F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Nema VN New Jersea

Ecclestone rekao da neće biti trke u New Jerseyju

Budućnost ove trke je bila neizvesna od samog početka, još od 2011. godine kada je objavljeno da će se 2013. pridružiti kalendaru F1. Medjutim, zbog finansijskih problema i ograničenja planiranja, to se nije dogodilo.
    Datum je pomeren za 2014. godinu, ali, kako sada stvari stoje, izgleda da se ipak neće ni tada desiti.
    „Nije u planu za sledeću godinu“, rekao je Bernie Ecclestone: „Nisu dobili nikakav novac.“
    Iako se gradjevinski radovi nastavljaju, mada veoma sporo, izgleda da se Bernie Ecclestone umorio od čekanja, pa je situaciju uporedio sa Donningtonom, koji nije uspeo da preuzme VN Britanije zbog manjka sredstava.
    „New Jersey je poput Donningtona. To je takva zbrka i haos da nije vredno truda“, rekao je Bernie.
    Medjutim, potparol trke, Alex Howe, tvrdi da stvari idu po planu i da će uskoro biti objave.
    „Ne pričamo o finansijskim stvarima, ali mi idemo po planu za 2014. i imaćemo objavu nakon objavljivanja zvaničnog FIA F1 2014 kalendara“, rekao je Howe.
    Ukoliko trka ispadne iz kalendara, to će samo smanjiti pritisak na 2014., za koju mnogi tvrde da će imati 22 trke, ukoliko se dve ne izbace iz kalendara.“

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Michellin bi mogao da snabdeva timove sledece godine

Izveštaji navode da je Pirelli "pod ogromnim pritiskom"

Francuski proizvodjač guma tvrdi da bi mogao da snabdeva timove od naredne godine čak i ako se ugovor potpiše kasnije ove sezone, dok izveštaji BBC-ja navode da su pregovori izmedju Francuske kompanije i FIA-e već u toku.

Prvi nagoveštaji da bi F1 mogla ostati bez Pirellija su došli odmah nakon VN Velike Britanije kada je pet vozača imalo gotovo identičan problem sa gumama, koje su u pojedinim situacijama dovodile vozače u veliku opasnost.

Na treningu u Belgiji ponovila se slična situacija, gde su Sebastian Vettel, Fernando Alonso i Giedo van der Garde takodje imali problema sa gumama, pa je Pirellijev opstanak ponovo doveden u pitanje.

Michellin je poslednji put bio u F1 2006. godine, ali im nije nepoznato kako je kada neko kritikuje gume u F1, jer su oni "savetovali" sedam timova da se povuku iz VN SAD-a 2005. godine zbog sigurnosnih razloga.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Massi istice vreme u Ferrariju

Massa ima dve trke da dokaže da je vredan produženja ugovora

Felliepu Massu ističe vreme u Ferrariju, a po dosadašnjim rezultatima malo je verovatno da će Brazilcu biti produžen ugovor.

Iako je Massa startovao svoju karijeru u Ferrariju prilično jako, poslednjih godina njegova forma je u silaznoj putanji.

Ove godine, Massa je samo jednom završio kvalifikacije na boljoj poziciji od timskog kolege Alonsa, a u poslednjih pet trka najbolje mesto je bilo šesto.

Brazilac trenutno ima 61. bod u šampionatu, što je u poredjenju sa Alonsovih 133. nezadovoljavajuće za tim iz Maranela, pa je njegovo mesto u timu još jednom dovedeno u pitanje.

Prema pisanju novinskog lista The Guardian, Brazilac ima "samo dve trke da dokaže da je vredan novog ugovora".

Novine takodje dodaju da novi kolega Alonsa neće biti poznat do sledećeg meseca i trke u Italiji, što mu daje vremena da u naredne dve trke pokaže da je vredan da ostane u Ferrariju.

Iako pojedini Italijansi mediji veruju da bi povratak Finca bio "odličan" za tim, predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo "bi voleo da ostane Brazilac, ukoliko pokaže da i dalje ima želju i žara da pobedjuje i ostvaruje dobre rezultate".

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Kimi priznao da prelazi?

