To je mikrofilm ... CIA snajka!
Dekarbonizacija motora
Collapse
X
-
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
-
-
Ja cu ponoviti sve ono sto sam i pre neki dan reko. Tebi je auto neispravan. Dizne su ti neispravne. Na nizim obrtajima one ubrizgavaju i po vise puta u samo jednom taktu. Na visim obrtajima se neispravnost dizni kompenzuje zbog duzine intervala otvorenosti dizni. U tim uslovima se osetno primeti i poboljsanje rada motora. Motor finije radi na leru bez pojacanih vibracija.
Smatram da je to sprava koja ima svoju svrhu i namenu u dijagnosticiranju problema i treba da se fokusiras na to da joj nadjes adekvatnu primenu. Sam tretman bez otklanjanja kvara ili samo dijagnostikovanja a da musteriji ne napomenes da je to kratkog daha je prevara. Znaci treba da naglasis da posle tretmana odu do majstora i pronadju kvar. Kod tvog auta je po samoj potrosnji pre tretmana vidljiva neispravnost. Taj motor i posle 200 hiljada ne trosi 7 litara pri brzini od 100km/h.
Comment
-
-
Treba razmisliti o ovome što Samardzić priča. Možda poboljšanju pre svega treba zahvaliti što si karbonizaciom oprao dugo mašćeni MAF koji je zaslužan za očitavanje na bordu kao i lambde, čišćenju kata i sl. a ne ispiranju same konstrukcije motora unutra, komora, klipova, karika egr-a i sl. 7L pri 100 je kako kaže najmanje 1L više potrošnje od onoga što bi trebalo i ne vidim razlog da se taj litar skine time što se navodno opere usisni deo motora prilikom dekarbonizacije. Možda bi jednim običanim delovanjem karburator klinera na MAF i MAP dobio slične rezultate ili barem 70-80% udela u toj uštedi koju si dobio prilikom dekarbonizacije. Stvarno su potrebna detaljnija ispitivanja oko toga šta tačno dekarbonizacija čisti, slikanje u**** klapne i egr-a pre i posle da se tačno vidi šta i u kolikoj meri je uspela da očisti dekarbonizacija. Nisam znao da ti toliko znači pa mi krivo što nisam pre mehaničkog čišćenja svega dao tebi da probaš pa da vidimo šta je od svega ovoga i koliko u stanu da očisti ta dekarbinizacija ali mislim da bi stvari bile jasne i da bi pre svega očistila samo gore navedeno u početku posta senzore za očitavanje i kontrolisanje smeše što i daje najbolje rezultate za smanjenje potrošnje
A ovo je rezultat mehaničkog čišćenja
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
Ovo slika što si poslao, tom ne pomažu ni kožne gaće. Sa druge strane ako ti čerpići krenu da otpadaju ima da zapuše ili spale katalizator...
I na kraju, jednom da mi neko objasni kako taj ****ni gas deluje na usisnu granu i sve ostalo pre komore za sagorevanje. Ili sam ja glup ili Vi ne znate da mi objasnite.
Comment
-
-
Pa ne bavim se ja nikakvim dokazivanjem, pogotovu ne nekog izdvojenog efekta. Pokazao sam zapis sa jednog od testova (mog) auta da bi ste videli neke detalje, nista vise. Opet moram da napomenem da se bavim svedocenjem, pisem i pozitivna i negativna zapazanja. Znam za nekoliko stotina automobila koji su odradjeni, neki kod mene a neki kod mojih prijatelja u servisima, ogromna vecina je imala jasno vidljiva poboljsanja nakon tretmana, vidljivo u voznji, na izduvu, na merenju gasova i vidljivog dima i mirisa, snimanje cilindra kamerom, manja potrosnja goriva. Kacenje na dijagnostiku u toku tretmana pokazuje promenu nekih parametara (moje dizne su bile veoma dobre i pre tretmana ali im se dodatno poboljsao rad). Meni je katalizator i fap bio zapusen, i to sam napisao ali ne citate, bitno da se uhvatite za to sto je moj auto previse trosio. Pa nisam ni rekao da nije trosio previse, upravo je to svrha ovog pokazivanja. MAF je ciscen nezavisno od dekarbonizacije. Jedni mi ne veruju misle da izmisljam a drugi misle da sam glup i da nisam dobro ili pravilno testirao vozila. Nije to nesto sitno sto se moze umisliti, to su ocigledni rezultati na mnogo vozila. Svi su radjeni u servisima i naravno da je musterijama preporuceno da poprave ako je nesto neispravno. Problem je