Putovanje u Sengensku zonu - iskustva, saveti itd...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Cherokee_NS
    CBC Senator XXL
    • 08.02.2009
    • 802
    • Novi Sad

Putovanje u Sengensku zonu - iskustva, saveti itd...

Mislim da je ovakva tema potrebna ovde na forumu.
    Svi znamo, pa cak i vrapci na grani , da nam navodno od 19.12.2009. godine ne trebaju vize za boravak u Sengenskom prostoru, izuzev za Englesku i Irsku...
    Ko je citao onu brosuru sto je EU izdala, pise da navodno pored biometrijskog pasosa, nema nikakvih dodatnih administrativnih, finansijskih i drugih uslova za ulazak u zemlje Sengena.
    Da nije zlato sve sto sija, tvrdi ovaj clanak iz Blica: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/171641 ... a-70-evra-
    Izgleda da svaka drzava clanica EU tera neku svoju pricu po pitanju ulaska na njihov prostor...

Posto je ovo pojam koji je relativno novina, zamislio sam temu gde bi mogli svako od nas, ko je putovao ili ko ce tek da putuje, da kaze svoja iskustva, misljenja, savete itd po pitanju putovanja u zemlje EU... Cisto da malo pomognemo medjusobno

Jel neko isao skoro od forumasa negde u EU, pa makar i u Madjarsku, Rumuniju, Sloveniju? Kakva je procedura bila, jel bilo cimanja na granici, sta su trazili od dokumentacije itd?

Navali narode!
    Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!
  • Marcus
    CBC Senator XXL
    • 19.10.2007
    • 631
    • Novi Beograd - B62

Re: Putovanje u Sengensku zonu - iskustva, saveti itd...

Drugar je isao za Novu godinu u Italiju... 30.12 otisao, vratio se 4.1...

Bas sam ga pitao dal su ga smarali na granicama i dal mu je trebalo nesto sem pasosa, on kaze da je prosao sve granice bez problema... On i devojka, novi pasosi i nista vise... Tako da sto se bar IT i SLO tice, ne treba nista posebno... Uz to ima i zatamnjena sva stakla i niko mu nista nije prigovorio...

Comment

• Kosovic
      CBC Veteran
      • 14.12.2008
      • 149
      • Vrbas

Drugar i ja smo isli malo do Baje (Madjarska), usli smo na Backi Breg. Nista posebno, samo sto su Madjari ostali isti kao i pre - ne mirisu nas i dalje na granici bas. Pasosi su prosli za 1min, onda smo cekali da otvore rampu jedno 10 min, a nisu je otvorili jer se onom cariniku nije dolazilo do nas da pretresa. Cekali smo tako, a ona je prosao jedno 2-3x pored nas i nije nas ni pogledao. Odjednom je dosao, pa poceo da pretura auto, sedista, pa otvoris gepek, otvoris hauba, pa pipa sedista odozgo - odozdo... ma... I kad smo se vracali ista stvar, damo pasose na granici, covek ih drzi u ruke i cuti i nista ne radi. Tako isto jedno 10-ak min i onda ih tek uradi. Eto, tako smo mi prosli ovaj put.

Comment

• vlnikolic
        CBC Član
        • 09.07.2007
        • 97
        • Zemun
        • Honda Jazz 1.4 iDsi

Zena i ja bili posle Nove godine do Segedina, i nista posebno. Na Horgosu guzva za medalju, cekali smo oko sat vremena na madjarskoj granici. Procedura identicna kao i pre, pogldeda pasose nesto ih skenira ili stavec, dodje carinik pogleda gepek, pitaimali cigara ili alkohola, i ot je to.Dovidjenja prijatno. Samo da naglasim da je na nasoj granici zadrzavanje 10 minuta sa istim brojem rampi kao i kod Madjara. Oni su valjda revnosniji .
        Jedan mala anegdota, na nasem punktu predajem pasose, i pita me pandur "Jel neko ostao u Beogradu ovih dana?" . Izglrda da su ljudi bas pohrlili preko, pa makar i do Segedina.

Comment

• CikaKure
          CBC Senator XXL
          • 14.08.2005
          • 668
          • Beograd

Originally posted by Cherokee_NS
          Mislim da je ovakva tema potrebna ovde na forumu.
          Svi znamo, pa cak i vrapci na grani , da nam navodno od 19.12.2009. godine ne trebaju vize za boravak u Sengenskom prostoru, izuzev za Englesku i Irsku...
          Nije navodno, nego potpuno tacno. Engleska i Irska ne primenjuju sengenski sporazum.
          Pisano je vise puta ovde sta treba da bi presao granicu i koja su iskustva. Novinari svasta vole da pisu.