O Kimiju Raikkonenu, koji svakako nije fan medijske pažnje, i dalje se najviše priča

Menadžer Finca je odbacio prelazak u Red Bull, ali neki izvori na Spa misle da je to što tim još nije objavio ugovor sa Danielom Ricciardom za 2014. - znak da je Raikkonen možda još uvek u igri.

U isto vreme, Lotus je jasno stavio do znanja da želi da zadrži 33-godišnjaka, dok neki izveštaji i dalje insistiraju da postoje realne šanse da se Raikkonen vrati u Ferrari.

Nemački Sport Bild čak izveštava da je Raikkonen nedavno priznao prijateljima - tokom pijane noći u Helsinkiju - da će ponovo nositi crveno 2014.

Nemački RTL dodaje da mu je Ferrari ponudio ugovor vredan 11 miliona evra, uključujući i bonuse i sponzorstvo za njegov motokros tim.

A 'luda sezona' naravno ne može proći bez suprotstavljenih izveštaja.

Finski Turun Sanomat sada citira Kimijevog menadžera Stevea Robertsona koji kaže da vozač zapravo želi da ostane u Lotusu i naredne godine.

"Kimiju se sviđa u Lotusu. Ali čekamo informacije o određenim stvarima koje su i dalje istaknute. Što se tiče Kimijeve budućnosti, lopta je na Lotusovom delu terena."

A nemački Welt kaže da su sada započeti pregovori između Ferrarija i Nica Hulkenberga, o zameni Brazilca Felipea Masse.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Alosno bi trebao da bude pazljiviji

Lauda smatra da bi Alonso trebao da bude 'pažljiviji' sa 'osetljivim Italijanima'

Niki Lauda je posavetovao Fernanda Alonsa da promeni taktiku kada je u pitanju rad sa Ferrarijem.

Kako je njegova borba za titulu bila sve slabija tokom Jula, Španac je tokom letnje pauze kritikovao Ferrarijev razvoj, pa je čak poslao svog menadžera da razgovara sa Red Bullom.

Ali Lauda, koji je sada trenutno u Mercedesovom timu i koji je nekada bio veoma uspešan Ferrarijev vozač, ima savet za Alonsa.

''Ukoliko vozite za Ferrari morate da ponekad očekujete da bolid ne bude odličan,'' rekao je za nemačku televiziju RTL.

''Ali njegovi mehaničari rade dan i noć na bolidu koji trenutno nije dobar kao Red Bull – i on se žali,'' rekao je Lauda.

''Morate konstantno motivisati ljude – Italijani su veoma osetljivi,'' dodao je.

''Oni očekuju od njega da kaže 'Nisam pobedio, ali želim svima da vam zahvalim što smo završili drugi, i sada idemo naviše'.''

''To je način saradnje sa Italijanima,'' rekao je Lauda.

Čuveni Austrijanac je rekao da Alonso rizikuje da mu Ferrari okrene leđa.

''Mora biti malo oprezniji. Alonso ponekad zaista nije dopadljiv.''

''Za mene, u celini, on je najbolji vozač tamo danas. Ali ukoliko se uporedi sa Vettelom, Hamiltonom ili Rosbergom on je izgubio svoje dve desetinke 'magije' a onda vidimo šta je njegova reputacija.''

''U ovom trenutku on živi od svojih performansi,'' zaključio je Lauda.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Melbourne spreman za razgovor

Organizatori VN Australije spremni za razgovor o produženju ugovora

VN Australije ima ugovor sa F1 do kraja 2015. godine, ali organizator trke, Ron Walker, spreman je za pregovore oko produženja ugovora sa Berniem Ecclestoneom.
              Ministarka turizma,Louise Asher je dala Walkeru zeleno svetlo da započne „preliminarne razgovore“ , pre nego što novi ugovor bude ili prihvaćen ili odbijen, ali insistira na tome da ugovor mora da bude „po prihvatljivoj ceni.“
              „Pitala sam predsedavajućeg GP korporacije, g-dina Walkera da započne preliminarne razgovore sa g-dinom Ecclestoneom o budućnosti našeg ugovora“, rekla je Asherova.
              „Nema žurbe, jer imamo još dve trke da organizujemo, i vlada neće da potpiše bilo šta, ako ne predstavlja dobru novčanu ponudu za naše poreske obveznike“.
              „Ne mislim da je to dobra stvar, bilo sa strane GP-a ili GP korporacije, ili bilo kog drugog, da postavi ograničenja u javnom smislu o tome šta će vlada biti spremna da subvencioniše.“
              „Medjutim, generalno gledano mi ćemo potpisati nov ugovor jedino ako je po prihvatljivoj ceni“.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Boulier bi voleo da Pirelli ostane dobavljac guma

