Expendable,ti sistemi rade slicno kao i gradska kanalizacija,nikakva novost ni mudrost,ali naravno da ima raznih resenja i kvaliteta.U sustini to je plasticna "kaca" koja se ukopa u zemlju ili se postavi na tlo,nebitno.Ima pregrade i na dnu rasprsivac vazduha.Kompresor upumpava vazduh u odredjenom intervalu,to pospesuje razvoj bakterija koje se hrane fekalijama.Neke imaju mesanje novog i starog fekalnog otpada,odnosno cvrstog i tecnog.Rusi su najjaci u tome (sto se kod nas moze naci) i kvalitet preradjene vode je preko 90% od mogucih 100!ako se dobro secam u pitanju je 96%ili nesto vise.Znaci ako je popijes nista ti nece biti.Otprilike kao kad se kupas na Dunavu ili Savi pa malo gucnes slucajno.Ali njihov sistem kopirati,uf,pa malo je komplikovanije,imaju vise komora,filter,i na kraju UV lampu.Ima sistema gde se umesto vazduha upumpava cist kiseonik i oni bolje rade a uz to trosi se manje kiseonika nego vazduha.Ja sam vodjen time eksperimentisao sa HHO gasom jer u njemu je kiseonik,i slucajno otkrio da je i vodonik veoma dobar u tom procesu.Ono sto je bitno jeste kolicina HHO gasa (LPM) spram kolicine "vode" i doziranje u vremenu,jer se pogresnim moze ponistiti efekat.Ja mislim da kod nas nije ranije zazivela ugradnja bioloskih septickih samo zbog labavih zakona i neznanja te je svako radio kako hoce.Cena za jedan sistem domace proizvodnje za porodicnu kucu je ispod 2000€ sa ugradnjom i ocekujem pad cena s pojavom konkurencije.(mogao bih da im ponudim HHO generatore umesto kompresora koje ugradjuju) Pomenuo sam vec da se HHO moze koristiti za odrzavanje vode u bazenima za kupanje,kao i za vodu za pice.Ova voda (po mojoj recepturi) je toliko jaka da se pije svaki cetvrti dan,ne valja vise.Nije "lek" ali pomaze odrzavanju imuniteta i pomaze u lecenju raznih bolesti.Nije zvanicno ispitana osim sto sam merio neke parametre,poput PH vrednosti,ali svi dobrovoljci su primetili poboljsanja,a oni zdravi su se osecali jaci,puni energije.Kada sam poceo istrazivanje nisam znao da u medicini postoje dokazi za slicne stvari a kasnije sam to otkrio.Jedina razlika je u tome sto sam ja spojio nekoliko faktora koje je medicinska nauka izucavala posebno,te sam cini mi se dobio bolje rezultate.Imao sam cak slucaj psorijaze koja se povukla posle samo jedne doze,ali potrebna su ozbiljna istrazivanja da bi se iskljucili faktori slucajnosti,placebo efekta i slicno.
Nisam pažljivo pratio.
Ovo što si naveo je odavno u upotrebi. To su već kombinacije konvencionalnih metoda.
Mislio sam da otpadnu (kanalizacionu) vodu elektroliziraš (uz eventualni pred-tretman, obično bakterijski).
Otprilike nešto kao "elektroliza fekalnih voda" što je još nedovoljno primenjeno a dobijaja se i vodonik (kao gorivo). Kao prateće se skuplja i metan (gas) pa je energetski proces prilično pokrpljen.
Izvinjavam se na off-u (iako nije daleko od teme).
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
E pa zaboravih da napisem da to nije elektroliza otpadne vode,sto je inace vrhunsko resenje ako se odradi dobro i energetski efikasno.Osim onog sto si naveo dobije se cista destilovana voda sagorevanjem HHO gasa,sto na kraju ispada da je od fekalne vode dobijena destilovana voda a usput se sagorevanjem HHO-a greje prostor ili se proizvodi elektricna energija!Vrh,samo mnogo vise znanja i ulaganja treba za takav sistem.Bas cu da proverim pa javljam,jer mi se cini da je veoma neefikasan sistem koji se sada koristi,jer koriste "mokre celije" zbog jednostavnosti.Za ove nase takozvane "suve celije" mislim da bi trebalo napraviti tako da sam elektrolizer bude septicka jama,sto je veliko i skupo,ali zato veoma efikasno.Pretpostavljam da bi bilo "viska" energije ako bi se proizvodila el. energija tako sto bi metan bio koriscen za pogon generatora a HHO bi bio besplatan!
