F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Rosberg tvrdi da je brz kao i Hamilton

Nico Rosberg je prethodnih godina bio brži od sedmostrukog svetskog šampiona koji mu je bio timski kolega

Nemac misli da je svoju prvu sezonu sa novim timskim kolegom Lewis Hamiltonom zaokružio kao jednako brz kao i svetski šampion iz 2008.

Rosberg smatra da je pobedio sedmostrukog svetskog šampiona i legendu Formule 1 Michael Schumachera, kada su zajedno vozili u Mercedesu od 2010. do prošle godine.

Međutim, neki se pitaju da li je Schumacher, koji je prešao četrdesete, i dalje imao istu brzinu i formu kao i kada je vozio u svojim najboljim danima u Benettonu i Ferrariju.

Smatralo se da će 2013. biti pravi test za Rosberga pošto za novog timskog kolegu dobija Britanca Hamiltona.

Dakle, sa preostale dve trke ove sezone, Nico Rosberg je pobedio dva puta – u Monaku i Silverstonu – dok Hamilton ima samo jednu pobedu i to u Mađarskoj.

Ali Hamilton je bolji kada su u pitanju bodovi u generalnom plasmanu vozača.

''Često sam bio ispred njega,'' rekao je Rosberg za nemački Sport Bild ove nedelje, ''ali sam imao više tehničkih problema.''

''Lewisova sezona je protekla prilično glatko, tako da sam malo iza njega po pitanju bodova.''

''Ukoliko pričamo o čistoj brzini, otprilike smo jednaki.''

''To je odlično, zbog ovakvih duela sam došao u Formulu 1 – stalno sam u potrazi za načinom da budem ispred svog timskog kolege.''

''Mogu vas uveriti da je Lewis neverovatno brz,'' dodao je.

Ove nedelje se špekulisalo da je Schumachera kontaktirao Lotus kao potencijalnog kandidata za poslednje dve trke, pošto Kimi Raikkonen mora na operaciju leđa.

Sabine Kehm, menadžer 44-godišnjeg penzionisanog vozača, smatra da su Rosberg i Hamilton zaslužni za najnovije poštovanje velikog Schumachera.

''Mnogi ljudi su promenili svoje mišljenje o Michaelu zbog nedavnih performansi Nico Rosberga poredeći ih sa onima koje ima Lewis Hamilton,'' rekla je.

''Michael je vozio dobro kao i Nico, baš kao što Nico vozi dobro kao Lewis,'' rekla je Kehm za list Bild.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Ward povukao svoju kandidaturu

David Ward povukao sa izbora za mesto predsednika FIA-e i tako ostavio Jeana Todta kao jedinog kandidata.

Ward nije uspeo da sakupi dovoljno podrške od čalnova kluba, što ga je udaljilo od kandidature za mesto predsednika FIA-e.

"Želim da potvrdim svoje povlačenje oko kandidature za mesto predsednika FIA-e. Nisam uspeo da sakupim dovoljno podrške regionalinih potpredsednika. Želim da čestitam Jeanu Todtu na pobedi", kazao je Ward.
      On je ovom prilikom kritikovao mane trenutnog sistema.
      "Već nekoliko godina FIA se muči sa reformom. Naprave jedan korak napred pa dva nazad. Mislim da se to videlo i kroz ovu kandidaturu, gde je lista kandidata bila skraćena a broj potpredsednika stalno povećavan", dodao je Ward.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Kovalainen menja Raikkonena u Lotusu

Heikki Kovalainen zameniće Kimija Raikkonena u Lotusu na poslednje dve trke.

Pre svega Lotus i Caterham postigli su dogovor da Finski vozač zameni svog sunarodnika na poslednje dve trke u timu iz Enstona. Kovalainen je ove sezone pod ugovor sa Caterhamom, gde je imao ulogu trećeg vozača, ali tim mu je izašao u susret i dozvolimo da naredne dve trke vozi za Lotus.

Finac je posetio Enston gde je dao otisak za sedište i tako će se posle 2012. godine prvi put pojaviti na trci.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Maldonado srecan sto napusta Williams

Pastor Maldonado srećan što odlazi iz svog trenutnog tima

Venecuelanac kaže da je srećan što odlazi iz Williamsa na kraju ove godine, nakon što je osetio da on i tim više ne funkcionišu dobro zajedno.