Šef Lotusa priželjkuje da Pirelli ostane i naredne godine

Michelin je potvrdio tokom VN Belgije da je spreman da pregovara oko povratka u Formulu 1, samo ukoliko FIA pristane da promeni odredjena pravila. Michelinovo interesovanje je došlo kao posledica situacije u kojoj se Pirelli nalazi. Iako Pirelli ima ugovopr sa pojedinim timovima za narednu godinu, kao i Berniem Ecclestonom, ipak nema ugovor sa FIA-om.

Ali kako naredne godine dolaze potpuno nova pravila uključujući i nove V6 turbo motore, Boulier veruje da bi bilo dobro makar zadržati trenutnog dobavljača guma, kako bi makar nešto bilo poznato za narednu godinu.

"Imamo Pirelli, i radimo sa njima, i radimo na tome kako da najbolje pripremimo bolid za gume. Imećemo veoma komplikovanu zimu, i još komplikovaniju narednu sezonu, tako da bi možda bilo dobro zadržati makar nešto poznato", izjavio je Boulier.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Kimi je odlucio da ode

Whitmarsh tvrdi da je Kimi odlučio da napusti Lotus

McLarenov šef, Martin Whitmarsh, kaže da je Kimi „odlučio“ da napusti Lotus u 2014., i otkriva da je i sam bio zainteresovan prošle godine da vrati šampiona iz 2007. godine u svoj tim.
                  Raikkonen je vozio za McLaren u vremenskom periodu od 2002. do 2006. godine, gde je uspeo da pobedi u svojih prvih devet trka, i da se dva puta nadje na drugom mestu na kraju šampionata, 2003. i 2005. godine.
                  „Da jesmo“, rekao je Whitmarsh kada su ga upitali da li su razmišljali o tome da dobiju Kimija nazad: „Kimi je oduvek bio odličan i ja sam njegov veliki fan. Tamo je trenutno mnogo spekulacija, pa ćemo videti šta će se desiti.“
                  „Očigledno je Kimi odlučio da ode negde drugde i osećam da neće uspeti u toj nameri, i zato sačekajmo da vidimo šta će da uradi odatle.“
                  Whitmarsh dodaje: „Možda ne bih trebao da kažem, ali ja sam potpuno otvoren. Prošle godine smo razgovarali sa njim, ali iz različitih razloga to se nije desilo. Ove godine nismo razgovarali, još uvek.“
                  Whitmarsh dodaje da su Button i Perez zaslužili još jednu priliku u 2014., i da bi Kimi mogao da bude kandidat za neke buduće sezone.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Jordan veruje da Kimi prelazi u Ferrari

Eddie Jordan veruje da će Alonso i Raikkonen biti timske kolege

Nekadašnji vlasnik tima Jordan, Eddie, danas je izjavio za Nemački Sky F1 da veruje da će Kimi Raikkonen postati timski kolega Fernanda Alonsa naredne godine.

Glasine oko Massine potencijalne zamene su postale sve bučnije i sve više vozača se pominje kao njegova moguća zamena, a kao najjači kandidati se navode Hulkenberg i Raikkonen.

Takodje, pojedini izvori navode da je u toku dogovor na relaciji Ecclestone - Santander - Alonso, oko mogućeg prelaska Španca u Lotus, dok bi Raikkonen završio u Ferrariju. Prema ovim izvorima Ecclestone je taj koji ne bi hteo da vidi Alonsa i Raikkonena u istom timu.

