F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Bianchi menja Alonsa u Austinu?

Bianchi bi mogao da zameni Alonsa na trci u Americi

Kao što smo jutros napisali, Fernando Alonso i dalje ima velike bolove u ledjima, zbog udarca koji je pretrpeo tokom trke u Abu Dhabiju, ali se njegov tim nada da će Španac biti sposoban za predstojeći trkački vikend u Americi.

U utorak, pred sam polazak u Ameriku, on će imati još jedan specijalistički pregled i ukoliko se ispostavi da ne može da vozi u Austinu, njega će zameniti vozač Marussije i član Ferrarijeve akademije, Jules Bianchi.

Umesto Bianchija, Marussiju će tokom trkačkog vikenda u Austinu voziti Rodolfo Gonzales.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Vettelu ne zvizde zbog pobeda

Webber kaže da njegovom timskom kolegi ne zvižde zbog dominacije

Zviždanje je postalo rutinska stvar u Formuli 1 kada se na podijumu nadje Sebastian Vettel, i dok mnogi misle da je to zbog njegove dominacije, Mark Webber smatra da je u pitanju nešto sasvim drugo.

„Mislim da se to ne dešava zbog toga što Seb pobedjuje na svakoj trci“, rekao je Webber: „Usain Bolt pobedjuje na svakoj, ili skoro svakoj trci, pa mu ne zvižde.“

„Interesantno je videti kako publika zauzme stav o nekim stvarima.“

Taj stav proizilazi od afere „Multi-21“ koja se odigrala u Maleziji, kada je Vettel ignorisao timsku naredbu i pretekao Webbera u borbi za pobedu.

„Morate biti u stanju da se pogledate u ogledalo“, rekao je Webber: „Očigledno je da ponekad morate da budete nemilosrdni. Znam da ne možete biti uvek mali meda, ali ja sam zadovoljan načinom na koji sam završio svoju karijeru. Te dve-tri nedelje, nakon Malezije, su bile veoma napete za obojicu.“

„Mislim da je njegova prva reakcija nakon te trke bila veoma korektna, mislim da je bio vidno razočaran onime što je uradio i to je rekao nakon trke. Ali dve nedelje kasnije, u Kini je rekao da mu uopšte nije žao zbog toga, i to je bila reakcija koja je podstakla ljude da mu zvižde.“

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Ferrari i fanovi se oprostili od Masse

Ferrari i 15.000 fanova se oprostilo od Felipea Masse

Ferrari je danas organizovao oproštaju zabavu za svog dugogodišnjeg vozača, Felipea Massu, na kojoj je prisustvovalo 15.000 njegovih fanova koji su se oprostili sa njim. Tom prilikom, Massa je od Ferrarija dobio trofej visine 1.2 metra na kome je bilo urezano njegovih 11 pobeda.

Govoreći na tom skupu, on je rekao da će mu stvarno nedostajati Ferrarijeva familija i prijatelji koje je stekao u ovom timu.

„Imao sam sreće jer sam imao odličnu karijeru sa Ferrarijem i to duže nego što sam i sanjao na početku“, rekao je Massa.

„Kada sam, kao dete, počeo da se trkam u kartingu, imao sam crveni Ferrarijev kombinezon jer to je bio tim za koji sam oduvek navijao. Čak i kada je Senna vozio za McLaren, a Piquet za Williams, ja sam navijao za Ferrari.“

„Započeli smo našu vezu 2001. godine i sa njima sam proveo osam sezona, i to je veoma važan deo mog života. Imam mnogo prijatelja u Ferrariju i oni će mi nedostajati, kao što će mi nedostajati i svi oni lepi dani koje sam proveo u Maranellu. Ja sam zadovoljan sa onim što sam postigao u timu Propetog Konjića.“

On je napomenuo da u Ferrariju ima mnogo lepih uspomena, ali i ružnih, dodajući da će pobeda u Brazilu, kada mu je titula za par sekundi izmakla iz ruku, ostati kao najduža uspomena u životu.

