F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Bottas: Prvo poeni su veliko olaksanje

Vozač Williamsa presrećan zbog plasmana.

Valtteri Bottas je priznao da mu je osvajanje prvih poena na VN Amerika donelo ogromno olakšanje.
    Vozač Williamsa je veoma zadovoljan bolidom, kao i činjenicom da je tim napravio ogroman napredak:

"Osećam ogormno olakšanje. Bolje je osvojiti poene ikad, nego nikad. Tokom celog vikenda smo išli u dobrom pravcu što se setapa tiče, a neke promene koje smo napravili u Abu Dabiju su se ovde još vise isplatile. Imali smo odličnu strategiju tokom trke i srećan sam zbog cele ekipe. Za nas je ovo osvajanje poena veoma značajno”, rekao je Bottas.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Timovi F1 srahuju od dosadne 2014-te

Posle trke u Americi mnogi se boje da iduća sezona neće biti zanimljiva.

Nedostatak uzbuđenja na VN Amerika je signal da nešto hitno mora da se promeni kako naredna sezona ne bi bila dosadna, smatraju čelnici F1.
      Pirelli je najavio da će zbog svih kritika upućenih na njihov račun, naredne godine obezbediti tzv.”ultra bezbedne” pneumatike.
      Po nekim nagoveštajima, naredna sezona bi mogla da liči na VN Amerika, gde se većina timova opredelila za jedno zaustavljanje u boksu.
      Šef Ferrarija Stefano Domenicali kaže da nešto mora da se preduzme što pre:
      "Ima razloga za zabrinutost. Moramo da se sastanemo u narednih par nedelja i da razmotrimo šta treba učiniti kako ne bismo imali nezanimljive trke. Siguran sam da ćemo zajedno sa Pirellijem naći pravo rešenje. Takođe, ne sme se činiti više usluga jednom timu, a manje ostalima. Za sport je bitno da tretman bude isti za sve. Bolidi će se značajno razlikovati u odnosu na ovu godinu. Zbog toga moramo hitno da se sastanemo jer imamo mnogo tema”.
      Njegov kolega iz Red Bulla Christian Horner je takođe naglasio da bi trke sa jednim zaustavljanjem u boksu bile velika greška:
      "Mora da postoji neki balans. Trka u Ostinu je bila trka malog rizika, pa je strategija sa pit stopom bila odgovarajuća. Ne treba ni da previse zagorčavamo život ljudima iz Pirellija tražeći povremeno uzbuđenja, a povremeno pouzdanost. Mora da se napravi ravnoteža. Ipak, niko od nas ne bi želeo da sve trke ubuduće budu sa jednim zaustavljanjem u boksu.
      Međutim, ima i drugačijih mišljenja. Ross Brawn smatra da će trke uvek biti interesantne i da će uvek biti dovoljno akcije.
      "Pouzdanost nikada neće biti 100%, uvek će se svašta dešavati na stazi. Nisam previše zabrinut u pogledu nove sezone”, rekao je Brawn

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Sutil: Ne zelim da razgovaram sa njim

“Opasno je trkati se sa njim”

Adrian Sutil kaže da je Maldonado sa "druge planete."
        Posle incidenta u kojem su učestvovala ova dva vozača, vozač Force India tima Adrian Sutil je završio u ogradi pored staze.
        Objašnjavajući šta se desilo Sutil je istakao sledeće:
        "Na pravcu, koji je dovoljno širok Maldonado me je udario u gumu sa leve strane, iako je bilo dovoljno prostora. Zboga toga sam izgubio kontrolu nad bolidom i šokiran, završio pored staze. Nisam mogao da verujem da je to moguće da se desi, jer nije bilo razloga da vozi tako blizu mene. Držao sam pravac i nisam menjao svoju putanju".
        "Svaki put kad mu se neko približi, on koči 50 metara kasnije od ostalih. Često vozi preko limita i već je stigao u fazu kada postaje opasan i za sebe i za druge”.
        Sutil je naglasio da nema maneru da razgovara sa Maldonadom o incidentu, jer smatra da takav razgovor nema efekta:
        "Ne vidim poentu tog razgovora. Pričali smo ranije, više puta, ali on je sa druge planete. Što se mene tiče, sa njim sam završio”, razočarano je rekao Sutil.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Alonso: Drugo mesto je preambiciozno za Ferrari

Fernando Alonso misli da njegov tim neće biti vicešampion u plasmanu konstruktora.