Ferrari je izjavio da će vozačka postava biti poznata do kraja evropsle sezone trka.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Michelin spreman za pregovore

Michelin potvrdio da je spreman da se vrati u Formulu 1

Trenutni dobavljač pneumatika Pirelli je rekao da će tender za novog dobavljača za 2014. biti ''farsa''.

Međutim francuski Michelin, navodnu uz podršku francuskog predsednika FIA-e Jean Todta, je rekao u ponedeljak da je spreman na pregovore koji će uskoro početi.

Glasine o Michelinu su se pojačale ovog vikenda na Spa-Francorchamps gde se ponovo udarilo na Pirelli kada je na treningu u petak došlo do pucanja pneumatika na par bolida.

''Naša pozicija je sada poznata,'' rekao je Michelinov Pascal Couasnon u ponedeljak za Le Figaro.

''Ukoliko su (F1) spremni za pegovore i mi smo isto.''

''Mora postojati vreme kada to više nije moguće – nama je i dalje potrebno vreme za proizvodnju pneumatika. Do kraja oktobra bi možda bilo prekasno.''

Jasno je naglasio da Michelin, koji želi da proizvodi pneumatike od 18 inči radije nego od trenutnih 13 inči, nije jednostavno spreman da samo tako uskoči umesto Pirellija.

Couasnon je takođe rekao da nije pristalice nove ere F1 gde je pre svega sve na degradaciji pneumaika i njihovoj izdržljivosti.

''Ne dopada mi se uopšte kako je predstavljena današnja F1. Razočarava me pa me čak skoro i ljuti,'' priznao je.

''F1 nije promena pneumatika nakon nekoliko krugova, mi nudimo prelepu sliku jednog važnog proizvoda za automobilsku industriju.''

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

"Renault faktor" od kljucnog znacaja u pregovorima

Raikkonen želi još bolju saradnju Lotusa i Renaulta.

Kimijev ugovor za narednu godinu je i dalje jedna od glavnih tema u svetu Formule 1. Ovih dana su procurele informacije o tome kako bi Kimi verovatno ostao u Lotusu, pod uslovom da tim ima još bolju saradnju sa Renaultom.
                        Vlasnik Lotusa Gerard Lopez je razgovarao sa novinarima o tome i tom prilikom je rekao:
                        "Tim je napravio pomak u pregovorima sa Raikkonenom. Mi znamo šta Kimi očekuje”.

Na pitanje novinara da li misli na neisplaćenu zaradu, Lopez je odgovorio:
                        "Ne, mislim na tehničku stranu. Njega interesuje kakav će biti naš odnos sa Renaultom naredne godine. Imamo velike šanse da zadržimo Kimija i čvrsto verujem da će biti tako. Finansijska strana dogovora nije problem. Mi razmatramo opcije koje će nam omogućiti još bolju saradnju sa Renaultom. O tome pričamo sa Kimijem, ništa više, ništa manje”

Lopez je dalje potvrdio da ugovor sa Renaultom sa 2014.godinu još nije potpisan:
                        “O tome još uvek pregovaramo, ali mislim da ćemo uskoro potpisati ugovor o nastavku saradnje sa njima”.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Domenicali: Blizu smo novog pregovora sa Sauberom

Ferrari će nastaviti da snabdeva Sauber motorima.

Šef Ferrari tima Stefano Domenicali je rekao da će zvanično objaviti nastavak saradnje sa Sauberom pred VN Italije.
                          "Kao što je poznato, mi zelimo i dalje da snabdevamo Sauber našim motorima. Nadam se da ćemo uskoro rešiti sve formalnosti i zaključiti posao.

Prethodnih nedelja se pričalo o tome da je nastavak saradnje dovoden u pitanje zato što je Sauber dužan Ferrariju za V8 motor, koji sada koriste.
                          Međutim, čini se da je novac ipak počeo da stiže posle novog ugovora koji je Sauber sklopio sa Rusima. Iz tog razloga je Domenicali najavio da će sve zvanično biti objavljeno u Monci.