Williams je ove nedelje saopštio da je potpisao ugovor sa Felipe Massom kome će timski kolega u 2014. biti trenutni vozač Valtteri Bottas.

Ali umesto da bude tužan jer je za vreme svog boravka u timu ostvario svoju prvu i jedinu pobedu, Maldonado je rekao u sredu da mu je zapravo drago što odlazi.

''Veoma sam srećan,'' rekao je uoči FOTA Fan Foruma u Austinu.

''Nakon što sam nekoliko meseci bio u pregovorima sa timom želeo sam da ih napustim. To je to. Veoma sam srećan zbog toga.''

''To je bila moja odluka. U Singapuru sam manje-više odlučio da napustim tim i to je 100% bila moja odluka.''

Kada je upitan o razlozima svog odlaska, Maldonado je prokomentarisao da mu Williams na kraju nije dao bolid koji misli da zaslužuje.

''Mislim da sam pružio više timu nego oni meni,'' objasnio je.

''Pronašli smo pobedu, pronašli smo veoma dobar rezultat prošle godine, pa čak smo i ove godine imali par dobrih trka. Ali to nije sve.''

''Čekao sam na nešto više, očekivao sam nešto više od F1.''

Kada je upitan zašto se odnos sa timom promenio nakon sezone poput prošlogodišnje u kojoj su imali pobedu, Maldonado je rekao: ''Možda učim više ove godine nego što sam prošle.''

''Sigurno da je bila teška godina, veoma teška za ceo tim, i moja odluka je takva jer nisam bio dovoljno srećan sa timom lično.''

''Želeo sam da probam nešto drugačije, i možda je to veoma bitan trenutak za mene i moju karijeru. To je teška odluka ali i velika.''

Maldonado je povezivan sa Lotusom za 2014., i on je opcija tom timu ukoliko ne dođe do dogovora sa investitorom Quantum Motorsportsa.

Međutim, Maldonado insistira da ništa još nije gotovo i da i dalje ima druge opcije – veruje se da su to Sauber i Force India.

''Naravno da pregovaramo sa Lotusom, ali imam još par opcija,'' rekao je.

''Možda imam ideju (šta želim da radim).''

''Radimo na tome. Nadam se da ću uskoro imati konačnu odluku – i jasan pravac za sledeću godinu.''

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Perez u veoma teskoj situaciji

Sergio Perez se našao u veoma teškoj situaciji nakon što je tim odlučio da ga zameni

U sredu je objavljeno da Perez neće biti zadržan od strane McLarena i sledeće godine, jer će tim verovatno uzeti svog mladog vozača Kevina Magnussena.

Govoreći za FOTA Fans Forum u Austinu, Perez je upitan da li je tim bio nepravedan prema njemu jer mu je dao loš bolid i na kraju ga odbacio, međutim Meksikanac je odbio da kritikuje McLaren.

''Mogu stajati ovde i reći vam da tim nije bio fer prema meni, ali odlučili su i stvarno sam to prihvatio,'' rekao je Perez.

''Zadržaću najbolje iz tima koje je velika porodica i ne kajem se. Očigledno da je odluka došla kasno i stavila me u veoma tešku situaciju, ali to je život i moram da krenem napred. Već sam krenuo i zato smo odlučili da objavimo; tako da mogu da ublažim pritisak i samo se fokusiram na ove dve zadnje trke i pokušam da dam sve od sebe.''

Međutim, Perez priznaje da bi zbog tajminga odluke mogao da napusti Formulu 1.

''Ukoliko ne pronađem pravu opciju za svoju karijeru onda ću možda tražiti negde drugo, ali cilj je naći nešto dobro sa dobrim timom koji mi može pružiti šansu da pobedim u trkama.''

Perez je takođe rekao da nije bilo puno toga više što je on ili tim mogao da uradi ove sezone sa tako nekonkurentnim bolidom.

