Putovanje u Sengensku zonu - iskustva, saveti itd...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rajmax63
    CBC Prijatelj
    • 02.04.2005
    • 1415
    • Bačka Palanka
    • AUDI A6 2.0TDI 170KS

Re: Putovanje u Sengensku zonu - iskustva, saveti itd...

Originally posted by frrka
    U Austriju ne idem, zanima me da li mi trebaju zimske gume u FR,ITA, SLO, SWISS.
    Nije problem kupovina zimskih guma nego kupovina guma u ovom trenutnku tj kada je zimska sezona pri kraju.

Moze da bude i ok smestaj za 20e na periferiji grada a metroom ili kolima se skokne do centra. Nisam reko da mora da bude u strogom centru.

Kasko na 10 god star auto? Ne isplativo. I u slucaju stete pokriva se samo 50% a mozda i manje za to godiste.

Pitas me kako da objasnim nekome..... a kako objasniti da sam pre 3 godine morao da podnesem fotokopije zdravstvene knjizice (koja ne znam sta ce im), M1 i M3 obrazac od mojih roditelja, potrvrdu o primanjima oba roditelja, potvrdu da imam 500e na racunu, potvrdu sa fakulteta... za FR vizu, a isao sam preko agencije! Tako da meni se bas ne vraca sa neke granice jer nisam uzeo neki papir

P.S. Mogla bi ova tema da ode u lepljive jer ce znaciti mnogima koji hoce da se otisnu putem EU. Ne samo zbog granicnih prelaza.
    baš kao i što ti je nik ti si baš u frci sa samim sobom

zimska oprema je obavezna pogotovo što ideš preko alpa.sve to važi do 15.03 a negde i duže.pa ne voziš se ti po Srbiji nego po Evropi i moraš da poštuješ njihove zakone.

napisao sam nedavno za odlazak u inostranstvo da je to kao odlazak kod rođaka u neko mesto u Srbiji.samo ponesi para i put pod noge i uživaj.
    ne moj da si u frci kako šta gde zašto itd itd

smeštaj za 20€ ćeš naći ali našta će da liči.rezervacija ti ne treba nigde jer na zapadu ima soba koliko u šumi drveća.u selu od 500 stanovnika bar 5 kuća izdaje prenoćište.to je preko sasvim normalno i ne moj zbog toga da brineš.dovoljno je da staneš i pitaš.

kasko ti ne trebe ali bar uzmi od AMSS ili DDOR-a pomoć na putu koje je vezano za inostranstvo.raspitaj se nije skupo ali vredi

atest od pilna imaš na malom papiru koji nosiš sa sobom i koji si dobio prilikom Atesta a u saobraćajnoj piše da imaš ugrađen pogon na TNG a ne Atest i ništa više.kakav papir od AMSS

u HR iam plina i to na auto putu u SLO ima u LJ na auto putu na obilaznici kao i u Celju
    pogledaj ovaj link za FR http://stations.gpl.online.fr/appli/index.php
    u IT imaš plina na svakom ćošku. http://www.autofficinalfa.it/distributori.htm

za put koji nameravaš da napraviš samo na gorivo ćeš dati minimum 350€-400€ i putarine koje su veoma skupe u FR i IT ima da daš bar 100€ možda i više a gde su ostale zemlje HR,SLO,CH.dobro se preračunaj
    blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
    Audi ima crveno T

Comment

• frrka
      CBC Član
      • 30.08.2009
      • 22
      • Belgrade
      • Astra G 2.0 DTI

Auto info za EU

Hrvatska:
      Zimska oprema

Nije datumski određena, ali vozači je moraju posjedovati ukoliko tako nalažu vremenske prilike. Zimska oprema za osobne automobile podrazumijeva zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
      Alkohol 0,5 ‰

Cestarine - autoceste
      Zagreb - Bregana: 5,00 Kn
      Zagreb - Ogulin: 37,00 Kn
      Zagreb - Delnice: 42,00 Kn
      Rijeka - Rupa: 5,00 Kn
      Rijeka - Delnice: 14,00 Kn
      Rijeka - Vrbovsko: 23,00 Kn
      izvor - http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=16233

Slovenia:
      Zimski režim prometa u Sloveniji započinje 15. studenog, a traje do 15. ožujka. U tom perodu sva vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

Za automobile zimska oprema podrazumijeva 4 zimske gume s minimalnom dubinom utora od 3 mm ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom utora 3 mm i odgovarajuće lance. Iznimno se za priobalna područja Slovenije dozvoljavaju ljetne gume s dubinom utora od 1,6 mm, a lanci za to područje nisu potrebni.

