u uzduznom i u poprecnom pravcu pa to ulje pocne da leti na sve strane po kucistu radilice u karteru? Verujte mi, ne zelite da tada imate ulje na minimumu, a po vama bi to bilo sasvim ok jer je fabrika tako propisala.

Hajde da iz svih ovih izlaganja donesemo ovakav zakljucak:
    Ako vozite kao penzioner i ako vas oko kola na zanima bas nista osim redovnog odrzavanja i ako vam auto sluzi za prevoz od tacke A do tacke B, onda treba strogo pratiti fabricko uputstvo i nece biti problema.
    Za one druge koji voli malo brzu voznju, koji rade na popravljanju upravljivosti, kocenja i ubrzanja, neka razmisle sta se tom prilikom desava sa uljem koje slobodno stoju u karteru, pa neka malo porade i na tome.
    Najslikovitija predstava je sledeca. Uzmite jedno tepsiju duboku oko 5-7cm, dimenzija oko 20x40cm i napunite je uljem. Pokusajte da je nosite i videce koliko je tesko zadrzati ulje u posudi . Jos bolje bi bilo da se za test koristi pravi karter sa nekog vozila i da ga ga stavite u kola i provozate se. Bice sasvim jasno da se ulje penje do radilice i kada je na min i kada je na max oznaci.

Za kraj, posto vecina ljudi ovde vise veruje Boostu nego meni, potrazite u "Pitajte ovde" necije pitanje da li je bolje drzati ulje na min ili max, i boostov odgovor da je bolje na max.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Hermes
      CBC Senator XXL
      • 14.02.2006
      • 1306
      • https://t.me/pump_upp
      • bemve

A Boost kao zna....
      https://t.me/pump_upp

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

Pa receno je da je bolje malo preko maksimuma nego malo ispod minimuma.
        To ne znaci da tako treba ali je bolje da ga ima nego da ga nema.
        Stvarno nije tesko da se sipa tacno toliko da bude izmedju te dve crte a ne van tog dijapazona cak i onima ciji motor trosi ulje pa trebaju cesce da dolivaju. Tek oni znaju jos bolje koliko je 100ml na sipki. Nije taj sto je ostavio mere na kantici za ulje bilo sasav sto je to uradio. Samo da jos ima ko to da gleda. Vecina nas uglavnom ne vozi u bacvi na vasaru pa da je neki poseban visak ulja potreban osim da pravi smetnje.
        Onima ciji motor ne trosi ulje predlazem da izvrse proveru nivoa svakih 1-2k preventivno a oni koji dolivaju znaju kad i koliko treba i sami.
        Nivo ulja se ne proverava da bi se videlo koliko ga ima i da li ga ima manje nego da li ga ima mozda i vise od zadnje kontrole i kako izgleda i mirise. Mozda je nekome kontrola ulja izmedju zamena i spasila motor. Ne znam.
        Ja bi vise preferirao merac pritiska ulja ali posto ga serijski skoro niko ne ugradjuje znaci i da nije toliko potrebno za nas obicne smrtnike sto ne gledamo ni na one instrumente i lampice koji postoje.

Comment

• ferry
          CBC Veteran
          • 31.01.2007
          • 101
          • Beograd

Kada sam menjao ulje na ibici, rukovodeci se uputstvom nasuo sam 4l (u uputstvu pise 4.5l sa filterom za ulje) sa namerom da posle provere dolijem i tih 0.5 l. Ispostavilo se da je nivo ulja posle zamene sa tih 4l, vrlo malo iznad maximuma na sipki za merenje nivoa (recimo oko 5 mm), no majstor rece nemoj da se uzbudjujes ok je to. Ne bih lenj i sutradan proverih u ovlascenom servisu da li je to u redu, rekose bez brige nema potrebe da se odliva. Pitam se sad, kako to da u uputstvu pise jedna cifra a u praksi nije tako i jel imao neko slicno iskustvo?

Comment

• Flavio
            CBC Senator XXL
            • 13.06.2006
            • 1926
            • 012 Centar
            • KaraWagon 1.4T.Spark

Imao ja,doduse na Zastavi.U uputstvu je pisalo 4,25Lit sa novim filterom.U praksi,stavim nov filter,sipam 3 Lit ulja i na sipci bude ~ 2/3 iznad minimuma.Nisam nikad isprobao sta bi bilo da sam dolio i onih 1,25 Lit znajuci da je MIN->MAX ~ 1 litar.

