F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Hamilton: F1 nece nikada biti dosadna

“Čak i ako Vettel nastavi sa dominacijom, uvek će biti zanimljivo”

Trostruki svetski šampion Sebastian Vettel je ubedljiv i ove sezone. Zbog toga mnogi veruju da će Nemac osvojiti još jednu titulu pre kraja šampionata i tako potpuno poraziti svoje konkurente.
    Poslednju trku u Belgiji Vettel je zavrsio sa 17 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Alonsa i tako povećao prednost u generalnom plasmanu na 46 poena više od Španca.

Navijači su počeli da se brinu da će ovakva dominacija jednog vozača učiniti Formulu 1 dosadnom, ali Lewis Hamilton tvrdi da je njemu još uvek sve zanimljivo:
    "U suštini, ne brinem se mnogo oko toga da li je nekome dosadno. Ja se trkam i uživam u tome što radim posao koji volim. Svaki sport može da postane dosadan, ako imate nekoga ko često pobeđuje. Ali, opet, niko ne kaže da su sestre Williams dosadne kada pobeđuju u tenisu”, rekao je Hamilton.

Iako je posle trke u Belgiji malo izgubio korak sa Vettelom, on i dalje tvrdi da ekipa Mercedesa može biti veoma ponosna na ono što su postigli ove sezone:
    "Ne mislim da smo bili tako loši u Belgiji. Treće mesto je dobar plasman. Naš tim je na drugom mestu u Šampionatu konstruktora i svakako ne možemo biti nezadovoljni takvom sezonom”

Međutim, na kraju je dodao:
    “Ipak, gladni smo pobeda.”

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Lauda: Da sam Montezemolo, izabrao bih Kimija

"Alonsu se to svakako ne bi svidelo, ali..."

F1 legenda, Niki Lauda, vidi problem sa Red Bullovom navodnom odlukom da dovede Ricciarda.

"Što se tiče nove generacije, Ricciardo je vozač sa najviše potencijala," rekao je Lauda. "Ali u ovom trenutku, niko ne zna da li je taj potencijal dovoljan. Tako da je to rizik."

Još jedan tim koji razmatra rizik za narednu godinu je Ferrari. Prema skorašnjim izveštajima, pregovori sa Nicom Hulkenbergom, o zameni Felipea Masse, su u toku.

"Hulkenberg nije loš, ali mislim da mu je potrebna još jedna godina. A Ferrari nema vremena za gubljenje."

Slavni Austrijanac je rekao da bi - da je on u Ferrariju - doveo Kimija Raikkonena.

"On bi dao timu podsticaj, kao što je Lewis Hamilton Mercedesu," rekao je Lauda.

"U Ferrariju, Luca di Montezemolo odlučuje sam. Alonsu se to svakako ne bi svidelo (Kimi kao timski kolega), ali Ferrari ima problem - ukolio auto nije dobar, Alonso se žali ceo dan."

"Da sam Montezemolo, izabrao bih Kimija."

Na kraju, Lauda je rekao da je iznenađenje to što je Nico Rosberg uspeo da prati Hamiltona u 2013.

Kada je upitan i da li je iznenađenje to što je Hamilton u trci za titulu, Lauda je odgovorio: "Ne, jer sam znao da će dati timu podsticaj."

"Ono što me je iznenadilo je to što je Nico na istom nivou. Nico je imao više loše sreće, ali što se tiče brzine, obojica su isti," dodao je.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Lauda: Vettel osvaja titulu u Abu Dhabiu

Austrijanac veruje da Vettel ponovo ima dominantan bolid

Trostruki šampion F1 Niki Lauda izjavio je da on misli da će Vettel svoju četvrtu uzastopnu titulu osvojiti na VN Abu Dhabia.

Vettel je ove sezone pobedio na 5. trka a njegova poslednje, na VN Belgije je bila više nego dominantna, iako je to staza koja tradicionalno ne odgovara Red Bullovom bolidu.

Lauda je dodao da je samo pitanje vremena kda će Vettel osvojiti četvrtu titulu.

"Mogu da idem toliko daleko, i kažem da će Vettel biti šampion u Abu Dhabiu.Posle nje ima samo tri trke do kraja šampionata".

"On je već imao veliku prednost kada je pobedio na Spa, čak iako ta staza nije namenjena tom bolidu. OK, u Monzi verovatno nece biti favorit, ali na svakoj drugoj stazi on ima najbolji bolid, a to mu je više nego dovoljno za titulu", izjavio je Lauda.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Ferrari se sprema za prebacivanje na 2014. godinu

Krajem septembra prelazimo na razvoj bolida za sledeću godinu - Domenicali

Prema rečima šefa Ferrarija Stefano Domenicalija, Ferrari će svoj fokus za narednu sezonu prebaciti na kraju septembra meseca.