''Uvek sam pokušao da se brinem o timu. Mislim da je bilo situacija ove godine kada je tim bio pod velikim pritiskom jer smo mi McLaren, imamo jedan od najvećih budžeta i sa sezonom kakvu smo imali možete samo da zamislite količinu pritiska.''

''To je bio pritisak na mene, na Jensona, na Martina, na sve u timu. Mislim da je najbitnija stvar bila da budemo svi na okupu i mislim da smo bili prilično dobri u tome. Svi smo kao tim – to je ono što me čini posebnim na moj tim – uvek smo ostajali zajedno i mislim da je to bilo ključno za tako tešku godinu.''

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Magnussen potpisao za McLaren

Ovaj Danac voziće za britanski tim naredne godine.

Posle nekoliko nedelja špekulacija, Kevin Magnussen zameniće Sergia Pereza naredne godine u timu McLarena. Šampion Formule Reno 3.5 i sin bivšeg vozača McLarena Jana, naredne sezone voziće u timu sa Jensonom Buttonom.

"Presećan sam što ću naredne godine voziti za McLaren. San mi je bio da se nadjem u Formuli 1 i želim svima da se zahvalim, pre svega Martinu Whitmarshu. U Jensonu vidim svog idealnog timskog kolegu jer je on veoma brz i iskusan", kazao je Magnussen.
              "Kevin je veoma talentovan i posećen svome poslu. Mi od njega očekujemo dosta. Uvek kada je testirao bolid Formule 1 on je prikazao svoju brzinu i jaku psihičku snagu, kao i da dobro radi sa inžinjerima", dodao je Whitmarsh.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Hulkenberg: Prelazak u Lotus bio je previse rizican

Nico Hulkenberg odbio je punudu Lotusa da vozi za njih na poslednje dve trke.

Hulkenberg za sada ima veoma dobru sezonu u Sauberu i trenutno je najpoželjniji vozač na tržištu. Pošto je već nedeljama povezivan sa Lotusom oko angažmana za narednu sezonu mnogi su očekivali da se to može desiti i ranije, jer je Kimi Raikkonen otišao na operaciju ledja.

Nemac je tokom prvog dana na stazi u Ostinu priznao da ga je Lotus zvao da zameni Kimija Raikkonena, ali da je odbio ponudu jer je ona bila previše rizična.
                "Naravno da je ova ponuda bila privlačna. Ali, menjati tim za poslednje dve trke je preveliki rizik. Moje gledanje na budućnost je mnogo dalje od kraja sezone, tako da sam odlučio da se zahvalim na toj ponudu. Sesti u sasvim novi bolid je velika napoznanica za vozača", kazao je Hulkenberg.
                On je priznao da je posetio fabriku tima i razgovarao sa Ericom Boullierom oko mogućeg ugovora za narednu sezonu.
                "Bio sam tamo samo da pričam sa Ericom oko mogućeg angažmana na poslednje dve trke kao i za sledeću godinu", kazao je Nemac.
                Hulkenberg je dodao da ne zna odakle je došao novac za njegovu platu iako se mislilo da je Ferrari pomogao Sauberu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Alonso prosao medicinske preglede u Austinu

Ferrarijev vozač i zvanično je dobio zeleno svetlo da učestvuje na trci.

Španac je povredio ledja na poslednjoj trci u Abu Dabiju, kada je u borbi sa Jeanom-Ericom Vergneom prešao preko ivičnjaka i tako bio pod pritiskom slie od 15G. Odmah posle trke Alonso je hospitalizovan gde je uradio sve potrebne provere i preglede.

Odmah po dolasku u Ostin, vozača Ferrarija proverio je tim zvaničnih lekara koji su mu dali dozvolu da se trka. Ipak, on je otkazao svoje medijske dužnosti tokom današnjeg dana kako bi se što više odmarao u hotelskoj sobi.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Todt ostaje predsednik FIA-e

Jean Todt će ostati na mestu predsednika FIA-e

Pošto je David Ward danas povukao svoju kandidaturu za mesto predsednika FIA-e, Jean Todt će i drugi mandat provesti na mestu prvog čoveka ove organizacije.

