F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Sauber: Ceka nas jos dosta posla

Oba vozača tima radila su procenama novih delova.

"Danas smo po planu odradili naš program. U smislu performansi čeka nas još puno rada. Mislim da nam ova staza baš i ne odgovara kao druge ali verujem da imamo potencijala. Nisam zadovoljan balasnom bolida ali se sutra nadam boljem danu. Pokušaćemo da izvučemo maksimum iz bolida", izjavio je Hulkenberg.

"Nisam uspeo da popravim balans bolida koji nam je danas davao dosta muka. Pokušali smo sa drugim podešavanjima i merenjima, pa je sve kasnije leglo na svoje mesto. Nedostaje nam brzine u sporim krivinama, kao i stabilnost i trakcije. Sutra želimo da dobrim radom popravimo ove nedostatke", kazao je Gutierrez.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

McLaren: Produktivan dan

Vozači McLarena su bili zadovoljni današnjim danom i nadaju se bodovima u nedelju.

„Današnji treninzi su bili veoma produktivni za nas pošto smo obavili dosta posla. Na početku je teško znati šta treba da se uradi sa setupom. Na ovoj stazi je trakcija veoma važna zbog sporih krivina, ali ima i nekih veoma brzih i zato je potrošnja zadnjih guma velika. Same gume se čudno ponašaju. Konzervativna vožnja vam ne garantuje da ćete im produžiti životni vek. Probali smo nekoliko stvari i mislim da već sada imamo odgovarajući setup. Verujem da ćemo sutra biti konkurentniji i nadam se solidnom rezultatu“, izjavio je Button.

„Uspeli smo da obavimo sve što smo planirali što je veoma pozitivno, ali ovo će svakako biti težak vikend. Iako ćemo morati žestoko da se borimo za prolaz u Q3, mislim da smo danas prikazali dobar trkački tempo. Mislim da smo još ranije pokazali da možemo solidno da se pripremimo i pored svih problema i da možemo da imamo dobru strategiju. Mislim da je osvajanje bodova naš realan cilj“, rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Pomesana misljenjau Force Indiji

Paul di Resta je uveren da ovog vikenda može da osvrari dobar rezultat, dok njegov timski kolega Adrian Sutil priznaje da nije potpuno zadovoljan sa bolidom.

„Postigli smo sve što smo želeli danas. Bolid dobro radi i već sada imamo ideju kako stojimo. Još uvek moramo da optimuzujemo neke stvari i ako napravimo još jedan korak napred preko noći, mislim da ćemo biti veoma jaki u kvalifikacijama“, izjavio je di Resta.

„Još uvek nisam potpuno zadovoljan bolidom pošto zaostajem četiri desetinke za timskim kolegom. Nema dovoljno prijanjanja, a ni setup još uvek nije na mestu. Što se guma tiče, nemamo nekih većih briga. Moji dugi stintovi su bili dobri na obe komponente i izgleda da našem bolidu odgovaraju ovako visoke temperature“, rekao je Sutil.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Pomesana osecanja u Marussiji

Chilton je uspeo da trening završi ispred Bianchija.

"Zadovoljan sam svojim performansama, gde sam uspeo da izvezem dosta krugova. Uslovi su bili teški što se dosta odrazilo na ponašanje bolida. Vrućina na stazi nam je zadavala dosta muka oko prijanjanja. Radili smo na nekim novim stvarima, imamo dosta podataka koje treba da proučimo tokom noći", kazao je Chilton.

"Ovo je bila teška sesija za mene. Prvi trening sam propustio i predao bolid Rodolfu Gonzalezu. Vrućina nam je pravila dosta probelma, koji smo pokušavali da popravimo tokom druge sesije. Zbog toga nisam srećan mojim krugovima i nadam se da ću sutra napraviti napredak", kazao je Bianchi.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Raikkonen: U bolidu ima jos perfomansi

Kimi Raikkonen bio je najbrži na današnjem drugom treningu.

"Lepo je ponovo biti najbrži ali nikada ne znate šta ostali rade. Mi smo se držali svog programa, tako da ne želim da pridajem važnost ovom rezultatu. Naparavio sam grešku u mom brzom krugu, tako da očekujem još performansi. Bilo je teško napraviti dobar set-up, jer su pesak i vetar dosta smetali. Imamo brzine ali takodje imamo još performansi da pokažemo na stazi", izjavio je Raikkonen.

"Nova šasija se pokazala kao dobra. Glavni cilj nam je bio dobra korelacija izmedju šasije, set-upa i guma. Mislim da smo imali pozitivan dan uzimajući u obzir težinu zadatka. Videli smo da je Kimi danas bio najbrži što nam daje dosta samopouzdanja", kazao je Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Caterham poboljsao prijanjanje bolida

Charles Pic je bio zadovoljan novim delovima na Caterhamu, ali je bio zabrinut visokim nivoom podupravljanja.

