F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Lotus zadovoljan nakon odličnih kvalifikacija

Raikkonen i Grosjean su tokom cele kvalifikacione sesije imali veoma dobra vremena pa će VN Nemačke započeti sa četvrte i pete pozicije.

„Moj bolid je bio u redu danas, ali sam se u Q3 na novim gumama mučio da dovedem prednje pneumatike na optimalnu temperaturu i zato sam malo izgubio u prvom sektoru. Imao sam nekoliko ljudi ispred sebe u krugu za zagrevanje i to je verovatno glavni uzrok slabijeg zagrevanja guma. Trebao sam da budem treći, ali ni četvrto mesto nije loše“, izjavio je Raikkonen.

„Peto mesto je odličan rezultat, ali iskreno, malo sam razočaran mojim najbržim krugom pošto sam izgubio nekoliko desetinki u zadnjem sektoru. Bilo je malo problema sa prednjim gumama, ali je bolid bio sve bolji tokom kvalifikacija. Ovo je odličan rezultat za tim i srećni smo što smo ponovo u vrhu“, rekao je Grosjean.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Caterham: Imamo solidan bolid za trku

Vozači Caterhama sutra očekuju dobru trku.

"Fokusirali smo se na treći trening, jer smo znali da će se staza poboljšati što nam je dalo odlične uslove da se spremimo za kvalifikacije. Imali smo dobar balans bolida, i to nas je stavilo u dobru poziciju. Tokom kvalifikacija bio sam pozvan na vandredno merenje, gde sam kasnije imao problema da pokrenem bolid. U svom poslednjem pokušaju ispred mene se stvorila gužva, tako da nisam uspeo da izvučem maksimum", kazao je Pic.

"U odnosu na petak napravili smo neke manje izmene za današnji dan. Treći trening nam je dobro poslužio da se pripremimo za kvalifikacije, gde smo imali problema da zagrejemo prednje gume. U prvom pokušaju imao sam problema sa balansom bolida. Ni sa mekim gumama nisam imao sreće, tako da je ovo bilo sve što sam mogao da odradim", kazao je van der Garde.

Comment

• comi 1342
        Moderator
        • 28.09.2005
        • 1126
        • NS
        • Giulietta ,PUG 106,

Ej, Sniperu, Fetel je već pobedio...
        "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
        "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Prva pobeda Vettela na domacem tlu

Sebastian Vettel je ostvario pobedu na Velikoj Nagradi Nemačke nakon duge i teške borbe sa vozačima Lotusa koji su imali znatno bolji trkački tempo.

Vremenski uslovi na Nirburgringu su bili idealni za trku. Temperatura vazduha je bila oko 25C, dok se staza zagrejala na čak 42C.