„Nisam mogao da obezbedim potreban broj regionalnih potpredsednika za sport, kako bi ojačao moju listu“, rekao je Ward: „Ovom prilikom želim da čestitam Jean Todtu na pobedi.“

„Nn je bio autsajder koji nije imao nikakve šanse“, napisao je Michael Schmidt u Auto Motor und Sportu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Hamilton dobio novu sasiju

Mercedes je zbog pukotine na Hamiltonovom bolidu morao da zameni šasiju.

Posle serije loših rezultata Lewisa Hamiltona na poslednjim trkama, Mercedes je naredio da se sprovede detaljna istraga bolida, gde je tom prilikom pronadjena pukotina na šasiji.

"Ovo možda objašnjava Hamiltonove loše rezultate", kazao je novinar Auto Motor und Sporta Michael Schmidt.
                      Hamilton je prošle godine pobedio na trci za VN USA, ali priznaje da će biti veoma teško da se ponovi ovaj rezultat.
                      "Vettel je na poslednjim trkama bio ispred nas za pola minuta. Zato teško je zamisliti da ga neko može pobediti. Moj plan je da se kvalifikujem ispred njega pa onda ako mogu u trci da zadržim poziciju", kazao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Raikkonen uspesno operisan

Kako prenosi finska televizija MTV Sport, Raikkonen je uspešno operisan i sada ga čeka period rehabilitacije.

Posle veoma teških bolova u ledjima, gde je skoro sve trke vozio pod injekcijama, Raikkonen se odlučio da propusti poslednje dve trke u šampionatu kako bi bio spreman za novu sezonu i novi tim.

Operacija ledja uspešno je obavljena u četvrtak a kako prenosi MTV Sport Kimi bi mogao lagano da hoda tek za 4 do 6 nedelja.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Hulkenberg: Ne znam zasto se McLaren nije interesovao za mene

Nemac je priznao da je mala verovatnoća da sledeće godine vozi za Lotus.

Vozač Saubera priznao je da je imao kontakta sa McLarenom, ali da ne zna zašto se ovaj tim malo interesovao za njega.

"Otvoreno sam pričao sa Martinom Whitmarshom. Teško je reći zašto su oni pokazali malo interesovanja za mene", kazao je Hulkenberg.
                          On je priznao da mu je bilo veoma teško kada ga je Williams u poslednjem momentu ostavio bez angažmana 2010. godine.
                          "Ja sam konstantno i polako guran napolje. Tada sam bio nov u Formuli 1 i sada sam se navikao na to. Za sada se trudim na nadjem angažman ali još ništa ne znam. Svi znate moje opcije a to su Force Indija, Sauber i Lotus", dodao je Nemac.
                          Hulkenberg je izjavio da je Lotus želeo da ga plati ukoliko bi on vozio za njih na poslednje dve trke, ali da ne zna kakve su mu šanse da se nadje u ovom timu naredne godine.
                          "Naravno da ne bih vozio za džabe. Moje šanse da se nadjem u Lotusu naredne godine su sve gore i gore. Ako se veruje vestima, Maldonado je već u timu", kazao je on.
                          Auto Motor und Sport prenosi rok za potpisivanje ugovora izmedju Lotusa i Quantum Motorsporta ističe danas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Alonso najbrzi na prvom treningu u Austinu

Start drugog treninga bio je odložen zbog magle kao i da je kasnije istaknuta crvena zastava zbog kašnjenja sa dolaskom medicinskog helikoptera na stazu.

Start prvog treninga bio je odložen jer se na stazu spustila velika magla. U tim trenucima vidljivost je bila smanjena a zbog toga ni medicinski helikopter nije mogao da poleti. Na ovoj sesiji imali smo nekoliko izmena, gde je Danil Kvyat zamenio Jean-Erica Vergnea u Toro Rossu, Alexander Rossi se našao u bolidu Gieda van der Gardea, dok je Rudolfo Gonzalez zamenio Julesa Binachia u Marussiji.