Gume moraju biti jednake po veličini (npr. 185/65/15), vrsti (zimske/ljetne) i klasi (radialne npr. R), a na istoj osi moraju biti gume istoga proizvođača (npr. Sava, Dunlop,...) i profila, istoga brzinskog razreda (npr. T, H, ...) i nosivosti (npr. 87, 88).

Ukoliko nemate odgovarajuću zimsku opremu kazna je 30.000 SIT (oko 130 Eu), a ako zbog toga usput onemogućite i normalno odvijanje prometa kazna je čak 100.000 SIT (oko 420 Eu)!
      Alkohol 0,5 ‰

Cestarine - autoceste
      Za korištenje autocesta i brzih cesta (cesta za motorna vozila) obavezna je upotreba vinjete:
      - tjedna: € 15 (vrijedi 7 dana od datuma kupnje)
      Upozorenje: krećete li na put subotu i planirate se vratiti nakon tjedan dana također u subotu, tjedna vinjeta neće vrijediti pri povratku jer ističe dan ranije, u petak!
      - mjesečna: € 30 (vrijedi mjesec dana od datuma kupnje)
      - godišnja: € 95 (vrijedi 14 mjeseci - od 1.12. prethodne godine do 31.01. iduće godine)
      Cestarine - tuneli

Karavanke: € 6,50
      izvor - http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=16242

Austria
      Zimska oprema

Nije datumski određena, ali vozači je moraju posjedovati ukoliko tako nalažu vremenske prilike
      Alkohol 0,5 ‰

Cestarine - autoceste
      Koristite li autoceste, na ulasku u Austriju (ili neposredno prije granice na benzinskim postajama, duty free shopovima i sl.), morate kupiti vinjetu:
      10-dnevna: € 7,60
      2-mjesečna: € 21,80
      godišnja: € 72,60
      Napomena: neka prodajna mjesta naplaćuju i svoju proviziju, pa cijena vinjete može odstupati od gore navedenih
      Cestarine - tuneli

Karavanke: € 6,50

smjer Graz - Liezen
      Gleinalmtunnel (A9 Pyhrn Autobahn): € 7,50
      Bosrucktunnel (A9 Pyhrn Autobahn): € 4,50

smjer Karavanke - Salzburg
      Katschbergtunnel (A10 Tauern Autobahn): € 4,50
      Tauerntunnel (A10 Tauern Autobahn): € 4,50
      Cestarine - prijevoji

Großglockner Hochalpenstraße: € 26,00 (smjer Mallnitz - Kitzbuhel)
      cesta je zatvorena od 01.11. - 01.05.
      Felbertauernstraße: € 10,00 (smjer Lienz - Mittersill)
      Gerlos Alpenstraße: € 7,00 (smjer Mittesill - Gerlos)
      Cestarine - ostalo

Autovlak - Tauerntunnel Mallnitz: € 17,00 jedan smjer, € 28,00 povratna karta
      raspored vožnji pogledajte ovdje
      Brenner Autobahn: € 8,00 (smjer Innsbruck - Bolzano)
      Arlberg Schnellstrasse: € 8,50 (smjer Innsbruck - Bregenz)

izvor - http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=16248

Italija:
      Zimska oprema

Nije datumski određena, ali vozači je moraju posjedovati ukoliko tako nalažu vremenske prilike. U pokrajini Val d'Aosta, u periodu 15. listopada do 30. travnja, osobna vozila moraju imati sve četiri zimske gume! Zimske gume su, također, preporučljive koristite li švicarske ceste za ulazak u Italiju (primjerice za ulazak u Livigno).
      Alkohol 0,5 ‰