Sa radikalnim promenama pravila naredne godine, gde ćemo videti 1.6 litarske turbo motore sa većim sistemom za povratak energije, i promenom šasije većina timova je već prebacila svoj fokus na 2014. godinu, dok ostali polako ali sisgurno prate njihove stope.

Eric Boulier je nedavno izjavio da će samo Red Bull biti u mogućnosti da razvija bolid do kraja godine, dok će svi ostali prekinuti svoj razvoj bolid aza ovu godinu pr eili kasnije.

Stefano Domenicali je izjavio da je trenutak kada će i Ferrari prebaciti svoj fokus na narednu godinu "sve bliži".

"Septembar je mesec kada ćemo polako početi da prebacujemo svoj fokus na bolid za 2014. godinu, iz razloga što su nova pravila veoma kompleksna.Krajem septembra ćemo, u zavisnosti od situacije u šampionatu, većinu resorsa prebaciti za narednu godinu", izjavio je Domenicali za oficijelni sajt Formule 1.

Domenicali takodje očekuje veliku promenu u poretku za narednu sezonu kao posledica promene pravila.

"Svi top timovi znaju da ukoliko žele da 2014. godine budu nedju najboljima, moraju početi da prebacuju resorse što pre, jer su pravila veoma kompleksna - pogotovo kod top timova koji će snabdevati druge timove motorima. Moja pretpostavka je da ćemo naredne godine videti veliki preokret u poretku. Koliko ja znam, ovo će biti najveće promene ikada vidjene u Formuli 1. Biće veoma važno pogoditi stvari i napraviti sve kako treba, inače će te biti na začelju grida".

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Lopez: Renault je umešan u Raikkonenove pregovore

Gerard Lopez priznao je da je dosta strana umešano u Raikkonenove pregovore.

Priča se da je on jaka spona izmedju Renaulta i Lotusa i da njegov odlazak može imati velike posledice po tim iz Enstona. Vlasnik Lotusa Gerard Lopez izjavio je da su njihovi razgovori sa Raikkonenom sve bolji.

"Mi znamo da Kimi čeka druge opcije. On je dosta zainteresovan za tehničke stvari pa je želeo da zna više o tome kakva će biti naša veza sa Renaultom sledeće godine. Šanse da ostane su veoma velike i ja verujem u njih. Za nas finansije nisu problem a mi želimo da poboljšamo našu vezu sa Renaultom", kazao je Lopez.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Sauber i Ferrari produžavaju saradnju

Ove dve strane potpisaće novi ugovor u Monci.

Ovo je potvrdio šef tima Ferrarija Stefano Domenicali.

"Kao što ste znali, mi smo želeli da produžimo saradnju sa Sauberom. Ostaje nam samo da rešimo formalne stvari", kazao je šef Ferrarijevog tima.
              Tokom prošlih nedelja pričalo se da je veza izmedju Ferrarija i Saubera na tankom ledu, pošto švajcarski tim nije platio račune za isporučene motore. Izgleda da je Sauberov ugovor sa Rusima odobren kao i da je krenula otplata dugova.
              "Nismo imali problema sa pregovorima i nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti doći do dogovora. Možda sve bude završeno do VN Italije. Nismo ni razmatrali drugu mogućnost osim Ferrarijeve ponude", kazala je Monisha Kaltenborn.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Horner and Ricciardo demantovali Webberovu izjavu

Šef Red Bulla i vozač Toro Rossa odbacili su navode da je tim odlučio ko će naslediti Marka Webbera.

Mark Webber je posle trke u Belgiji izjavio da je Red Bull doneo odluku o novom vozaču i da je ona dobra po Australiju. Ali, Christian Horner demantovao je ove navode.

"Mi još nismo ništa odlučili. Trebaće nam nekoliko nedelja kako bi što bolje procenili situaciju i doneli odluku. Mi nemamo odredjeni prelazni rok, tako da ne želimo da žurimo", kazao je Horner.
                I Daniel Ricciardo je bio začudjen Webberovom izjavom.
                "On je stvarno to rekao? Svi znamo Marka i on voli često da pravi predpostavke. Drago mi je što me podržava. Ne znam još koliko ću morati da čekam na odluku, ali ja još ništa nisam čuo", izjavio je vozač Toro Rossa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Hulkenberg primio deo novca od Saubera

Sauber je posle nekog vremena uspeo da uplati deo novca na Hulkenbergov račun.

