Otvoren filter smanjuje podpritisak izmedju leptira i filtera, zar ne?
Da.
Nekoliko stvari mi tu nije jasno... Ako plin radi uz pomoc te depresije (ako ga taj podpritisak i****va iz isparivaca) cemu onda mikser?
Mikser se montira bash iz razloga da bi povecao podpritisak (vakum) u preostalom delu plenuma (izmedju leptira i samog miksera). Zato je i difuzor u mikseru dosta manjeg prechnika nego shto je fabrichki prechnik u****. Plin se ne "i****va" iz miksera u delu plemuma izmedju filtera i miksera, vec u delu izmedju miksera i leptira.
Nisam siguran da se razumemo. Mikser je onaj 'krug' koji ima rupice okolo, zar ne? On je manjeg precnika od ostatka u**** i to smanjenje precnika je na duzini od jednog centimetra (na primer na mojoj nivi). Sve ovo je uospteno govoreci. Znaci na duzini od jednog cm je smanjen poprecni presek i u tom delu je smanjen pritisak zbog povecane brzine. Rupice kojima se dovodi plin su na tom delu, i nalaze se u zoni manjeg pritiska i tako dolazi do i****vanje plina. Znaci on se i****va samo u tom delu gde je suenje. Kasnije on sa vazduhom putuje do cilindra...
Kada se koristi dizna ona se ugradi u difuzor karburatora gde je suzen presek pa se opet na siti nacin i****va gas.
Tako ja razumem funkcionisanje tog sistema... Znaci nije mi jasno kakve veze ima pritisak izmedju miksera i filtera. Po ovome sto sam napisao (ako je tacno) na kolicinu plina i****nog iz miksera utice samo protok vazduha - broj obrtaja motora. Sto je veci protok veca je brzina u mikseru i manji je pritisak tak oda se u****va vise plina.
Uhh... nadam se da sam uspeo da objanim sta mi nije jasno
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Mikser je onaj 'krug' koji ima rupice okolo, zar ne?
Mikser je ceo taj aluminijumski deo, a "krug" sa rupicama je difuzor koji je deo miksera.
Smanjenjem precnika u****, povecavas vakum koji se stvara u plenumu izmedju difuzora i leptira. Shto je leptir otvoreniji veci je i vakum u tom delu, a samim tim i kolichina gasa koja "izadje" iz isparivacha, jer isparivach i radi na vakum.
Kada na karburator stavish jedan prst i dodash gas prst ostaje tu gde je, ali kada stavish celu shaku, ona ima tendeciju da putem vakuma bude u****na u motor. Takav je i princip rada klasichnog gasnog sistema. Sa isto "odvrnutim" regulatorom protoka a sa razlichitim prechnicima difuzora, razlichitra je i kolichina gasa koja moze da bude "u****na" u motor. Shto manji difuzor veca kolichina gasa i obrnuto!
Jesi! Bitno je samo da smo se razumeli i da je jasno zashto je potreban difuzor koji je dosta manjeg prechnika od prechnika u**** i da se sa povecanjem prechnika difuzora mora stati u odredjenom trenutku!
Pre svega pozdrav svima. Ja sam iz Beograda i imam 24 godine. Trenutno posedujem 2 automobila Skodu Octaviu 1.9 tdi i Yugo In L sa peugeot 1.1 motorom. Ugradio sam plinski uredjaj Logas sa sekvencijalnim ubrizgavanjem 6 meseci nakon kupovine jugica i do sada nisam imao problema sa njim, ako izuzmemo problem lambda sonde koja ocitava mix vazduha i goriva (plina) i koju sam vec jednom morao da menjam, a kako stvari stoje moracu i drugi put za godinu i po dana, jer majstor naravno kaze da je to zbog plina, posto navodno u radu sa benzinom nema takvih problema. Pa molim Doru ako moze da mi pomogne oko toga jer sonda nimalo nije jeftina. U Zastavi kosta oko 20000 dinara...