„Lepo je vratiti se u bolid i biti ponovo sa ekipom. Moj glavni zadatak danas je bio da dam svoje mišljenje o bolidu. Prvi utisak je da je sa ovogodišnjim autom mnogo teže pronaći pravi balans, a gume nude mnogo više prijanjanja nego prošle sezone. Jedna sesija svakako nije bila dovoljnada steknem pravi utisak, ali mislim da sam dao ekipi kvalitetnu povratnu informaciju koja bi mogla da bude od koristi ovog vikenda“, izjavio je Kovalainen.

„Napravili smo određeni napredak danas i mislim da možemo da budemo zadovoljni. Jutros smo koristili isti paket kao u Kini i testirali smo samo sa tvrdim gumama. Na drugom treningu smo koristili neke nove delove i milim da se prijanjanje na zadnjem delu bolida popravilo. Imamo da popravimo još neke stvari do kvalifikacija, ali mislim da smo na dobrom putu“, rekao je Pic.
              „Prvi trening sam propustio pošto je Heikki bio u bolidu, a drugi trening je prošao bez problema. Bio je ovo standardan petak. Degradacija je dosta velika pogotovo na medijum gumama, ali se barem brzo greju. Mislim da će nam ipak malo više odgovarati uslovi ovde nego u Kini“, izjavio je Van der Garde.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Alonso: Ferrari je u vodecoj grupi

Fernando Alonso očekuje da Ferrari bude u vodećoj grupi timova na VN Bahreina.

Felipe Massa je bio najbrži na prvom treningu ispred svog timskog kolege, dok je Alonso na drugoj sesiji zauzeo četvrto mesto sa svega desetinku ipo zaostatka za vodećim Raikkonenom. Iako je juče tvrdio da je Red Bull brži od Ferrarija, Alonso je danas bio mnogo optimističniji po pitanju tempa italijanske ekipe.

“Bio je ovo pozitivan dan i sasvim smo zadovoljni kako se bolid ponašao. Nismo imali većih problema, a što je naj važnije nismo napravili neke radikalne promene na bolidu kako bi smo ga optimizovali za ovu stazu gde dominiraju dugi pravci i spore i brze krivine. Na žalost, vetar i pesak su malo komplikovali stvari i podloga ni u jednom trenutku nije bila potpuno čista. Međutim, utisci su pozitivni i verujem da ćemo sutra moći da se borimo u vodećoj grupi.”
                Ferrari je danas na prvom treningu probao neke nove aerodinamičke delove, a Alonso kaže da će ekipa pre početka trećeg treninga doneti odluku šta želi da zadrži na bolidu do kraja vikenda.
                “Još nismo odlučili sa čime ćemo izaći na stazu sutra. Još nije potpuno jasno kakvi su rezultati, a popodne smo se fokusirali isključivo na gume. Pred nama je još jedna noć proučavanja podataka tokom koje ćemo tačno odrediti setup za sutra i za nedelju”, rekao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

RB kopira Williams

Red Bull kopirao rešenje Williamsa

Novinar Auto Motor und Sporta, Michael Schmidt, izveštava da je Red Bull kopirao rešenja Williamsa.

Tokom zimskih testova, on je primetio Williamsovo rešenje kočionog kanala na njihovom FW35 bolidu.

Zapravo, originalna ideja je potekla od Red Bulla. Prošle godine, FIA je primetila da Red Bull koristi kočione cevi kao aerodinamičku pomoć, kako bi iskoristili kanalisanai protok vazduha. Tada je FIA uvela zabranu korišćenja takvog sistema.

Medjutim, Williams je to rešenje modifikovao na svojim bolidima za ovu godinu, i napravio ih legalnim, jer su izlazne rupe za vazduh stacionirane i zbog toga ne predstavljaju pokretni aerodinamički uredjaj.

Prema Schmidtu, Red Bull je testirao Williamsovu ideju na treninzima za VN Bahreina, ali tim sistemom je bio opremnjen samo bolid Sebastiana Vettela.

„Williams nije siguran da li je njihovo rešenje stvorilo više problema nego koristi“, rekao je Schmidt: „Vazduh koji prolazi kroz osovinu se nalazi na listi mogućih problema njihovog FW35.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Hamilton izbacen iz garaze

McLaren izbacio bivšeg vozača iz garaže

Šampion iz 2008. godine tvrdi da su ga izbacili iz garaže McLarena tokom zimskih testova.