sto neispravne dizne kostaju kao solidan polovan auto, a i za jeftinije popravke neki ljudi nemaju novca. Ovaj tretman je jeftino resenje makar bilo i budzenje ali nije, deluje i na ispravnim vozilima sa predjenih 50.000km. Sto se tice nezadovoljnih musterija, osim m-powera za kojeg znate (primetio je neke sitne razlike ali nije siguran da je do dekarbonizacije, a i cistio je sve mehanicki neposredno pre tretmana), maltene nema nekoga da nije primetio bar neko poboljsanje (potrosnja je sporedni efekat, mnogi je nisu ni merili a i privremena je stvar). Poenta cele price nije u tome zasto, sta i kako, nego u tome da garez ostecuje motor i ubija performanse i da sam iz dosadasnjeg iskustva potpuno siguran da mogu svakome od srca da preporucim da je odradi! Sam sa sprejevima ili kako god, u servisu sa winsom ili sa hho gasom, nebitno. Mislim da je najbolje sa hho gasom mada svaka metoda ima svojih prednosti. A na Dorino pitanje ne umem da odgovorim osim da po malo nagadjam, i mene zanima kako se ocisti usisna grana i koliko se ocisti. Znam zasigurno da sprej za ciscenje EGR-a prskas u usis a nekim cudom se ocisti EGR. HHO gas isto to radi ali izgleda da mnogo slabije ocisti nego sprej. Ova moja metoda (hho plus vodena para pa sve to zajedno jonizovano pre ulaska u usis) teoretski bi trebalo da ima bolji efekat ali to nisam proverio jos uvek. Pretpostavljao sam da se EGR ocisti jer se ocisti cilindar, gorivo bolje sagoreva i dobije se mnogo vodene pare, bez necistoca, i ta para prodje kroz EGR pa kroz usis opet u motor i usput razgradi garez. Ali obzirom da se neki tretmani rade pod turazom a EGR bi tada trebalo da je zatvoren, to mi nije logicno. Ali to se zaista ocisti sa onim sprejom, nije cisto kao ovo sto je m-power ostrugao ali je bez debelih naslaga.
Comment
-
-
Ugradnja HHO generatora pod haubu jeste diskutabilna, ne zato sto je tehnologija prevara nego zato sto je mali procenat uspesnih instalacija (uspehom smatram samo kada se jasno vidi poboljsanje snage i niza potrosnja goriva, kada ne mozes da pomislis da je "subjektivni osecaj", uslovi voznje, itd) ali kod dekarbonizacije su rezultati maltene stoprocentni, apsolutno nema mesta sumnji! Jedina razlika je u visini rezultata, nije svuda isto, zavisi od stanja vozila, od goriva koje trosi, itd. U svakom poslu ima izuzetaka, gresaka i promasaja pa tako ih moze biti i u dekarbonizaciji, ali to ne omalovazava sam postupak kao takav. Ja vam prenosim iskustva i misljenje koje sam formirao na osnovu toga i nije mi jasno sta neki od vas pokusavaju da dokazu? Imate misljenje o necemu sto ne poznajete i vi sad mene ubedjujete da ja gresim ili sta? I jos imate otvoren poziv na besplatnu dekarbonizaciju da vidite kako to izgleda. Gde je problem? Nadao sam se da cu ponovnim dolaskom na forum uspeti da uradim jednu jako bitnu stvar, a to je da vam pokazem kolika je prevara cela auto industrija i koliko se ne zna o sagorevanju goriva a time i o radu motora. Da ustedite gorivo, da produzite vek motoru, da se lepse vozite. Umesto toga gubim energiju na vasa davljenja trivijalnim stvarima, ne citate od pocetka (ili ne razumete jer necete da razumete), vi bi ste nekakve dokaze a ne treba biti pametan da bi znao da ne postoje dokazi koji se ne mogu lazirati. Zato sam i ponudio da dodju ugledniji (i neverniji) clanovi foruma da vide svojim ocima neke stvari.
Comment
-
-
Koliko autoindustriji ne odgovaraju ovakve tehnologije, pokazuje skorasnji slucaj kada su moje kolege iz Novog Sada konkurisale za neki inovacioni fond. Tamo je bio neki matori iz BMW-a i kada su izasli sa pricom o dekarbonizaciji covek je poceo da se ponasa agresivno, pokusavao je svo vreme da ih minira i u toku izlaganja a i posle. Svo svoje vreme je utrosio na to da ih diskriminise, a dosao je kao investitor, traze nove tehnologije koje bi podrzali jer im odgovaraju. Na kraju im je rekao da je za njih najbolje da prodaju patent i da se ne bave time.