A sto se tice K&N filtera, ugradio sam doticni filter-pecurku sa oznakom RU-3610 pre mecec dana i auto je zivnuo. Iako u radu sa plinom i benzinom nisam osecao razliku ni u perfomansama, ni u potrosnji ni pre ugradnje, sada imam osecaj da auto (jos) bolje ubrzava, a i nesto manje trosi. Nikakvih problema nisam imao, cak naprotiv, vec pomenuta check engine lampica koja se palila s vremena na vreme, bila je upaljena kada sam montirao filter. Nakon montaze i probne voznje odo oko 5km, lampica se naprasno ugasila i vise se nije upalila. Medjutim, ostala je greska u sistemu, pa i nakon brisanja greske, majstor kaze da sonda nece jos dugo.
K&N filter sam kupio poucen iskustvom sa octaviom, gde sam takodje montirao taj filter, ovog puta ulozak, vec na prvom servisu i extra sam zadovoljan, auto ne ide ni malo losije nego pre dve i po godine kada sam ga montirao.
U svakom slucaju topla preporuka, a Doru molim za pomoc u vezi sonde, hvala unapred
Pre svega pozdrav svima. Ja sam iz Beograda i imam 24 godine. K&N filter sam kupio poucen iskustvom sa octaviom, gde sam takodje montirao taj filter, ovog puta ulozak, vec na prvom servisu i extra sam zadovoljan, auto ne ide ni malo losije nego pre dve i po godine kada sam ga montirao.
U svakom slucaju topla preporuka, a Doru molim za pomoc u vezi sonde, hvala unapred
Taj sistem gasa se drugačije ponaša i tu ne bi trebalo da ima smetnji sa KN filterom. Radi na sasvim drugom principu i meri protok vazduha i plus se podešavaju dizne naspram toga tako da to nije problem. Taj deo sam propustio da pomenem u raspravi u vezi filtera pošto je taj sistem još slabo rasprostranjen kod nas. Nema miksera, i nema problema da li ima filter ili ne.
Prisustvovao sam demonstraciji ugradnje te firme kad je prezentiran proizvod kod nas i to na eksperimentalnoj Floridi iz Zastave. Koliko sam čuo (netvrdim) nije se pokazao baš najbolje.
Lambda sonda ne bi trebalo da se kvari od gasa ili produkta sagorevanja gasa, naprotiv, treba da traje duže. Ako majstor kaže suprotno, nema pojma, beži dalje. Sistem strujno možda može da napravi neki pičvajz na njoj ali je to domen teorije. Stoga ako ti kaže da je to što radi na gas, onda hoće da ti uzme pare ili ne može da utvrdi uzrok paljenja lampice.
To što si promenio filter i sad se ne pali lampica govori o tome da onaj ko ti je ugradio taj sistem nije baš ovladao tehnikom podešavanja pa je verovatno bila prebogata ili presiromašna smeša.
Probaj da skineš klemu od akumulatora da vidiš da li će se resetovati kompjuter.
Pošto znam ko je uvezao te uredjaje pretpostavljam da su ugradjeni u Kragujevcu (ne bi da komentarišem njihovo naučno dostignuće ugradnje gasa u laskola) ili u još par servisa koje isto ne bi da komentarišem.
Ono glavno što si pitao je, lambda sonda ima duži radni vek kad radi na gas nego kad radi na benzin. To nije tvrdnja proizvodjača gasne opreme nego činjenica koja se može dokazati. Takodje i prateća oprema kao katalizator i auspuh.
Koliko sam čuo (netvrdim) nije se pokazao baš najbolje.
Logas-ov sistem za direktno ubrizgavanje koristi informaciju od Lambda sonde direktno i ona mu predstavlja jedan od osnovnih podataka za rad. Taj sistem bih ja nazvao malo poboljshanom verzijom lambda kontrole i daleko je od pravog sekvencijalnog sistema. Chinjenica da se kod Jugica ugasila MIL lampica govori upravo o tome da je sonda reagovala na bolji dotok vazduha shto se sa pravim sekvencijalnim ubrizgavanjem ne bi smelo desiti.