Šef Sauber tima Monisha Kaltenborn je potvrdila te vesti:
                          "Nema nikakvih problema u pregovorima. Nadamo se da ćemo objaviti nastavak saradnje u bliskoj budućnosti. Mi nikada nismo ni razmatrali neku drugu opciju osim Ferrarija. Dobro se poznajemo i odlično sarađujemo".

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Webber: RB izabrao Ricciarda

Webber tvrdi da je Red Bull poptisao sa Ricciardom

Mark Webber je izjavio da će Australijanac Ricciardo dobiti mesto u Red Bullu.

Webber je izjavio u subotu medijima da će njegov naslednik biti "velika čast za Australiju", što sugeriše samo na Daniela Ricciarda, jer je on pored Webbera jedini Australijanac u F1.

Šef tima, Christian Horner je odbio da potvrdi te tvrdnje."Ja ne znam da je nekada jedan vozač potpisao sa drugim".

"Na kraju dana imamo mnogo toga da uzmemo u razmatranje. Iznenadjeni smo sa interesovanjem oko Webberovog mesta tako da nismo u žurbi oko njegove zamene. Vreme je na našoj strani, i uskoro ćemo doneti odluku".

Do skoro je i Kimi Raikkonen bio u trci za mesto u Red Bullu, ali je od pre nekoliko dana njegov menadžer potvrdio da su pregovori sa Red Bullom propali.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Greenpeace bojkotovao VN Belgije

Aktivisti Greenpeaca protestvovali pred sam početak trke u Belgiji

Neposredno pred početak trke u Blegiji aktivisti nevladine organizacije za očuvanje životne sredine protestvovali su protiv naftne kompanije Shell, koja je glavni sponzor VN Belgije sa banerom koji je bio okačen iznad VIP lože na glavnoj tribini.

"Arctic oil? Shell no", pisalo je na baneru koji je visio iznad VIP lože na glavnoj tribiti.

Trka koja je bila na rasporedu u 14.00 h po srednjeevropskom vremenu nije kasnilo i trka je krenula na vreme.

Slike aktivista koji su okačili baner, kao i policije koja je pokušavala da spreči to, nisu pokazane na televiziji, auditorijumu koji se procenjuje na nekoliko stotina miliona širom sveta, ali su slike koje su napravili gledaoci sa tribina obišle svet preko društvenih mreža.

Greenpeace je takodje poslao i zvaničan dopis Formuli 1 da će njihovi aktivisti biti i u vazduhu pa će i na taj način baner biti vidljiv. Tokom trke dva paraglajdera su letela iznad staze sa velikim banerom izmedju njih.

Kompanija Shell je prošle godine otkazala bušenje na Arcticu, zbog brojnih problema koje su imali u svakom pokušaju, ali iz kompanije najavljuju da će poslati brodove tamo kako bi proučili dodatno gradove oko kojih će biti bušotine.

Nacionalna geološka organizacija SAD-a je nedavno objavila da Arctic sadrži 13% ukupne količine nafte na planeti i preko 30% gasa.

"Velika nagrada je najveći dan u godini za Shell. Oni troše milione eura godišnje postavljajući svoje logoe na svim mogućim mestima i zabavljajući VIP goste, ali jednu stvar nikako neće da komentarišu - a to je bušenje na Arcticu. izjavio je aktivista Greenpeaca Tony Martin.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Sauber u Belgiji koristio pasivni DRS

Sauber je koristio svoju verziju pasivnog DRS-a u Belgiji

Sauber je na VN Belgije koristio jedno od najvećih unapredjenja ove godine - pasivni DRS, koji je gotovo isti kao Lotusov sa dva "uva" na stranama usisnika za vazduh iznad vozačeve glave.

"Od "ušiju" ide jedna cev koja pumpa vazduh ispod glavnog krilca zadnjeg krila. Ideja je da to smanjuje otpor vazduha a povećava brzinu na pravcu", objašnjeno je na oficijelnom sajtu F1.

"Problem je u tome što je teško razdvojene delove vazduha spojiti u jednu tačku da duvaju ispod zadnjeg krila".

Ovim sistemom je bio opremljen samo Gutierrezov bolid tokom prvog treninga u peta, ali je tim ipak odlučio da napusti koncept za ostatak vikenda.

Comment

Working...
                                X