Znaci sad sa delovima,ugradnjom i nametima drzavi treba oko 65 000 dinara za ugradnju minimalno,a od 1.1.2014 85 000 dinara.
pa lepo . meni sa puntom bi trebalo oko 3 - 4 godine da otplatim investiciju (oko 9000 km godisnje ).(oko 310 dinara ustede na 100km)
koliko ce da kosta ove sto dodju na "proveru" posle 5 god ? kolko ce ih rebnete ?
malo po malo,prvo polaganje B kategorije za 700 evra, pa onda ovo,pa onda ono.ima da odviknete ljude od kola,i kupovine istih.
Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
pa onda je svima visak,osim u poslovne svrhe,kada ti auto pravi pare.
to jest minimum 80% automobila ne bi trebalo da postoje,ne samo kod nas nego i u Evropi.Amerika je druga prica oslonjeni su na auto svojom voljom,prostranstvom,silom prilika.za sad.
podatak da automobil u Japanu prosecno predje 6100 km godisnje a u USA 23000 km , sve ti govori.znam par taxista kad su najbolje radili prelazili su oko 40 000 km godisnje. nisam sada nasao podatak za Evropu,ali nije ni bitno.
mogu da se kladim da je mojih 9000km iznad proseka kilometraze privatnih vozila u Srbiji.znam tacno koliko je koji auto na parkingu kod mene pokretljiv.iz raznih razloga,ekonomskih a iz zbog nemogucnosti parkiranja u gradu,onih koji rade tamo.a mnogima pametnim ljudima koji imaju malo samo kontrole,lakse je ,jeftinije i na neki nacin udobnije putovanje gradskim prevozom na posao.
a ja na primer uvek idem kolima,a udaljen sam bogami pristojnih 12,5 km u jednom pravcu do posla.
ali ne radi se ovde o tome,ovde se radi kao i obicno kod nas o izmisljanju ne proizvodnih i besmislenih radnih mesta i uplata na njihov racun,gde oni sami formiraju neke cene onako kako njima odgovara i koliko njima treba. da su bar malo lukavi,ne bi im cifre bile tako okrugle.
EDIT:
nasao sam za Evropu : 14000km godisnje. prosek.
There are more than 250 million vehicles on the European roads -
Latest Report on motor vehicles in use in Europe 2008 by ANFAC - 2010 Edition (Spanish Automobile Association)
About 6% of them are new vehicles
The average age of the European car fleet is about 8 years*.
About 34% of the cars on EU roads are older than 10 years*.
The average annual distance travelled by a car in the EU is about 14 000 km/year*.
Car density per 1000 inhabitants in Western Europe in 2007 was 458.
1. Samo prepisuju postojeće iz te evrope. Problem je što to rade na drzak i neprimeren način.
2. U evropi svako domačinstvo ima više auta tako da prosek baš i nije merilo. Jedan auto predje 100k a ostala dva po 10, ono na pijac i do škole. to su ti iz evrope koje mi kupimo posle sa 88k za 10 godina... Mora da je tako...
3. Cela evropa pa i one zemlje koje su otvoreno pljuvale bilo kakvu alternativu pa i bifuel iz fabrike znatno povećavaju procenat kupovine takvih auta i izgradnju pumpi po zemlji. Verujem da to rade zato što su tupadžije i da je konačno došlo ono iz moje osnovne škole da je kapitalizam truo i samo što nije propao...
Ukratko, lupetaš i nije ti prvi put, tvoj primer je tvoj primer i nikako nije ni merilo ni etalon.
60 posto stanovništva živi u jednom velikom i jenom manjem gradu, 25 posto živi u ostalim gradićima. Zapad je konačno došao i kod nas pa sad ideš na posao gde ga dobiješ a to je većinom dalje od ta tvoja 3 kilometra koje imaš do posla i to u BG a dosta njih nosi dete u obdanište i slično i naravno imaju samo jedna kola tako da je 40km na dan sasvim normalna cifra plus nešto za lek tetki, pa neki odmor pa...
4. Svi stranci koji plaćaju ugradnju gasa a neke države dotiraju tu ugradnju jer je baš skupa su budale ali zato smo mi ovde ekstra pametni. Ugradnja je mnogo skupa, gorivo je kao kod nas ili nešto manje, održavanje i servisi su takodje mnogo slkuplji, kako si naveo prelaze i manje od nas (siročići mali ni ne navozaju se za života) i opet hrle da ugrade gas toliko da u Italiji nestane donacija države u sred leta (potroše višemilionski budžet) a zamisli i dalje se do kraj godine ugradjuje gas.
rezime..
Nemam ništa protiv da neko voli il ine voli gas, ima ili nema para za ugradnju ali ako ćeš da pljuckaš to mora biti opravdano.
To nije HHO, vozi se godinama, zna se kolika je ušteda, zna se koliko košta ugradnja ili oprema i kasnije servisiranje tako da se lako izračuna koliko košta jedan kilometar.
Ovo što ti navodiš ima na forumu u minornom procentu...