U italijanskoj ekipi su se nadali da će moći da pariraju Red Bullu ove godine, ali već duže vreme je očigledno da je Ferrari u lošoj formi.

Iako je Alonso osvojio poene na nedeljnoj trci, osvajanje petog mesta nije dovoljno za njegove ambicije.
          Španski as misli da Ferrari malo toga može da učini po pitanju brzine ovogodišnjega bolide. Do kraja je ostala samo jedna trka, a popravke u formi nema.

"Ništa više ne možemo da učinimo. Borili smo se da uđemo u Q3, borili se za bilo koji poen. Nadamo se da će u Brazili biti bolje. Ipak, mislim da bi bilo isuviše optimistično očekivati drugo mesto u šampionatu konstruktora. To je i dalje naš san, ali je teško ostvarljiv”, rekao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

RB postavio novi rekord u pit stopu

Webberov pit stop trajao 1.923 sekundi

Nakon što je Sebastian Vettel pobedio na VN Amerike i tako oborio rekord po broju uzastopnih pobeda u jednoj sezoni, Red Bull je takodje odneo još jedan rekord sa staze u Americi.

"Podaci koje smo dobili iz bolida Marka Webbera tokom pit stopa kažu da je bolid bio zaustavljen na samo 1.923 sekundi, što je neverovatno", pisalo je na zvaničnom sajtu Red Bulla.

Kada je McLaren prošle godine na VN Nemačke ostvario pit stop od 2.3 sekunde, činilo se da je to granica za promenu sve četiri gume, ali je onda na VN Malezije ove godine Webberov drugi pit stop trajao samo 2.05 sekundi.

Još tada su iz Red Bulla poručili da će do kraja godine zaustavljanje u boksu biti manje od 2 sekunde.

"Uvek postoji brži pit stop, i verujem da ćemo u jednom trenutku ove sezone probiti magučnu barijeru od 2 sekunde", pisalo je posle VN Malezije na Red Bullovom sajtu.

"Medjutim, iako je važno da vam pit stop traje kratko, mnogo je bitnije biti konstantan nego juriti rekord, jer rekord se jednom obara, a nama trebaju pit stopovi koji će biti konstantno brzi".

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Hulkenberg: Sauber je moguca opcija

Monsisha Kaltenborn želi da ga zadrži u timu.

Iako na početku sezone stvari nisu izgledale povoljno po sauber, Hulkenberg se dokazao odličnim vožnjama, pa u ekipi žele da ga zadrže i 2014-te.
              Nico Hulkenberg je do sada osvojio 47 poena, uključujući i bodove za osvojeno 6.mesto na nedeljnoj trci. Iako se govorkalo o njegovom prelasku u Lotus, velike su šanse da neće menjati ekipu. Upitan da prokomentariše pohvale koje je dobio od svoje šefice, Hulkenberg je rekao:

"To su baš lepe vesti, zar ne? Oduvek sam hteo da budem deo Formule 1. Želeo bih da imam konkurentan bolid sa kojim ću moći da osvajam poene i da povremeno budem na podijumu. Sauber je i dalje jedna od opcija”.
              Ipak, Hulkenberg ne krije da još uvek čeka poziv iz Lotusa.
              "Odluka ne zavisi samo od mene. Još uvek čekam par odgovora od drugih ekipa”, rekao je Hulkenberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Pirelli potvrdio nove gume za Brazil

Svi timovi će testirati nove gume u Brazilu

Nakon što su dobili potrebno odobrenje od FIA-e, Pirelli će prvog dana u Brazilu doneti nove medium gume, koje će se koristiti sledeće sezone, i svi timovi će imati priliku da ih isprobaju tokom prva dva treninga.

Pirellijev direktor, Paul Hembery je potvrdio da je to jedinstvena prilika da se dobiju podaci iz prve ruke o „fundamentalnim promenama tehničkih propisa za 2014.“

Pirelli je ovo isto uradio i na kraju prošle godine.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Ecclestoneu bilo dosadno u Austinu?

Prvi čovek Formule 1 otišao ranije sa staze

Dok Vettel uživa u svojoj novoj pobedi i obaranju rekorda,osim ljudima u Red Bullovim uniformama, svima je već dosadila ova sezona i dominacija Sebastiana Vettela.

„Meni nije dosadno“, rekao je Vettel nakon trke.

Medjutim, Bild navodi da je i prvi čovek Formule 1, Bernie Ecclestone, napustio stazu u Austinu u toku same trke, negde oko 43. kruga.

