F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Vergne: Bio sam bolji od Riccarda u trkama kada nisam imao problema

Jean-Eric Vergne tvrdi da je do sada obavio bolji posao od Daniela Ricciarda.

Francuz i njegov timski kolega iz Toro Rossa vodili su ozbiljnu borbu oko mesta u Red Bullu, ali se tim odlučio da u uži izbor udje Daniel Riccardo. Zbog toga Jean-Eric Vergne bio je nezadovoljan ovom odlukom.

"Red Bull je šampionski tim i njima trebaju vozači koji mogu da zabeleže poene u svakoj trci. Ali ako pogledate rezultate, Ricciardo je završio svaku trku dok ja to nisam uspeo i ipak ja imam više poena od njega. Zbog toga ljudi misle da je on konstantniji vozač od mene", kazao je Vergne.
    Frnacuz nekoliko puta nije uspeo da završi trke u ovoj sezoni i kazao da je samo jedno odustajanje bilo izazvano njegovom krivicom.
    "Ako pogledate trke gde nisam imao problema ja sam tada imao bolje rezultate od mog timskog kolege. Takodje znam da je kompleksan proces o odluci ko će preći u Red Bull. Razumem da se u timu pribojavaju rizika kada imate mladog vozača kao što sam ja ili Daniel", dodao je Vergne.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Valensija želi da izadje iz F1 ugovora

Organizatori ove trke žele da okončaju ugovor sa FOM-om.

VN Španije bi sledeće godine prema ranijem dogovoru trebala da se održi u Valensiji. Ipak, kako smo prošle nedelje mogli da vidimo, organizatori trke u Barseloni su već pusti karte u prodaju za narednu godinu, što je bio prvi nagoveštaj da bi Valensija mogla da se odrekne Formule 1.

Sada, novine Diario Sport navode da su počeli pregovori o okončanju ugovora izamdju Berniea Ecclestonea i gradonačelnika grada Albertoa Fabraa. Kako se navodi prvi čovek Forumle 1 želi da mu organizatori trke plate 33 miliona dolara zbog kršenja ugovora.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Raikkonen se odlučio da se vrati u Ferrari?

Kako prenose finski mediji, Kimi Raikkonen se odlučio da se vrati u Ferrari.

Pošto je svima poznato da se odlaskom Marka Webbera na kraju sezone otvorilo mesto u Red Bullu, kao glavni konkurenti važili su Kimi Raikkonen, Daniel Ricciardo i od nedavno Fernando Alonso. Kako se provlače priče da je Lotus u ne zavidnoj finansiskoj situaciji, velike su šanse da njihov prvi vozač napusti tim, dok sa druge strane i Ferrari želi da se obezbedi ukoliko ih napusti Ferrnando Alonso.

Prema najnovijim informacijama Raikkonen se odlučio da se vrati u Ferrari, dok gazda Red Bulla Dietrich Mateschitz želi da u svojim redovima vidi Fernanda Alonsa.
        Fernando Alonso je 2010. godine zamenio Kimi Raikkonena u Ferrariju dok bi sada stvar mogla da bude obrnuta.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Propao Sauberov dogovor sa Rusima?

Izgleda da nema ništa od dogovora izmedju Saubera i ruskih kompanija.

Još pre nedelju dana šef tima Monisha Kaltenborn priznala je da je došlo do odlaganja potpisivanja sporazuma izmednju njih i ruskih kompanja. Tim duguje novac na nekoliko strana, a svoja potrazivanja traze Ferrari, Pirelli, kao i sadasnji i bivsi vozaci.

Novine Die Welt navode da je odbor NIAT-a (Nacionalni Institut za Vazduhoplovne Tehnologije) velikom većinom glasao protiv investicije u tim Saubera od 400 miliona evra.
          Prema najnovijim izveštajima spasilački ugovor Saubera sa Rusima može biti otkazan.

Ključna figura u ovom dogovoru bio je Oleg Sirotkin, predsednik NIAT-a i otac vozača Sergeya Sirotkina, koji je izmedju ostalog zahtevao da se njegov sin nadje u timu za narednu sezonu.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Borba za titulu je otvorena

Borba za ovogodišnju titulu je još uvek otvorena

Dvostruki svetski šampion, Mika Hakkinen, veruje da je borba za ovogodišnju titulu još uvek otvorena, bez obzira na veliku prednost Sebastiana Vettela.

