Sveža "kretanja" u vezi sa atestiranjem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gorans
    CBC Senator XXL
    • 09.03.2010
    • 1525
    • Beograd

Evo i mog iskustva.
    Ugradjen mi je olin i atestiran pre 5god i sad kad mi istice registracija moram da reatestiram.Morao sam u 4h ujutru da budem na položaju ispred amss jer primaju samo 15 automobila u toku dana.Naravno,ja sam bio 20 i neki pa sam dzabe isao.Onda sam otisao u 2h ujutru i bio 14-i.Tamo sam cekao na red do 16h i nasli su mi 100 andraka da ne valja.Neki zazori,uglovi,creva i razne trice i kučine.Onda sa tim spiskom u ovl servis sutradan.Tamo mi uzeše 50e.Pa onda opet u AMSS da oni to opet vide i tako ceo dan.Znači,tri dana i noći akanja i 150e za sve i svašta.Naj jače mi je što ne mogu ni da izčupam plin nego to mora da se uradi u servisu pa opet u AMSS da oni to konstatuju i uzmu 10 000din.
    A toliko su nadmeni da nemam reči.Između ostalog mi je napisao i da moram da zamenim jedno crevo od benzina jer je porozno.E,onda ih ja lepo pitam šta se njih tiče crevo od benzina kada sam ja došao da atestiram plinski uređaj? Magarac mi na to kaže da ne budem bezobrazan jer može da me vrati za šta hoće.Setio sam se Mice Ubice,šalteruše.Malo je falilo da zapalim auto ispred AMSS u znak protesta.
    Jutros je konačno završena agonija i sad idem da registrujem auto a u buduće nema šanse da nakon ugradnje uopšte i atestiram bilo šta.
    Pa bre,kad sabere čovek,ceo život mu prođe u neki čekanjima i redovima.Danima smo čekali šećer,brašno,ulje,guzni papir,kafu,benzin na bonove,redove ko Dafine,nove lične karte,pasoše,saobraćajne,vozačke,ateste.... Šta je sledeće?

Comment

• speedplus
      RIP Bio nam je drug!
      • 15.01.2007
      • 2419
      • LAZAREVAC

Originally posted by gorans View Post
      Evo i mog iskustva.

A toliko su nadmeni da nemam reči.Između ostalog mi je napisao i da moram da zamenim jedno crevo od benzina jer je porozno.E,onda ih ja lepo pitam šta se njih tiče crevo od benzina kada sam ja došao da atestiram plinski uređaj?
      Atestira se vozilo,a ne samo plinski uređaj i proverava bezbednost istog.Tako da je u ovom delu u pravu.Za ostalo,saglasan sam u potpunosti sa tvojim izlaganjemm,šta je tu je,izgleda da možemo samo da pišemo po ovom zidu srama

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

posto se niko ne buni, vec samo gundjaju sebi u bradu, prete kantom i sibicom sa bezbedne udaljenosti, sve je to ok, tako treba. i treba. Sve je tacno kako zasluzujemo, ni manje ni vise.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dare
          CBC Senator
          • 16.09.2007
          • 219
          • City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1

I ja sam pre neki dan obavio reatest. Mene su terali da skinem vucnu kuku sa auta, koja je tu vec 10 godina i ima sve papire ali ih nisam poneo jer sam posao na ispitivanje tng uredjaja, a ne neceg tamo. Raspravljali smo se, ja sam mu lepo objasnio situaciju ali nije mi verovao. Onda sam izvadio kljuceve i rekao da cu sad da je skinem, ali posle 5 min ima da je namestim pred svima. Onda je odustao.
          Upisivao mi je cak i brojeve sa guma, terao me da penjem auto na rampu visine 1m sto za nivu i nije neki problem ali ostalima su posteno smrdele lamele.
          Na kraju sam pitao imam li pravo na besplatan tehnicki pregled. Rekli su da imam ali je taj pregled u nekom selu 15km od Nisa, gde sam atestirao. To im je vrhunac bezobrazluka.