Vozači Red Bulla su imali jako dobar start i već u prvoj krivini se Vettel našao na prvoj poziciji, Webber na drugoj, dok je Hamilton pao na treće mesto. Iza njih nije bilo većih promena. Samo je Felipe Massa uspeo da se probije ispred Ricciarda na šestu poziciju.
          U četvrtom krugu je sa trke morao da odustane Felipe Massa koji se iz nepoznatih razloga izvrteo na prilazu krivini 1. U tim trenucima je na stazi bila istaknuta žuta zastava, ali nije bilo potrebe za slanjem sigurnosnog vozila na stazu.
          Već u tim trenucima je veliki broj vozača iz sredine poredka krenuo na prvu zamenu guma, verovatno u nadi da bi trka mogla da bude prekinuta zbog Massinog incidenta. Lewis Hamilton je u sedmom krugu bio prvi od lidera koji je otišao u boks kako bi pokušao da sa svežim setom guma smanji razliku za Red Bullovima i eventualno proskoči nekog od njih.
          Austrijski tim je reagovao već u sledećem krugu uvođenjem Vettela u boks na promenu pneumatika. Nemac se na stazu vratio ispred Hamiltona, ali se razlika između njih znatno smanjila. Mark Webber je u celom procesu najviše izgubio pošto je morao da ostane na stazi krug duže, međutim kada je i ušao, njegovi mehaničari su napravili kardinalnu grešku pošto nisu dobro pričvrstili zadnju desnu gumu koja je otpala sa bolida čim je pušten. On ipak stao pre izlaska iz boksa pa su mehanišari uspeli da ga doguraju nazad i vrate ga u trku, ali na poslednju poziciju.
          U međuvremenu su i ostali vozači koji su krenuli sa mekim gumama obavili pit stopove, a jedini izuzetak je bio Grosjean koji je u sjajnom ritmu nastavio da vozi i vodi trku.
          Fernando Alonso je otišao na promenu guma u 13. krugu i vratio se na stazu na praktično isto mesto gde je bio i pre pit stopa. Grosjean je u boks otišao krug kasnije i on je ubedljivo najviše profitirao pošto je u poredku preskočio Raikkonena i Hamiltona i tako došao do druge pozicije. Francuz je nakon toga nastavio sa sa fantastičnom vožnjom i počeo je veikom brzinom da sustiže Vettela.
          Hamilton i Raikkonen su izgubili mnogo vremena nakon svojih pit stopova pošto su prvo bili zaglavljeni iza Rosberga, a potom i Hulkenberga, što je omogućilo Alonsu da im se potpuno približi. Hamiltonove gume su se tokom tog perioda pregrejale i kada je napokon imao čistu stazu ispred sebe, nije mogao da zadrži Raikkonena iza sebe. On je nakon kraćeg duela sa Alonsom otišao na drugu promenu guma i vratio se na stazu na sedmo mesto.
          Samo par trenutaka kasnije je na stazu moralo da izadje sigurnosno vozilo na stazu. Motor na bolidu Jullesa Bianchija je eksplodirao na uzbrdici ka zadnjioj šikani. Međutim njegov bolid nije bio u brzini i u jednom trenutku je samo počeo samo od sebe da ide nizbrdo u nazad i preko staze. Svi vodeći su iskoristili priliku da odmah odu na promenu guma pa je poredak prvih deset nakon toga bio Vettel, Grosjean, Raikkonen, Alonso, Button, Hulkenberg Hamilton, Maldonado, Perez i Sutil.
          Trka je nastavljena u 30. krugu, a Vettel je odmah stvorio blagu prednost, a Grosjeanu je neposredno pre restarta iz boksa poručeno da čuva gume. Nemac međutim nije mogao da se odlepi od vozača Lotusa koji ga je držao na razdaljini od oko jedne sekunde. U 36. krugu Grosjean je počeo da napada Vettela koji je u tim trenucima usporavao vozače Lotusa.
          Francuz je obavio poslednju promenu guma u 41. krugu pošto je bilo vidljivo da je vožnjom iza Vettela počeo da gubi prijanajnje na zadnjem delu. Vettel je odgovorio u sledećem krugu i na kraju je uspeo da zadrži poziciju ispred Grosjeana.
          Raikkonen i Alonso su otišli u boks deset krugova pre kraja i obojca su montirali meke gume. Pet krugova pre kraja, Grosjean je morao da pusti Raikkonena koji se nakon toga dao u poteru za vodećim Vettelom. Međutim gume na Raikknenovom ali i Alonsovom bolidu su počele da gube performanse taman u trenucima kada su sustigli Vettela odnosno Grosjeana. To je omogućilo svetskom šampionu da se odbrani i tako dođe do prve pobede u Nemačkoj. Raikkonen i Grosjean su bili na preostala dva stepenika na podijumu, a Lotus je još jednom pokazao da ima fantastičan trkački tempo. Alonso je izvukao maksimum iz onoga što je imao i bolje od četvrtog danas realno nije mogao. Lewis Hamilton je zauzeo peto mesto, Button šesto, a Webber je nakon svih problema bio sedmi. Perez, Rosberg i Hulkenberg su kompletirali prvih deset i ujedno i vozače koji su osvojili bodove.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Originally posted by comi 1342 View Post
            Ej, Sniperu, Fetel je već pobedio...
            Gde si Comi...sta se radi....
            Ma evo nesto bio zaposlen zadnjih dana, pa rekoh da nabrzaka podelim vesti.

Krivo mi sto nisam pogledao trku...cujem... prica se da je bila fenomenalna...

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Vettel: Bilo je baš tesno

Sebastian Vettel ostvario je veoma tesnu pobedu na trci za VN Nemačke.

Vozač Red Bulla bio je pod konstantnim pritiskom vozačkog para Lotusa, gde je uspeo da na kraju trke ostavri pobedu u prednosti od jedne sekunde.