Cestarine - autoceste
      Smjer Trst – Udine (skijališta Tarvisio, Sella Nevea, Nassfeld, Sappada…):
      Trst - autocesta A4 - Palmanova - autocesta A23 - Udine - izlaz Carnia: € 4,40
      Trst - autocesta A4 - Palmanova - autocesta A23 - Udine - izlaz Tarvisio: € 8,00
      Trst - autocesta A4 - Palmanova - autocesta A23 - Udine - izlaz Pontebba: € 6,40
      Tarvisio - autocesta A23 - Pontebba: € 1,70

Smjer Trst – Belluno (skijališta u sastavu Dolomiti Superski):
      Trst - autocesta A4 - Portogruaro - autocesta A28 - Pordenone - izlaz Sacile: € 3,80
      Vittorio Veneto Sud - autocesta A27 - Belluno - izlaz Ponte nelle Alpi: € 1,90

Smjer Trst – Bolzano (skijališta u sastavu Dolomiti Adamello-Brenta, Livigno...):
      Trst - autocesta A4 - Verona - autocesta A22 - Trento - izlaz S.Michele a.Adige: € 17,60
      Bressanone/Brixen - autocesta A22 - izlaz S. Michele All'Adige: € 5,30
      Trst - autocesta A4 - Verona - autocesta A22 - izlaz Bolzano: € 19,80

Smjer Trst – Torino (skijalište Sestriere):
      Trst - autocesta A4 - Milano - Torino - autocesta A32 - izlaz Oulx: € 35,70

Cestarine - tuneli

Tunel Munt la Schera (ulaz u Livigno sa švicarske strane): € 9,00 (primaju samo gotovinu, kartice ne!)
      promet se pušta naizmjenično i reguliran je semaforom, a zimsko radno vrijeme je:
      ponedjeljak 6-20h,
      utorak, srijeda četvrtak i petak 8-20h,
      subota 6-23h; promet reguliran rasporedom
      nedjelja 6-20h

Tunel Gran S. Bernardo (povezuje Italiju i Švicarsku): € 22,40 (1 smjer), € 35,60 (povratna, za povratak unutar mjesec dana).

Tunel Frejus (povezuje Italiju i Francusku): € 31,90 (1 smjer), € 39,70 (povratna, za povratak unutar 7 dana).

Tunel Mont Blanc (povezuje Italiju i Francusku): € 31,90 (1 smjer), € 39,70 (povratna, za povratak unutar 7 dana).

Prijevoji

Italija ima zaista puno cestovnih prijevoja, kako na granicama sa susjednim zemljama, tako i unutar granica (samo u okolici Bormia postoji 12 prijevoja!). Na žalost, vrlo veliki dio takvih cesta u zimskom je periodu zatvoren ili teško prohodan, pa sugeriramo da prije kretanja na put obavezno provjerite linkove koje donosimo u nastavku. Također, prije uspona na prijevoj obratite pozornost na znakove u dolini koji informiraju o trenutnom stanju na prijevoju.

Važni brojevi

112 - Karabinjeri
      113 - Policija
      115 - Vatrogasci
      116 - Pomoć na cesti ACI
      118 - Prva pomoć

izvor - http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=16339

Francuska:
      Zimska oprema

Nije datumski određena, ali vozači je moraju posjedovati ukoliko tako nalažu vremenske prilike.
      Alkohol 0,5 ‰

Cestarine - tuneli
      Frejus - € 31,90 (jedan smjer), € 39,70 (povratna, za povratak unutar 7 dana)
      Mont Blanc - € 31,90 (jedan smjer), € 39,70 (povratna, za povratak unutar 7 dana)

U večini velikih skijaških centara promet nije dozvoljen, a auto se, nakon iskrcavanja opreme, mora ostaviti u za to predviđenim garažama. Cijene parkinga nisu male. Za cijene te rezervaciju parkinga kontaktirajte upravu skijališta, a Val Thorens, primjerice, ima i poseban web namijenjen tome: http://www.valthoparc.com