Da ne govorim o nocnim zakazivanjima, cekanju, pregledanju dva auta za sat vremena, tri odlaska u Nis samo zbog toga, bahatosti radnika...
          Neki pristojan stariji covek je cirilicom napisao Ford u zahtevu za ispitivanje. Retkokosi nislija atestirac se drao na coveka jedno 10 minuta. Objasnjavao mu kako to nije to i kako cirilicom ne moze da se napise X u broju sasije. Drugi je napisao Zastava Koral, umesto Zastava CRTICA Koral. Lik se takodje drao kao lud, umesto da za pola sekunde uzme olovku i stavi crticu.
          Zao mi je sto nisam sve to snimio, kasno sam se setio.
          Inace, boca koja je na bilo kakvim drzacima dobija atest ma koliko se klimala. Svojim ocima sam video koliko boca mrda, ali "fotograf" je nije ni dodirnuo.

Comment

• speedplus
            RIP Bio nam je drug!
            • 15.01.2007
            • 2419
            • LAZAREVAC

Originally posted by Dare View Post
            I ja sam pre neki dan obavio reatest. Mene su terali da skinem vucnu kuku sa auta, koja je tu vec 10 godina i ima sve papire ali ih nisam poneo jer sam posao na ispitivanje tng uredjaja, a ne neceg tamo..
            Opet ću ponoviti: Ne atestira se plinski uređaj,već auto XXX na koji je ugrađen plinski uređaj.Ako auto na sebi ima vučnu kuku ili zatamnjena stakla,to znači da ne odgovara fabričkim karakteristikama,na osnovu kojih je auto i dobilo dozvolu da cirkuliše u javnom saobraćaju.Tako da je za te dodatke potrebno priložiti dokaz(atest),da je ispitano i pušteno u saobraćaj.
            Praktično,a i teorijski,tvom autu je ukupna dužina povećana za dužinu virenja kuke i zato moraš imati papir,kad ideš na ispitivanje.Tako da,atestirac je 100% u pravu,makoliko to tebi neodgovaralo.

Onda sam izvadio kljuceve i rekao da cu sad da je skinem, ali posle 5 min ima da je namestim pred svima. Onda je odustao.
            To je uradio na svoj rizik,a tebi olakšao.

Upisivao mi je cak i brojeve sa guma.
            Da,to mu je obaveza,koju propisuje pravilnik,a koga on mora da se pridržava.

Na kraju sam pitao imam li pravo na besplatan tehnicki pregled. Rekli su da imam ali je taj pregled u nekom selu 15km od Nisa, gde sam atestirao. To im je vrhunac bezobrazluka..
            Ako je u pitanju AMSS,to su oni sami doneli odluku da daju besplatan tehnički.Besplatan tehnički nije predviđen ni pravilnikom ni zakonom.Nemože niko nikome naložiti da radi nešto za džabe.

Da ne govorim o nocnim zakazivanjima, cekanju, pregledanju dva auta za sat vremena, tri odlaska u Nis samo zbog toga, bahatosti radnika...
            Neki pristojan stariji covek je cirilicom napisao Ford u zahtevu za ispitivanje. Retkokosi nislija atestirac se drao na coveka jedno 10 minuta. Objasnjavao mu kako to nije to i kako cirilicom ne moze da se napise X u broju sasije. Drugi je napisao Zastava Koral, umesto Zastava CRTICA Koral. Lik se takodje drao kao lud, umesto da za pola sekunde uzme olovku i stavi crticu.
            Zao mi je sto nisam sve to snimio, kasno sam se setio..
            U pravu si da to nije u redu,ali,atestirac nema vremena,a ponekad ni živaca,da ispravlja svaku krivu Drinu,za koju,ako je prihvati a neispravno je napisana,može da snosi posledice.Zato,nadjite pismenog majstora,koji zna šta i kako treba da se napiše i popuni i ako je "pravi majstor",to vas neće koštati ništa,pod uslovom da ste mu mušterija(besplatnog ručka nema više nigde,odavno).Dok,ako gledate da sami nešto uradite,zarad uštede,onda se nemojte ljutiti na drugog,zato što vi niste dobro napisali.
            Sve u svemu,pravilnik,kakav je takav je,bolji je 100 puta od prethodnog.Cena pregleda je paprena(po meni),u odnosu na platežnu moć građana,a redovi za atest su predugi.Ponekad(neretko),neki atestirac izgubi živce,ali morate ih i razumeti,do neke granice,jer nije ni njima uvek lako,sa ljudima.