Comment
-
-
Ne znam zašto misliš da auto industriji to ne odgovara. Zašto bi onda razvijali hibridne i el. pogonjena vozila.
Ne znam šta hoćeš time da kažeš, da oni žele da potrošnja bude što veća i što prljavija. Koliko znam ceo život rade na tome da sve bude bolje. I nije to do njih već do ekoloških zakona država. Iste modele vozila proizvode sa fabrički izgašenim EGR-om i bez DPF-a za tržišta koja to ne zahtevaju. Oni samo nemisle o tome da ćeš ti da voziš auto 15 godina sa lošim gorivom i uljem i lošim održavanjem već da ćeš ga voziti 5-6 godina dokle to sve donekle fersera. O EGRu DPFu i KATu da ne pričamo da to kod nas niko u životu nije zamenio nije njihov problem.
Ne napada tebe niko nego ne znam zašto misliš da sve to što pišeš nekog preterano zanima i tebe pokušava da ubedi da to ne radi. Jasno je svima da to ima nekog efekta jer video si na slikama kakav je unutra savremeni dizel motor hebo im ja mater. Ali to nije prevashodno samo posledica lošeg goriva ili EGR-a već najviše euro normi gde se uljane pare za razliku od nekada sada na 5 mesta vraćaju na razne načine u usis, turbo motori dodatno preko curenja na impeleru i potpomognute temperaturom gasova iz egra lepe gde stignu. Još ako tome dodamo nekvalitetno motorno ulje eto ubrzanog procesa za prljanje motora. Kao i nekada stari motori, ko je redovno menjao ulje i propisno ga povremeno zagrevao motor mu je bio čist iznutra kada se otvori čep a onima manje brižnim se vidi koks i ako oba motora recimo odlično rade. Sada je sve to zbog loše gore navedenih rešenja na račun poboljšanja ekologije sve izraženije u samom usisu, klapnama, ventilima, egr-u i ostalim pratećim stvarima u usisu.
E sada ako si posle tretmana zapušio egr i ugasio dpf rešio sistem povratka uljanih para ne bi trebalo tako brzo ponovo da zakoksa i vrati potrošnju. Ili više nije vraćao na staro?To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment
-
-
Originally posted by painter View PostA na Dorino pitanje ne umem da odgovorim osim da po malo nagadjam, i mene zanima kako se ocisti usisna grana i koliko se ocisti. Znam zasigurno da sprej za ciscenje EGR-a prskas u usis a nekim cudom se ocisti EGR. HHO gas isto to radi ali izgleda da mnogo slabije ocisti nego sprej. Ova moja metoda (hho plus vodena para pa sve to zajedno jonizovano pre ulaska u usis) teoretski bi trebalo da ima bolji efekat ali to nisam proverio jos uvek. Pretpostavljao sam da se EGR ocisti jer se ocisti cilindar, gorivo bolje sagoreva i dobije se mnogo vodene pare, bez necistoca, i ta para prodje kroz EGR pa kroz usis opet u motor i usput razgradi garez. Ali obzirom da se neki tretmani rade pod turazom a EGR bi tada trebalo da je zatvoren, to mi nije logicno. Ali to se zaista ocisti sa onim sprejom, nije cisto kao ovo sto je m-power ostrugao ali je bez debelih naslaga.
Comment
-
-
Originally posted by M-power View PostNe znam zašto misliš da auto industriji to ne odgovara. Zašto bi onda razvijali hibridne i el. pogonjena vozila.
Ne znam šta hoćeš time da kažeš, da oni žele da potrošnja bude što veća i što prljavija. Koliko znam ceo život rade na tome da sve bude bolje. I nije to do njih već do ekoloških zakona država. Iste modele vozila proizvode sa fabrički izgašenim EGR-om i bez DPF-a za tržišta koja to ne zahtevaju. Oni samo nemisle o tome da ćeš ti da voziš auto 15 godina sa lošim gorivom i uljem i lošim održavanjem već da ćeš ga voziti 5-6 godina dokle to sve donekle fersera. O EGRu DPFu i KATu da ne pričamo da to kod nas niko u životu nije zamenio nije njihov problem.