„Mislim da je ova sezona bila veoma interesantna“, rekao je Hakkinen: „Naravno, gume se malo oštetile sport. Vozači i timovi stalno diskutuju o gumama i to postaje konstantan pritisak. Trka u Silverstoneu je bila jeziva, sa gumama koje eksplodiraju, što je moglo da dovede do nekoliko veoma opasnih situacija. To dodatno otežava posao.“

„Ali borba za šampionat je još uvek veoma otvorena i veoma interesantna za fanove. Sebastian Vettel radi odličan posao, a i Kimi Raikkonen takodje, dok izgleda da Fernando Alonso nije toliko jak kao što bi želeo da bude. Iz mog iskustva znam da kada vam auto dobro radi i pri velikim i pri manjim brzinama, to je neverovatno. Ali ako radi samo pri velikim brzinama, to nije dobro jer su sve staze različite. Sve u svemu, ovo je interesantna sezona.“

Pa, može li neko da pobedi Vettela i Red Bull?

„Red Bull je već osvojio tri šampionata za redom i veoma su samouvereni. Tim je jak i stabilan u finansijskom smislu, a imaju i odlične inžinjere. Teško je pobediti takav tim. Ali videćemo kako će situacija da se razvija u šampionatu, u poslednjih devet trka.“

U medjuvremenu, Mika je priznao da je iznenadjen kako je Mercedes prešao u prednji red, sa pobedama Nica Rosberga u Monaku i Britaniji i Lewisa Hamiltona u Madjarskoj.

„Da, veoma sam iznenadjen. Pre sezone sam razmišljao o tome kako će stvari ići, i nisam bio stopostotno siguran da će ostvariti rezultate koje sada ostvaruju.“

„Ali, oni su odradili izvanredan posao. Ross Brawn je opet prikazao svoju veštinu i ja sam veoma srećan zbog njih, zbog Lewisa i Nica. Sezona je i dalje otvorena, u smislu onoga što oni mogu da urade.“

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Lopez negira izvestaje

Vlasnik Lotusa negira izveštaje o finansijskim problemima tima

Početkom nedelje pojavili su se izveštaji koji navode da je Lotus F1 tim u finansijskim problemima i da se bori za opstanak u Formuli 1. Članak u nemačkom Motorsport-Totalu navodi da tim ima dug od 120 miliona eura i da zbog toga kasne plate radnicima i dobavljačima.

Medjutim, predsednik tima, Gerard Lopez kaže da taj dug nije „realan“ i da su sve plate isplaćene na vreme.

„Svako polu-pametan može da sazna taj broj i može da vidi da van toga, preko 90 miliona nije „realan“ dug, već da se radi o pozajmicama akcionara“, rekao je Lopez.

„Plate su uvek isplaćivane na vreme i nikada nije bilo ni najmanjeg nagoveštaja štrajka od strane naših ljudi u fabrici.“

„Mi obično ne komentarišemo ovakve stvari, ali u ovom slučaju, nije fer prema ljudima koji rade u kompaniji da se govore takve stvari.“

Lopez takodje tvrdi da Lotus ima finansijska sredstva da nastavi sa sezonom i razvojem automobila.

„Mi zapravo donosimo veliki broj novih delova tokom sezone.“

„Istina je da, kao i svi drugi, razvijamo mnogo novih stvari, kao što je dupli DRS koji će biti postavljen na automobil u narednim trkama.“

„U drugom delu sezone, sve što radite je da dolazite sa novim prednjim krilima, a ne menjate medjuosovinsko rastojanje i slične stvari, jer to je nešto što radite u prvih 10 trka.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Vettel ce uzeti titulu

Coulthard smatra da će Vettel doći i do četvrte uzastopne titule

Na polovini sezone, Sebastian Vettel ubedljivo vodi u generalnom plasmanu vozača, i nije tajna da je najkonstantniji vozač na gridu.

„Istorijski gledano, ako uspete da napravite razliku u prvoj polovini sezone, čak i ako neko napreduje u performansama u drugom delu, obično možete da se održite na tom mestu i da osvojite šampionat“, rekao je David Coulthard.

„Pogledajte Buttona kada je pobedio sa Brawnom. On je pobedio u mnogim trkama u prvoj polovini sezone. On zapravo nije uradio ništa u drugoj polovini sezone, ali je uspeo da se održi tamo i da osvoji šampionat.“

„Sebastian je, bez ikakve sumnje, izuzetan vozač kada pogledate taj broj startova, uspeha, kvalifikacija i trka i svega onoga što imate.“

„Bio bih veoma iznenadjen kada on ne bi osvojio i četvrtu titulu zaredom. Ali, naravno, sa devet trka do kraja, mnogo poena je u igri.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Odsustvo Indije nije dobro

Stewart smatra da odsustvo VN Indije u 2014. nije dobro za njih

Usred nesumljivih pitanja oko plaćanja taksi i ostalih obaveza, i pritiska Bernia Ecclestonea da se kalendar F1 za sledeću godinu ograniči na 20 trka, organizatori VN Indije tvrde da je ispadanje VN Indije iz kalendara za 2014. „stvar rasporeda.“

„Ovakva podešavanja se stalno dešavaju“, rekao je potparol organizatora trke Jaypee-a.