A crve cemo da gajimo,idealna sredina!
Tako nekako. Otprilike. Nema baš puno detalja jer je još uvek relativno novo, ipak može se o tome ponešto i izguglati (makar uopšteno).
Ovo ne umanjuje značaj tvog (klasičnog) sistema. Uostalom kao što si sam naveo problem je što je sistem (EH ćelija od nekoliko kubika) veliki i skup. Može se probati i na modelu (uz zapušen nos) ali to je tek za početak.
I kao što si tačno naveo, čvrst otpad je neka vrsta komposta koja se koristi kao đubrivo (možda uz mešanje sa stajnjakom ili tako nešto).
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Proverio sam neke podatke i izgleda da se i bipolarni set elektroda koristi ali redje.Efikasnost ovog elektrohemijskog postupka u odnosu na druge postupke za preradu fekalija je izuzetna,od 99 do 99,5%!I ne trosi se puno "struje" cak i sa monopolarnim elektrodama!(napominjem da to nije sistem za dobijanje vodonika vec za razlaganje fekalija,a to da se ujedno i sakupljaju gasovi moja je ideja i zelja a nisam video da se to radi).Ubedjen sam da je moj sistem jednako dobar ali i bolji jer je elektrolizer spolja,manji je,lakse se koristi i odrzava,i trosi manje el.energije,i moze se lako dograditi na postojece sengrube!Ali ja nemam dovoljno znanja o samom procesu te moj trenutni sistem nije za profi upotrebu vec za privatne septicke jame,one postojece ili ove nove bioloske,i sluzi za preradu fekalne vode na tehnicku vodu druge klase(zalivanje travnjaka) i kompost-djubrivo (voce,cvece,povrce),i eliminaciju neprijatnih mirisa.Za neutralisanje svih fekalija i hemikalija(mnogo hemije se koristi u domacinstvima) potreban je postupak iz vise faza,i jama sa komorama (pregradama),i za to mi je potrebna saradnja strucnjaka.
Expendable,ti sistemi rade slicno kao i gradska kanalizacija,nikakva novost ni mudrost,ali naravno da ima raznih resenja i kvaliteta.U sustini to je plasticna "kaca" koja se ukopa u zemlju ili se postavi na tlo,nebitno.Ima pregrade i na dnu rasprsivac vazduha.Kompresor upumpava vazduh u odredjenom intervalu,to pospesuje razvoj bakterija koje se hrane fekalijama.Neke imaju mesanje novog i starog fekalnog otpada,odnosno cvrstog i tecnog.
Profitez des vidéos et de la musique que vous aimez, mettez en ligne des contenus originaux, et partagez-les avec vos amis, vos proches et le monde entier.
Nego, čini mi se da je tvoj sistem septičke jame sa HHO ćelijama nešto skuplji, komplikovaniji za održavanje i kontrolu parametara u odnosu na običnu septičku jamu?
Ova voda (po mojoj recepturi) je toliko jaka da se pije svaki cetvrti dan,ne valja vise.Nije "lek" ali pomaze odrzavanju imuniteta i pomaze u lecenju raznih bolesti.Nije zvanicno ispitana osim sto sam merio neke parametre,poput PH vrednosti,ali svi dobrovoljci su primetili poboljsanja,a oni zdravi su se osecali jaci,puni energije.
U kom smislu je ta voda toliko "jaka"? Ako već pominješ elektrolizu, da nije u pitanju "živa voda"?
MilanB,ne kapiram najbolje sta pitas,svojevremeno sam postavio ovde neke moje fotke i video snimke,a sto nisam vise-pa iskreno,ja bih to voleo vise nego Ti,al eto,tako je ispalo,za sada.Resavam probleme i van HHO price...