Ne napada tebe niko nego ne znam zašto misliš da sve to što pišeš nekog preterano zanima i tebe pokušava da ubedi da to ne radi. Jasno je svima da to ima nekog efekta jer video si na slikama kakav je unutra savremeni dizel motor hebo im ja mater. Ali to nije prevashodno samo posledica lošeg goriva ili EGR-a već najviše euro normi gde se uljane pare za razliku od nekada sada na 5 mesta vraćaju na razne načine u usis, turbo motori dodatno preko curenja na impeleru i potpomognute temperaturom gasova iz egra lepe gde stignu. Još ako tome dodamo nekvalitetno motorno ulje eto ubrzanog procesa za prljanje motora. Kao i nekada stari motori, ko je redovno menjao ulje i propisno ga povremeno zagrevao motor mu je bio čist iznutra kada se otvori čep a onima manje brižnim se vidi koks i ako oba motora recimo odlično rade. Sada je sve to zbog loše gore navedenih rešenja na račun poboljšanja ekologije sve izraženije u samom usisu, klapnama, ventilima, egr-u i ostalim pratećim stvarima u usisu.
E sada ako si posle tretmana zapušio egr i ugasio dpf rešio sistem povratka uljanih para ne bi trebalo tako brzo ponovo da zakoksa i vrati potrošnju. Ili više nije vraćao na staro?
Tvoje objasnjenje o novim motorima je tacno ali dekarbonizacija ima efekta na svim motorima, cak i na benzin - TNG sa predjenih oko 50.000km, samo je dosta manji efekat nego kod benzinaca i dizelasa a pogotovu novijih dizelasa. Ako sam ja osetio razliku a i covek zove posle par dana i kaze da ima razlike, ne trebaju mi skupi testovi (a radio sam i njih sa kolegama iz N.S.) Kod nas je kvalitet ulja i goriva katastrofalan a i odrzavanje, sve to stoji, i sve to pravi navedene probleme. Sto se tice potrosnje sve sam vec objasnio, kod nekih vozila padne potrosnja i ostane tu, kod drugih se digne do nekog nivoa ali ne kao pre, a kod nekih se vrati na staro. Ali nije poenta samo u potrosnji i ne forsiram to (osim kao pokazatelj efekta) nego u svemu po malo, sve zajedno daje izuzetan efekat, zato mi se svidja dekarbonizacija. Kod mene na C5 je situacija cudna jer ima nekih kvarova koje postepeno resavam a istovremeno svasta eksperimentisem i onda ne znam tacno koji rezultat je iz kog razloga. Najteze mi je sto ne mogu da ponovim jednake uslove svakog testa. Tako da objavljujem samo ono u sta sam siguran. Onaj prvi test koji sam okacio bio je sa problematicnim egr ventilom i zapusenim katalizatorom i fapom, medjutim kada sam to resio javio se drugi problem, pa treci, i tako redom, sada imam neki problem sa pritiskom u usisu (cini mi se), cim dodam malo vise gasa popali lampice a ne znam dal je do neceg u motoru ili do chip tuninga, cim nadjem vremena resicu i to pa cu znati vise.
Comment
-
-
Takodje mi je problem jer na mojim kolima ne radi cetvrti stepen prenosa pa cim imam vise lokalne voznje potrosnja abnormalno poraste jer sve gde bih vozio cetvrtom vozim trecom i to mi kvari testiranja. Ali nije to ni bitno, zapazanja nisu samo o potrosnji a i nisu samo na mojim kolima, a i ne moraju biti precizna, meni je bitno da vidim razliku pre i posle a ne da li je bilo 5,4 ili 5,6l.
Comment
-
-
Kako test moze biti merodavan kad se radi na neispravnom vozilu i jos kazes da zapazanja ne moraju biti precizna? Kazem neispravnom jer si nam dao sliku "nepreciznih" rezultata testa na tvom neispravnom vozilu i na osnovu toga ocekujes da ti neko poveruje? Budi realan i kazi dal se to moze smatrati validnim dokazom
Comment
-
-
Originally posted by BJL View PostKako test moze biti merodavan kad se radi na neispravnom vozilu i jos kazes da zapazanja ne moraju biti precizna? Kazem neispravnom jer si nam dao sliku "nepreciznih" rezultata testa na tvom neispravnom vozilu i na osnovu toga ocekujes da ti neko poveruje? Budi realan i kazi dal se to moze smatrati validnim dokazom
Comment
-
Comment