Ugovor izmedju Saubera i Rusa počeoje da funkcioniše, što je obradovalo sve u timu pa i Hulkenberga koji je primio deo zaostalih plata. Pored toga, Sauber je posle dužeg vremena na trci u Belgiji doneo nove delove za svoj bolid.

Kako se navodi nemački Welt, umesto obećanih 22 miliona evra, Sauberu je od ruskih partnera uplaćeno samo 3 miliona. Ovaj magazin je dodao da je ovo parnerstvo još pod znakom pitanja.
                  Werner Heinz, koji se brine za karijeru Nica Hulkenberga kazao je da su on i njegov klijent primili odredjen dao novca.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Ecclestone: Michelin se ne vraća u Formulu 1

Prvi čovek Formule 1 izjavio je da oni imaju ugovor sa Pirellijem.

Šef Michelinovog odeljaka za motosport, Pascal Couasnon, kazao je da su oni pregovarali sa Berniem Ecclestoneom oko mogućeg povratka ove kompanije u Formulu 1. Francuski proizvodjač guma je 2006. napustio ovo takmičenje a njihova poslednja pobeda bila je iste godine na VN Japana koji je zabeležio Fernando Alonso.

Kako se navodi Jean Todt je želeo da vrati Michelin u Formulu 1, dok je Bernie Ecclestone želeo da zadrži Pirelli.
                    "FOM i Pirelli imaju ugovor a FIA-a nema nikakve veze sa komercijalnim pravima. Ona je samo tu da se bavi tehničkim i sportskim propisima. Svi timovi su razgovarai sa mnom i kazali su da su zadovoljnji Pirellijevim uslugama", kazao je Ecclestone.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

McLaren donosi nove delove u Monci

Tim će doneti nekoliko novih delova za VN Italije.

Sam Michael je izjavio da će McLaren za narednu trku doneti samo nekoliko novih delova, dok se veći paket očekuje za VN Singapura.

Tim nije pokazao dobar tempo na početku sezone, dok je posle letnje pauze uspeo da povrati peto mesto u konkurenciji konstruktora od Force Indije. McLaren ima plan da poboljša svoje performanse na stazama koje zahtevaju malo prijanjanja, kako bi unapredili svoj tempo.
                      "Biće nekoliko novih delova, jer je staza dosta drugačija od ostalih. Imaćemo novo zadnje i prednje krilo, kao i nekoliko delova oko boka bolida za koje verujemo da će odgovarati karakteristikama staze. Ali, narednih nekoliko trka su dosta bitne za nas, pa ćemo tako u Singapuru imati novi aero paket", kazao je Sam Michael.
                      "Imali smo dobar tempo u Madjarskoj i Belgiji, ali on nije na onom nivou koji smo želeli da bude. Definitivni smo ostvarili napredak, ali dosta zavisi i od projekta za narednu sezonu", dodao je sportski direktor tima.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Jean Todt dobio protiv kandidata

David Ward suprotstaviće se Jeanu Todtu na izboru za predsednika FIA.

Sadašnji predsednik FIA, Jean Todt, dobio je protiv kandidata na sledećim izborima u vidu Davida Warda. On je u poslednjih 12 godina obavljao funkciju direktora FIA fondacije. I Todt je priznao da će se ponovo kandidovati za ovu funkciju.

"Posle dužeg vremena odlučio sam da se ponovo kandidujem za predsednika FIA. Period izbora počinje u septembru i za mene je ključno da se obratim svim članovima", kazao je Todt.
                        Ward je dugo vremena bio savetnik bivšeg predsednika Maxa Mosleya i on se pre svega fokusirao na FIA kampanju bezbednosti na putu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Nasr konkurise za mesto u Toro Rossu

Ovaj mladi Brazilac mogao bi da sledeće godine vozi u timu Toro Rossa.

Pošto svi očekuju da Daniel Ricciardo predje u Red Bull, prazno mesto u Toro Rosso trebalo bi da zameni Red Bullov junior Antonio Felix da Costa.