Svajcarska:
      Zimska oprema

Nije datumski određena, ali vozači je moraju posjedovati ukoliko tako nalažu vremenske prilike. No, zbog ekoloških prilika, Švicarci ceste ne sole, pa je u zimskim mjesecima na prijevojima i u brdima cesta često pod korom snijega. Stoga je vrlo preporučljivo posjedovati sve četiri zimske gume, te dodatno i lance.
      Alkohol 0,5 ‰

Cestarine - autoceste
      Za korištenje autocesta potrebno je imati godišnju vinjetu (ne postoji za kraće razdoblje), a koja vrijedi 14 mjeseci - od 01. prosinca do 30. siječnja. Može se kupiti pri ulasku u Švicarsku, košta 27 Eu, a u nju su uključeni i gotovo svi tuneli.
      Cestarine - tuneli

Tunel Munt la Schera (ulaz u Livigno): € 9,00 (primaju samo gotovinu, kartice ne!)
      promet se pušta naizmjenično i reguliran je semaforom, a zimsko radno vrijeme je:
      ponedjeljak 6-20h,
      utorak, srijeda četvrtak i petak 8-20h,
      subota 6-23h
      nedjelja 6-20h

Tunel Gran S. Bernardo (povezuje Italiju i Švicarsku): € 18,70 (1 smjer), € 29,70 (povratna, za povratak unutar mjesec dana)
      izvor - http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/clanak.php?id=16366

Comment

• prolupator
        CBC Senator XXL
        • 02.09.2005
        • 3968
        • Zemun

E, da, ako putujete preko SLO, nemojte kupovati vinjete i sl., idite preko sela, mnogo je zanimljivije a traje samo 15ak minuta duže nego "auto-putem" koji ima oko 15km
        Ukoliko imate GPS, namestite izbegavanje autoputeva i putarina čim prođete Zagreb, da vas odvede na odgovarajući granični prelaz ...
        A za novac koji uštedite nekupovanjem vinjete možete lepo da ručate, sipate gorivo, šta god ...
        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• mirdza
          CBC Senator XXL
          • 14.03.2005
          • 2437
          • Katowice (PL) / Banja Luka
          • AGP / W126

Kada si isao kroz SLO i kojim putem?
          Posto je auto-put skoro citavom duzinom u pravcu Macelj - Sentilj Preko sela je sexanje...
          Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• CikaKure
            CBC Senator XXL
            • 14.08.2005
            • 668
            • Beograd

Potvrdjujem da su se Slovenci pomakli sa svojim autoputem, i to osetno, u smislu izgradnje. Sada se zaobilazi Maribor dok se okom trepne, i stvarno se stedi na vremenu. Bec-Zagreb za tri i po sata, lagano. Ako u 2010-oj nastave kao u 2009-oj, ta relacija ce se prelaziti i za manje od 3 sata.

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Isao sam proletos u Austriju, neki Jegersdorf ili tako nekako ... 50-ak km od granice.
              Drugara i mene mrzelo da placamo vinjetu i isli po selima, Mnogo su lepi pejsazi, a mi smo imali tih pola sata razlike u vremenu za bacanje i nije nam bilo zao.
              Ma da je obidjes u krug ne bi vredelo 15 eur putarine ...
              15 eur je 12l (ili vise) goriva, a to je mojim autom cca 250km. Isli smo pored vecih gradova, obilaznicama i kroz poneko selo. Svi putevi su uredjeni, nema rupa, sve je cisto, nije bilo ni guzve, milina voznjica. Taman da se opustis posle auto puta.

prolupator.mojblog.rs

Comment

• gogi11
                CBC Senator XXL
                • 26.10.2009
                • 790
                • Sever Srbije - Novi Sad

Prolupator kakva je situacija (kada si vec isao tim obilaznim putem) sa policijkim kontrolama radarima i ogranicenjima. Predpostavljam da u redovnu saobracajnu kontrolu moze da ti istrci iz nekog zbuna zandar jedino u Srbiji. Kakva je "tamo" situacija ?? Postovao si strogo ogranicenja ili ...???