"Bilo je neverovatno. Veoma sa srećan. Kimi je dosta forsirao i bio je veoma blizu. Vozio sam na maksimumu osim u krugovima kada je na stazi bio sigurnosni automobil. Uživao sam u današnjem danu i srećan sam što trka nije trajala 61 ili 62 kruga. Lotus je bio dosta brz i oni su najbolje uspeli da održe gume u životu", kazao je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Gume ponovo ostavile Hamiltona u čudu

Lewis Hamilton je već drugu trku za redom imao problema sa gumama što ga je koštalo znatno boljeg plasmana u trci.

„Moram da se suzdržavam pošto nemam ništa lepo da kažem o ovim gumama. Nije mi jasno zašto sam se ovoliko mučio, ali to je trkanje. Jedino što je pozitivno je to što smo osvojili bodove. Šteta, pošto je ekipa vredno radila i svi znamo koliko su dobar posao obavili juče pre kvalifikacija. Jasno je da imamo dobar bolid, ali iz nekog razloga jednostavno ne može da funkcioniše kako treba na ovim gumama“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Grosjean zadovoljan rezultatom

Romain Grosjean je bio presrećan što se vratio na podijum nakon serije loših rezultata.

Francuz je osvojio treće mesto i na trci u Bahreinu, ali se u poslednje četiri trke dosta mučio pošto u čak tri navrata nije završio trku, dok je jednom bio tek trinaesti.

Danas se međutim vratio u pravu formu i vozio je impresivnu trku na stazi Nirburgring.
                  „Odličan je osećaj. Ovo je veliki rezultat za tim. Mislio sam da imam dobru priliku za pobedu, ali je Sebastian odlično vozio. Ekipa je donela odluku da nas pošalje na različitim gumama u poslednji stint i na kraju je sve ispalo kako treba. Lepo je biti ponovo na podijumu“, rekao je Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Alonso hvali Ferrarijevu strategiju

Španac veruje da mu je odluka ekipe da startuje sa medijum gumama omogućila da se na kraju trke nađe u borbi za podijum.

„Strategija nam je definitivno pomogla da se na kraju borimo sa vodećima. Danas nismo bili dovoljno brzi, ali smo i pored toga uspeli da budemo u samom vrhu. Mislim da bih bio u mnogo goroj poziciji da sam se kvalifikovao sa mekom gumom. Što se tiče bezbednosti, nije bilo problema sa gumama. Samo sam se u trenutku kada je Felipe izleteo zapitao da li će sve biti u redu, ali mi je iz boksa javljeno da problem nije do guma. Treba istaći da su temperature ovog vikenda imale veliki uticaj na performanse svih timova. Mercedesi su bili fantastični na medijum gumi tokom prvog treninga, a kada je postalo toplije, iuzgubili su performanse. Mi i Lotusi smo bili jako dobri juče na mekoj komponenti u toplijim uslovima i generalno su gume funkcionisale sasvim korektno“ izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Button: Caterhami su nas koštali petog mesta

Jenson Button je bio presrećan šestom pozicijom na kraju trke, ali dodaje da veruje da je mogao možda da bude i jedno mesto bolje plasiran.

„Izvukli samo sve što smo mogli iz bolida. Strategija je bila dobra i nadao sam se petoj poziciji. Međutim, Caterhami su nam uništili tu mogućnost. Oni su se trkali za poziciju, ali ako je istaknuta plava zastava, onda to znači da treba pustiti onoga ko vas obilazi za ceo krug. Šteta je što nas je ta gužva tako puno koštala. Ali takođe treba istaći da je tim ovoga vikenda sve uradio savršeno. Šesto mesto je verovatno nešto bolji plasman od onoga što smo očekivali“, rekao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Raikkonen: Treći pit stop je verovatno bio nepotreban

Finac veruje da je mogao da završi trku bez većih problema i da nije išao u boks deset krugova pre kraja.

Raikkonen je vodio trku na Nirburgringu, ali mu je deset krugova pre kraja ekipa javila da uđe u boks na još jednu promenu guma. On je zbog toga pao u poredku i do kraja nije uspeo da ozbiljnije ugrozi vodećeg Sebastiana Vettela.

