Promenio sam kablove i svecice sta dalje?
kod svecica vec nema sta da se pogresi, nije tako klriticna zamena.
posto kazes da imas alatke laptop i interfejs za merenja, povezi osciloskop sondu od najmanje 20 Mohma preko VN razdelnika na svecicu prvog cilindra i snimi log fajl koji nastane tokom probne voznje.
u voznji probaj da izazoves siutaciju koja dovodi do detonacije, kasnije ce se videti iz loga oscilograma kakvog su oblika prednja i zadnja ivica impulsa na bobini i varnice na svecici.
neka rezolucija bude 1 mili sekunda da bi se fino videlo povratni tok struje na bobini kada promeni smer u primaru.
ako sumnjas na MAP (ne znam koliko bi uopste trebao da utice na rad pri voznji na LPG) ne znam kako da ga proveris osim da mersi vakuum necim tokom voznje i paralelno meris izlazni signal MAPa (digitalni pretpostavljam) preko nekog prevodioca koji razume Reno jezik komunikacije ECU-MAP pa onda natenane uporedis uparene izmerene podatke sa fabrickim iz tabela (a gde naci tabele mape paljenja pojma nemam).
to je koliko ja mogu da ti dam iz daljine neki predlog u kom smeru pokrenuti analizu uzroka problema.
ako je sistem LPG podesen ( a jeste, proveravano i podesavanao sveze), preostaje jos da uzrok moze biti u vazduhu (sto ukljucuje i MAP i sva sitna vakuum crevca, ABS kocnice, klimatizacija vozila, itd svuda gde se koristi vakuum iz usisne grane), zatim varnica i sve sto je pre varnice pa i te bobine, i sama mehanika motora- razvod ventila i posebno tajming usisnih ventila.
to sve pod pretpostavkom da taj motor sa tim LPG sistemom trpi takav stil voznje (gadan sam po sebi za LPG venturi) u smislu da je otporan na detonacije i da kvar zaista postoji (a nije stil voznje koji je i ranije bio sa naglim promenama potpritiska u usisu).
moj nekadasnji problem-
na bivsem autu imao sam crevo od ispravica do mixera oko 80cm sto je jako dugacko (nisam ja birao, tako je ispalo) i vozio sam kako mi se prohtelo ukljucujui i patosiranje i nikada niti jedna detonacija kada je auto bio ispravan.
takav motor, otporan.
ali, 2 puta sam imao detonaciju, jednom bas bucnu dok je auto bio jos svez u mom posedu. uzrok je bila ona rebrasta plasticno/gumena cev koja povezuje filter vazduha i mixer/leptir.
imala je jednu zarezotinu jedva vidljivu golim okom i tu je bio problem (promena pritiska van kontrole LPG sistema). na benzin je takoreci savrseno radio i nikakvih naznaka nije bilo da nesto fali sistemu u****.
promenio sam crevo za novo, i otada niti jedna detonacija za oko 50.000km uz bilo kakvo patosiranje na bilo kojoj brzini u bilo kom polozaju menjaca. da, zamenio sam i kablove za original nove fabricke (Buogicord) koji su bili ne bas jeftini ali izbora nisam imao kada zelim pouzdanost.
probaj natenane jedan po jedan deo u**** da proveris pod lupom i na jako dobrom svetlu, pukotina velicine vlasi kose od 50tak mikrona je vec prevelika da bi usis bio hermeticki zaptiven sto je nuzan preduslov za venturi LPG.
Comment