„To su uspomene koje će me pratiti celog života, kao i mnogi drugi lepi trenuci koje smo proveli zajedno, počevši sa pobedama. Na primer, sećam se pobede na Interlagosu, zbog mojih Brazilaca, jer pobeda na domaćem tlu je nešto neverovatno. Naravno, sanjao sam da osvojim titulu pred domaćom publikom i to mi je iskliznulo iz ruku, ali to nije bila trka u kojoj sam ja izgubio titulu 2008. godine, jer kada završite na drugom mestu za samo jedan poen, znači da je ključni momenat mogao da bude na mnogim drugim trkama i ja razmišljam na primer o Singapuru ili Budimpešti, ili bilo kom drugom mestu.“

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Pirelli se sprema za "najgori scenario"

Zbog manjka podataka Pirelli će biti spreman na svaku situaciju

Iako je potvrdjeno da će Pirelli nastaviti da snabdeva F1 gumama i naredne sezone, direktor Italijanskog proizvodjača kaže da oni rade sa veoma ograničenim znanjem o novim bolidima.

Kako timovi i dalje nisu pokazali svoje ideje o novim bolidima, Pirelli će "biti spreman na sve", a pristup na početku nove sezone bi mogao biti veoma "konzervativan".

"Uradili smo neka istraživanja o izgledu bolida za narednu godinu, a sada je već jasno da će razvoj tih bolida biti veoma brz", izjavio je Hembrey za zvanični sajt F1.

"Ali, naravno, u ovom trenutku timovi nam neće dati više podataka nego što moraju, jer je ovo veoma konkurentna sredina, i svi žele da se zaštite od mogućih pretnji. Tako da smo se mi odlučili za "najgori scenario", bazirajući se na podacima koje imamo, i na tome radimo. Zbog tolikih nepoznanica, moram reći da ćemo biti malo konzervativni", dodao je Hembrey.

Kada je upitan šta znači "najgori scenario", Hembrey je rekao da je to bila samo "fraza".

"Ono što sam mislio je povezano sa maksimalnom brzinom, bočnim silama, vertikalnim silama, aero silama, silama na prednjem i zadnjem delu bolida. Mi moramo da napravimo gume za bolid sa podacima koje dobijamo od svih timova, ali to je trenutno imaginaran bolid, bolid koji ne postoji. To je trenutno "najgori scenario", za nas, jer i dalje ne znamo maltene ništa o novim bolidima".

"Naravno, sa ogromnim promenama naredne sezone, timovi će korak po korak učiti i unapredjivati svoje bolide, a podatke koje budemo dobijali od njih će biti veoma važni za razvoj pneumatika. Onda ćemo tokom sezone unapredjivati gume".

"Tokom predsezonskih testiranja niko neće davati previše informacija - kao što sam rekao - ovo je previše konkurentno okruženje, ali kada krenemo u sezonu, mi moramo imati jasan pravac u kome treba da idemo, da ne bi došli u situaciju iz ove sezone", dodao je Hembrey.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Nema potrebe da vezujemo Neweya dugorocnim ugovorima

"Newey je oduvek bio zainteresovan za Američki kup", Horner

Adrian Newey je ključna figura u Vettelovim titulama od 2010. godine, a takodje je bio i ključna figura u Williamsovom i McLarenovom pohodu na titule tokom 90-tih godina prošlog veka.

Upitan da li Red Bull pokušava da "veže" Neweya ugovorom od 5. godina, šef tima Christian Horner je rekao da sumnja da je to način da se zadrži neko u timu.

"Kao i sve ostalo, ugovor je napisan na papiru, i može se prekršiti ukoliko se ne poštuje, ali mi imamo odličan odnos sa Neweyem i dokle god on bude bio srećan sa onim što radi mi se nećemo mešati".

"Adrian se oseća odlično u Red Bullu, odgovara mu atmosfera i on voli da radi sa timom, a i tim naravno, voli da radi sa njim, pa mislim da će se ta saradnja nastaviti još neko vreme", izjavio je Horner.

"Njegova motiacija je i dalje na najvišem nivou, on i dalje pokušava da stvori konkurentan bolid, i dalje je relativno mlad, i daleko je od povlačenja iz sporta. Ja mislim da će njemu biti veoma teško da nadje sport u kome će izazov biti velik kao u F1", dodao je Horner.

Iako Newey gleda na Američki kup kao novi izazov za tehnološke inovacije i rešenja, Horner misli da je Newey i dalje posvećen F1 i njenim zahtevima.

"Adrian je uvek izražavao želju za Američkim kupom. Još od kada je radio u McLarenu. To je nešto što će verovatno u jednom trenutku njegove karijere i biti umešan, ali u ovom trenutku je srećan sa onim što se dešava u F1, i mislim da se to neće promeniti još dugo vremena".