Comment

• prolupator
                  CBC Senator XXL
                  • 02.09.2005
                  • 3968
                  • Zemun

Nismo nešto gledali ograničenja, ali sela su to i obilaznice, ne može da se jurca, a nema ni potrebe, išli smo kao i svi, ni sporo ni brzo... ni jednog pandura van Srbije nismo videli ...

E, da, pošto smo bili na Opel skupu, a tamo je bilo ~500 pijanih u jednom trenutku, pojavila se policijska patrola na 10 minuta u Subotu predveče, čisto da se zna da su tu ... i otišla ...

Što se Austrije tiče, verujem da je još lepša od Slovenije, pa ako imate vremena, zaobiđite i tamo autoputeve ... svojevremeno sam se navozao po Nemačkoj van autoputeva i mnogo toga lepog video ...

Gre'ota je za te državice veličine novčića plaćati skupe putarine ... moj ortak na selu ima veće dvorište od Slovenije ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• gogi11
                    CBC Senator XXL
                    • 26.10.2009
                    • 790
                    • Sever Srbije - Novi Sad

Ok fala.... dobar ti onaj komentar za dvoriste i Slo

Comment

• SchoneNK
                      CBC Senator XXL
                      • 17.04.2006
                      • 564
                      • Beograd
                      • Honda Accord CL7

Originally posted by prolupator
                      Gre'ota je za te državice veličine novčića plaćati skupe putarine ... moj ortak na selu ima veće dvorište od Slovenije ...
                      Slovenija sada vec ima vise kvalitetnih auto puteva nego sto ce Srbija imati u narednih 20 godina, tako da je sprdnja na njihov racun zalosna. Ako idete ka Italiji 15 evra vinjeta za odlican auto put kroz Sloveniju, a 12 evra (oba smera od Bg) za stotinjak km makadama zvanog auto put kroz Srbiju, pa nek mi neko kaze ko je tu skup?

Ja sam isao ka Trstu i presao skoro čitavu deonicu od blizu 200 km auto putem, sem nekih 14 km koji će verovatno biti završeni naredne godine.

Originally posted by frrka
                      Tunel Mont Blanc (povezuje Italiju i Francusku): € 31,90 (1 smjer), € 39,70 (povratna, za povratak unutar 7 dana).
                      Cestarine - autoceste

Za korištenje autocesta potrebno je imati godišnju vinjetu (ne postoji za kraće razdoblje), a koja vrijedi 14 mjeseci - od 01. prosinca do 30. siječnja. Može se kupiti pri ulasku u Švicarsku, košta 27 Eu, a u nju su uključeni i gotovo svi tuneli.
                      Cestarine - tuneli
                      Tunel Mont Blanc je poskupeo i kosta 35,1 evro u jednom smeru, a oko 43 evra povratna. Nece vam napomenuti da mozete kupiti povratnu, ako sami ne trazite.

Vinjeta je takodje poskupela i kosta 30 evra. Ako necete koristiti tunel Mont Blanc vredi svaki evro. Auto putevi su odlicni.

U Francuskoj se vozi jako brzo Ujutro kad krenu na posao curice, tetke, dekice i ostala raja drzi se tempo od 130+ km/sat i niko ne zabusava. U gradicima su cesti kruzni tokovi i nema puzeva, svi ulecu kao reli vozaci uz postovanje propisa.

Italija od Trsta do Milana moze biti stresna nocu, pogotovo ako je magla. Kamioni drze oko 100-110 km/sat dve trake, a u trecoj ce vas pocistiti kamioncici koji idu oko 140 km/sat i sluzbeni puntaci. Nema, saobracaj mora da bude brz i efikasan
                      www.nacionalnaklasa.com - Vesti iz automoto oblasti, noviteti, aktuelnosti iz domaceg i stranog automoto sporta.

