F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Sirotkin testira Sauber na kraju sezone

Rus će testirati bolid Saubera iz 2011. godine.

Sirotkin se prvi put pojavio sa timom tokom ovog vikenda u Monci, a Monisha Kaltenborn je izjavila da će on početi svoj program pripremanja za novu sezonu na kraju oktobra. Kako prenosi Turun Sanomat, on bi trebalo da provede 10 do 15 dana za volanom Saubera iz 2011. godine, dok bi šasija mogla da bude što Sauberova što Ferrarijeva.

"Moramo ga pripremiti psihički i fizički, pa mu zato želimo obezbediti test sa starim bolidom. Još nismo zakazali datume testa, ali bi on trebao da se dogodi po završetku ove sezone. Takodje, planiramo da ga oprobamo u simulatoru, što znači da i taj proces trebamo da organizujemo", kazala je Kaltenborn.
    Rus je potvrdio da je u Moskvi potpisao ugovor sa timom koji mu garantuje mesto trkačkog vozača za narednu sezonu.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Vettelu pripao drugi trening u Monci

Vozači Red Bulla bili su najbrži na drugom slobodnom treningu.

Odmah po početku drugog treninga većina vozača je izašla na stazu, što je izazvalo malo gužvu. Ipak, to nije smetalo Kimiju Raikkonenu da zabeleži prvi brži mereni krug koji je iznosio 1m25.725s. Ni Seabsatian Vettel nije gubio vreme, pa je tako odmah krenuo sa brzim krugovima i postavio najbolje vreme od 1m25.038s.

Na pola sata od početka treninga Sebastian Vettel je poboljšao svoje vreme na 1m24.721s, gde je koristio medijum komponentu guma. Krug kasnije, vozač Red Bulla je popravio svoje vreme za još 2 desetinke.
      Već na polovini treninga vozači su krenuli da voze svoje stintove sa većom količinom goriva.
      Tokom ove sesije mogli smo da vidimo nekoliko izletanja. Prvo je Kimi Raikkonen malo skrenuo sa staze po izlasku iz Parabolike a istu stvar je učinio i Lewis Hamilton. Jules Bianshi je imao problema prilikom izlaska iz Lesmo 2 krivine, kada je takodje proširio putanju a ista stvar desila se i Fernandu Alonsu.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Button: McLaren nema tempo za vodecima

Jenson Button izjavio je da će biti veoma teško ući u Q3.

Britanac je na drugom treningu zauzeo tek deveto mesto, što nije baš ohrabrujuće za ovaj tim. Očekivalo se da će se McLaren mučiti sa tempom, ali ne baš toliko.

"Ovo je trenutna situacija. Ne znam da li možemo brže od ovoga. Probali smo više stvari, pa smo tako sakupili dosta podataka. Prvi trening je bio bolji od drugog, gde smo bili poprilično konkurentni. Sada ostaje da se borimo da udjemo u Q3. Znamo da će kvalifikacije biti veoma važne, tako da nam dosta zavisi od njih", kazao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Mercedes: Teško je predvideti poredak

Mercedes je danas imao veoma produktivne treninge pošto su Hamilton i Rosberg ukupno prešli 130 krugova.

„Bolid se dobro ponašao danas u Monzi. Balans je solidan i nismo imali nikakvih problema. Mislim da smo konkurentni, ali još uvek nismo dovoljno brzi i preko noći ćemo dosta raditi kako bi napravili određena poboljšanja. Naravno, ne znamo ni ko je vozio sa koliko goriva tako da ćemo morati malo da sačekamo, ali mislim da nam treba samo jedan mali korak ako želimo da budemo u samom vrhu“, izjavio je Hamilton.

„Kao što je to i običaj petkom, danas smo malo zaostajali za najboljim vremenima, ali smo zato dosta toga naučili. Svaki krug nam je pružao nove važne informacije i mislim da ponovo imamo dobar bolid. Moraćemo dasta da radimo večeras pošto su Red Bullovi ponovo veoma brzi. U Monzi je generalno uvek dobra atmosfera, i uvek se dobro osećamo ovde“, rekao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Sauber predviđa veliku borbu u sredini poretka

Ekipa Saubera je danas u Monzi između ostalog testirala i pasivni DRS sistem.

„Bio je ovo izazovan dan. Jutros smo izgubili malo vremena zbog problema sa menjačem. Tao je popravljeno do početka druge sesije u kojoj sam se osećao veoma dobro tokom dužih stintova. Definitivno postoji prostor za napredak i nakon analize podataka ćemo znati u kom pravcu treba da nastavimo. Osim toga, današnji dan se sveo na standardno testiranje guma i pronalaženje pravog setupa“, rekao je Hulkenberg.