Ako se nenormalno ponasas na bilo kojoj granici, ili granicni policajac sumnja da predstavljas opasnost za njegovu drzavu moze da ti ne dozvoli ulazak u zemlju, nevezano da li govorimo o drzavama koje primenjuju pomenuti sporazum, ili o Makedoniji, BiH (gde ti treba samo licna karta) ili o Tadzikistanu.
          over&out

Comment

• Cherokee_NS
            CBC Senator XXL
            • 08.02.2009
            • 802
            • Novi Sad

@CikaKure

Dobro, jasno mi je sve to... Ali ipak, red je da se pita ko je kakva iskustva imao, posto smatram da ovde na forumu ima solidno ljudi koji idu preko... Cisto da ne ponavljamo necije greske
            Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

ako je istina sto pise zu blicu, da je krenula sa ekserom u glavi(40 eura u dzepu), po meni je opravdano sto su je vratili. sa tim ne mozes realno nista, ni kafu da popijes a ne nesto drugo. malo je to para i za put po srbiji.
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

U vezi članka u "Blicu" o dozvoli ulaska šestgodišnjem detetu, a zabrani majci je van pameti. Iako imam HR putovnicu od 2000. godine, nijednom dalje od HR i CG nisam putovao, za razliku od supruge i kćerke, koje su iskoristile i kao bebisiterke lepo provele dosta vremena u Švici i prema poslu dobro zaradile. Njihova iskustva u vezi putovanja, pasoške i carinske kontrole su izuzetno povoljna. Boravile su i duže od dozvoljenog vremena, jer im često na šengenskoj granici nisu udarali pečate o ulasku, a ni u mestu boravka, gde su bile prijavljene kao rođaci, ne vode brigu o vremenu. To se dovodi u pitanje, samo ako počinite neki prekršaj. Kćerka je samo jednom platila novčanu kaznu na licu mesta, kad nije bila vezana na zadnjem sedištu auta.

Što se tiče količine novca koju nose sa sobom, prevoznici su govorili da je 200 eura dovoljno, jer je to dovoljno za šuping kartu i kondukteri su uvek pitali ako neko nema, da će im on pozajmiti. Nikad ih policija ni carinici nisu pitali koliko novca nose.

Treba pisati o lošim iskustvima, ali sopstvenim! I ja sam nekoliko puta imao neopravdano čekanje na našoj strani prelaza, kad me policajci "ne primećuju" po 10-15 minuta.

Pitanje: Nacionalna ili međunarodna vozačka dozvola? Koje zemlje iz okruženja i Šengena priznaju nacionalnu dozvolu Srbije kao međunarodno validnu (na bazi reciprociteta), a koje izričito zahtevaju međunarodnu dozvolu?

Comment

• CikaKure
                  CBC Senator XXL
                  • 14.08.2005
                  • 668
                  • Beograd

@Cherokee_NS
                  Ne znam sta smatras da je solidno putovati u inostranstvo - moje skromno iskustvo kaze da je upravo onako kako sam napisao prethodno, i da ne treba praviti dramu i famu oko toga sta pisu novine. Pusti novine i novinare, njih zanima da napisu nesto senzacionalisticko.
                  Normalnom, prosecnom coveku, koji je iole pismen, koji se zaputi ispravnim vozilom u inostranstvo, sa urednim dokumentima niko nece praviti problem. Sve drugo osim toga bi bio izuzetak od pravila.

Veruj da sam prisustvovao vracanju blesavih funkcionera vlade koji su kretali bez vize sa sluzbenim pasosem u sengensku zonu pre par godina kada jos uvek nije bilo bilateralnih sporazuma o viznim olaksicama, vracanju takvih i po potpisivanju bilateralnih sporazuma iz sengen zemalja koje nisu potpisnice bilateralnih sporazuma, izdavanju vize na samoj madjarskoj granici, i kojekakvim glupostima, ali nikada nista nije islo mimo propisa. Putovao sam sluzbeno, privatno, sam i porodicno (zena i dete mi imaju strane pasose pored srpskih) u zemlje sengenskog sporazuma, zemlje koje nisu potpisnice istog a clanice su EU,Hrvatsku, Rusiju, Ukrajinu,na odmor u Tursku, automobilom, avionom, pa cak i brodom sam isao vise puta izmedju zemalja koje jesu i koje nisu bile u Sengenu, i zakljucak je da nema tu tajni i misterija, niti bilo cega posebnog nepoznatog obicnim ljudima.