On je objasnio novinarima da im je Ecclestone ponudio mart 2014. godine kao datum za održavanje trke, ali pošto se ovogodišnja trka vozi u oktobru, organizatori smatraju da su datumi preblizu.

„Nama je data mogućnost da, u narednim godinama, trku održavamo u martu“, dodao je potparol.

Ali, sir Jackie Stewart, veteran Formule 1, smatra da datum nije problem, već da se tu radi o porezu i ostalim taksama.

„F1 je bila u stanju da reši ovo pitanje u svim zemljama u kojima idemo, Madjarskoj, Koreji, Singapuru, Maleziji, Kini“, rekao je Stewart.

On dodaje da preskakanje trke u 2014. godini, nije dobro za napore koju ova zemlja ulaže u sport.

„Ova poruka koju šalje VN Indije definitivno nije dobra za svet motor-sporta, i nije dobra za imidž Indije kada se budu postavljala pitanja o tome“, rekao je Stewart.

I ne samo to, sa 95.000 gledalaca na prvoj VN Indije u 2011. godini, broj je prošle godine spao na 60.000. A nakon oktobarske trke, proćiće 16 meseci do sledeće VN Indije koja će se voziti u martu 2015.

„Ovogodišnja trka je od ključnog značaja. I ako trka za 2015. bude imala pravu promociju, nema razloga zbog koga ne bi mogla da ponovo privuče veliki broj posetilaca.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Nekonstantnost me je kostala mesta

Vergne smatra da ga je nekonstantnost tokom sezone koštala mesta u Red Bullu

Jean-Eric Vergne ima 13 poena za razliku od njegovog timskog kolege, Ricciarda koji je do sada skupio 11. Osim toga Vergne je šestim mestom u Kanadi postigao najbolji rezultat tima u poslednjih osamnaest meseci od kako on i Ricciardo voze i od kako je Vettel postavio rezultat u poslednjoj trci za Toro Rosso.

„Red Bull je šampionski tim i njima je potreban vozač koji će osvajati poene na svakoj trci kako bi osvojili titulu“, rekao je Vergne: „Ako pogledate u ovogodišnji rezultat, ja sam osvojio više od Ricciarda, ali on je završio sve trke, a ja nisam.“

„Imam tu nalepnicu na ledjima. Čak iako je ona lažna, u padoku smatraju da je Ricciardo dosledan, a da ja nisam.“

Tokom prve polovine 2013., Vergne je postigao poene na tri trke, a sa četiri je odustao, dok je Ricciardo odustao samo dva puta. Mnogi smatraju da je ovo najbliža timska borba na gridu F1.

„Izbor je komplikovan. Horner nije jedini koji donosi tu odluku. Adrian Newey ima reč, kao i Dietrich Mateshitz i Helmut Marko.“

„Razumem rizik sa kojim se susreću, zapošljavanjem mladog vozača poput Daniela ili mene. I uznemire se kada vide vozača koji nije završio pola svojih trka“, rekao je Vergne.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Vozaci F1 koriste doping

Čak ni vozači Formule 1 nisu imuni na doping, kako tvrdi francuski stručnjak

Nedavno je francuski senat objavio eksplozivan izveštaj oko dopinga, sa posebnim osvrtom na problematični svet biciklizma.

Medjutim, prema izveštajima italijanskih medija, senat je posvetio pažnju i drugim sportovima, uključujući i korišćenje beta-blokatora u golfu.

Marc Sanson, koji se od 2003. do 2005. godine nalazio na mestu šefa Francuskog anti-doping saveta,

tvrdi da i vozači Formule 1 koriste stimulativna sredstva.

„Godinama vozači koriste Takrine, proizvode koji se koriste u lečenju Alchajmerove bolesti, kako bi lakše zapamtili staze“, kaže Sanson.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Williams trazi jos jednog vozaca

Williams se sprema da proširi svoj program mladih vozača

Williams aktivno radi na tome da pronadje naslednika Valtteri Bottasa u njihovom programu za mlade vozače.

