Ako bi se prepravio tako da prvi namotaj radi u kontinuitetu.Dakle koliko bi struje trosio i dali bi uopste mogao tako raditi zbog pregrejavanja? Ako moze da probamo kroz njega provuci benzin ili tng.
Produzi glavni kabl od akumulatora,namotaj ga oko cevi ili creva sa gorivom.Mislim da moze i plus i minus,bitno je samo sa koje strane se mota,benzin bi trebao da ulazi na juznom a izlazi na severnom polu,tako mislim.I neces trositi nikakvu struju,elektromagnetno polje izaziva struja koja protice kad rade potrosaci koji se inace koriste,pa jos ako imas hho generator...!
Jos ranije sam citao jedan dokument ali sada sam ga pazljivije pregledao,i,necete verovati!Jos u novembru 2007 godine,vlada SAD-a je objavila dokument o vodonicnim pogonima,u kojem se (izmedju ostalog) zaklucuje da HHO generatori smanjuju potrosnju i stetne izduvne gasove,sa kompletnim uputstvom za rukovanje,mere opreza,itd,sve sto treba za legalnu,bezbednu upotrebu!Doduse,oni navode podatke o nekom kamionu gde je usteda goriva svega 4% a smanjenje emisije stetnih izduvnih gasova 7%,ali nigde ne pise kakav elektrolizer je koriscen,koliko gasa,da li je mereno odmah ili su ga prvo malo izvozali itd.Verovatno je mereno odmah da bi test bio merodavan,medjutim, HHO bas vremenom sve vise spusta potrosnju,do odredjene vrednosti!Uglavnom,bitno je da je sam koncept potvrdjen,prihvacen!Sad,sto se to ne siri u javnost,to je vec druga prica... http://www.fmcsa.dot.gov/facts-research ... ov2007.pdf
Prava stvar Painter!
Nemojte da vas obeshrabri navedena mala ušteda (mada na kamionu to nije nikako za bacanje a na hiljade njih to su tone i tone dnevno). Verovatno je da ona može da bude i veća, ali svakako zavisi od vozila, dizajna i mnogih faktora. Lično smatram da je 10-20% dostižno i da tome treba težiti (ne kažem da ne može i više, samo da to nije lako postići i da je već nešto što bi ozbiljno trebalo dokazati).
Najbitnije je da je koncept potvrđen na jednom visokom nivou i da sve ovo nije igrarija i gubljenje vremena.
I dalje mislim da je čist pogon na vodu (o čemu ne "priča" dokument) teorijski moguć ali da je to teže od "rađanja mečke".
HHO generator kao pomoćno sredstvo kod benzinskih i dizel motora je (kao što se vidi) već dokazana stvar samo treba mnogo (filigrantskog) rada.
Ne posustajte ako ne proradi sve iz (sto) prve.
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Ja sam citajuci taj dokument zakljucio da su oni vozili na otvorenom putu pa ukljuce-iskljuce generator,u voznji!I zato su mali procenti,jer njemu treba vremena...
@expendable može li bar nekoliko rečenica zašto mislite da može da se ostvari bilo kakva ušteda primjenom HHO? A naročito kako bi to auto moglo da ide samo na vodu? Ako izuzmemo kućni fuzijski reaktor, još davo primijenjen u Povratku u budućnost
Difference between man and boys is the price of their toys
Ako već "nijebitno" a zašto je toliko bitno?
Danas baš moram da ponavljam ono što sam mnogo puta rekao.
Veoma sam skeptik po pitanju pogona na vodu ali ne mogu da odbacim tu mogućnost koja bi mogla da se zasniva kako na hladnoj fuziji (koja nije do kraja proučena a postoje JAKI dokazi u stručnim časopisima da se nešto tako odvija) koja bi mogla da bude i čisto elektronski fenomen (dakle ne baš fuzija) ali nije do kraja razjašnjena pa čak ni po pitanju energija koje može da da. Uglavnom pretpostavlja se da je red energije između hemijske i "fizičke" (nuklearne, fuzijske) po redu veličine (MJ/mol).
Drugi način bi mogla da bude upravo rezonantna plazma elektroliza što je doduše još neproučen proces i može se reći čak kontroverzan. Ne postoje ubedljivi dokazi da je to moguće ali ne postoje NIKAKVI i ponavljam BAŠ NIKAKVI da je tako nešto NEMOGUĆE.
Da ne pričam šta je sve bilo nemoguće pre stotinak godina, bilo bi tu više strana.