Ali kako navodi Michael Schmidt, novinar Auto Motor und Sporta, ovaj Portugalac ima dosta tešku sezonu u Formuli 3.5, gde nije ispunio zadata očekivanja.
                          "Izvori iz Brazila nam kažu da bi Felipe Nasr mogao da se nadje u bolidu Toro Rossa, a novac za to bi obezbedili njegovi sponzori, Banco do Brasil i Sky Brasil", kazao je Schmidt.
                          Kako je Massina karijera pod znakom pitanja, Bernie Ecclestone je kazao da mu je potreban bar jedan brazilski vozač u šampionatu.
                          "Ako Ferrari ne produži ugovor Massi, onda bi bilo iznenadjenje da on ostane u Formuli 1", kazao je Livio Oricchio, novinar O Estado de S.Paulo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Nova tehnologija za pit stopove u Singapuru

Zbog incidenta na VN Nemačke timovi će morati da malo izmene proceduru pit stopova.

Baš zbog nemilog dogadjaja u pitlenu za vreme trke u Nemačkoj, kada je Marku Webberu otpao točak i povredio kamermana FOM-a, timovi će morati da primene novi tehnologiju po pitanju postavljanja točkova na bolid u cilju povećane sigunosti.

Član 14.7 tehničkog pravilnika kaže da na svim bolidima točak mora da se montira uredjajem koji će ga držati sve do kraja, kako ne bi došlo do incidenata.
                            Svi timovi su svesni ovog pravila već nekoliko nedelja i rade na razvoju novog mehanizma koji bi trebao da stupi na snagu u Singapuru. McLaren je testirao svoj sistem na slobodnim treninzima u Belgiji, kao i da to planiraju da urade u Monci.
                            "Probali smo novi sistem u Belgiji i ponovo ćemo ga testirati u Monci. Malo je drugačiji od predhodnog sistema, što će se negativno odraziti na brzinu našeg servisa", kazao je sam Michael.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Ecclestone: Michelin ne dolazi u F1

Nema Michelina i rata izmedju dobavljača guma

Francuski proizvodjač guma je, pre izvesnog vremena, pokazao interesovanje za povratak u F1, i tada su potvrdili da su već razgovarali sa FIA-om o svom povratku.

Medjutim, Bernie Ecclestone tvrdi da FIA ne može da donese tu odluku.

„FOM i Pirelli imaju ugovor“, rekao je Bernie: „Nama ne treba ugovor sa FIA-om. Oni nemaju ništa sa komercijalom. FIA je samo kontrolor svih propisa koji se donesu.“

Ecclestone je takodje negirao ponovni rat izmedju dobavljača guma.

„Oni će želeti da odaberu one timove za koje smatraju da će da pobede, i daće im mnogo više novca da im se priduže, nego drugi dobavljači.“

„Ali, u svakom slučaju, mi već imamo ugovor sa Pirellijem.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Schumacher: Vettel moze da osvoji sedam titula

Michael Schumacher veruje da njegov zemljak može da ga dostigne.

Vettel je pre nekoliko dana izjavio da su poređenja između njega i Schumachera poptuno besmislena :
                                "Imam tri titule, što je ništa u poređenju sa sedam," rekao je Vettel.
                                "Dostizanje tog rekorda se neće dogoditi u narednih par godina, tako da ni ne razmišljam o tome. Tačno je da sam imao par uspešnih godina, ali to sve može da promeni preko noći," dodao je Seb.

Schumacher, pak, ima drugačije mišljenje:
                                “Vettel je na putu ka četvrtoj tituli, a ima tek 26 godina. Kada sam ja to postigao, imao sam šest godina više. On ima najbolji paket, a za osvajanje šampionata potrebno vam je sve to u kompletu. Rekordi su tu da bi bili rušeni, mene je to motivisalo dok sam se trkao”, rekao je Schumacher.

Na pitanje novinara da li bi mu bilo žao ukoliko ga Vettel (pre)stigne, odgovorio je :
                                "Ukoliko nadmaši ono što sam ja postigao, bće mi drago zbog njega, verujte mi. On je za kratko vreme osvojio tri titule, zašto ne bi mogao i do sedam?".

Nemačka trkačka legenda Hans-Joachim Stuck je takođe imao svoj komentar na celu priču o titulama:
                                "Ne verujem da Vettel može da obori Schumacherov rekord. U današnjoj Formuli 1 je sve drugačije. Okolnosti su se promenile u odnosu na ono doba kada je Schumacher mogao preko noći da dobije bilo koji deo bolida koji poželi. Pod ovim pravilima koja sada važe, to prosto više nije moguće”, rekao je Stuck.

On je nahvalio čuvenog Adriana Neweya, rekavši da Vettelov uspeh umnogome zavisi od njegovih veština:
                                “Kada bi Newey otišao iz bilo kog razloga, mislim da bi tim bio u potpuno drugačijoj situaciji”

Comment

Working...
                                X