„Frank voli da dovodi nove vozače i gleda ko se sve tamo nalazi. Njemu je to jako uzbudljivo“, rekla je Claire Williams: „Upravo smo stavili Valtterija u kokpit, tako da je njegovo mesto slobodno. Mi radimo marljivo na tome da vidimo ko se tamo nalazi i ko je pogodan za ulazak u tim.“

Ova vrsta programa se pokazala veoma profitabilnom za Red Bull, koji svoj mladji tim, Toro Rosso, koristi kao poligon za obuku mladih vozača koji stignu do Formule 1. Sebastian Vettel je počeo sa tim timom 2007. godine, pre dolaska u Red Bull 2009., nakon čega je osvojio tri uzastopne titule.

Williams će se truditi da stvori sličnu vrstu dinastije, iako bez pomoći drugog tima, a novo partnerstvo sa Ruskim GP2 timom može samo ukaže na vozače koji će biti postrojeni za F1 budućnost u Williamsu.

Bottas je napravio dobar početak svoje F1 karijere, parirajući svom timskom kolegi, Pastoru Maldonadu, a Mika Hakkinen je, za svog zemljaka, već rekao da je „neverovatan.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Moramo da ucnimo sve za Kimija

Eric Boullier tvrdi da će Lotus zadržati Finca

U ekipi Lotusa su optimisti i veruju da će pobediti u nadmetanju sa jačim timovima oko potpisa Kimija Raikkonena na ugovoru za 2014-tu.

Raikkonenov povratak u svet Formule 1 je obeležen uspesima. On je ostvario ono što ni najveći optimisti nisu mogli da zamisle-osvajanjem poena na svakoj trci, obaranjem rekorda i plasmanom na drugo mesto u šampionatu, Kimi je zaslužio svu pompu koja prati priču o njegovom sedištu za 2014-tu.
                          Eric Boullier smatra da će Lotus uspeti da zadrži Ledenog:

“Veliki sam optimista. Iako se po medijima mnogo priča o njegovom eventualnom odlasku iz Lotusa, uveren sam da će Kimi ostati sa nama sve dok možemo da ga učinimo srećnim. On je dobro upoznao sve u timu, među nama se odlično oseća. Oko tog dela se ne brinemo. Ostao nam je drugi zadatak, a to je da mu obezbedimo pravi bolid. Tek tada će doneti odluku”, rekao je Boullier.
                          On je takođe dodao i to da manji budžet Lotusa u odnosu na ostale vrhunske timove ne znači da tim neće moći da obezbedi konkurentan bolid.

“Verujem u to da ćemo biti uspešni i naredne godine. Mi smo počeli sa razvojem bolida za 2014-tu prilično rano. Da li ste znali da još od sredine prošle godine Lotus ima ekipu ljudi koja vredno radi na razvoju bolida za narednu sezonu? Na tim dobrim pripremama je baziran moj optimizam”, završio je Boullier.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

F1 nije imala nista sa filmom "Rush"

Zašto se Howard vratio u daleku 1976-tu ?

U septembru se očekuje premijera filma Rush koji govori o rivalstvu između Laude i Hunta.
                            Rush je prvi film “A” Holivudske produkcije o Formuli 1 nakon više od 40 godina. Ukoliko postane hit, ovaj film može da obezbedi enormnu popularnost Formuli 1 u Americi.

Dobitnik Oskara Ron Howard je izjavio da je godinama želeo da snimi ovakav film, budući da je i sam zaljubljenik u auto sport. Međutim, svi su ga pitali zašto se vratio toliko unazad u F1 istoriju pričajući o događajaima koji su se desili dosta davno. Naravno, nema sumnje da je rivalstvo između Laude i Hunta bilo ogromno, ali tokom godina bilo ih je još.

Ovde priča odlazi na teren autorskih prava. Naime, FOM ima pravo na snimke trka Formule 1 od 1981 do danas. Dakle, da je Ron Howard želeo da snimi film o Formuli 1 u novije doba morao bi da plati FOM-u za svaki eventualni snimak koji bi želeo da iskoristi. Pošto se film odnosi na priču o sezoni 1976., čuveni režiser nije imao taj problem.
                            Howard je objasnio da, iako Rush nije dokumentarac, ipak sadrži originalne snimke preuzete iz arhiva Formule 1:

"Koristili smo neke originalne bolide iz tog vremena, a za neke smo napravili replike. Takođe smo neke bolide dodavali digitalno koristeći se svom mogućom tehnikom koja nam je bila na raspolaganju. Čak smo iskoristili i tzv. “Forrest Gump trik “, samo što smo umesto Toma Hanksa pored Nixona, ubacili Laudin originalni bolid na startni grid pred trku u Monci. Bili smo zadovoljni kvalitetom originalnog snimka i uz vrlo malo doterivanja, on je ubačen u film”, rekao je Howard.