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

FIA dobija akcije F1

FIA treba da dobije 1% akcija Formule 1

Pisajući za Guardian, Christian Sylt je napomenuo da je to poklanjanje akcija vezano za izlazak Formule 1 na berzu i da je to je rezultat dogovora izmedju Bernia Ecclestonea i Jeana Toda koji se desio prilikom potpisivanja novog Konord ugovora.

„FIA dobija 1 posto akcija ako Formula 1 izadje na berzu, ali timovi neće imati udeo u tome“, rekao je Ecclestone.

CVC-jeva Formula 1 vredi oko 12 milijardi dolara, što znači da će FIA da bude vlasnik dela vrednog 120 miliona dolara.

Medjutim, izlazak na berzu je trenutno stopiran zbog Ecclestoneove afere sa podmićivanjem.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

McLaren: Jos nismo potvrdili vozace

McLaren još uvek nije potvrdio vozačku postavu za 2014.

McLaren je danas potvrdio da ni Jenson Button, ni Sergio Perez nemaju ugovore za sledeću godinu, i dok mnogi smatraju da će Jenson ostati u timu, Perezovo mesto je pod znakom pitanja i već se uveliko priča o tome da će ga zameniti mladi i perspektivni Kevin Magnussen.

„Razmišljamo o mnogim vozačima“, rekao je Whitmarsh: „Kada budemo rešili, mi ćemo to i potvrditi.“

„Mislim da je on (Perez) uradio dobar posao i mi još uvek pregovaramo sa njim. Znam da su mnoge stvari napisane u medijima, ali činjenica je da još uvek nismo potvrdili našu vozačku postavu i još uvek nismo potpisali nijedan ugovor sa vozačima, tako da još uvek pregovaramo.“

Whitmarsh ima nameru da u timu voze pametni i snalažljivi vozači zbog promena koje slede od 2014. godine. Izvor blizak timu potvrdio je da se Magnussen mnogo bolje pokazao u simulatoru od Pereza, kada su u pitanju pravila za sledeću godinu.

„U eri promena potrebni su vam pametni vozači, a Sergio je pametan momak“, rekao je Whitmarsh: „Mislim da je on dobar vozač za bilo koji tim uključujući i nas.“

„Naravno, pogonski mehanizam je mnogo kompleksniji i mnogo interesantniji u smislu kako razvijate različite vidove energije i kako tu energiju rasporedjujete po bolidu i koristite je. Mislim da je to sve veoma komplikovano i mislim da vam je zbog toga potreban pametan vozač, i kako god se uzme, mislim da sada imamo dva inteligentna vozača i siguran sam da ćemo to imati i sledeće godine.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Massa upozorio Kimija

Felipe Massa upozorio Kimija na Alonsa

Felipe Massa se tokom vikenda oprostio sa fanovima na svečanosti koju je u njegovu čast organizovao Ferrari u Mugellu, ali je tom prilikom iskoristio medije da pošalje poruku Kimiju, upozoravajući ga da je Alonso veoma jak vozač.

„Kimi i Ferrari se već dobro poznaju“, rekao je Massa: „Ali on ne poznaje dobro Fernanda i mislim da treba da ode u teretanu i da se spremi.“

„Fernando je veoma jak vozač, veoma jak. Kimiju neće biti lako“, dodao je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

F1 salje "posmatrace" na test RB

Force India poslala je "posmatrača" na ovonedeljni Red Bullov test

Auto Motor udn Sport izveštava da je Force India poslala svog "posatrača" na ovonedeljni test koji sprovodi Red Bull u cilju proslave nove titule. Taj test bi u stvari trebao da bude demonstraciona vožnja i snimanje reklama, ali tim iz Silverstona misli da bi taj test mogao biti iskorišćen za unapredjenje bolida.

Dopisnik Michael Schmidt kaže da bi taj test trebao da bude odradjen sa bolidom koji je namenjen samo za demonstracione vožnje, ali Force India misli da bi Austrijski tim mogao to iskoristiti za testiranje novih delova.

Red Bull svoje "promo" vožnje uvek obavlja na Rockingham stazi, a Force India je dobila dozvolu da pošalje svog člana tima na demonstraciju koja se održala u utorak i sredu.

Još jedna sumnja oko "filmskog dana" je da je Red Bull najviše napredovao tokom letnje pauze, kada su fabrike trebale biti zatvorene.