Sa dobrim direktnim sekvencijalnim ubrizgavanjem gasa MIL ne sme da svetli zbog loshe smeshe!!!
Ako se to desi, znachi da sistem nije dobar!
Trebalo bi proveriti da li je i zamenjena sonda uopshte bila neispravna ili je jednostavno reagovala na loshu smeshu koja je prouzrokovana loshim sistemom za ubrizgavanje gasa.
Hvala na iscprnim odgovorima. Hteo bih da vam pruzim malo vise informacija o mom auticu kako bi mogli da u potpunosti sagledate problem.
Logas sistem koji je kod mene ugradjen nema izvucene obrtaje motora sa nekog spoljasnjeg izvora, kao sto je to kod drugih modela, vec se obrtaji motora ocitavaju direktno iz kompjutera. Imam mixer koji izgleda kao kvadar sa cetiri kratke metalne cevi na koje su pricvrscena creva koja vode do brizgaljki. Moj motor ima plasticnu usisnu granu. Sistem za gas ugradjen je u Subotici, sigurno znate kod koga. U direktnom razgovoru sa vlasnikom firme Logas, kada je bio u Srbiji, dobio sam informaciju da se radi o sistemu sa sekvencijalnim ubrizgavanjem, a da se sistem njegovog rada (pa i ime) razlikuju od proizvodjaca do proizvodjaca. Cak sam od njega dobio i uproscenu semu sistema, pa ako zelite mogu vam je poslati na mail ili na pp, ako bi vam to nesto znacilo, jer se ja u uredjaje za gas slabo razumem, a voleo bih da pronadjem pravi razlog problema i nacin kako da ga trajno resim, ako je to ikako moguce. Mozda neka stelovanja uredjaja za gas, motora, kompjutera za benzin ili kompjutera za gas, smese, ili....
Ne sumnjam u to da cete mi pomoci, i zbog toga mi je drago sto sam clan ovog foruma!!!
Evo jednog experimenta koji smo odradili danas, procitao sam celu ovu temu ali sam morao da probam da stavim filter...
U pitanju je stojadin 1.1 '88. godiste sa plinom, pa pogledajte kako je sve to izgledalo:
Filter:
Ovako je izgledalo pre:
Proces skidanja fabrickog:
Probna montaza sportaka:
Krece akcija, turpijanje, lepljenje, pasovanje...
Finale...
Gotovo!!!
Mogu reci da sam odusevljen kako radi, svi smo se extra prijatno iznenadili. Uopste se ne gusi, cak sta vise, odziv je malo bolji, ne gasi se, lepo sve funkcionise, tako da sam ja ultra-zadovoljan! A tek na benzin sto ide, ajao...
A ono sto je (naravno) najbolje, to je *ZVUK*!!!!! E to vam ne mogu opisati, treba samo cuti i uzivati! Kao da tornado imam u haubi!
Ja sam se vozao snjim, i stvarno auto ide bolje, lepse, nema mrtvog dela obrtaja, gde onako nece da vuce, sad vuce lepo konstantno, znaci sa nase strane je oborena teorema da nemoze sport filter i gas
Susreo sam se sa mnogo automobila koji koriste "sportske" filtere koji su imitacija onih pravih. Svaki do jednog je nakon montaze takvog filtera "trazio" da se protok gasa smanji. Nakon montaze filtera neproverenog kvaliteta u vecini sluchajeva dobijate kontra efekat.
Umesto da motoru "dovedete" vecu kolichinu vazduha vi ga naprosto "udavite".
Protok vazduha sa takvim filterima se smanji za 10-50%!!!
Najbolje u prilog tome, govori lamda kontrolni sistemi auta koji je imao OEM filter i radio na baznoj osnovi od 75 koraka, koja se nakon ugradnje takvog filtera morala spustiti na 45 koraka!
Povecanje potroshnje gasa nakon ugradnje tog filtera je bilo oko 20%!
Comment