F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Rosberg ubedjen da ce Mercedes pobediti RB 2014. godine

Mercedes može okončati Red Bullovu dominaciju - Rosberg

U ovom trenutku Rosbergova izjava izgleda malo verovatna, imajući u vidu da Vettel pobedjuje na trkama u dominantnom stilu, praveći krugove gotovo dve sekunde bolje od ostalih.

"Ja ne mislim da su oni dve sekunde brži", izjavio je Rosberg za Brazilsku agenciju Estado."Mislim da je mnogo manja razlika od toga".

"Dobro, možda je njihova prednost na nekim trkama bila tolika, ali ipak nisam zabrinut za sledeću godinu, jer će pravila sve nas vratiti na početak, svi kreću od nule".

Medjutim, nagoveštaj da će svi timovi naredne godine krenuti sa nule možda i nije toliko tačan.

Veruje se da će zbog kompleksnih i radikalnih promena koje nas čekaju u 2014. godini oko novih pogonskih jedinica, jedan tim imati prednost u odnosu na ostale - Mercedes.

Pouzdanost će takodje biti od velikog značaja naredne godine.

"Ko god bude hteo da osvoji titulu naredne godine moraće da ima pouzdane motore na početku godine", izjavio je šef Ferrarija Stefano Domenicali.

"Kako će količina goriva biti ograničena, motor će morati da bude jak, pouzdan i efikasan", dodao je Domenicali.

"Prve trke će biti najvažnije sledeće godine. Ubedjen sam, da onaj ko bude imao najviše pobeda na početku sezone da će osvojiti titulu".

Rosberg sa druge strane, veruje da Mercedes, kao i Ferrari može da se nada dobroj sezoni, i da može da prekine dominaciju Red Bulla.

"Ove godine, dok se nisu pravila promenila, mi smo ponekad bili najbrži bolid na stazi. Uradili smo odličan posao preko zime, i siguran sam da možemo ponovo to da uradimo. OK, ove godine smo imali nekih slabosti, ali smo naučili iz njih. Ubedjen sam da možemo imati dobru sezonu", dodao je Rosberg.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Massa: Sada sam opusten

Posle prekida saradnje sa Ferrarijem Brazilac pronašao formu

Od kako je tim iz Maranela objavio da neće produžiti ugovor sa Massom, Brazilac je postao opušteniji za volanom.

Massa je na 5. od poslednjih 6. trka kvalifikacije završavao na boljemmestu od Alonsa (mada se mora priznati da je Španac u Indiji koristio medium gume).

„Da budem iskren, sada sam mnogo opušteniji“, izjavio je Massa kada je upitan koliko se njegov pristup trkama promenio od kako je saznao da više neće voziti za Ferrari. „Mislim da je to i najbolje za mene. Sada mogu da sednem u bolid i da uživam u vožnji, da izvučem najbolje iz bolida tako što ću se opustiti u vožnji“.

Uprkos dobroj formi u poslednje vreme, Massa kaže da ova sezona nije bila toliko dobra za njega.

„Sigurno da ova sezona nije bila dobra za mene. Mogu mnogo bolje da uradim posao nego što sam to uspevao ove i prošle godine. Mislim da je važno reći da ja i dalje imam brzinu. Znam kako da pobedim, znam kako da budem konkurentan, i stvari samo treba sastaviti napravi način, a to je upravo ono što ja pokušavam da uradim. Ove godine smo imali neke veoma dobre trke, ali smo imali i neke veoma teške. U svakom slučaju, prilično sam optimističan za poslednje dve trke“.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Valsecchi se jos nada mestu u F1

Davide Valsecchi ne odustaje od svog sna

Nakon osvajanja titule šampiona u GP2 seriji 2012. godine, Valsecchi je preuzeo dužnost rezervnog vozača Lotus F1 tima.

Osim manje uloge tokom testa mladih vozača, Valsecchi je ovu sezonu uglavnom proveo u garaži svog tima i sad čeka na priliku da napravi sledeći veliki korak sa Lotusom.

Medjutim, tim Lotusa će sledeće godine, na mesto Kimija Raikkonena, dovesti ili Nica Hulkenberga ili Pastora Maldonada, pa je Valsecchi primoran da traži svoje mesto u nekom drugom timu.

„Što se tiče šansi da postanem aktivan vozač sledeće godine, mogu da kažem da ne gajim previše nade“, rekao je on: „Tim treba da pronadje zamenu za Kimija u 2014.i ja sam spreman za to.“

„Pobedio sam u GP2 seriji prošle godine i smatram da sam najbolji vozač izvan aktivnih vozača Formule 1. Možda je samo Magnussen (šampion Formule Renault 3.5) zaslužio mesto u Formuli 1 kao i ja. Pa, možda će me F1 tim pozvati na razgovor i ja ću biti srećan zbog toga.“

„Ove godine sam radio za vrhunski tim, ali bio sam rezervni vozač, pa sa moje tačke gledišta, nisam zadovoljan zbog toga jer želim da se trkam. Ipak, srećan sam što su mi dali tu šansu i što me je tim prihvatio.“

Valsecchi je jedini GP2 šampion koji nije dobio mesto u Formuli 1 i svestan je da stvari nekada ne idu po planu, ali tvrdi da bi voleo da vidi ovogodišnjeg šampiona GP2 serije, Fabia Leimera, u Formuli 1.