Posle pauze od 40 minuta dato je zeleno svetlo za početak treninga, koji je skraćen na jedan sat. Prvo vreme zabeležio je Jenson Button koji je štopericu zaustavio na 1m40.468s. Kako je trening odmicao sve se više vozača pojavljivalo na stazi, pa je tako Button popravio svoje vreme na 1m39.493s.
                            Posle 15 minuta od početka sesije istaknuta je crvena zastava jer medicinski helikopter nije bio na svom mestu. Kontrola trke je zaustavila sat pa je tako vozačima ostalo još 45 minuta na raspolaganju. Na kraju, helikopter smo čekali pola sata i odmah posle njegovog sletanja trening je ponovo počeo.
                            Nakon restarta svi vozači su izasli na stazu, gde je posle nekoliko trenutaka Fernando Alonso zabeležio najbrže vreme od 1m38.767s na tvrdim pneumaticima. Vozač Ferrarija je u svom drugom pokušaju popravio vreme oko četiri desetinke. Rudolfo Gonzalez morao je da se na tri minuta pre kraja parkira pored staze jer je imao problema sa motorom.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Vettel na vrhu na drugom treningu

Drugi trening u Ostinu je pripao Sebastianu Vettelu koga je sa minimalnim zaostatkom ispratio timski kolega Mark Webber.

Za razliku od prve sesije, vremenski uslovi na drugom treningu su bili idealni tako da su timovi imali priliku da nadoknade vreme koje su izgubili jutros.

Skoro svi vozači su odmah izašli na stazu, a na prvom mestu su se smenjivali redom Kovalainen, Button i Grosjean. Vozači Lotusa su u početku držali prve dve pozicije sa vremenima oko 1m39s.
                              Sebastian Vettel je u desetom minutu preuzeo prvo mesto sa vremenom 1m38.352s, a nešto kasnije je uspeo da pronađe još desetinku ipo. Njega su sledili Rosberg, Button i Webber i svi su imali po šest desetinki zaostatka.
                              Nakon dvadeset minuta je usledio mirniji period pošto se veliki broj vozača povukao u boks.
                              Već nakon pola sata smo imali priliku da vidimo prve krugove na medijum gumi koja će na ovoj trci biti mekša komponenta. Hulkenberg se tako probio iza Vettela sa tri desetinke zaostatka, dok je Kovalainen bio malo sporiji zbog čega je bio na trećoj poziciji. Nakon toga su viđene i prve promene na vrhu. Prvo je Rosberg nadmašio Vettelovo vreme za četiri desetinke, a onda je Webber vozio 1m37.420s što je bilo tri ipo desetinke brže od Rosberga.
                              Sebastian Vettel je za to vreme imao problema sa saobraćajem zbog čega nije uspeo da značajnije popravi svoje vreme na početku drugog stinta. On je nešto kasnije ipak uspeo nekako da sastavi čist krug koji je ujedno bio najbrži na treningu i iznosio je 1m37.305s.
                              Vozači Saubera su za to vreme imali sjajnu sesiju pošto je Gutierrez na medijum gumi zauzimao peto, a Hulkenberg šesto mesto. Ferrari i McLaren su sa druge strane nakon solidnih krugova na tvrdoj gumi, minimalno popravili vremana na mekšoj komponenti a zaostatak za vodećim je bio preko jedne sekunde. Heikki Kovalainen je dodatnim poboljšanjem sredinom sesije došao do petog mesta čime je zasenio timskog kolegu Romaina Grosjeana koji je bio osmi. Finac je tako najavio da bi mogao u nedelju da se bori za prve bodove još od 2009. i poslednje sezone u McLarenu.
                              Poslednjih pola sata sesije je bilo rezervisano za testiranje trkačkog tempa i evaluaciju guma. Neki timovi veruju da bi ovog vikenda gume mogle da budu nešto izdržljivije što bi im omogućilo da završe trku sa samo jednim pit stopom.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Button kaznjen sa tri mesta na startu

Vozač McLarena kažnjen je zbog toga što je perticao pod crvenom zastavom na prvom treningu.

Jenson Button pretekao je Daniila Kvyata u trenucima kada je bila istaknuta crvena zastava na prvom treningu zbog poteškoća da medicinskog helikoptera sleti pokraj staze. Kao rezultat Buttonu je dodeljena kazna od pomeranjem za tri mesta na trci u nedelju.

Comment

Working...
                                X