Protiv su neki nebulozni TD računi koji (ali svi do jednog) uzimaju samo čistu hemijsku energiju u obzir (te entalpije za sistem pri standardnim uslovima). Pro nije detaljan ali cons je već apsurdan i smešan.
HHO koji bi uštedeo gorivo?
Da li da išta kažem?! Ako benzinski motori imaju iskorišćenje energije 15-20% a dizel 25-30% sve je moguće.
Ili da budem malo ozbiljniji:
1) Vodonik je bolje gorivo i od benzina i od dizela (tačka)
2) Hibridi manje troše od klasičnih benzinskih motora. U to već svi veruju ali ne zato što je tako nego zato što to tvrdi Toyota (ili Honda); nadam se da uviđate razliku.
Ako ništa drugo po sličnom principu se može iskoristiti električna energija za proizvodnju vodonika a kad već imate vodonik smanjićete potrošnju goriva. Možda hibridi mogu da iskoriste više energije ali su neuporedivo komplikovaniji i skuplji.
Uostalom vozila na vodonik su stvarnost (ili već prošlost što se implementacije tiče) a u Kaliforniji ima i pumpi sa njim.
HHO generator sigurno nije zamena za čist (hemijski) vodonični pogon ali jeste za starija vozila koja bi za tako nešto bila potpuno neprimerena (umplementacija neisplativa). Osim toga elegantno rešava sve probleme skladištenja i korišćenja tečnog vodonika.
ITD.
Uostalom:
Sve što nije nemoguće je zapravo moguće. CERN je olako odbacio originalni rad Higsa (o Higsovom Bozonu) a sada je primarni cilj tog kompleksa upravo da se takva čestica detektuje.
Toliko o INKVIZICIJI koja doduše ne spaljuje više ljude na lomači ali spaljuje ideje (na sreću kod prethodnog slučaja nisu tek tako mogli).
Naftni karteli su moćni lobi koji će vas ubediti da je CRNO u stvari BELO i obratno. Mnoge patente i tehnologije (alternativne) su otkupili ne da bi ih realizovali nego da se oni ne bi realizovali.
To je "normalna" ljudska (na žalost) reakcija i uobičajena kroz istoriju. Jedino nisu računali na internet i protok informacija kao i na brže trošenje rezervi (nafte) nego što su mislili.
Ako ćemo još 500godina da budemo na fosilima onda ćemo takvi i postati. Nafta i prljave tehnologije nemaju alternativu u par sledećih decenija ali posle toga moraće da izgube bitku, neizbežno je.
Hemijska energija fosila je neizmerno mala u odnosu na druge vidove energije koje ili još ne koristimo ili ih primitivno koristimo (sunce, zemlja).
Vodonik štedi gorivo (tačka)
Vodu je teško iskoristiti kao hemijski izvor energije (hemijski je stabilna) ali voda ima potencijal da da energiju na neke druge načine.
Uzgred svi smo gledali kako reaktori Fukušime lete u vazduh zbog eksplozije HHO gasa (vodonika i kiseonika).
Koliko energije treba za to? Mnogo.
Iako nije lako za implementaciju hlađenje nuklearki i klasičnih termo centrala (na ugalj, naftu ili gas) bi mogli da izvedu (samo - ko?) tako da se sa mnogo manje vode proizvodi H2 (i O2) koji bi davali struju a kao "otpad" čistu vodu te je ohlađenu vraćali u vodotokove (koji bi mogli da budu i manji) a ne da greju Dunav pa je sad stepen ili dva topliji nego pre 50 godina (i bez efekta globalnog otpljenja).
Ako ste investitorski raspoloženi kupujte akcije nafnih kompanija ili ulažite u termo-elektrane. U njima nema budućnosti (duže) ali će u narednih 10 ili 20 godina da vam zarade dosta novca. Stvar funcioniše, provereno.
Manite se HHO generatora to je "investitorska utopija" (na žalost).
Nisam odgovorio na vaše pitanje? Evo ukratko:
Dakle ČVRSTIH dokaza za auto na vodu (čistu) - NEMA i moguće da ih neće ni biti. Takođe nema ni da je apsolutno nemoguće.
ČVRSTIH dokaza da HHO štedi gorivo ima. KOliko, još nema čvrstih dokaza (i zavisi od mnogo parametara).
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Expendable-bravo majstore!