Stvari nikad nisu tako jednostavne. Stos je da nas narod uvek gura vodu na svoju vodenicu, tj. naglasava one podatke koje njemu odgovaraju. Statistika sve pokazuje a nista ne otkriva.
Ja ne koristim auto u poslovne svrhe, vozim i motor vise od 6 meseci godisnje, pa supruga i ja predjemo oko 15-18000km godisnje.
Meni je radnja za delove bila na manje od kilometra, radno mesto mi je dostupno tabanima, radim kod kuće, poslednje tri godine nisam išao na odmor ili negde u inostranstvo. čak ni u Bosnu i opet predjem makar 9 do 10k ...
I nije sve ni u lovi, ovi prave skup u Bg, idemo ko ga džebe, rezervoar košta 2000 dinara da odem, vratim se i još koji dan u lokalu, nema štrecanja i sl...
Daš za felne 200 evra i to zaboraviš ali ugradnja gasa... Eeeee to mora biti apotekarski odmereno, ispitana opravdanost i sve ostalo...
Jednostavno kupio sam auto sa pratećom opremom, ako je nije imao ja sam je dogradio, to košta toliko, sad idemo dalje...
Kome treba naravno, i dalej tvrdim da neko ko prelazi manje od 5 do 6 hiljada godišnje ne vredi da ima auto jer je jeftinije taksijem.
Ali opet ima nešto i u životu, nije sve u lovi, idem sad baš odmah tamo a subota je i kiša je i dobićeš taksi nikad a možda i kasnije i živciraš se. Ali ne, sedneš u svoj neisplativ auto i odeš veseo, zdrav i debo
@tomamega , ti potrošiš nekih 200 000 dinara na dizel godišnje ? trebao si onda da kupiš C4 1,6 LPG . pa bi uštedeo ogroman novac kako kažu ovi kalkulatori u kojima ne postoji ni 300 grama bezina potrošenih na 100 km.
nisam ja primer ali nisi ni ti.ako podaci sa sajta kažu da je prosek 14000km,onda jeste 14000km.to jest jedan predje 20 000km a komšija 9000km,i tako u krug i prosek bude 14000km. tih 200 000 za gorivo + gorivo za motor + registracije i održavanja za njih dostižu skoro prosek od 30 000 mesečno,što je skoro neka prosečna plata u Srbiji za one koji imaju sreće da imaju posao.
potpuno ti verujem da toliko prelaziš ali s obzirom da si u samom centru grada malo je to podosta.a i ja da imam motor još manje bih prelazio kolima. tako da saberi kilometražu motora i auta pa ćeš da dobiješ prosečnu kilometražu po vozilu u tvojoj porodici.a to je verovatno nekih 11 do 12 000 km godišnje.
@Dora ja sam računao sa potrošnjom od u proseku 6,5 litara na 100km , i dodao sam nekih 0,5 litara benzina na 100km ( bar tako vidim da je neki prosek oko 0,4 , za automobile na www.spritmonitor.de koji su konvertovani na TNG ) tako da otprilike a nije ni bitno u miliprocenat,potrošnja u PARAMA dodje oko 8 litara gasa za moj auto i moju potršnju ako je sve lepo ugradjeno i naštelovano i sipam na pumpama koje ne muljaju sa gasom i količinom koju sipaju i naplate.
i računao sam i ovih 20 000 što startuje od iduće godine,tako da je računica od 3 godine za isplaćivanje ugradnje približno tačna.
Ne razumem zašto pominješ nekih 3 km do posla kad sam napisao da imam 12,5 km,to jest svaki put kada sam dnevna smena odvezem i ženu,tako da onda napravim i nekih 16km u JEDNOM pravcu.radim u smenama i takoda idem nekih 14 puta na posao. to jest meni za posao treba nekih 380km, ima i slobodnih dana ovo ono tako da je to sve za posao. i to nije blizu ni za Beogradske uslove,jer naprimer najdalji Blok u Novom Beogradu ili kraj Zemuna su ti nekih 8 do 9 km do centra Beograda,ako je to neko merilo.zamisli da ostalih milon i kusur ljudi živi unutar tog kruga,i nema gde da se parkira ako dolazi svaki dan.kod mene u upravnoj zgradi ima brat'bratu 1000 ljudi,možda njih brojkama i slovima 50 dolazi kolima na posao.a svi imaju kola ili skoro svi garantujem.da radim prepodne ko sav normalan svet,nebih ni ja dolazio kolima.i bio sam u Grckoj,i odem do tazbine 50km od Beograda. i odem blize par km destinacije ovde kod mene,odem do grada 10 ak puta i opet cajger kaze za proslu godinu oko 9000km. i opet kažem gledam parking,odu automobili pa se vrate džonjaju na parkingu dan'dva,kad porazgovaraš slične kilometraže ko moje.
I sad tebi kad je ćef isteruješ pravdu ,a kad ne poklapaš je . kad ti lupaš to ti je uredu.
