Meni ni najmanje ne smeta sto letva ima milion krugova lock to lock, cak naprotiv - treba mi da je sto preciznija i manje "nervozna" kako bi auto mogao da se drzi mirnim na pravcu, umesto da svaki i najmanji pokret volana baca auto van pravca. A sto ima vise krugova, potreban je veci okret volana da bi se desilo bilo sta, samim tim lakse je drzati auto na pravcu
Upravo je suprotno. Sto manje krugova, to direktniji, mirniji upravljac...itd, vec poznata stvar...
Na pravcu OK, pri manevrisanju u mestu hajde i nekako - ali kad je volan toliko tezak da maltene jedva mogu da ga drzim u ozbiljnijoj krivini,
Ovo mi govori da servo (sa Corse) nece resiti problem, vec da ce samo jako pokvariti upravljivost. Cim je lakse okretanje u mestu nego u krivini to govori da je problem u necem drugom, a resenje je hidraulicna letva, sto je vec i spomenuto. Verovatno je smor sada traziti mesta u skockanom prostoru, ali mislim da ce u tom pravcu morati da vam radi masta.
Inace, pokusao bih za pocetak i sa nekim laganim 17" tockovima - trebalo bi da bude malo bolje.
Ne znam cemu sluze ti uljni vodovi(dal je pomerljivo) i kako je zakaceno za blok ali mozda moze neki relocation kit da se nadje bas za taj detalj ili cak da se naprave adapteri koji ce kasnije da se spoji crevima sa tim delom samo izmestenim tu negde blizu. U celoj prici ti ta budza smeta za letvu, i mozda je bolje fokusirati se na to da se izmesti nekako nego opcije sa Corsinim servom kompovima i cudima. Original je original samo je treba prilagoditi postojecoj instalaciji ako postoji nacin
Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka
Upravo je suprotno. Sto manje krugova, to direktniji, mirniji upravljac...itd, vec poznata stvar...
Pa ne bih se baš složio sa tim, da je bolje za sportsku vožnju ili trke jeste ali da je upravljivije nije, Bez izuzetno dobre vežbe ili poznavanja kola svaka neravnina ili mali beg na krivini pravi pičvajz...
Imao sam t oan onoj polukosfort Sieri, na autoputu pri 160 obilazak kamiona se svodi na 3cm levo i 3 cm desno ali zato kad uleti u kolotrag 3 cm naglog vraćanja znači da si otišao sa puta pod 90 stepeni...
Slažem se i da gume i vešanje utiču jak oan to jer znam jednu Alfu koja je bila fabrička i sad sa tvrdim oprugama i većim točkovima se ponaša malo bolje od Siere a isti je volan i servo. Ima tu dosta da se kombinuje...
@Dora
Ne vidim u cemu se razikujemo u prici..Ni ja ne mislim da je upravljiviji u smislu parkiranja, "ajnslaga", itd ali kao sto si rekao u brzoj voznji jeste bolje imati volan sa malim krugom okretanja jer je precizniji, sto je i sasvim logicno i zbog toga i trkacka kola imaju malo krug okretanja. Ovde se ne radi o gradksoj zujalici koja treba da se provlaci krzo guzvu. Kada bi imao volan sa velikim krugom to bi bila katastrofa. Zamisli, covek vozi 230km/h i treba da koriguje nesto u putanji - umesto mirnog minimalnog pokreta, trebalo bi da vrti volan i jedno vreme se ne nista desavalo jer ti upravljaci sa velikim krugom okretnjaa imaju veliko mrtvo polje pri vecim brzinama, dolazilo bi do preklapanja ruku...itd, itd.
Starce, malo gresis. Na trkackim kolima je bolje imati upravljac sa malim krugom okretanja da bi se ruke non stop mogle drzati na volanu u idealnoj poziciji, a na trkackoj stazi i nema neravnina sa kojima moras da se boris - zato i mogu sebi da priuste volan koji ima 1 okret volana ukupno, gde 1cm okreta volana pomera auto po pola metra sa pravca. Na drumskom autu, kad se na nasem autoputu zaletis 200+ pa naletis na kolotrag, pa jos imas letvu kojoj i najmanji pokret izbacuje auto van pravca, onda je to vec VELIKI problem. Dakle, apsolutno mi NE TREBA volan sa malim brojem okreta gde ce auto skociti po metar u stranu ako mi se ruka trzne na volanu ako slucajno kinem za vreme voznje. Za odrzavanje auta mirnim na drumskom autu bitno je da sistem upravljanja ne bude nervozan u toj meri da i najmanji pokret rezultira velikom promenom pravca. Na trkama je to bitno, za odrzavanje auta na pravcu i STRIKTNO na pravcu, na putevima kao nasim - to definitivno nije pozeljno.
Dakle, znam sta sam rekao i zasto, za ovaj auto mi treba letva sa VELIKIM brojem krugova, odnosno MANJE direktan upravljac. Ja ne smem ni da ZAMISLIM na sta bi licilo da umesto ove imam letvu sa 2 kruga, recimo - pa na ovakvim putevima i u ovom konkretno autu, ne bi bilo sanse da ga drzim mirnim na pravcu. Dakle, ne mesajte sportsku voznju po krivinama ili na pisti ili za drift (za sta je bitna direktna letva sa malim brojem okreta tipa 2-2.5) i sposobnost drzanja auta mirnim na pravcu (za sta je potrebna ne bas toliko direktna letva sa vise okreta odnosno skoro 4, kao sto sada imam).
