Extenzije se kupuju "gotove", pa na sebi već imaju odgovarajući navoj i konus, a uvodnik se samo ušrafi. Unutrašnji prečnik je 4mm.
Kombinovana funkcija benzin/plin
Collapse
X
-
-
Extenzija sa sobom povlaci jos jedan varijabel, doda li se na duzinu creva od injektora i duzina extenzije vidi se jasno i odma da ce sistem biti osetljiv na protivpritisak i na vreme reakcije gasa.
Koriscenje zasebnih ventila montiranih na samoj grani , ili ti sto blize mestu injekcije gasa u usis bi smanjilo izvesne probleme.
Dakle umesto grupe magnetnih ventila gde su sva 4 u jednom bloku, zasebno svaki .Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
eto, a nisam im nista rekao
Salim se, nemam pojma o cemu pricas i sta je i kako izgleda ali ima smilsa.
Bar sa tacaka pariranja fizickim zakonima.
Mada, to je samo prvi segment, razmisljanje o venturi efektu ima vise nacina kako se izbalansirati da se dobija povlacenje usled brzine protoka fluida kroz usisni kanal.
Samo ne i nikako ne kopirati parabolicne povrsine.
Osnovni problem je da plin na putu do rezervoara treba da savlada par fizickih procesa sto sa benzinom nepostoji.
Voleo bi malo bolji odziv od majstora svog zanata koji se mole da u ovoj temi zaborave da su u Srbiji i na cenu kostanja. Ultimatna resenja ili pak tome bliska dakako postoje. Move your mind´sAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
ovo resenje na bazi Keihin gasnih brizgaljki je zgodno sto je najkrace moguce rastojanje od tacke ubacivanja gasa do usisnog ventila.
prosle godine je u Kini izasla prva serija takvih brizgaljki, po licenci Keihina.
u najavi je bio kompletan kineski LPG sistem baziran na takvom principu rada.
problem klasicnih LPG sistema je da nemaju dotur goriva iz rezervoara pod stalnim pritiskom, i relativno mali protocni kapacitet kada su u pitanju veci efekti motora.
1kg LPG je 33 Megadzula energije.
ako uporedimo sa benzinom, gde je dotur goriva iz rezervoara uglavnom reseno pitanje, i pumpa dovoljnog protoka ima sa LPG je drugacije.
Vialle (i jos mozda neko) ima elektricnu pumpu u rezervoaru za dotur LPG i sa tim sistemom nije problem uvesti u motor dovoljno brzo dovoljno veliku kolicinu uz brzi odziv jer se radi o tecnosti.
mana je sto se to kvari cesce nego benzinske pumpe, sto kosta koliko kosta, sto je ugradnja komplikovanija, sto treba elektronike i za sam rezervoar (tu pumpu) mada sa strane zahteva fizike to je najbolje resenje od ponudjenih do sada.
kada cena nije faktor, takav slican sistem tecnog ubirzgtavanja gasa je moguce realizovati za prakticno bilo koji motor.
za male pare, bitno manje u odnosu na LPI, gasno ubrzigavanje vrsi posao u najvecem broju slucajeva.
ideja koju imam i o kojoj sam pricao sa majstorima, je da se posle sekvent isparivaca napravi sekundarni rezervoar koji bi sadrzavao ekspanzionu posudu napunjenu azotom (kao za grejne kotlove) iznad membrane a LPG ispod membrane posude, u cilju odrzavanja pritiska.
istovremeno to bi bio mali akumulator reda 5-8 litara zapremine gasovitog gasa za vrsna i nagla opterecenja kada se odjednom zahteva maximalna kolicina gasa kroz dizne.
e sad, to je verovatno zabranjeno zakonom iz bezbednosnih razloga, ap je nerealno u praksi.
1 litar tecnog gasa sadrzi isto energije kao 250 litara gasovitog gasa, sto ce reci pri poredjenju sa benzinom reda 80-100 puta je potreban veci protok sekvent dizni nego u odnosu na benzinske.
a velika dizna pravi i vece probleme u preciznom doziranju kolicine.
kada se digne pritisak u gasnom railu na 3 ili 5 bara umesto 1 bara kao sto je sada uobicajeno i mane gasovitih osobina poput inercije i venturi efekta dizni se bitno umanjuju.
kod overload motora koji radi na 1.5bara vise tada nije problem povratnog udara na brizgaljke gasa ako su one na 3 bara.
mana je sto 3 bara zahteva drugacija creva od obicnih gumenih, zahteva drugacije spajanje na holender umesto obicne selne, treba prostora ispod haube za ekspanzionu posudu, zahteva i pumpu u rezervoaru koja ce da gura tecni gas na pritisku od barem 4bara, itd.
sam pritisak u rezerovaru nije dovoljan da pouzdano i dovoljno brzo gura LPG.
teoretski bi trebalo da moze uz adekvatni budzet da se i sekvent sistem napravi efikasnim i za prozdrljive motore, ali onda vec ulazimo mozda po ceni u domen tecnog ubrizgavanja gde pola problema nestaje samo od sebe.
najlakse bi bilo kad bi bilo da se iskoriste postojece benzinske brizgaljke i postojeca benzinska pumpa, tada je sto se tice volumetrije motora manje vise sve na istom kao ranije.