HALO,ne mogu da pregledavam sve snimke ali to su uglavnom slicni sistemi.Ovaj na fotki mi deluje najjednostavniji od svih koje sam video,znaci da moze na bilo koju jamu da se dogradi.Ne znam mu cenu,ako znas javi!Moj sistem podrazumeva elektrolizer van jame,rasprsivac gasa u jami,elektronsku kontrolnu jedinicu ili obican tajmer.Skuplji je od kompresora koji se inace koriste,ali i efikasniji i trajniji,prakticno,nema roka upotrebe.Mali su troskovi upotrebe ali ne znam koliko u poredjenju sa kompresorom.Moze se dograditi na bilo koju jamu,onu "domacu" ili neku modernu biolosku,umesto kompresora.
Ovu vodu ja zovem "ziva voda" ali to nije ono sto se inace radi,elektroliza odvojenih elektroda pa se skupi voda oko katode.Ja rastvaram bas HHO u vodi koja je i inace "ziva",izvorska.Lici ali nije.Ima u Japanu jedan doktor koji rastvara vodonik iz ampula u obicnoj vodi i ima zvanicno veoma dobre rezultate u lecenju mnogih "bolesti".I ovo lici ali nije isto.Ima rastvaranje kiseonika (ozona) u vodi...i ovo lici... Pa jaka je energetski.Kao recimo kad zalivas cvet u saksiji,voda je dobra za njega,neophodna,ali ako mu sipas svaki dan po litru uvenuce!Ili recimo kad se neko ko ne zna za foru najede konjskog mesa...ili oraha i meda...ili cak da pojednostavim: ne valja ni u cemu preterivati!.Konkretno,poremeti se enegetska i PH ravnoteza u organizmu.Imao sam pomoc strucnjaka oko odredjivanja doze za pijenje i kolicine HHO u vodi,i za bazene i za septicke takodje.Probao sam ja i ranije da je pijem,ali sam se plasio da nastavim da isprobavam bez znanja i pomoci.Sad vec dvadesetak "dobrovoljaca" redovno koristi,a stizu i nove porudzbine.Za sada mogu reci da su primecena poboljsanja kod raznih stomacnih tegoba.psorijaze,zubobolje,nervoze i depresije,malaksalosti,kasalj,bronhitis,potencija, hronicni umor,multiplaskleroza,itd. Eto,mozda cete jednog dana i o meni citati u novinama,kad mi farmakomafija namesti hapsenje!
@painter:
"Eto,mozda cete jednog dana i o meni citati u novinama,kad mi farmakomafija namesti hapsenje!"
To ti brale ne gine! A najviše zavisi koliko će to ljudi prihvatiti što više bliža ti je robija!
Pu, pu, pu ...
Valjda sam izbaskurizao da se to stvarno i ne desi.
Šalu na stranu, ako komercijalizuješ prijavi kao dijetetski proizvod (proveri, mislim da se tako klasifikuju čajevi, ako ne onda overi tu grupu proizvoda), to bi trebalo da te spasi belaja.
Expendable,uvek si od pomoci!
HALO,nasao sam cenu na sajtu onih "septic genie",1500 dolara je sistem ali bez cevi i kojekakvih delova znaci samo kompresor,automatika(ako je uopste ima jer mi se cini da pominju neprestan rad kompresora sto je meni neshvatljivo,doziranje vazduha je veoma bitno jer u jami imas i aerobne i anerobne bakterije,pa ne valja stalno mesanje taloga i vode itd...),i vreca za bakterije koja ne znam da li se menja ali bakterije se dodaju jednom godisnje (bar) i kostaju 30 dolara...skup sport,kod nas je cela jama,od plastike,sa svim sto Ti treba i ugradnjom oko dva somica evra!Prevedeno na Srpski,odes kupis kompresor za akvarijum od 100€ jaci nego onaj njihov,gurnes crevo u jamu,na zavrsetak cevi zakacis akvarijumski kamen sto veci,ubacis malo bakterija (ima ih u svakom megamarketu) i rokaj! Oko 130€ Te kosta sve sto Ti ovi nude za 1500$!! Pardon,i vise od toga,oni ne daju creva itd!
Comment