Verujemo da su i mnogi timovi želeli da napuste stazu još posle prvog kruga, ali su zbog pravila morali da ostanu i da se trkaju.

„Ferrari, McLaren i Mercedes jako žele da povećaju nivo svoje igre, jer više ne postoji pitanje: „Ko će da pobedi u Brazilu?“, rekao je novinar Telegrapha, Tom Cary.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Schumacher-Vettel bi mogao da srusi moj rekord

Schumacher veruje da Vettel može osvojiti više od 7 titula šampiona

Vettel je na VN Amerike postavio novi rekord po broju uzastopnih pobeda u jednoj sezoni, a Vettel je posle trke bio vidno emotivan i rekao je da je nosilac starog rekorda Michael Schumacher bio njegov idol još od mladjih dana.

"To prvi put čujem sad", izjavio je Schumacher za RTL kada mu je na RTL televiziji rečeno da ga Vettel smatra herojem.

Schumacher je dodao da Vettel može ponosno da "sstoji na svojim nogama" medju velikanima F1.

"Ako pogledate konstantnost njegovih performansi i kako je sve učio, to je unikatno. Na gridu trenutno ima dosta dobrih vozača, ali on je neko ko j e uspeo da sve faktore sporta ukroti veoma efikasni, i zato i jeste neverovatno ono što on trenutno radi", dodao je Schumacher.

Schumacher je takodje rekao da postoje mnoge "paralele" izmenju njegove i Vettelove karijere.

"Siguran sam da kada je bio mali da je sedeo ispred TV-a i analizirao šta ja radim. Dobra stvar je, da i dalje on ponekad nazove mene i traži savet".

Na osnovu svega vidjenog do sad, Schumacher smatra da bi Vettel mogo postati prvi šampion F1 sa osam osvojenih titula.

"Ja sam uvek imao stav o rekordima. Oni su stvoreni da bi bili prekinuti, i postavljani novi. Jasno je da Sebastian ima šansu da dodje do sedam titula, jer je još uvek mlad, a možda i da osvoji više od toga. Ja ću definitivno navijati da se tako nešto desi", završio je Schumacher.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Grosjean i dalje posecuje psihologa

Iako je njegova forma u usponu, Grosjean i dalje posećuje psihologa

Francuz je prvi put zatražio stručnu pomoć psihologa prošle godine, kada je njegova F1 karijera počela da "visi o koncu" zbog prevelikog broja udesa i izazvanih incidenata.

U poslednjih nekoliko trka Grosjean je jedini koji bi možda mogao da parira Sebastianu Vettelu, a njegova forma nakon odlaska Kimija Raikkonena se okrenula za 180*, i Grosjean konstantno završava na podijumima.

Medjutim, pre godinu dana, Grosjean je pao toliko nisko da je dobio nadimak "ludak prvog kruga", nakon što je na VN Belgije "pokupio" Hamiltona i Alonsa u prvoj krivini i dobio zabranu vožnje na sledećoj trci u Italiji. Grosjean je tada rešio da poseti psihologa.

"Veoma uživam u tome. I nastavljam sa trentmanom jer me to čini boljom osobom a to se takodje prenosi i na sam padok", citiran je od strane Brazilskog Totalrace.

Kako je mogao prošle godine da izgubi mesto u timu, i vrati se na posao bankara, Grosjean se sabrao, i sada je vodeća figura u Lotusu, a takodje će biti lider tima naredne godine.

"Istina je da ako sklonite Red Bull, ja se neću buniti", našalio se Grosjean. "Ipak, oni koriste ista pravila kao i mi, samo što oni rade fenomenalan posao".

Lotus i dalje čeka "Quantum" kako bi obezbedio drugog vozača za sledeću godinu, ali u Grosjeanove sposobnosti niko ne sumnja.

"Mi smo oduvek znali da je Romain veoma brz, možda i više nego što bi trebalo - ponekad je brži nego što to bolid dozvoljava",Izjavio je Boulier za Francuski L'Equipe.
                      "Medjutim, sada su se stvari promenile. Postao je otac, i postavo je veoma smiren i proračunat, ali ipak nije izgubio brzinu koju je imao, smao je sada pametniji. Pokazuje mnogo više samopouzdanja, i to je vidljivo na stazi.

