F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

BMW cilja povratak u F1

BMW cilja povratak u F1 kao dobavljač motora

Sa novim pravilima koja stupaju na snagu sledeće godine, BMW razmatra povratak u F1, na mestu dobavljača motora, kako navodi Pitpass.com.

Nemački proizvodjač je napustio ovaj sport na kraju 2009., završivši svoje partnerstvo sa Sauberom, koje je trajalo četiri sezone.Ranije su se takmičili u sportu kao dobavljači motora za Williams F1 tim od 2000. do 2005. godine.

Zbog novih V6 motora, koji će da se koriste od sledeće godine, BMW je izgleda ponovo zainteresovan za dolazak u F1.

Honda je već potvrdila svoj povratak u F1 od 2015. godine na mestu dobavljača motora za McLaren.

Renault, Mercedes, Ferrari i Cosworth su trenutni dobavljači motora, ali će na kraju godine Cosworth ispasti sa te liste.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Di Restin san Ferrari

Vozač Force Indije priznao da mu je san da vozi za Ferrari

Paul di Resta je bio u poseti Italiji prethodnih dana, mada to možda ne zvuči kao najzanimljivija vest, naročito u danima pred VN Italije.

Ali sa trkom za mesto u Ferrariju koje je možda slobodno za 2014., di Restina poseta Monzi možda zapravo može da ima neki značaj.

A možda i ne! Škot te odmarao u malom gradu Corigliano Sessa Aurunca, koji se nalazi na više od 500 kilometara od Maranella.

I ne samo to, taj grad je navodno rođeni grad njegovog dede, Felicea, koji se preselio u Škotsku pre nekih 6 decenija.

Ipak, kada je upitan ove nedelje u Italiji, 27-godišnjak nije porekao da su njegove ambicije da ode u Ferrari.

''Vožnja za Ferrari bi bila san za mene i moju porodicu,'' citiran je od strane novinske agencije Ansa.

''Osećam se kao kod kuće (u Italiji),'' nasmejao se.

''Ali za sada sam fokusiran na Force Indiu i Veliku Nagradu u Monzi, gde želim da budem dobar,'' dodao je.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Ferrari ozbiljno razmislja o Kimiju

Sky Sportov Mark Hughes kaže da Ferrari želi da zaposli Kimija Raikkonena

„Ferrari mi je rekao da je Kimi njihova ozbiljna meta“, rekao je Mark Hughes iz Sky Sport F1 tima: „Čitajući izmedju redova onoga što su oni meni rekli, izgleda da ako ne zaposle Kimija da će ostati sa Massom.“

„Fernando zna da je Kimi potpuno apolitičan“ kaže Hughes: „On zna da Kimi neće da mu radi iza ledja, kako bi dobio najbolje inžinjere ili bilo šta slično tome. To jednostavno nije u Kimijevom fazonu.“

„Ferrari se otarasio Kimija jer su mislili da je to ono što im treba. Mislim da Fernando shvata da mu Kimi neće biti pretnja u tom smislu.“

„A Ferrari je već radio bez jasnog Br.1 u timu,kada su vozili Raikkonen i Massa.“

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

RB sa novim sponzorom

Red Bull sa još jednim jednokratnim sponzorom u Monci

Red Bull je potpisao jednokratan ugovor za VN Italije sa Italijanskim lancem supermarketa, Simply“, i zbog toga će se njihov logotip naći na prednjim krilima RB9 kao i na kombinezonima vozača.

Ovaj ugovor obnavlja saradnju koju su imali i prošle godine, kada se logotip Simply-ja, koji obuhvata preko 1500 supermarketa širom Italije, našao na liverju RB8 u Monci.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Monza ce uvek biti deo F1

Montezemolo smatra da će VN Italije zauvek biti deo Formule 1

„Monca je jedna od trka koje nikada neće nestati iz kalendara F1“, rekao je Montezemolo: „Staza sa četiri krivine i tri šikane možda izgleda staromodno, ali ima iste argumente koji važe i za Monte Carlo: obe su veoma bitne za naš sport, jednu okružuje glamur a drugu emocije koje dolaze iz čiste brzine.“

Montezemolo je, kao i njegov osnivač Enzo Ferrari, priznao da sve manje prisustvuje trkama: „Sada ne odlazim često na trkačke vikende, posebno ne nedeljom, jer je isuviše teško za mene. Više volim sam da gledam trku kod kuće.“