Lewis Hamilton je proveo ceo svoj život u McLarenu, i uz podršku slavnog britanskog tima pobedio je na 21 trci i osvojio je titulu šampiona 2008. godine.

Ali, tokom zimskih testova, on je napustio svoj matični tim, da bi prešao u tim Mercedesa.

U pokušaju da održi svoj odnos sa McLarenom, Hamilton je pokušao da obidje svoje stare prijatelje u februaru tokom testa u Jerezu.

„Otišao sam da ih obidjem u Australiji“, rekao je Hamilton i dodao: „Ali sam takodje pokušao da ih posetim u Jerezu, tokom testa, ali me je Sam Michael (tehnički direktor) izbacio iz garaže.“

„To nije bilo pozitivno i ne osećam se baš dobro povodom toga“, rekao je Hamilton.

Veruje se da je njegovom odlasku iz McLarena „kumovao“ loš odnos sa Ronom Dennisom, ali Hamilton tvrdi da je njegov odnos sa Martinom Whitmarshom i dalje netaknut.

„Martin je bio sjajan. Ja moram da kažem da nismo imali dovoljno kontakta, i zbog toga ću pokušati da ga pozovem.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Novinari isterani iz Bahreina

Novinari britanske televizije isterani iz Bahreina

Novinari ITV televizije su nekoliko dana izveštavali o dešavanjima u Bahreinu, ali ih je lokalna policija juče privela na informativni razgovor.

Petoro novinara je imalo odobrene radne vize, ali im je policija naredila da moraju da napuste zemlju.

„Naša informativna ekipa je bila na radnom zadatku sa važećim vizama koje je odobrila bahreinska vlast“, rekao je potparol ITV-a.

„Nakon što su podneli izveštaj sinoć, jutros su zaustavljeni od strane policije dok su snimali i odvedeni su u lokalnu policijsku stanicu na razgovor sa oficirima.“

„Tada je od njih zatraženo da napuste zemlju i taj proces je sada u toku.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Alonso najbrzi na trecem treningu

Vozač Ferrarija je i pored okretanja na stazi uspeo da zabeleži najbolje vreme.

Subotnje jutro u Bahreinu bilo je veoma sunčano i vruće. Temperatura staze bila je 37 a vazduha 31 stepen.

Tek posle 15 minuta od početka vozači su krenuli da voze ozbiljnije krugove na stazi. Prvi brzi krug postavio je Charles Pic u vremenu od 1m35.911s. Ipak, Mark Webber se upisao na najvišem mestu kada je pri prvom izlaskom na stazu postavio vreme od 1m33.875s. U tim trenucima i Roman Grosjean je zagrejao gume i tako mogao da postavio najbrže vreme od 1m33.762s, koje je popravio na 1m33.464s.
                        Kako je vreme prolazilo, tako su uslovi na stazi bili sve bolji a vremena su padala. To je iskoristio Sebastian Vettel i postavio krug od 1m33.348s, što je bilo dovoljano za prvu poziciju na 30 minuta do kraja sesije. Fernando Alonso je u drugoj krivini dao previše gasa prilikom prelaska preko ivičnjaka što ga zavrtelo na stazi i bacilo na pesak. Španac je uspeo da izvuče bolid i da se vrati na stazu.
                        U samom finišu treninga Alonso je postavio najbrže vreme od 1m33.247s, što je bilo dovoljno za prvo mesto na poslednjem slobodnom treningu. Lewis Hamilton je u svom poslednjem krugu u boks došao sa oštećenjim zadnjim desnim vešanjem i gumom.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Hamilton kaznjen pomeranjem za pet mesta

Vozač Mercedesa primoran je da zameni menjač.

Lewis Hamilton je treći trening završio na petom mestu ali je u samom finišu sesije u boks došao sa polomljenim zadnjim vešanjem i probušenom gumom. Tim je popravio oštećenje ali se i iz predostrožnosti odlučio da Hamiltonu promeni menjačku kutiju.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Rosbergu pol pozicija u Bahreinu

Vozač Mercedesa stigao je do svoje druge pol pozicije u karijeri.

Kao što je praksa od početka sezone, vozači su preskočili prvih par minuta u kvalifikacijama i sa zakašnjenjem su izlazili na stazu. Prvi značajniji mereni krug zabeležio je Nico Hulkenberg u vremenu od 1m34.409s. Kako je sve više vozača izlazilo na stazu tako su vremena padala a medju vozačima preovladjivala je tvrda komponenta guma. Na polovini prvog dela najbrži je bio Nico Rosberg sa krugom od 1m33.364s. Ferrari je svoje prve krugove proveo u formaciskoj vožnji pa je iz te prilike Fernando Alonso postavio najbrži krug koji je iznosio 1m32.878s. U poslednjim minutima prvog dela i vodeći vozači su se pojavili na stazi gde su pritom koristili meke pneumatike. Alonsovo vreme bio je najbrže u Q1 a dalje kvalifikacije nisu nastavili Maldonado, Gutierrez, Pic, Bianchi, van der Garde i Chilton.