Helmut Marko je negirao te izjave i rekao da njihove performanse nisu doše niotkuda.

"Ako je naš bolid bio bolji posle letnje pauze, iako je fabrika bila zatvorena, naši mozgovi nisu".

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Bottas znao da ostaje

Valtteri Bottas je priznao da je već neko vreme znao da će ostati u Williamsu i nakon 2013.

Finac je imao solidan F1 debi sa birtanskim timom ove godine, ali on je jedini vozač - van dva zadnja tima - koji još uvek nije osvojio nijedan poen.

Ipak, 24-godišnjak je rekao da je srećan što je zadržao poverenje ključnih ljudi u Groveu, posebno oca i čerke šefova - Sir Franka i Claire Williams.

"Radujemo se što ćemo mu dati opremu koju zaslužuje da pokaže koliko je dobar," rekla je Claire.

Vesti o Bottasovom novom višegodišnjem ugovoru su bile zadržane dok su trajali pregovori sa Felipeom Massom i PDVSA-om, odlazećim sponzorima Pastora Maldonada.

"Za mene je bilo teško jer sam znao (za novi ugovor) već neko vreme," nasmejao se Bottas, kada su vesti konačno izašle.
                      "Ljudi iz tima su mi rekli još odavno, ali želeli su da objave kada oba vozača budu sigurna."

Bottas je rekao da je njegov glavni problem ove godine bio Williamsov automobil, ali vesti od juče su mu dodatno ulile poverenje.

"Mnogo je sigurniji osećaj kada znate da idete dalje. Znam da ću biti bolji vozač naredne godine, nego ove."

Takođe je rekao da se raduje što će deliti garažu sa Massom.

"Felipe ima toliko iskustva, i ne zaboravimo koliko je brz. On je umalo postao šampion (2008.), i u zadnjim trkama je bio veoma dobar u poređenju sa Fernandom Alonsom. Sa velikim promenama pravila, iskustvo može biti velika pomoć. On je vozio brojne različite automobile i svakako je video razne probleme. Mislim da je to veoma dobra stvar za nas."

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

ADAC spasava Nurburgring

Nurburgring sve bliži opstanku

Dobro obaveštene novine, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pišu da je ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) dostavio neobavezujuću ponudu za kupovinu Nirburgringa.

ADAC, koji je obično povezivan sa drugom Nemačkom F1 stazom, Hockenheimom, ove godine je pomogao Nurburgringu, koji se nalazio u finansijskim problemima, da ostane na mestu domaćina VN Nemačke.

FAZ piše da staza vredi oko 100 miliona eura, uključujući i legendarnu Nordschleife stazu.

„Sa ovom neobavezujućom ponudom nadamo se da ćemo dobiti pristup brojevima, i tek onda ćemo odlučiti šta ćemo dalje“, rekao je potparol ADAC-a, lars Soutschka.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Piquet u bolnici

Bivši trostruki šampion sveta u bolnici zbog problema sa srcem

Trosrtuki šampion sveta Nelson Piquet, danas je primljen u bolnicu zbog problema sa srcem, prenose Brazilski mediji.

O Stado de Sao Paolo izveštava da je u utorak uradjena operacija arterije u bolnici Alberta Einsteina. Iz novina navode da bolnica nije potvrdila operaciju 61-godišnjeg Piqueta, a njegov potparol nije hteo da komentariše zdravlje Nelsona.

U svojoj karijeri koja je trajala 13. godina, Piquet je vozio za Willliams, Brabham, Lotus i Benetton, osvojio je tri titule šampiona - 1981, 1983 i 1987.godine.

2011. godine, Piquet je izjavio u interviju za Brazilsku televiziju SportTV da on pati od srčane malfomacije, i da pokušava sa različitim tretmanima da svoj život dodatno ulepša.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Bernie dovodi VN Maroka?

Maroko i Portugal se vraćaju u F1?

Nemački Bild piše da je Bernie Ecclestone, tokom vikenda u Abu Dhabiju, vidjen u društvu kralja severno afričke zemlje, Maroka.

Sa očiglednim izuzetkom Antartika, Afrika je trenutno jedini kontinent na svetu koji se ne nalazi u kalendaru Formule 1.

Kako Bild navodi, i sam Bernie Ecclestone je u Londonu ove nedelje izjavio da je upravo sklopio ugovor vredan 600 miliona dolara, ne navodeći pojedinosti ugovora.