„Bio je ovo produktivan petak i nije bilo većih problema za mene. Pokušavali smo da pronađemo pravi balans i setup tokom pre podneva, dok smo popodne vršili poređenje guma. Mislim da je sve prošlo dobro i spremno dočekujemo nastavak vikenda“, izjavio je Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Vettel: Kvalifikacije će biti nepredvidive

Sebastian Vettel imao je najbolje vreme na drugom slobodnom treningu.

Aktuelni šampion nastavio je u ritmu koji je uhvatio od trke u Belgiji, naglašavajući da potecijal njegovog bolida još nije sasvim prikazan.

"Imamo još dosta posla, što znači da nam nedostaju dve do tri stvari. Pored toga bolid je bio dobar, ali na dve do tri krivine auto je proklizavao", kazao je Vettel.
              Nemac za sada ima samo jednu pol poziciju, koji je zabeležio na VN Malezije. I pored toga on idalje ima veliku bodovnu prednost u šampionatu.
              "Siguran sam da će kvalifikacije biti dosta tesne. Razlika izmedju bolida je dosta mala, pa zato će tu uticati puno faktora", dodao je vozač Red Bulla.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Williams: Rezultati su obećavajući

Williams je danas testirao dosta stvari, a preliminarni rezultati su bili dobri.

„Ispunili smo planove za danas. Vozili smo na samom limitu i bilo je teško pronaći dodatno vreme. Još uvek postoji određena nekonstantnost kada je ponašanje bolida u pitanju, ali videćemo sutra kako stojimo pošto se uslovi na stazi konstantno menjaju. Popodne nismo mogli da mnogo popravimo vremena, i ndam se da će sutra biti bolje“, izjavio je Maldonado.

„Ovo nije bio lak dan pošto smo imali neke nekonstantnosti na polju aerodinamike. Gubio sam dosta brzine na pravcu sa mekšom gumom i moramo da vidimo zašto je to bilo tako. Ono što je pozitivno je da smo u dugim stintovima bili konkurentni i mislim da ćemo u nedelju moći da se borimo sa Toro Rossom i Sauberom, rekao je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Raikkonen: Lotusu fali tempo

Finac je u jednoj meri bio iznenadjen trećom pozicijom na drugom treningu.

Kimi Raikkonen i Roman Grosjean postavili su identična vremena na drugom slobodnom treningu, što ih je stavilo odmah iza vozača Red Bulla.

"Bolid je bio normalan i sada nam ostaje da analiziramo podatke kako bi smo se odlučili koju specifikaciju bolida ćemo koristiti sutra. Nisam osećao preveliku razliku u odnosu na staru specifikaciju, ali sam bio iznenadjen trećim mestom. Mislim da trenutno nemamo tempa kao Red Bull. Imamo još neke oblasti koje trebamo da unapredimo", kazao je Raikkonen, koji je danas vozio bolid sa dužim medjuosovinskim rastojanjem.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Force India ponovo cilja plasman među prvih deset

Indijski tim danas nije imao problema tako da je plan za današnje treninge ispunjen.

„Čini se da je bolid dobro balansiran, mada još uvek nismo uspeli da se probijemo među prvih deset. Moramo preko noćii da pronađemo još brzine i cilj nam je da u kvalifikacijama uđemo u Q3. Gume se ponašaju prema očekivanju i imamo sasvim dovoljno podataka za formiranje dobre strategije“, rekao je di Resta.

„Monza je neobična staza i zato setup bolida predstavlja poseban izazov. Moramo da popravimo balans na kočenju i poradimo na prijanjanju. Što se guma tiče, prikupili smo neophodne podatke, a dugi stintovi su bili u redu“, izjavio je Sutil.
                    Jedina reč koja može opisati današnji dan je – neverovatno. Trabalo mi je malo vremena da se ponovo priviknem, ali je kasnije bilo dobro i uspeo sam da postavim neka solidna vremena. Danas sam dosta naučio i nadam se da sam prikupio značajne podatke za ekipu. Želim da se zahvalim Force Indiji na ukazanoj prilici i jedva čekam da se vratim u bolid na nekoj od budućih trka“, rekao je James Calado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Dva potpuno razlicita treninga za Toro Rosso

Italijanski tim je imao solidan prvi trening, ali je nakon toga odabran pograšan pravac za dalji rad što se odrazilo na rezultate popodnevne sesije.

„Bolid je jutros dobro radio, ali na drugom treningu nismo bili konkurentni. I tokom kraćih i tokom dužih stintova sam imao problema sa balansom. Generalno nisam imao dovoljno prijanjanja i ne mogu da objasnim šta je uzrok toga. Uveren sam da ćemo pronaći način da napredujemo u nastavku vikenda“, rekao je Vergne.