Da se bilo šta u vezi svega ovog razmislilo,stimulisali bi ugradnju TNGa jer je najisplativiji i najčistiji. da su uveli besplatan atest u naprimer 5 centara u Srbiji.koji bi se finansirali iz prodaje TNGa , dodali na cenu TNGa 1 do 2 dinara. ko se više vozi više bi i doprinosio toj stvari.ljudi bi se vozili jeftinije,čistiji vazduh,manji devizni odliv države ,striktura Gasnih pumpi je već odlično razvijena prvenstveno zahvaljujuci niske cene ugradnje uredjaja,pogotovo venturija koji je i razvio ceo ovaj sistem. i mogu samo da mu kažu hvala i podignu spomenik.pogledajte samo primer Brazila što se tiče alkoholnih goriva. treba use i u svoje kljuse gde god može,a ne sitna Resavica i mastiljavo pero,uz dogorelu sveću.
I naravno nisam ja za to da budem moderator na ovakvoj temi,nit ugradjujem gas nit se vozim trenutno na njega,a ni ne atestiram. pa bih zamolio da me razresis te obaveze i počasti .
Na slici vidiš koliko je stavljena potrošnja da bi se dobila ušteda od 310 dinara na 100 kilometara. Istina je da nema dodatka benzian koji se potroši ali se to posredno može dodati na cenu gasa u odredjenom procentu. Gas je već dodat viška 15% što je bilo pre više nego realno a danas je tu negde, izmedju 10 i 20% što je po statistici opet realno.
Grad Beograd ima 3.000.000 miliona stanovnika (trećina ili polovina države kak oko statistikuje) i verovatno svi žive i rade u krugu dvojke. Pre desetak dan sam bio na jednom skupu u BG i svi su se složili kako im treba javnim prevozom minimum sat do dva a nekima bogami i po 4 sata ako su na par kilometara od BG-a tako da auto danas svakako nije luksuz nego preka potreba. To treba što pre da shvate država i vozači.
Ja ne davim zato što ugradjujem taj gas ali je sasvim nerealno ali namrtvo da neko kaže kak oima u BG-u prosek od 6.5 litara na 100 km jer 90 posto ljudi nema novog punta a ni novi punto nema taj prosek svakom BG-djanu, rekao bih da većini nema.
Ostatak države koji voze polakrševe da zanemarimo.. Zato sam reagovao jer stalno potenciraš svoj primer i napišeš tako da se svima zgadi ugradnja.
Ima mnogo toga što je loše oko autogas što si naveo u poslednjoj poruci oko regulative, odnosa prema budućnosti ili ukupne brige za država a time i za nas za ubuće ali to je za drugu temu koju si trebao da otvoriš. Negradnjom gasa ili zagovaranjem da se to ne isplati i to na pogrešan način neće se ni to nimalo postići.
Za kilometražu do posla, negde mi ostalo u glavi da smo tako pričali, nije bilo namere...
Za moderatora, sam si sebe predložio jer se ne baviš time ja sam iz tog razloga to i prihvatio sa odobravanjem. Počasti nema (niko ne ceni rad) a obaveze takodje nema jer niko ne daje platu Ukinuto
ko kaze da ce biti 20 000 din po autu?
ja koliko znam bice 20000 po tipu automobila,što znači ako dobar servis ugradi 500 automobila u jednoj godini,i ima oko 40tipova
automobila,a poveća cenu za 2000 dinara po automobilu ostvariće zaradu u odnosu na ranije.
Jedini uslov za to je da ima registrovanu firmu i potreban sitniš da izfinansira odobrenja.
To znači dva auta na dan plus popravke a to opet znači minimum 4 do 5 radnika ili trkalište od ugradnje, što će biti da trpi kvalitet ili cena a pre će biti i jedno i drugo.
@zoranbg
Vrlo cu kratko. Hteo sam da naglasim da statistika moze da podrzi i tvoju i moju tvrdnju, samo je pitanje tumacenja. Recimo, Dora ima platu 150.000din (masala ), ti i ja po 25.000, i nasa prosecna plata je blizu 70.000. Da li to znaci da svi zivimo dobro?
Ne znam koliko dajem za gorivo, ali mi je prosek potrosnje 6,4l. Pola medjugradske, pola gradske voznje. Servisni interval kod dizela je malo duzi, hdi motori su vrlo stedljivi i dodje mu slicno. Mala prednost je jos uvek na strani plina. Kalkulaciju je tesko obaviti, jer ima mnogo varijabli. Recimo, zimi gradska voznja je mnogo skuplja na plin jer tada trosi i puno benzina itd. Ali je zato za medjugradsku voznju plin zakon!
Naravno, nisam ni ja rekao da svi treba da ugrade gas. Za sada dok se gleda samo ekonomski faktor to je relativno prosto za izračunati. Nema tu milosti ili nemilosti, iam račubica ugradiš, nema je, ne ugradiš i to je to.
Na to pitanje mora svako za sebe odgovoriti, nema generalizovanja.
Ja sam godinama vozio auto na plin. Ovo mi je prvi dizel, rekoh da probam. Kao sto ti kazes, sve ima prednosti i mane. Sledeci auto ce verovatno ponovo biti na plin. Samo da vidimo da se ovim taksama ne povecaju drasticno nameti. Mislim i da ce EU tu odigrati neku ulogu.
Comment