Comment

• Dare
              CBC Senator
              • 16.09.2007
              • 219

Pazi, mislim da gresis debelo.
              Ja imam atest plina koji vazi do 2018. Ovo je sada kontrolni pregled uredjaja za pogon na tng. Na kraju sam i dobio potvdu o ispravnosti uredjaja za pogon na tng na obrascu koji je smislila agencija. Nigde na tom obrascu nema rubrike za bilo sta drugo osim tng uredjaja. I sta onda on ima da gleda drugo?

I jos samo da dodam da boca stegnuta trakama za pod prolazi pregled bez ikakvog budzenja, drzaca itd.

Comment

• bmiillan
                CBC Senator XXL
                • 18.04.2005
                • 393
                • beograd
                • clk 200k

da nisi rešio da predješ da atestiraš kada ih toliko braniš

može da se dera na svoju decu, mamu ili tatu ako mu dozvoljavaju, na klijente NE MOŽE i NEMA OPRAVDANJA
                nemoj na silu uzmi veci cekic

Comment

• potyo
                  CBC Član
                  • 30.04.2013
                  • 97
                  • Ada
                  • Laguna 1.6 16V 1999

Originally posted by speedplus View Post
                  Opet ću ponoviti: Ne atestira se plinski uređaj,već auto XXX na koji je ugrađen plinski uređaj.Ako auto na sebi ima vučnu kuku ili zatamnjena stakla,to znači da ne odgovara fabričkim karakteristikama,na osnovu kojih je auto i dobilo dozvolu da cirkuliše u javnom saobraćaju.Tako da je za te dodatke potrebno priložiti dokaz(atest),da je ispitano i pušteno u saobraćaj.
                  Praktično,a i teorijski,tvom autu je ukupna dužina povećana za dužinu virenja kuke i zato moraš imati papir,kad ideš na ispitivanje.Tako da,atestirac je 100% u pravu,makoliko to tebi neodgovaralo.
                  Mislis, da ako bi stavio i kuku, pa onda isao na atest tng uredjaja, istovremeno i po istoj ceni dobio bi atest i na kuku? Ako je odgovor ne, onda stvarno nema sta da trazi oko kuke.

Comment

• Dare
                    CBC Senator
                    • 16.09.2007
                    • 219

Ma moja kuka ima na sebi plocicu, imam i atest proizvodjaca (ali nisam poneo jer nisam ni znao) i imao sam trecu tablicu upisanu u staru saobracajnu. Sve skroz legalno. Jedino bi mogli da mi traze atest od tih 6 srafova kojim sam je namontirao na auto ali i oni imaju na sebi utisnutu klasu 8.8

Ja sam siguran da u buduce ni za jednu prepravku na mom autu drzava nece znati. Jer sto vise gledas da si po pravilima, sve te vise zezaju i pljackaju.

Comment

• Plinadzija
                      CBC Senator XXL
                      • 29.07.2008
                      • 1514
                      • Paracin

Da li je kuka homologovana?
                      UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• djurdjija
                        CBC Senator XXL
                        • 07.02.2006
                        • 365
                        • Prokuplje

I ja sam pre neki dan obavio reatest. Mene su terali da skinem vucnu kuku sa auta, koja je tu vec 10 godina i ima sve papire ali ih nisam poneo jer sam posao na ispitivanje tng uredjaja, a ne neceg tamo. Raspravljali smo se, ja sam mu lepo objasnio situaciju ali nije mi verovao. Onda sam izvadio kljuceve i rekao da cu sad da je skinem, ali posle 5 min ima da je namestim pred svima. Onda je odustao.
                        Upisivao mi je cak i brojeve sa guma, terao me da penjem auto na rampu visine 1m sto za nivu i nije neki problem ali ostalima su posteno smrdele lamele.
                        Na kraju sam pitao imam li pravo na besplatan tehnicki pregled. Rekli su da imam ali je taj pregled u nekom selu 15km od Nisa, gde sam atestirao. To im je vrhunac bezobrazluka.

Zao mi je sto nisam sve to snimio, kasno sam se setio.
                        Inace, boca koja je na bilo kakvim drzacima dobija atest ma koliko se klimala. Svojim ocima sam video koliko boca mrda, ali "fotograf" je nije ni dodirnuo.
                        Nego kazi ti nama Dare ko te je toliko iznervirao ,da li Centar za motorna vozila AMS ili likovi na masinskom fakultetu?