„Najverovatnije se radi o ugovoru za Veliku Nagradu severnoafričke zemlje Maroko“, napisao je Christian Sylt u Autoweeku.

Poslednji domaćin VN Maroka je bila Kazablanka davne 1958. godine.

Sa druge strane, francuski Agence France Presse navodi da je Estoril (Portugal) dobio odobrenje FIA-e za održavanje velikih auto-moto takmičenja.

Izveštaj je citirao zvaničnika staze koji je rekao da je „odobrenje FIA-e preduslov za dovodjenje Formule 1.“

Poslednja trka za VN Portugala se vozila 1996. godine, nakon čega nije prošla FIA-ine bezbednosne provere.

U medjuvremenu, zvanična ruska novinska agencija Ria Novosti je napisala da Hermann Tilke gradi novu stazu Formule 1 na periferiji Moskve.

„Planirano je da se napravi staza koja će moći da bude domaćin takmičenja na najvišem nivou, sve do Formule 1“, rekao je gradski zvaničnik.

Prva trka za VN Rusije, u Sochiju, vozi se sledeće godine.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Promena tima nece umanjiti kritike

Vettel smatra da i promenom tima neće prestati kritike na njegov račun

Sebastian Vettel smatra da i promena tima neće uticati na fanove koji i dalje misle da je on četvorostruki svetski šampion samo zato što vozi dominantan bolid.

„Čak i da predjem u neki drugi tim i dalje će biti kritičara“, rekao je Vettel: „Mislim da promena tima neće uticati na mišljenje fanova.“

„Na kraju dana, morate da budete zadovoljni sobom, i ja sam sada srećan tamo gde se nalazim i sa onim što sam postigao.“

Vettel dodaje da, iako ga često povezuju sa Ferrarijem, nema nameru da napusti svoj tim sve dok ima tako dobar bolid.

„Kao vozač, uvek se trudite da budete u najboljem timu“, rekao je on:“ Ako pogledate kroz istoriju F1, videćete da su najbolji vozači skoro uvek pobedjivali trke i osvajali šampionate u najboljim timovima.“

„Ja sam veoma srećan ovde i ne razmišlajm o tome da odem negde drugde ili da se trkam sa nekim drugim.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vettel: Bitka sa Webberom je bila zesca nego sto se cinilo

„Nije sve bilo tako jednostrano kako je izgledalo“.

Krajem sezone Webber se povači iz sveta Formule 1 i polako počinju da se svode računi.

Tokom svoje karijere u velikom cirkusu, više puta je vodio žestoke bitke sa timskim kolegom Vettelom, a 2010 je bio najbliži osvajanju titule.
                                U nedavnom intervjuu Vettel se osvrnuo na njihovu saradnju i godine koje su proveli zajedno u šampionskom timu:

“Pet godina smo timske kolege i dobro se poznajemo. Za to vreme imao sam priliku da vidim u kojim aspektima je jači od mene, a u kojima sam ja bio malo u prednosti u odnosu na njega.
                                Bitka među nama je uvek bila žestoka, često smo bili izjednačeni, vise nego što neki ljudi pamte. Prema njemu osećam ogromno poštovanje”, rekao je Vettel.

Mnogi se sećaju da taj odnos nije uvek bio tako harmoničan i da je bilo više spornih situacija, kao npr.na trci u Maleziji. Podsećanja radi, tada je Vettel ignorisao timsku naredbu i pretekao Webbera otevši mu tako sigurnu pobedu.

“Iskreno govoreći, naš odnos nije uvek bio na visokom nivou. Međutim, najvažnije je da smo obojica bili uspešni, da smo dobro vozili za tim i zajedničkim naporom osvojili dovoljno bodova za četiri titule u šampionatu konstruktora.”

Upitan da prokomentariše Ricciardov dolazak u Red Bull, Vettel je izjavio:

Ne mogu sada tačno da procenim šta nas čeka i kako će se Daniel snaći. Ipak, uveren sam da će dati sve od sebe i da će svakako pokušati da mi zagorča život”.

“Slično je bilo i 2009-te. Mark i ja smo bili jaka postava, a ako imate dobar tim, zašto se ne biste potrudili da potpišete ugovor sa najboljim vozačima? Ukoliko potrošite malo vise para, uspeh vam je skoro zagarantovan”, završio je Sebastian Vettel.

Comment

Working...
                                X