Da li je neko cekao 15 minuta na granici, 2 sata ili pola dana, o tome ne vredi raspravljati. Da li me je rumunski granicni policajac pitao koliko imam novca na sta sam se samo nasmejao i taj je uklavirio koliko je mi glupo pitanje postavio, ili je Madjar bio neljubazan, a Hrvat napravio dobar stos zbog koga me je zena htela udaviti na licu mesta, sve su to nevazni, marginalni detalji.

Ponavaljam, ako si normalan, ispravan, imas sva dokumenta, nema razloga da se plasis ili da postavljas sebi pitanja. Putovati mozes i sa 10 eur u dzepu,mozes i sa 1000, mozes i sa 2000 (valjda preko 3000 moras da prijavis nasoj carini da iznosis, uz dokaz o poreklu - potvrdu iz banke) mozes imati 1 ili 5 platnih kartica. Granicni policajci i carinici bilo koje zemlje su obicni ljudi a ne kerberi i svako od njih ima los ili dobar dan, kao i svako od nas. Oni imaju jasna pravila ponasanja i procedure koje prate i ukoliko se neko ili necija reakcija uklopi u "sablon" sa kursa, oni ce da isprate proceduru. Recimo, ako se pitas zasto nasi carinici uzimaju pasos kad je granicna policija nadlezna za pasosku kontrolu, u pravilima sluzbe se smatra da je pregled poceo onog momenta kada je carinik uzeo pasos, a zavrsen je u trenutku kada ti vrati pasos.

Upoznaj se sa pravilima sta smes uneti u EU (nemoj pokusavati da nosis pola bureta kiselog kupusa, kantu masti i svinjsku polutku u gepeku neispravnog Stojadina kome si oborio zadnji red sedista, dok ispod nogu krijes balon rakije i 15 boksova cigareta), postuj to, i nema problema. Na zalost, cesta je slika nasih ljudi da rade bas takve stvari, pa se onda zale kako imamo poseban tretman. Bio sam svedok pokusaja i rasprave naseg coveka na aerodromu Arlanda (Stokholm) da unese televizor (ne ove danasnje, nego one stare, lepe, velike, teske) u kabinu aviona kao rucni prtljag. Sta da ti kazem, red od nas 50, jedan salter radi (JAT), nece covek da odustane, mi stojimo cekamo, da bi se na kraju to zavrsilo kako je po propisu a ne kako je Dragisa zamislio (moze i bilo koje drugo ime, recimo Srboljub, Milisav, Dragoslav...), pa mu jel'te nije bilo pravo. I to nema veze sa carinom, policijom, vec aerodromsko osoblje je sprecilo dasu da se ukrca na avion pod takvim uslovima i da NAPUSTI EU.

@ostali
                  Glavu gore, vaskoliko Srblje, pogledajte malo u Jevropu, ne ujedaju tamo.

Comment

• prolupator
                    CBC Senator XXL
                    • 02.09.2005
                    • 3968
                    • Zemun

Nisam putovao od uvođenja ovih "olakšica" ali jesam ranije i to dosta i putovaću ponovo i to mnogo ...
                    Dok su trebale vize, bilo je dovoljno donetu potvrdu o posedovanju istih u ambasadu i to je to. Niko me nikad na granici nije pitao ni koliko para imam ni gde idem ni gde ostajem. U pojedinim zemljama se obavezno popunjava formular na kom sve to ispišete i predate panduru koji lupa pečate a on vas opet ništa ne pita. Samo jednom su mi otvarali kofer i to kad sam izlazio iz Južneoafričke republike. U kola mi niko nikad nije zavirivao, a jedared sam preneo komplet kućnu klimu na zadnjem sedištu automobila.

Kako reče CikaKure "Glavu gore, vaskoliko Srblje, pogledajte malo u Jevropu, ne ujedaju tamo." Putujte što češće i što više da saznate da može i drugačije od onog kako se radi u ovoj zemlji ... od veselja i lakoće življenja juga Evrope do pravila severne Evrope, od igre Južne Afrike ili Južne Amerike do hladnoće i bezosećajnosti Severne Amerike ...
                    Svega ima i sve treba videti i spoznati, a to se ne radi bjejeći kod kuće ispred monitora.

Bože zdravlja, pameti i sreće da odem na Bali za godinu dana, a do tad bar dva-tri puta u Jevropu
                    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• overspeed
                      CBC Senator XXL
                      • 24.05.2005
                      • 2779
                      • Kosovska Mitrovica

Originally posted by Chubbs
                      ako je istina sto pise zu blicu, da je krenula sa ekserom u glavi(40 eura u dzepu), po meni je opravdano sto su je vratili..
                      Da je to opravdano onda 80-90 % ljudi ne bi imalo pravo kretanja po EU niti bi moglo da predje granicu u bilo kom smeru.