I ne secam se da sam igde rekao da je okretanje u mestu lakse nego u krivini - MNOGO je teze, sto ne znaci da je lagano u bilo kom trenutku...
Nisam imao vremena ovih dana da premerim da li servo letva moze da stane, ali verujte da bih najradije nju iskoristio, da ima mesta, i da cu to i uraditi ako ikako bude moguce - ali ako ne moze onda NE MOZE i kraj. A ako vam uz sve sto je uradjeno na autu kazem da je to nemoguce uraditi, onda budite sigurni da zaista nije bilo teoretske sanse za to.
BTW, prednje kocnice ne mogu vise da stanu pod 17" felne
The difference between men and boys is the price of their toys
Na trkackim kolima je bolje imati upravljac sa malim krugom okretanja da bi se ruke non stop mogle drzati na volanu u idealnoj poziciji, a na trkackoj stazi i nema neravnina sa kojima moras da se boris - zato i mogu sebi da priuste volan koji ima 1 okret volana ukupno, gde 1cm okreta volana pomera auto po pola metra sa pravca. Na drumskom autu, kad se na nasem autoputu zaletis 200+ pa naletis na kolotrag, pa jos imas letvu kojoj i najmanji pokret izbacuje auto van pravca, onda je to vec VELIKI problem. Dakle, apsolutno mi NE TREBA volan sa malim brojem okreta gde ce auto skociti po metar u stranu ako mi se ruka trzne na volanu ako slucajno kinem za vreme voznje. Za odrzavanje auta mirnim na drumskom autu bitno je da sistem upravljanja ne bude nervozan u toj meri da i najmanji pokret rezultira velikom promenom pravca. Na trkama je to bitno, za odrzavanje auta na pravcu i STRIKTNO na pravcu, na putevima kao nasim - to definitivno nije pozeljno.
Ako bih zamislio neku ravan gde bi na jednom polu bila trkacka kola, a na drugom auto sa city servom (kao recimo kod Fiata), onda bih tvoj auto stavio vise na stranu trkackih automobila. Nije trkacki, ali jeste blize...dosta blize. Pa, shodno tome mislim da treba da ima upravljac sa malim brojem okretaja, ali upralvjac s kojim ces moci da uradis polukruzno preko sire ulice.
Ne znam odakle ti ideja da je takav upravljacki mehanizam nervozan...pa napralvjen je da bude najmenj moguce nervozan. S ovim drugim kad udjes u kolotrag ne osecas tockove pod volanom...ovo sam i doziveo sa razlicitim kolima.
I ne secam se da sam igde rekao da je okretanje u mestu lakse nego u krivini - MNOGO je teze, sto ne znaci da je lagano u bilo kom trenutku...
Na pravcu OK, pri manevrisanju u mestu hajde i nekako - ali kad je volan toliko tezak da maltene jedva mogu da ga drzim u ozbiljnijoj krivini,
U svakom slucaju ostaje u na kraju spanach i teretana.
Pa pusti to u koju se kategoriju ubraja moj auto Rekoh vec, za trke po pistama, drift, i ne znam ni ja sta, zaista je i bolje da imas direktniju letvu sa manje okreta, potrebna je brza reakcija auta na korekcije volanom. Ali takav upravljac jeste nervozan - ne znam da li si ikad seo u auto sa recimo 2 okreta letve i pokusao da ga drzis savrseno mirnim na pravcu pri vecoj brzini, na ostecenom putu - nema teoretske sanse. Upravljacki mehanizmi sa malim brojem okretaja ili na trkackim kolima mogu da budu konstruisani da budu mirni kako hoces, ali prenosni odnos letve je takav kakav jeste i tome nema pomoci. Uostalom, ne znam kako mislis to da je "konstruisan da bude najmanje moguce nervozan" - ako imas direktnu letvu koja na svaki najmanji pokret volanom reaguje promenom pravca, i ako u takvom sistemu upravljanja apsolutno nigde nemas nikakvu gumu nego gomilu metala, onda je to itekako nervozan sistem koji moze da funkcionise SAMO na idealno ravnoj pisti. Ako mu je prenosni odnos takav da mali okret volana odgovara velikom okretu tockova, kao sto je slucaj kod direktnih letvi, to je jednostavno tako, auto je mozda miran na trkackoj stazi, na normalnom, pa jos i ostecenom putu, auto je nervozan i teze je eliminisati nezeljena skakanja van pravca...
Mislim, ovo je diskusija onako, doskusije radi, je'l Neko resenje za servo assist cemo svakako naci...
The difference between men and boys is the price of their toys
Da, mala prijateljska razmena misljenja, nista vise...
Ja sam teoretski rekao svoje misljenje (oko letve), a da li je prakticno moguce - videcete...sta da radim kad nisam mehanicar da zavrnem rukave i pripomognem ...
Oko ovog kruga okretanja nisi me ubedio, ali nema veze...
Comment