"On će sledeće godine početi sezonu sa drugačijim mišljenjem, jer imamo druge planove za njega. Mislim da je odlazak Kimija i njegov perfsonalni život uticao na njega u pozitivnom smislu i dao mu više samopouzdanja. Možda je to bio "okidač" za njegovu formu", dodao je Boulier.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Brawn- RB je oslabljen

Brawn veruje da je Red Bull oslabljen nakon nedavnih odlazaka timskog osoblja

Ove godine je bilo mnogo promena u timovima, kako na vozačkim mestima tako i na mestima unutar tima, a prema Brawnu, Red Bull je oslabljen, zbog toga, dok su McLaren i Ferrari dosta pojačani.

To je tvrdnja Rossa Brawna, koji kaže da će šampionski tim Red Bulla biti znatno oslabljen odlaskom šefa aerodimaničara Peter Prodromoua koji je potpisao sa McLarenom.
                        "Mislim da nijedan tim koji izgubi čoveka tog kalibra i tog iskustva, nemože ostati na istom nivou"izjavio je Brawn za Guardian.

Još jedan prelazak koji će imati uticaj je odlzak Jamesa Allisona iz Lotusa u Ferrari.

"Allison je otišao iz Lotusa gde je dizajnirao odlične bolide tokom godina, a otišao je u Ferrari gde sam siguran da će uraditi bolji posao nego do sad. To vam je priroda posla. To se dešava u F1 stalno. Red Bull je uspešan jer je uzeo Neweya od McLarena. To je priroda posla", dodao je Brawn.

U medjuvremu, Brawn je stao u odbranu Lewisa Hamiltona, nakon šne tako dobrih radio poruka na VN Amerike.

Kada mu je sa pit walla poručeno da čuva gume, Hamilton je odgovorio: To i pokušavam da radim. Pusti me da se fokusiram".

Posle odredjenog vremena, Hamilton je tražio od inženjera da mu daje podatke o gumama, temperaturi..."Morate mi dati neke podatke, o gumama, temperaturi.

Kada je upitan o Hamiltonovom radiju, Brawn je rekao: Mi se i dalje navikavamo na rad sa njim. On nije problematičan".

Hamilton je nakon trke rekao da se izvinuo ljudima na pit wallu zbog "malo preterivanja".

"Čovek je počeo da mi priča preko radija, a ja sam mu drsko odgovorio, i žao mi je zbog toga. Ljudi ne pričaju sa vozačima preko timskog radija sa vozačem bezveze. Uvek imaju nešto korisno da vam kažu, a ja sam malo preterao kad sam mu odgovorio", dodao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Allison-Ferrari pravi promene kako bi se vratio na vrh

Promene koje pravimo će nas vratiti na pobedničke staze - Allison

Allison se vratio u tim iz Maranella ove sezone, i zjendo sa tehničkim direktorom Pat Fryjom radiće na vraćanju Ferrarija na pobedničke staze, a Britanac kaže da su "važne" promene već načinjene.

"Prvo, srećan sam što sam se vratio u Ferrari u trenutku daka prave promene kako bi se vratili na pobednički put. Ne samo na pobednički put, nego na put za osvajanje šampionata. Mnogo potrebnih promena je napravljeno od strane Pat Fraya kako bi se tim vratio na šampionski put. Mislim da sam pogodio pravi trenutak da se vratim u tim, jer nakon svih promena koje se dešavaju u timu, neću morati da počnem da radim ispočetka, već imam veoma dobru osnovu. Ima još toga da se uradi, ali ja sam otvoren čovek spreman na promene", izjavio je Allison.

Allison, kao i mnogi drugi, veruje da će biti promenjen poredak sledeće godine, ali kaže da će fabrički timovi biti ispred ostalih.

"Ferrarijev cilj je uvek pobeda. Što se tiče sledeće sezone, mislim da će timovi biti promešani u poretku. Medjutim, ne možete očekivati da timovi zbog promene pravila sada predju sa jednog dela grida na drugi, i mislim da će top timovi biti izjednačeni. Neće biti dominacija koju smo imali prilike da vidjamo proteklih godina, i mislim da je to ono što je potrebno ovom sportu - konkurencija, a ne dominacija, dodao je Allison.

"Mislim da će prva polovina sledeće godine mnogo zavisiti od pouzdanosti. Promene za sledeću godinu su dovoljno velike, samo u pogledu konfiguracije bolida, ali takodje predstavljaju mnogo, mnogo veći problem što se tiče pouzdanosti".

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Hulkenberg ponovo u Force Indiji?