Žena je imala 40 evra u kešu, a na računu je imala sasvim dovoljno novca (sama je izjavila oko 2000 evra) i to je moglo da se proveri jer je žena naravno imala karticu i predlagala je to sve vreme ali to nikoga nije interesovalo. Niko ni po toj Evropi danas ne nosi po 3-4 'iljade evra po džepovima, odmaklo se malo od tih vremena. A mimo toga, žena je išla u posetu rodjacima (tačnije sestri) i ne znam da li su oni očekivali da joj treba novac da plati boravak kod sestre? Razumem o kakvim se pravilima radi, ali samo hoću da kažem da nema smisla u tome što rade. Bila je žena na TV-u, pričala je ceo doživljaj. Vratili su je čisto iz obesti. I nija bila jedina koju su vratili tom prilikom, samo su smišljali različite razloge za različite osobe. Može im se.

BTW. Moj prijatelj odavde je bio medju prvima koji su prešli tu istu Slovenačku granicu nakon ukidanja viza, bukvalno oko 1 posle ponoći je bio na granici. Zapucao čovek autom, čisto iz ćefa Medjutim pričao mi kad se vratio da su se Slovenci poprilično bezobrazno ponašali prema nama, a kaže bila je tu čak i neka TV ekipa, pravili reportažu. Ali svakako, kaže Slovenci kao u "dobra stara vremena", pretresi, provere, ispitivanja, maltene uzimali izjavu čoveku u sred noći gde ide, šta radi, što ulazi u EU I samo da pomenem, niko ga nije pitao ni koliko novca ima u kešu, ni da li i koliko ima novca na bankovnom računu, znači mogao je da predje granu sa 20 dindži

Poenta je - nema tu nikakvih pravila, nego nepoverenja i sumnjičavosti iz koje će još neko duže vreme da proističe i takav "prokomunistički" stav graničara i takve njihove reakcije kad god vide ovaj novi crveni pasoš. I to mi se sve čini da ćemo najgore prolaziti upravo sa dojučerašnjom nam braćom Slovencima
                      http://www.bmw.tv

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

ne treba da nosi 2 'iljade u dzepu, ali 200 bi trebalo. Jesu li je vratili iz obesti ili zbog njima opravdanih razloga, ne znam, nisam bio tamo.
                        ljudi se zaboravljaju odakle krecu u tu evropu, iz jedne male siromasne zemlje koja ima poprilicno losu reputaciju i glavni je krivac za sve sto se desavalo u regionu u poslednjih 20 godina, i to ne samo u ocima stranaca, nego i jednog dela nasih drzavljana. svako malo je neko trazio da se ukinu vize pa da svi napustimo ovo i ko poslednji izadje nek ugasi svetlo. pisano i na ovom forumu nekoliko puta. e pa nije to bas tako, imaju oni u evropi dovoljno rumuna, bugara, poljaka i ostalih socijalnih slucajeva i radnika na crno da im mi uopste nismo potrebni.
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Onda nisu ni trebali da nam ukidaju vize. A kad vec jesu, onda treba i da se ponasaju tako a ne da se izdr**vaju kako se kome digne/.
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Snejk
                            CBC Senator XXL
                            • 14.02.2008
                            • 704
                            • BG

Ne mora to ništa da znači, gledao sam ja na granici kako svom čoveku (Slovencu) otvaraju i sendviče da vide šta ima unutra, dok nas ostale puštaju bez problema.. To sve zavisi kako im dune vetar.

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

Svi carinici imaju neke kriterijume koje poštuju i teško je provaliti šemu. Ja par godina unazad, više od 10x godišnje pređem granicu, pretežno kolima i nikada nisam imao problema. Za pare me u životu nisu pitali, auto su mi pretresali možda jedanput ili dvaput, ali su uvek pitali kuda idem i kuda se vraćam.

Jednom u životu me je drndao jedan slovenački carinik, jer sam službenim audijem pokupio vrapca koji je ostao napred u masci (nisam primetio). Na njegovo pitanje gde idem, rekao sam na službeni sastanak u ljubljanu, zar ne vidite poslovnu vizu. Onda je izbacio kolegu i mene iz auta, a nas dvojica u šorcevima. Krenuo je smeh i otvorite prtljažnik.... Čim je ugledao 2 laptopa, reče da nastavimo i pazimo na životinje...
                              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                              X