„Ali trudim se da nikada ne propustim kvalifikacije u Monci. Volim izbliza da vidim rad moje ekipe a takodje i da bacim pogled na konkurenciju. Takodje volim da ostvarim kontakt sa našim fanovima.“

Kada su ga pitali da odabere poseban trenutak sa neke trka u Monci, u bližoj istoriji, Montezemolo je odabrao 2006. godinu kada je „Michael (Schumacher) odneo još jednu divnu pobedu i istog dana objavio da se povlači.“

„Pravi odlazak“, kaže Montezemolo, koji ne priznaje Schumacherovo drugo povlačenje iz sporta prošle godine“ jer sa moje tačke gledišta, taj povratak ne smatram trkanjem.“

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Ricciardo poput Senne i Alonsa

Kolles uporedio Ricciarda sa Sennom i Alonsom

Mario Andretti, šampion Formule 1 iz 1978. godine, u potpunosti podržava odluku Red Bulla da potpiše sa mladim i perspektivnim Daniel Ricciardom, iako mnogi smatraju da je to greška i da je Red Bull trebalo da potpiše sa Kimijem Raikkonenom.

„Ja u potpunosti razumem njihovu odluku. Oni imaju taj trening tim, Toro Rosso, koji je već napravio Sebastiana Vettela. Pa što bi onda imali trening tim, ako nije za ovakve situacije?“, rekao je Andretti: „Ovo je odličan signal za sve mlade vozače, da postoji način čak i kada nemate poznato ime.“

Ipak, postoje mnogi koji su Daniela Ricciarda nazvali „nevažnim“, ali Colin Kolles, koji je bio Ricciardov prvi šef tima u HRT-u, smatra drugačije: „On je jedan od najtalentovanijih vozača. Njegov vozački stil je sličan mladom Fernandu Alonsu i Ayrtonu Senni.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Tavaresov odlazak bi mogao imati uticaj

Izveštaj prenosi da bi odlazak Tavaresa mogao imati uticaj na Renault u F1

Rekonstrukcija menadžmenta u renaultu bi mogla da ima uticaj na F1 program francuskog proizvođača automobila prenose mediji.

Renault, koji snabdeva motorima više timova u F1 uključujući i svetskog šampiona Red Bull, objavio je da je operativni direktor Carlos Tavares dao ostavku kada su u pitanu njegovi ''lični projekti''.

''U cilju jačanja industrije Renaulta i komercijonalnog predstavljanja, jedna od adaptacija organizacije menadžmenta će uskoro biti odlučena i predstavljena,'' dodao je Renault.

Izveštaj u Business Standardu prenosi da se odlazak trkačkog entuzijaste Tavaresa poklapa sa ''teškim vremenima'' za operacije Renaultovog putnog automobila ''na evropskom tržištu''.

Još jedan izveštaj u Racecar Engineering je dodao: ''Gotovo je izvesno da će ova promena vlasti imati neki uticaj na aktivnosti Renaulta u motor sportu.''

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Vlasnik Lotusa za sada posvecen F1

Gerard Lopez insistira da je sa zada posvećen Formuli 1

U proteklih nekoliko nedelja on je konstantno negirao vesti da je Lotus, tim iz Enstona koji je ranije bio poznat kao Renault i Benetton, u dugovima od 120 miliona evra.

Rekao je za jedan ruski sajt da prava cifra nije potvrđena Geniiju, investicionoj firmi koju on vodi.

Dakle kada je upitan da li je zaglavljen sa F1 i sa imenom Lotus, Lopez je odgovorio: ''Mislim da jesam.''

''Već sam rekao da ćemo ostati u Formuli 1 sve dok smo zainteresovani. Takav slučaj je bio pre dve godine, takođe i prošle godine, i ništa se nije promenilo.''

''Međutim, ne zavisi sve od nas. Ne mogu reći kakva će Formula 1 biti za tri ili pet godina.''

''Naš interes zavisi puno od toga da li smo među najboljim timovima u šampionatu. Da pobedimo, da se borimo sa najboljima – to je naš glavni motiv za ostanak,'' insistirao je.

Zaista, rekao je da se Lotus ne može porediti sa Mercedesom ili Ferrarijem, s' obzirom da Genii ''ne prodaje automobile''.

F1, za jednu investicionu firmu, ''je platforma, a ne reklamni prostor,'' rekao je Lopez.