Comment

• prolupator
                        CBC Senator XXL
                        • 02.09.2005
                        • 3968
                        • Zemun

Ma neka je sprdnja žalosna, moji postovi su išli u smeru uživanja u predelima kroz koje se prolazi. Naravno da je uvek efikasnije platiti putarinu i protutnjati kroz SLO i sl. Ja sam samo napomenuo da u Sloveniji i Austriji ima šta da se vidi i da je mnogo lepše ići van autoputeva. Ni jednom nisam pominjao nedostatak ili nekvalitet autoputeva. I još uvek smatram da je bolje i lepše proći kroz slovenačka sela nego platiti (bezobrazno skupu) vinjetu. Kao da će svi sad proći svih 200km autoputeva koje oni imaju. A vidim da ti jako lako lepiš etikete. Inače, najefikasnije je putovanje avionom, a ni vinjeta ti ne treba ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• SchoneNK
                          CBC Senator XXL
                          • 17.04.2006
                          • 564
                          • Beograd
                          • Honda Accord CL7

Nikakve etikete ne lepim, samo ti kazem da treba da se pokrijemo usima i sutimo. Nismo u poziciji da se smejemo drugima ni po jednoj osnovi. Sto je najzalosnije, nisu oni vanzemaljci.

Inace to gde ces ti ici to njih ne interesuje, i to vecini po mom misljenju ovo odgovara. Recimo mi smo platili 30 evra vinjetu u Svajcarskoj za 10 km auto puta od granicnog mesta u Francuskoj do Zeneve. Sta njih briga da li ces ti koristiti nekoliko stotina ili 2 km, apsolutno ih ne interesuje i nema manje. Pa samo tunel od 14km ispod Mon Blana je 35 evra (jedan smer), a kroz Svajcarsku prodjes sa 30 evra kroz nekih 25km tunela (ima i jedan od 17 km) i to je to. U Austriji platis vinjetu 7 evra, ali te oderu kroz tunele.

Evo recimo ja cu godisnje da platim preko 120 evra za 90 km naseg auto puta i odgovarala bi mi i vinjeta od 60 evra u Srbiji godisnje.
                          www.nacionalnaklasa.com - Vesti iz automoto oblasti, noviteti, aktuelnosti iz domaceg i stranog automoto sporta.

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

Za Srbiju se slažem skroz, ali Srbija nema alternativu autoputu za razliku od svih ostalih država.
                            Još ću jednom reći i završavam: Svi trebaju odlučiti da li im se isplati da plaćaju putarine (pod uslovom da postoje lepi alternativni pravci) u zavisnosti od toga koliko im se žuri, gde i zašto idu. Ima prvaca po regionu gde nikad ne idem autoputem, uvek magistralom.

@all: Vratimo se na temu

prolupator.mojblog.rs

Comment

• mupe
                              CBC Senator XXL
                              • 05.10.2006
                              • 822
                              • bg
                              • Laguna 3 GT 2.0T 205

Da li neko može da mi potvrdi ovo sa AMSS sajta
                              U Austriji od 1. novembra do 15. aprila vozila moraju da poseduju zimsku opremu ukoliko to zahtevaju vremenske prilike.
                              Da li zimske gume zaista nisu obavezne ukoliko nema snežnih padavina?

Drugo pitanje - ako kupim u Austriji tehničku robu vrednosti oko 400€, da li to treba da prijavim na ulasku u HR i kakve su mi ostale obaveze (carina ili nešto slično)?

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

Moraš da prijaviš na našoj carini, bar je tako kad dolaziš avionom ...
                                Ja sam prelazio HR granicu noseći rođacima klimu (?!) kućnu odavde. Nebitan je razlog. No, manji deo u gepek, a spoljna jedinica je bila preko celog zadnjeg sedišta štrčala k'o rog posred čela ...
                                Carinik: Imate li što prijaviti?
                                Ja: Ništa ...
                                Carinik: U redu, hvala ...
                                Ljudi nose laptopove x puta skuplje od toga i niko ih ništa ne pita niti šta prijavljuju.
                                Meni niko nije zagledao u kofere...
                                Jednom drugar i ja idemo na neki skup a u gepeku omanji podrum pića ... otvaramo gepek i kažemo cariniku da idemo na auto-skup, samo se nasmejao i poželeo nam srećan put ...
                                Za zimsku opremu vidi po austrijskim sajtovima, Google sve zna ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X