Za razliku od prvog, drugi deo kvalifikacija počeo je agilnije. Sebastian Vettel je u ranoj fazi postavio brzi krug od 1m33.471s. Da Force Indija ima tempa pokazao je di Resta koji je u jedom trenutku postavio najbrži krug koji je za desetinku bio brži od Vettelovog. Ipak, Fernando Alonso je sklopio najbrže sektore što mu je obezbedilo najbrži krug koji je iznosio 1m33.316s. Nico Rosberg je imao dosta problema u prošlosti da na ovoj stazi prodje u poslednji deo kvalifikacija, što nije bilo u ovom slučaju jer je vozač Mercedesa izvezao najbrži krug od 1m32.867s koji mu je obezbedio nastavak kvalifikacija.
                            U borbi za prolazak u Q3 Sebastian Vettel je postavio najbrže vreme od 1m32.746s a dalje niu prošli Grosjean, Perez, Ricciardo, Hulkenberg, Bottas i Vergne.
                            Di Resta je bio prvi vozač koji je zabeležio mereno vreme u trećem delu, ali je Nico Rosberg bio taj koji je imao bolji krug od 1m32.543s. U finalnoj borbi za pol poziciju većina vozača se odlučila da izadje na medijum gumi dok se Felipe Massa odlučio da krene sa tvrdom komponentom. Nico Rosberg sastavio ja najbrži krug od 1m32.330s koji je bio i više nego dobar za pol poziciju. Vettel je bio sporiji za oko dve desetinke dok je Fernando Alonso bio treći.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Caterham zadovoljan kvalifikacijama

Charles Pic je današnje kvalifikacije završio na devetnaestom mestu, dok se Van der Garde plasirao dve pozicije niže.

“Prilično sam zadovoljan ishodom kvalifikacija. Naravno, voleli bi smo da budemo višlje u poredku, ali mislim da smo danas izvukli maksimum iz ovoga što imamo. Imamo neke nove delove koji su nam pomogli da napredujemo. Takođe, promene koje smo napravili preko noći su dale rezultat i bolid je bio mnogo bolje balansiram. Nadam se da će tako biti i sutra i verujem da bi visoka degradacija guma mogla da nam omogući da se borimo sa nekim ljudima ispred nas”, izjavio je Pic.

“Zadovoljan sam ishodom pošto je bolid koji sam ja koristio praktično isti kao onaj u Australiji. Charles je imao nove delove koje ću ja koristitiod Španije i lepo je videti da pravimo neke pomake. Sutra je pred nama važna trka i mislim da smo u solidnoj formi ovde u Bahreinu”, rekao je Van der Garde.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Lauda urgira na RB da dovede Raikkonena

"On je senzacionalan, opušten momak, i apsolutno na nivou Vettela, Alonsa i Hamiltona"

Niki Lauda je savetovao Red Bull na dovedu Kimija Raikkonena za 2014.

Lauda, F1 legenda i sada Mercedesov predsednik i suvlasnik, namamio je Lewisa Hamiltona da pređe iz McLarena tokom zime.

I sada misli da bi Red Bull trebalo da bude mudar i da 'mazne' Finca.

Šampion iz 2007. je imao solidan povratak prošle godine nakon relija i Nascara, i do sada, u 2013, ima 3 poena manje od lidera šampionata.

Red Bullov Dr Helmut Marko, i čak vlasnik tima Dietrich Mateschitz, već su iskazali svoje interesovanje, dok ugovor Marka Webbera ističe, a on sam je povezan sa Le Mans serijom.

"Nije pitanje kako ću ga zadržati (Raikkonena)," rekao je Eric Boullier, "pitanje je da li on želi da ostane?"

Razumljivo, Boullier je priznao da misli da ne bi bilo mudro da 33-godišnjak zameni ugodnu situaciju u Lotusu 'da bi se trkao protiv Vettela u Red Bullu'.

Ali Lauda misli da bi jedinstveni Finac trebao biti Red Bullova meta.

"On je senzacionalan, opušten momak, i apsolutno na nivou Vettela, Alonsa i Hamiltona," rekao je trostruki šampion.

"Kimi je definitivno kandidat za titulu."

"Da sam ja u Red Bullu i da želim nešto da promenim po pitanju vozača, onda bih definitivno krenuo na Kimija."

"On je daleko najbolji vozač na tržištu."

Comment

Working...
                                X