''Generalno gledano, imati Formula 1 tim za sebe definitivno nije projekat koji može doneti profit. Za nas je dovoljno da tim jednostavno nije neprofitabilan,'' dodao je.

Iz tog razloga je Lopez rekao da Lotus nije na prodaju.

''Ne krijemo da tražimo partnere, govorimo o tome otvoreno, ali nema priče o prodaji tima. To nije ista stvar,'' insistirao je.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Sauber "otkacio" Frijnsa

Sauber neće produžiti ugovor sa svojim rezervnim vozačem

Bez obzira što je pobedio u Renault 3.5 seriji i bio stalno na raspolaganju Sauber F1 timu, Robin Frijns nije imao dovoljno vremena u kokpitu bolida kako bi dokazao svoje performanse.

Osim toga, finansijski problemi koji pogadjaju ovaj tim su dodatno otežali situaciju jer je Sauber već najavio mladog Sergeya Sirotkina kao deo njihovog aktivnog programa za 2014., a njegovo pojavljivanje u Monci znači samo da je Frijns postao „višak“.

„Čuo sam to u sredu ujutru, tako da je to bio lep način za budjenje“, rekao je Frijns: „Naravno, znam kakva je situacija sa Sauberom i da imaju finansijske poteškoće. Znao sam da je moja pozicija ugrožena. Nadao sam se dobrim vestima, ali njih nije bilo. Ne mogu da krivim Sauber, jer ovo je deo sporta.“

Frijnsov ugovor sa Sauberom ističe na kraju meseca.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Danielov dolazak ne znaci da sam ja Br. 1

Vettel negira da će Ricciardovo potpisivanje značiti da on postaje Br.1

Iako Sebastian Vettel iza sebe ima tri uzastopne titule šampiona i najverovatnije četvrtu „u džepu“, njegov timski kolega, Mark Webber se uvek zalagao za ravnopravnost u timu.

Ali pošto Webber napušta Formulu 1 i Red Bull, na njegovo mesto dolazi mladi Daniel Ricciardo, i stiče se utisak da će Red Bull sada jasnije pokazati i dokazati da je Sebastian Vettel neprikosnoveni Br. 1u timu.

Medjutim, Vettel to negira.

„Nema smisla da pričam o vodjenju tima“, rekao je Vettel: „U svakom timu postoje dva vozača i oba imaju iste šanse, ali na kraju može da bude samo jedan pobednik.“

„Broj 1 ili broj 2 je nešto što je izgleda veoma prisutno u današnjoj Formuli 1“, rekao je Vettel.

Dok je Red Bull razmatrao svoje opcije, Vettel je izjavio da želi da mu u tim dovedu Kimija Raikkonena, pa se postavlja pitanje da li je zadovoljan što je za kolegu dobio Daniela Ricciarda?

„Na kraju nije ni bitno ko vam je timski kolega“, kaže Vettel: „Važno je da se integriše u tim, tako da možete da gurate u istom smeru.“

On dodaje da je, bez obzira na njihov loš medjuljudski odnos, uvek mogao „profesionalno“ da radi sa Webberom, čak i posle kontraverzne „Multi 21“ afere u Maleziji.

Marca ga je upitala da li će Webberu da kupi poklon za rastanak, kako bi na pravi način obeležio kraj njihove petogodišnje saradnje.

„Možda bombonjeru“, rekao je Vettel: „Da budem iskren, mislim da smo mi uvek bili veoma uspešni zajedno i da ga je bilo veoma teško pobediti.“

„On je mnogo doprineo timu, zaista je doneo veoma pozitivne stvari. Mnogo više pozitivnih nego negativnih“, rekao je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Kubica opet u simulatoru Mercedesa

Kubica priznao da je proveo nekoliko dana u simulatoru Mercedesa

Robert Kubica odavno koristi simulator Mercedesa, kako bi održao svoje F1 veštine . U njegovoj prvoj celoj sezoni u WRC 2 seriji već se bori za šampionsku titulu.

„Ali neću da vam kažem koliko puta sam bio tamo ili koliko sam krugova odvezao“, rekao je Kubica u maju.