„Mogao sam duže da ostanem na stazi i trebali smo da razmislimo o toj opciji. Pored toga sam imao veliki problem sa radio vezom i ekpa me je čula samo u dve krivine. Teško je reći šta bi se desilo da je trka potrajala koji krug duže. Mi smo imali dobru brzinu i verovatno bi smo uspeli da prođemo Vettela. Sve smo probali, ali na kraju nismo došli do pobede. Ipak ovo je odličan rezultat za ekipu i nastavićemo da se borimo“, rekao je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Williams: Šteta je što smo izgubili vreme u boksu

Ovo je bila još jedna teška trka za Williams.

"Za nas, ovo je bila teška trka, gde smo se nadali da možemo da zabeležimo neke poene. Razočaravajući je ovo rezultat za nas, jer smo previše vremena izgubili tokom zamene pneumatika. Nadam se da ću na sledećoj trci imati više uspeha", kazao je Maldonado.

"Nisam imao dobar start gde sam imao nekoliko problema. Izgubio sam neko vreme tokom pit-stopa, tako da moramo da poradimo na tom elementu. Trkački tempo je bio bolji, što naj daje bolju nadzu za sledeću trku", kazao je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Sauber: Napravili smo korak u dobrom pravcu

Sauber je i pored kompromitovane strategije uspeo da dođe do vrednog boda u Nemačkoj.

„Trka je bila jako teška. Borio sam se u svakom krugu i ovo je maksimum koji smo mogli da izvučemo. Mislio sam da će tempo biti bolji danas, ali to nije bio slučaj. Mislio sam da ćemo moći da se borimo sa McLarenom, ali su oni bili prebrzi. Izlazak sigurnosnog automobila nam je malo poremetio strategiju i tu smo izgubili malo vremena. Ovog vikenda nismo imali novih delova na bolidu, ali smo eksperimentisali sa setupom i mislim da je na kraju bilo u redu“, izjavio je Hulkenberg.

„Od samog starta smo se borili za pozicije i trka je bila veoma teška. Bilo je teško preticati pošto nismo imali dovoljno dobru brzinu na pravcima. Moj ritam je bio normalan i davao sam sve od sebe. Strategija nije bila idealna iako je sve išlo po planu. Međutim, otišli smo u boks malo pre izlaska sigurnosnog vozila i ta situacija nam nije pomogla“, rekao je Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Toro Rosso: Nismo imali potreban tempo

Vozači Toro Rossa nisu uspeli da zabeleže poene.

"Veoma frustrirajuća trka za mene. Na opcijonoj gumi sam imao dobar tempo, dok to nije bio slučaj sa primarnom komponentom. Imao sam velikih problema da nadjem pravi ritam. Pokušao sam što više da forsiram, ali mi je kasnije ponestalo prijanjanja. To je značilo da moram da vozim previše lagano, pa sam na taj način izgubio dosta pozicija", kazao je Riccirado.

"Nemam šta da kažem. Nisam imao dobar tempo tokom celog vikenda, a bolid je bio težak za vožnju. Imao sam manji incident sa di Restom tokom mog prvog pit-stopa, što mi oduzelo neko vreme. Već u 23. krugu imao sam problem sa hidraulikom, što me je primoralo da odustanem od trke", kazao je Vergne.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Force India: Razočaravajuć rezultat

Uspešan niz trka Force Indie na kojima su osvajali bodove je završen na Velikoj Nagradi Nemačke.

„Ovo nije bio jednostavan vikend, mada je u finišu delovalo da bi smo mogli do kog boda. Međutim gume su izgubile performanse, a sa strategijom koju smo imali je to svakako bio jedan od mogućih scenarija. Bilo je momenata kada je bolid stvarno dobro radio, ali sam se dosta mučio sa prvim setom medijuma i nisam bio zadovoljan balansom. Stvari su se dosta popravile u poslednjem stintu, ali smo tada već bili na mnogo lošijim pozicijama. Ljut sam što su nam izmakli bodovi, ali verujem da ćemo se u Mađarskoj vratiti u formu“, rekao je di Resta.

„Ovo je bilo veoma razočaravajuće posle podne za nas. Iz nekog razloga nismo imali tempo tokom celog vikenda. Dosta sam se mučio sa gumama i morali smo da pređemo na straegiju sa dva zaustavljanja umesto tri. Izgubio sam malo vremena i tokom poslednjeg pit stopa i poeni su nakon toga bili predaleko“, izjavio je Sutil.

Comment

Working...
                                X