Vialle koliko sam saznao (a to je jako malo) radi na 3bara pritiska u railu (tecno stanje) koje odrzava pumpa i elektronska modulacija iste.
za proveru bi trebalo isprobavati, isprobavati,.... uz budzet da to podrzi.
ili da sacekamo da Kinezi i to dovedu do operativnog a jeftinog za masovnost nivoa.
Keihin nije jedini koji gradi fabrike po Kini.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Metoda sa sudom konstantnog pritiska, po mom skromnom misljenju, nije dobra, jer nama zapravo ne treba konstantan pritisak, vec pritisak koji je konstano veci od pritiska u grani...
Pazite sada ovaj slucaj: vozim na 2000RPM, gas jedva dodirujem, imam apsolutni pritisak u grani od 300mbar, i pritisak gasa ispred dizni od 1500mbar. Pritiskam pun gas, pritisak u grani momentalno skace na 1000mbar (neka zbog jednostavnosti bude atmosferski motor), i potreban pritisak gasa ispred dizni je 2200mbar. Reduktor pritiska reaguje, ali umesto da treba da napuni samo crevnu instalaciju tim pritiskom od 2200mbar, mora jos i ekspanzioni sud da resi... Trebace mu 10x vise vremena da uspostavi stabilan pritisak, nego da su tu bila samo creva.
Naravno, princip je primenljiv ukoliko se radi o konstantnim uslovima (pre svega pritisku u usisnoj).
Comment
-
-
da se pojasnim, mislio sam na konstantu razliku pritisaka, uvek 3 bara (npr) veci pritisak ispred injektora nego pritisak iza/ ventilska strana u****/.
upravo sam mislio na problem koji si opisao, posto ekspanzioni sud je posuda promenljive zapremine po definiciji.
tako da u sebe primi odredjenu kolicinu gasa koju je prethodno isporucio isparivac.
onda naglo zatreba vise gasa nego sto isparivac moze trenutno da isporuci.
deo obezbedi isparivac a deo obezebedi eskpaznioni sud na taj nacin sto pomeranjem njegove membrane potisne gas ka inejktorima, i pri tome odrzi (nat)pritisak a to sve na racun sirenja azota sa druge strane membrane.
(odnosno promene njegove zapremine unutar suda).volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Pozdrav svima,
Prvo da se predstavim, zovem se Ernest Gjinovci zivim u Pristini, Nikolin (NickRP) sam dobar prijatelj, saradnik i predstavnik RPLab-a.
Ja sam "fizicki" vlasnik auta u kojem ce se implementirati projekat o kojem se ovde radi. Kazem "fizicki" vlasnik jer sentimentalno taj auto pripada Nikoli koliko i meni. Na njemu smo Nikola i ja radili danonocno da bi ga napravili po RP standardima "performansa i pouzdanost".
Moram da priznam da sam u pocetku bio malo skeptican kada smo razmatrali ideju da ugradjujemo plin u turbo motor, pomislio sam da ce to biti tesko izvestivo zbog toga sto mi nismo imali dovoljno iskustva sa ugradnjom plina u NA motorima a kamo li u turbo motoru sa 1.5 bar boosta ali moju skepticnost nisam izrazio Nikoli jer je uvek do sada bio u pravu kada je zaljucio da nesto moze da se uradi kako treba!
Sutradan mi je Nikola bacio link na ovu temu i tu sam saznao da nismo uopste usamljeni u ovom projektu, sada sam vec optimista! Hteo bih da iskoristim priliku da se zahvalim svima na strucnoj pomoci i podrsci.
Da se vratim na temu, Nikola je spominuo dodatne slike motornog prostora i usisne grane, ja sam pronasao te slike i iste postujem ovde da bi vi stekli bolji utisak koliko ima mesta u motornom prostoru i da nas savetujete kako bi bilo najbolje da se instaliraju uvodnici u usisnoj grani i ostali hardver koji treba.
Ako vam treba neka dimenzija nacrtajte mi na slici liniju dimenzije koja treba da se izmeri i postujte istu sliku ovde, izmericu u toku dana sve sto treba!
Puno pozdrava,
Ernest
Comment
-
Comment