Roger Benoit navodi da Hulkenberg ponovo dolazi u Force Indiju

Dopisnik Roger Benoit.navodi da je Nico Hulkenberg ponovo potpisao sa bivšim timom Force Indijom za 1.9 miliona evra.
                            Lotus i dalje čeka Quantum kako bi obezbedili Hulkenberga za 2014. godinu, ali taj posao polako počinje da jenjava.

I dok Lotus i dalje čeka na nove investitore, Bulier je izjavio da Hulkenberga ne bi trebalo da krive ukoliko potpiše za neki drugi tim.

"To bi značilo da tajming nije bio dobar za njega, ili za nas", izjavio je Boulier.

Dopisnik Blika, Roger Benoit.sada kaže da je Hulkenberg odlučio da se vrati u Force Indiju, tim koji je spasao njegovu karijeru nakon što je 2010 godine ostao bez mesta u Williamsu.

Sve što tim iz Silverstona treba da uradi kako bi osigurao Hulkenberga za sledeću godinu je da plati Nemcu platu od 1.9 miliona evra.

Hulkenberg je prošle godine vozio za Force Indiju, ali je na kraju prešao u sauber, tim koji ove godine ima dosta problema sa fimansijama.

"Ne britine, ja imam mesto za sledeću godinu", citirao je Benoit Hulkenberga.

U poslednje vreme se svce više veruje da će Maldonado, zajedno sa njegovim sponzorom PDVSA potpisati sa Lotusom, i da se samo čeka zvanična potvrda tima iz Enstona.

Hulkneberg je priznao da je skeptičan oko novca koji treba da donese Quantum Lotusu, i da taj posao polako ali sigurno bledi.

"Taj ugovor sa Quantumom sve više počinje da gubi svoj kredibilitet. Kada se stalno pominje tako nešto, a ništa se ne dešava, onda počinjete da gubite nadu", izjavio je Hulkenberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Na prodaju Schumacherov bolid

Prodaje se pobednički bolid Michaela Schumachera iz 1994. godine

Šampionski bolid Michaela Schumachera iz 1994. godine će se naći na aukciji 1. decembra u Londonu.

Sa B194-05 šasijom, Michael Schumacher je te godine pobedio u San Marinu, Monaku, Kanadi i Francuskoj. Sa istom šasijom je završio na drugom mestu u Španiji i Britaniji te godine. Ali, iako je naknadno isključen sa trke u Silverstoneu, zbog ignorisanja crne zastave, te godine je osvojio svoju prvu titulu šampiona.

„Ovo je originalni Benetton-Cosworth Ford B194, sa originalnim 1994 Mild Seven liverjem, potpuno ispravan, i nakon dve godine mukotrpne reparacije, on izlazi na aukciju potpuno spreman za trku“, piše u priručniku za prodaju.

„Automobil se nalazi u ponudi sa potpuno obnovljenim Cosworth-Ford Zetec motorom, novim menjačem i modernizovanim menjačkim sistemom.“

„U paketu se pored potpuno spremnog bolida za trke, nalazi i komplet rezervnih delova i kompletna pit oprema.“

„Uz ponudu ide i post-prodajno testiranje bolida u njegovoj trenutnoj bazi, The Ascari Race Resortu koji se nalazi u Rondi, Španija.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Petrov ima budzet za DTM

Vitaly Petrov priznao da bi mogao da ode u DTM u 2014.

Rus je bio u potrazi za šansom da se vrati u Formulu 1, nakon što je izgubio svoje mesto u Caterhamu na kraju prošle sezone.

''Kontaktirao sam Mercedes kako bih saznao njihovu situaciju (u vezi DTM-a). Takođe znam situaciju u BMW-u,'' rekao je Petrov za ruski list Championat.

''Čak bi se moglo reći da imam budžet za DTM,'' dodao je.

29-godišnji Petrov da su njegova razmišljanja o povratku u F1 bila više ''glavobolje'', ali insistira na tome da je vrh motor trkanja i dalje njegov glavni prioritet.

Međutim, Championat je rekao da je Petrov takođe umešan u test reli automobila.

Kada je upitan koje su mu šanse da se vrati u F1 u 2014., odgovorio je: ''U osnovi iste kao i pre. Pregovaram i čekam.''

''Očigledno da je mesto u Williamsu nestalo, ali i dalje pregovaram sa tri tima,'' otkrio je Petrov.

Comment

Working...
                                X