Comment

• speedplus
                          RIP Bio nam je drug!
                          • 15.01.2007
                          • 2419
                          • LAZAREVAC

Pazi, mislim da gresis debelo.
                          Ja imam atest plina koji vazi do 2018. Ovo je sada kontrolni pregled uredjaja za pogon na tng. Na kraju sam i dobio potvdu o ispravnosti uredjaja za pogon na tng na obrascu koji je smislila agencija. Nigde na tom obrascu nema rubrike za bilo sta drugo osim tng uredjaja. I sta onda on ima da gleda drugo?.
                          Što se njega tiče,on bi ti nažvrljao na papirče da je OK,ali ne može.To od njega zahteva ABS,u skladu sa napisanim pravilnikom.E sad,opet ponavljam,vozilo na pregled treba doći onakvo,kakvo je po karakteristikama iz saobraćajne,a za dodatke se mora imati dokument.
                          Cilj ovakvih postupaka je,koliko sam ja obavešten,uvođenje reda u dokumentaciju(pored finansijske koristi države i njenih parazita),a ovo je samo početak.Ponavljam,sve je to u redu,ali je cena takvih usluga preterana.

Originally posted by bmiillan View Post
                          da nisi rešio da predješ da atestiraš kada ih toliko braniš
                          U poslednje vreme im asistiram,(uterujem i isterujem vozila iz garaže ),dva puta u mesecu.A što se tiče branjenja,neznam dali je iko više od mene,javno pljuvao i pljuje po pojedinim atestircima,kao ja, na ovom forumu.Sve po zasluzi.

Originally posted by bmiillan View Post
                          može da se dera na svoju decu, mamu ili tatu ako mu dozvoljavaju, na klijente NE MOŽE i NEMA OPRAVDANJA
                          Da ti kažem iskreno,ja bi pojedine i tukao .Objasniš mu 5 puta i on ukapira i onda opet počne da te ubeđuje da to ne može tako,jer to njemu ne odgovara.Pa ako mu ne odgovara,onda burazeru,pravo pred skupštinu i njima to objasni.
                          Jutros dođe neki vojni penzioner da me pita za proceduru i uslove atestiranja.Objasnim mu sve u detalje,iako nisam imao vremena,a onda on počne da mi drži predavanje da to ne može tako i da treba vratiti "Tita",da on meni objasni kako se radi.Posle dužeg objašnjavanja,kad sam poludeo,uzmem nađem na internetu adresu "Kuće cveća",odštampam i dam mu papir,uz objašnjenje da povede i Milana Tarota tamo,da mu pomogne da ožive Tita i oteram ga u tri lepe PM.Znači dovoljan je jedan takav na dan,da posle svaka sitnica ide na živce.
                          Realno gledano,svi su u pravu i svi su nervozni,jer primena na terenu ide klimavo,jer beeep iz ABS-a,nisu bili sposobni da procene način na koji bi se primenio pravilnik,kao i cenu.
                          Ali koliko vidim,nezadovoljni,čak ni ne pokušavaju da svoje nezadovoljstvo prebace na viši nivo,odakle je sve i počelo.
                          Ja pre koji mesec,baš u ovoj temi pozvah nezadovoljne da šalju e-mail,svakog dana ABS-u,ali koliko sam video,ja sam jedini slao.
                          Nije mi jasno jedno,ako vas na primer,atestirac vrti u krug,bez razloga,zašto ne idete kod njegovog šefa.Ako se niko ne žali,to znači da mu odgovara.Ne može vam niko čitati misli,osim Milana Tarota

Comment

• speedplus
                            RIP Bio nam je drug!
                            • 15.01.2007
                            • 2419
                            • LAZAREVAC

I jos samo da dodam da boca stegnuta trakama za pod prolazi pregled bez ikakvog budzenja, drzaca itd.
                            Prolazi,ali samo za produženje.Probaj zameniti bocu,drugom,novom,pa da vidiš onda veselja(pod uslovom da se atestirac pridržava pravilnika).I opet da ponovim,a citiraću Chubbs-a: "posto se niko ne buni, vec samo gundjaju sebi u bradu, prete kantom i sibicom sa bezbedne udaljenosti, sve je to ok, tako treba. i treba. Sve je tacno kako zasluzujemo, ni manje ni vise."