Na pitanje koliko mu je F1 zajednica pomogla u realizaciji filma Howard je odgovorio:
                            “Pozdravili su celu ideju, ali nam nisu pomogli. Sa druge strane, ni mi nismo tražili mnogo od njih”.

On je, međutim, pohvalio ljude koji su nekada bili deo F1 zajednice i koji su u međuvremenu otišli u istoriju:
                            “Oni su se potrudili da nam sve obezbede. Dali su nam stare bolide, pomagali brojnim savetima oko tehničkih detalja. Zaista smo naišli na izvrstan prijem i dobrodošlicu”, završio je Howard.
                            Svi fanovi Formule 1 koji žele da se malo vrate u istoriju sa nestrpljenjem očekuju premijeru filma Rush koja je zakazan za 13.septembar.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Mercedes mora da potvrdi stanje

Wolff smatra da Mercedes mora da utvrdi svoje stanje, a ne da juri titulu u drugom delu sezone

Iako je Mercedes kreuo u ovogodišnju kampanju sa samo jednom pobedom u protekle tri godine, nakon tri pobede u proteklih pet trka, sada se nalaze na drugom mestu u generalnom plasmanu konstruktora, na 69 bodova iza red Bulla.

Osim toga, Lewis Hamilton se pobedom u Madjarskoj približio Sebastianu Vettelu na 48 bodova sa devet trka do kraja sezone.

Medjutim, direktor tima, Toto Wolff smatra da Mercedes ne treba da juri za titulom već da treba da se usresredi na konstantnost u narednim trkama.

„Bilo bi glupo da smo pre pola godine razgovarali o šansama za osvajanje vozačke ili konstruktorske titule“, rekao je Wolff.

„Ako pogledate naše rivale, oni su se konstanto održavali na vrhu.“

„To je ono što mi treba da postignemo u drugom delu sezone. Treba da razmišljamo o konstantnosti, a ne o jurnjavi za titulom.“

Austrijanac je takodje upozorio svoj tim da Hamiltonova pobeda u Madjarskoj ne znači da je Mercedes rešio svoje probleme sa gumama.

„Ne možemo da budemo sigurni. Bilo bi pogrešno da kažemo da smo sad našli „zlatni ključ“.

„Reč je o utvrdjivanju stanja i analiziranju, u pokušaju da sve to uradimo i na narednim stazama u smislu konfiguracija samih staza, površina staza, temperatura staza, i energije krivina. Svaka staza je drugačija.“

„Moramo da pognemo glave, potvrdimo pobedu i onda da pokušamo da to pretvorimo u performanse na stazi.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

McLaren veruje u uspeh sa Hondom

Martin Whitmarsh tvrdi da je McLaren uveren u veoma uspešnu budućnost sa Hondom

Japanska kompanija je najavila svoj povratak u Formulu 1, na mestu dobavljača motora za McLaren od 2015. godine, što predstavlja povratak istorijskom partnerstvu koje je dominiralo ovim sportom.

Whitmarsh predvidja da će ovo partnerstvo ponovo doneti uspehe u mnogim sezonama koje dolaze.

„Vlada veliko uzbudjenje u kompaniji“, rekao je Whitmarsh: „Bio sam tu kada smo se poslednji put trkali sa Hondom, i oni imaju trkačku kulturu i trkački duh.“

„To je veoma uzbudljivo i motiviše tim, i sada možemo da gledamo napred, u narednih deset godina, znajući da imamo fantastičan budžet, resusrse i partnera sa kojim možemo da nastavimo sa pobedama i da budemo uspešni u Formuli 1.“

„To je izazov, kao i uvek, ali mislim da je veoma uzbudljiv.“

Tim, koji ima jedan od najvećih budžeta u Formuli 1, na kraju godine se rastaje sa glavnim sponzorom, Vodafoneom. Medjutim, očekuje se da na kraju godine, takodje, objave novo glavno sponzorstvo, za koje Whitmarsh tvrdi da će doneti finansijsku stabilnost.

„Imamo dobar izbor naprednih sponzora, a Honda je, naravno, odličan tehnički i komercijalni partner. Mi imamo veoma siguran budžet.“

Comment

Working...
                                X