Comment

• Vlada_nbgd
              CBC Senator XXL
              • 11.09.2005
              • 1066
              • Novi Beograd/Topcider
              • ford focus sport pack

@ferry

Verovatno se nije svo ulje iscedilo iz motora,vecinu majstora mrzi da ceka,odvrne karter pusti da iscuri ulje i to je to,a verovatno da si ostavio karter otvoren 10-15min stalo bi i tih 0,5 l
              FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• dranix
                CBC Senator XXL
                • 04.10.2004
                • 3079
                • Antwerpen/Belgium
                • Saab 9-3

A mozda i ne bi.

Comment

• Vlada_nbgd
                  CBC Senator XXL
                  • 11.09.2005
                  • 1066
                  • Novi Beograd/Topcider
                  • ford focus sport pack

E sad kad protivrecis objasni ozbiljno bas me interesuje i meni se to desavalo...

Comment

• miura
                    CBC Senator
                    • 18.10.2006
                    • 227
                    • Lazarevac

U karteru zna da bude popril?no kojekakvog krša, taloga... Tako da nivo ulja na šipci bude ok a fali na litraži.

Imao sam priliku da vidim na jednoj ladi specijal ?ak i par španera u karteru!
                    Ponekad je karter udaren-deformisan što opet zna da digne (lažno) nivo ulja.
                    Mitsubishi Colt 1332ccm benzin 95KS 2005

na forumu

Comment

• Vlada_nbgd
                      CBC Senator XXL
                      • 11.09.2005
                      • 1066
                      • Novi Beograd/Topcider
                      • ford focus sport pack

Ma znam za prljavstinu btw meni je na kecu isto bio iskrivljen karter ali kod ferrya je u pitanju dosta mlad auto,a kriv karter bi i sam video...

Comment

• Miljan
                        CBC Senator XXL
                        • 18.01.2006
                        • 459
                        • Nis

Originally posted by FlavioPO
                        Imao ja,doduse na Zastavi.U uputstvu je pisalo 4,25Lit sa novim filterom.U praksi,stavim nov filter,sipam 3 Lit ulja i na sipci bude ~ 2/3 iznad minimuma.Nisam nikad isprobao sta bi bilo da sam dolio i onih 1,25 Lit znajuci da je MIN->MAX ~ 1 litar.
                        Stvar je u filteru ulja, kad je pisano uputstvo bili su oni veliki filteri ulja u koje stane bar pola litra vise, a sad su sve oni mali.
                        Kod mene stane 3,5 litra sa zamenom filtera.

Comment

• ferry
                          CBC Veteran
                          • 31.01.2007
                          • 101
                          • Beograd

- prljavstina, sumnjam da je moze biti u toj kolicini,
                          - karter je ok pregledao sam, a ima i shuspleh odozdo,
                          - filter ulja, ne znam sta da mislim, na mom autu je eko filter, tj menja se samo ulozak

Comment

• cozmo
                            CBC Član
                            • 08.11.2004
                            • 67
                            • Zemun

Ovako:

- Postoji fabricko (suvo) punjenje i kolicina ulja pri zameni. Obicno stave to SUVO punjenje oko 0,5l vise nego kolicina pri zameni ulja. Jednostavan razlog je - uvek ostane ulja u motoru, nikad ne mozete do kraja ispustiti svo ulje. Isto tako, i filtera postoji vise vrsta - sa ventilom ili ne. Ovi prvi zadrze odredjenu kolicinu ulja recimo...

Recimo, kod mene pise koliko ulja ide bez filtera, sa filterom i koliko je fabricko (suvo) punjenje...

Ex, kad bi svi davali detaljna uputstva kao Toyota...

Comment

• dranix
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 3079
                              • Antwerpen/Belgium
                              • Saab 9-3

Ih, pa ljudi iz Toyote su odavno Marsovci za ostali deo sveta.

Eto bas si nam lepo objasnio zasto dolazi do zabune.

Za svaki slucaj se prvo sipa malo manje pa se posle doliva kad je prvi put a posle se zapamti pa se zna koliko treba.

Najlakse je samo izvrnuti kanticu naopacke. Nego kad smo kod toga vec.
                              Jel vi dobro promuckate ulje pre sipanja? Mislim ono. Sipas jedan litar pa promuckas dobro pa nastavis. Ili ako je manja posuda sipas 1/3 pa promuckas pa onda ostatak.

Comment

• M-power
                                Moderator
                                • 10.01.2005
                                • 10060
                                • Bg; Banovo Brdo
                                • CorsaC, astra H,

Ne....ja upalim motor posle svake dosute litre da bi se promuckalo i pomesalo dobro.
                                To date there has never been a faster car built for the public road and,
                                it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

Working...
                                X