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

I dalje tvrdim da atestirac za gas ne treba da procenjuje veličinu crvene fleke od rdje kao ni da li je kuka za vuču pravilno postavljena. Sa druge strane zašto se zove atestirac kad samo slika a "atestira" neko iz ABS-a i treće, čemu služe tehnički pregledi ako atestirac za gas pregleda ceo auto zajeno sa kukom i meri dužinu vozila....

Taman je krenulo da se normalizuje ali je sad opet sramotno bahaćenje "atestiraca" sa teškim nipodštavanjem ljudi koji imaju muku a država im je dala monopol da tu muku dosoljavaju kako god žele.

Stajanje u redu za atest od 3 ujtru je tragično, nije smešno ni tragikomično, samo tragično.... 20+ (nebo je gtranica za plus) automobila na dan puta 6000, mislim da trebaju biti mnogo ljubazniji, predusretljiviji itd...

Broj pregledni mesta i način bahatog ponašanja (čekanje, neće da pogleda ni preliminarno itd.... ) daleko je manji od stvarno potrebnog naspram broja vozila koja dospevaju za reatest a to samo stvara revolti pored toga što ubija posao na duže staze ipak šteti svima jer će ljudi odustajati od vožnje na gas i postaćemo kao austrijanci, bole nas uvo za gas, mi smo bogati i vozamo se na benzin...
                              Nisu ni oni više ali to ovima našima niko nije rekao...

Smrdibube atestirsje sa mašinskog fakulteta novi sad su danas odbile ćoveka koji je otišao da se pregleda dopravka (nešto posle 15 sati) na način da mu je pokazano prstom na tablu gde piše rad sa strankama od 8 do 15 sati, Znači svaki dan panika, istiće mi registracija juče, danas , sutra a oni "rad sa strankama do 15 sati... Pa nema više socijalizma reduciri nijedni....

Ekvivalnt tome je čuveno "nemojte kucati na šalter (kod lekara) jer često kupimo kjižice" što je meni naravno uvek bio znak da kucam često i redovno a nekad i da turim ruku kroz šalter. Sad nema toga ali mogu da kažem smrdibube.... Možda neko pročita pa se postidi ili ih natera da rade kako treba ili...

Ja od toga živim i ne stidim se da im kažem šta mislim a isto tako i da pohvalim kad dobro rade.....

Majstore ja došao po dogovoru, poslali me sa atesta... Nije dogovor, promašio si majstora, došao si sa pogrešnog kraja ulice, taj kojeg su zvali je još napred u ulici...
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Dare
                                CBC Senator
                                • 16.09.2007
                                • 219

Originally posted by djurdjija View Post
                                Nego kazi ti nama Dare ko te je toliko iznervirao ,da li Centar za motorna vozila AMS ili likovi na masinskom fakultetu?
                                Ams.
                                Na fakultetu se čeka do oktobra.

I meni opet nije jasno zašto je sada moj auto bezbedniji nego pre.

A što se tiče kuke, ona je ispod branika (jer je branik dovoljno visoko) i ne viri više od 3 cm. To je beznačajno. Ali ajde, teorijski i praktično, auto je sada duži. Ali čak i da je nju slikao, kako bi znao koliko je čvrsta, koliku vučnu silu može da podnese itd itd. I šta njega briga za to, ako mu kažem da je sve već upisano gde treba da bude? Pa ne treba valjda u saobraćajnoj da stoji "vozilo sa kukom" ili neka nalepnica da se lepi ili pitaj Boga šta.
                                Onda i auto sa krovnim nosačem mora na atest jer ima veću visinu A šta je tek sa bull barovima (koji srećom nemam ) ? I tu se menja dužina, a i masa auta i to za dvadesetak kg ako ne i više.

E da. I ona nalepnica koju daju je od običnog papira i rok trajanja joj je do prve kiše ili do prvog pranja auta, zavisno šta nastupi pre. Za 6000, bar je nalepnica mogla da je plastificirana, a ne da u knjižari kupujem kojekakva čuda da je sam prelepim.
                                Last edited by Dare; 16.08.2013, 08:14.

Comment

Working...
                                X