Medjutim, brzi Poljak je sada dao drugu izjavu: „U poslednjih šest meseci bio sam više od jednog, a manje od deset puta u simulatoru Mercedesa.“

„Ovaj posao mi omogućava da vidim koja su mi ograničenja i kako da nastavim sa svojim razvojem“, rekao je Kubica: „Imam osećaj da je Mercedes srećan sa ovim što ja radim.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Lotus ima novog sponzora

Lotus se povezao sa imovinskom firmom iz Dubaija

Lotus je, pred VN Italije, potvrdio novo, dvogodišnje partnerstvo sa Emaar Properties, stambeno-komercijalnom imovinskom firmom iz Dubaija, čiji portfolio uključuje i The Dubai Mall i Burj Khalifa-najvišu zgradu na svetu.

Logo Emaara će od VN Monce biti vidljiv na automobilima Lotusa.

„Mi smo srećni što smo započeli ovaj novi odnos sa Emaar Propertiesom“, rekao je Eric Boullier: „Sa ovom novom podrškom, koja sa sobom nosi projekte kao što su Burj Kalifa i The Dubai Mall, unapred se radujemo domaćoj podršci jer se ove godine opet trkamo u UAE. Takodje, jedva čekamo da vidimo kako će ovo partnerstvo u budućnosti dodatno povećati vrednost Lotus F1 brenda.“

Emaar je još samo jedan u nizu jakih sponzora Lotusa, nakon Microsofta, Unilevera i Coca-Cole.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Mallya: Placeni vozaci nisu za Force Indiu

Mallya kaže da će nastaviti da se bori prtiv plaćenih vozača u njegovom timu

Kako se mnogi timovi muče finansijski, plaćeni vozači postaju sve češći u F1, jer njihovi dolari i sponzori govore jače od njihovih dostignuća.

I iako Adrian Suttil donosi odredjenu sumu novca timu, vlasnik tima Vijaj Mallya kaže da će za svoj tim uvek birati vozače po talentu.

"Kada tim uzme plaćenog vozača to šalje veoma loše signale o tom timu. Ja uvek konsultujem moje inženjere i tehničke direktore kada treba odabrati novog vozača", izjavio Mallya je za AFP agenciju.

Mallyin govor se najverovatnije odnosio na izbor vozača za ovu godinu izmedju Adriana Suttila, i Ferrarijevog Julesa Bianchia, dodao je.

"Ovo je bio slučaj sa ovom godinom, kada smo imali dva izbora, i na kraju se odlučili za Suttila. To je najviše zbog činjenice što su ljudi u timu rekli "hajde da uzmemo njega" (Suttila)".

"Nisam hteo da ljudi u timu pomisle da su napravili najbolji mogući bolid, a da taj bolid neće završiti u rukama najboljeg dostupnog vozača. Nisam se odlučio za plaćenog vozača već za talentovanog, i ta filozofija će se nastaviti u našem timu".

Ove nedelje u Monzi Force Indija će dobiti novog rezervnog vozača koji će voziti na prvom treningu. Reč je o 24-godišnjem Jamesu Caladu, vozaču GP2 serije, koji kaže da se nada da će mu mesto rezervnog vozača pomoći oko sedišta u F1.

"Ovo je verovatno moja jedina šansa da pokažem šta umem i nadam se da ću biti na nekom spisku za 2014. godinu", izjavio je Calado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Marussia pretrpela pozar

Požar u bazi Marussie oštetio računarsku opremu

Požar koji je jutros izbio u sedištu Marussije, u Banburyju, oštetio je računarsku opremu tima. Niko nije povredjen, a vatrogasna služba je veoma efikasno i brzo ugasila vatru.

Lokalni izveštaji BBC-a i Banbury Guardijana izveštavaju da je požar izbio zbog kvara na instalacijama u sobi za posluženje.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Zavrsice se i dominacija RB

Jenson Button smatra da će i Red Bullu „doći kraj“

Austrijski tim je osvoji tri poslednje titule šampiona, u vozačkoj i konstruktorskoj kategoriji, a izgleda da su na putu da osvoje i četvrtu.

Ali Button smatra da će i tome „jednog dana doći kraj.“

„Ja znam da Red Bull ima odličan niz uspeha u poslednjih par godina, ali i to će prestati“, rekao je Button: „Mislim da kad ste u top timu, bilo kom od tri, četiri top tima, bolje je da tu i ostanete u bliskoj budućnosti. Posebno za mene jer sam stvarno srećan ovde.“

„Kada ste u timu poput ovoga sa budućnošću koju ovaj tim ima, to je veoma uzbudljiva prilika za svakog vozača.“

Comment

Working...
                                X