Da se nadovezem: ima dosta novina u nauci,dakle stvari koje su poznate,proverene,i prihvacene,ali obicnan narod pa cak i naucnici koji nisu informisani nego se samo secaju sta su naucili u skoli o tome,ne veruju i ne prihvataju!Dakle,na ovoj planeti se racuna u istinu samo ono sto pise u udzbenicima!Nazalost!A na jos vecu zalost,sve veci broj ljudi prihvata kao istinu ono sto vidi u medijima!Konkretno vezano za HHO,problem je (veliki problem)u tome sto je to trenutno uglavnom "garazna nauka".Rezultate je tesko verifikovati.Zato se neprestano desava da neko ima pozitivne rezultate a neko ne,ili da ista osoba nekad ima pozitivan rezultat a nekad ne,jer u stvari niko i ne zna u cemu je stos,sta treba uraditi,nego se nagadja,prepisuje od onih koji su takodje pogresili ili kriju pravu istinu,itd.Vidjam sve vise onih koji prepisuju od drugih neke informacije,te radi to i to,te stedi toliko,itd,a sve je dobro poznati sablon,koji (u ovim konkretnim slucajevima)nije tacan!Realne testove nemaju!Ili kazu 30% ustede a misle na 30% duzi predjeni put,sto je u stvari oko 20% ustede(posle se vade na tu igru reci)Pa u medijima vesti tipa "auto na vodu",sto je naravno laz! Svaki generator moze napraviti ustedu ako se pravilno upotrebi ali pitanje je koliku?Za velike ustede(koje su provereno moguce)treba ne samo efikasan generator nego i "kvalitetan" gas,i specificna ugradnja prema tipu motora,itd.Sve te dezinformacije i male prevare vode do jos veceg problema a to je da javnost stekne negativan stav prema mogucnostima primene HHO gasa!!Sve mi "smrdi" na poznati sablon,prvo puste vest jer ne mogu da je zaustave,onda je napumpaju,narod se "primi",pa je "izvrnu",i ubrzo svi zaborave na to.Samo ce se secati da je bilo nekih HHO generatora koji su (recimo) "opasni po zdravlje jer su radioaktivni" i "prevaranata koji su pokusavali da nas ubede da to cudo moze smanjiti potrosnju tecnih i gasovitih goriva"!
Baš tako!
... nisu strašne nuklearke koliko vodonik, jer u sebi ima i deuterijuma koji nije toliko opasan ali tricijum - on je radioaktivan, a ima ga po sekundi rada generatora na milione ... atoma.
Uz pomoc prijatelja otkrio sam jos jednu novu svrhu HHO gasa: Preciscavanje vode! Recimo u bazenima za kupanje,mada pretpostavljam da bi i voda za pice mogla da se tretira.Napominjem da se ne radi o opste poznatom procesu elektrolize kuhinjske soli gde se dobija hlorin koji ubija bakterije i natrijum hidroksid koji odrzava alkalnost(u hemiji se to naziva "ziva voda"),nego o necemu mnogo boljem!Ne mogu jos iznositi pojedinosti,ali poenta je da je potpuno prirodno,ekoloski,jeftino(osim cene generatora u startu) i ne samo da cisti vodu nego joj vraca energiju,kao da je iz planinskog potoka a ne zarobljena u bazenu(cini je zivom-ali ne po hemijskoj definiciji).Nema vise opasnih hemikalija,nema vise infekcija i razboljevanja,sto je narocito izrazeno u malim dvorisnim bazenima kojih je sve vise.
Zvuči jako dobro.
Iako sebe smatram veoma stručnim za prečišćavanje vode nije mi palo napamet i zaista ne znam o čemu se radi.
Elektroliza kuhinjske soli u cilju dobijanja HClO mi je već poznato.
Tu moram da napomenem da ima i kod nas profesora praktičara ali ne mogu da dođu do izražaja. Prof. Krstajić je jedan takav (ceo uređaj je timski rad ali je on bio vođa tima i sve najbitnije "napravio") potpuno atomatizovan uređaj ni malo inferioran bilo kom svetskom. Nešto je toga i izrađeno ali je država mogla i morala i bolje da odreaguje.
Inače dr Krstajić je bio moj mentor na diplomskom tako da zaista zanam o čemu se radi iako (na žalost) nisam imao tu čast da učestvujem na projektu.
A možda i bolje, što ne znam (painterov projekat) - neću moći da priznam (ako me budu priveli na informativni razgovor)
(Roll on the floor je dvosmisleno, može da bude i od batina ).
Šalu na stranu! Samo napred Painter!! Zaista očekujem da postigneš to o čemu pričaš
Comment