„Naše performanse su bile solidne jutros, ali smo na drugom treningu otišli u pogrešnom pravcu. Tokom popodneva uopšte nisam vozio na medijum gumi, napravio sam neke greške i definitivno moramo da poradimo na balansu pošto smo trenutno na ivici. Duži stintovi su bili bolji i to je svakako bilo pozitivno za nas“, izjavio je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Marussija zadovoljna današnjim danom

Tim je danas ispunio zacrtani program.

"Veoma sam zadovoljan današnjim danom, gde smo napravili očigledan napredak. Napravili smo dosta poboljšanja na paketu koji smo doneli ovde, jer nam do sada nisu odgovarale staze sa malo prijanjanja. Izgleda da su naša poboljšanja krenula u pravom smeru, što se odrazilo na balans bolida koji je bio dosta dobar", kazao je Chilton.

"Današnji dan bio je malo frustrirajući za mene, jer samo imao samo jednu sesiju na raspolaganju. Napravio sam nekoliko grešaka na stazi, ali sam uspeo da odradim zacrtani program. Veoma je moguća promena vremenskih prilika, pa će taktika biti veoma važna", dodao je Binachi.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Alonso: Biće teško protiv Red Bulla

Španac smatra da Ferrari ima pred sobom dosta posla kako bi sustigao Red Bull u Monzi.

Osećaj je isti kao i svakog petka. Nismo previše zadovoljni, a nismo ni razočarani. Videćemo kako će proći kvalifikacije. Red Bull je definitivno odličan i moraćemo dobro da se pripremimo za kvalifikacije ako želimo da neutrališemo zaostatak. Tek treba da analiziramo podatke, ali čini se da unapređennja koja smo doneli uglavnom funkcionišu kako treba. Moramo da izvučemo maksimum u kvalifikacijama, a onda želimo da priredimo dobru trku za naše navijače. Vremenska prognoza kaže da je moguća i kiša i nadam se da će nam to odgovarati. Degradacija guma je veoma mala i mislim da nas očekuje manje pit stopova nego inače“, rekao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Michelin testirao F1 gume

Izgleda da se Michelin sprema za povratak u Formulu 1

Kako navodi Racecar Engineering, Michelin je još u junu započeo pripreme za povratak u Formulu 1.

„Tokom test dana na Le Mansu, Audi je vozio četvrti automobil sa uskim gumama“, napisao je novinar Andrew Cotton.
                            „Michelin je ovako već stekao podatke za hibridni automobil i trebalo bi da bude u stanju da izgradi gume po zahtevima Formule 1, uz dodatni downforce i brzine po krivinama koje ima bolid Formule 1.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Sauber se i dalje muci finansijski

Iako su potpisali novi sponzorski ugovor, Sauber i dalje u problemima

To je tvrdnja Švajcarskog lista Handelszeitung, koji navodi da iako su "Ruske pare" počele da stižu u tim, ne plaćeni krediti nastavljaju da muče Švajcarski tim.
                              U izveštajima se navodi da 20. potraživača ukupno čeka 250.000 švajcarskih franaka još od jula ove godine.

"Mi smo izjavili da smo u veoma izazovnim uslovima", izjavio je potparol tima.

U istom trenutku kada je ova vest objavljena, Sauber je izašao u javnost sa vešću da treći vozač tima Robin Frijns neće ići u Monzu, i da će tim raskinuti ugovor sa njim.

Umesto Frijnsa, na VN Italije će se prvi put pojaviti Syrotkin u ulozi trećeg vozača. Ugovor Robina Frijnsa ističe na kraju meseca, ali je raskid ugovora odmah stupio na snagu, pa Frijns neće biti u Italiji.

"Da ta loša vest je istina", citiran je od strane Telegraafa, Frijns.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

21 trka u 2014?

Nema VN New Jerseyja, ali ima VN Meksika

Kalendar Formule 1 za 2014. godinu koji kruži po padoku VN italije, medju timovima, ima rekordnih 21 trku i uključuje VN Meksika, ali bez VN New Jerseyja.

Ovaj nacrt kalendara tek treba da prodje odobrenje WMSC-a (Svetskog Saveta Motorsporta) sledećeg meseca u Hrvatskoj, ali se veruje da kalendar već ima neophodno odobrenje od strane timova i FIA-e.

Predložen kalendar za 2014.:

16.03.-Australija
                                23.03.-Malezija
                                06.04.-Kina
                                13.04.-Koreja *
                                27.04.-Bahrein
                                11.05.-Španija
                                25.05.-Monako
                                08.06.-Kanada
                                22.06.-Austrija
                                06.07.-Britanija
                                20.07.-Nemačka