„Trebalo bi da šampion GP2 serije dobije mesto u F1, ali na ovom svetu nije uvek tako. Nadam se da će Leimer imati mesto u Formuli 1 sledeće godine.“

„Nije lako upasti medju 22 najbolja vozača na svetu, ali imajući u vidu da su momci poput Gutierreza, van der Gardea i Chiltona imali sreće da pronadju mesta u F1, nadam se da će i Leimer upasti tamo, a naravno i ja.“

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Hornen: Ecclestonea je nemoguce zameniti

Šef Red Bulla smatra da je Ecclestone nezamenljiv

Šef Red Bulla, Christian Horner je negirao glasine da bi on mogao naslediti Bernia Ecclestona na mestu šefa F1.

83.godišnji milijarder je umešan u sport više od 50.godina, a trenutno se nalazi u fazi sudjenja povodom optužbi da je davao mito, i sumnja se da bi Ecclestone zbog toga mogao da napusti mesto šefa F1.

Medjutim, u interviju koji je sproveden sa Christianom Hornerom u Milton Keyenesu, on je izjavio da nema interesa za politički deo F1, već da se fokusira na vodjenje tima.

„Nemam nikakav interes za njegovu ulogu. Moj fokus je na vodjenju tima. Nemoguće je zameniti Bernia sa jednom osobom, tako da sam veoma srećan sa onim što trenutno radim“, izjavio je Horner.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Raikkonen sa kracim E21 u Austinu

Kimi će i dalje da vozi kraću verziju E21 bolida

Lotusov pilot se u Abu Dhabiju vratio na kraću verziju E21 bolida, nakon nekoliko neuspešnih trka i odmah je pokazao poboljšanje kvalifikujući se na peto mesto na gridu. Medjutim, zbog nelegalnosti bolida, trku je morao da krene sa poslednje pozicije što je dovelo do udesa već na prvoj krivini i njegovog odustajanja od trke.

Pošto je Kimi pokazao značajan napredak u performansama sa bolidom koji ima kraće medjuosovinsko rastojanje, Lotus je rešio da Kimi vozi isti bolid i na trci za VN Amerike.

„Bolje se osećam u njemu i lakše mi je da iz njega izvučem ono što želim od bolida. Pokušali smo da se otarasimo podupravljanja i to smo i dobili sa kraćom verzijom“, rekao je Kimi.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Kimi posetio Ferrari

Kimi juče bio u Maranellu

Dve trke pre kraja sezone, Kimi Raikkonen je obišao fabriku svog budućeg poslodavca u Maranellu.

Fincu su, u sklopu pripreme novog bolida za 2014. godinu, uzete osnovne mere (visina i težina) kako bi njegov budući tim mogao da napravi kokpit koji će da mu odgovara.

Tom prilikom se sastao i sa budućim šefom tima, Stefanom Domenicalijem.

Pošto Raikkonen nije potpisao nov ugovor sa Ferrarijem u Maranellu, ovo je njegova prva zvanična poseta fabrici, od 2009. godine.

Finac je takodje probao i provizorno sedište svog budućeg bolida, i ispostavilo se da su dimenzije sedišta iste kao i kod njegovog timskog kolege, Fernanda Alonsa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Ferrari ohrabren rezultatima vazdusnog tunela

Ferrarijev unapređen F1 vazdušni tunel daje ohrabrujuće rezultate nakon otvaranja prošlog meseca

Scuderia je svoj tunel u Maranellu zatvorila pri kraju prošle godine, da bi radila na problemima, a umesto njega, koristila je Toyotin tunel u Cologneu.

Iako je Ferrari još u ranoj fazi procene svog vazdušnog tunela, Pat Fry je ohrabren progresom.

"Par nedelja smo tamo. Sada se 100% koristi, 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji - normalna stvar. Razumljivo je, iako vam treba vremena da shvatite koliko je to dobro sredstvo. Svakako ima dobrih unapređenja. Vreme će pokazati da li smo tačno tu gde bismo želeli, ali u ovom trenutku, znaci su dobri."

Da bi procenio efektivnost tunela u Maranellu, Ferrari je sprovodio specijalne testove da bi se osigurao da tunel generiše iste rezultate kao Toyotin.

"Mnogo ponavljamo stvari, to je normalno. Neke stvari koje smo radili u Toyoti, takođe radimo. Idemo korak po korak kako bismo proverili da ima iste trendove - i za sada je dobro."

Iako će novi turbo motori biti uvedeni naredne godine, Fry ne sumnja da će aerodinamički razvoj takođe ostati važan.

To znači da će efikasnost tunela u Maranellu biti ključna za timski razvoj za 2014, iako Fry naglašava da će od suštinskog značaja biti početak sezone sa motorom u dobroj formi.

"Aero će ostati veoma dominantan faktor i naredne godine. I dalje će biti veoma važan, iako će balans biti pomeren ka motorima više nego sada. Morate da imate što je moguće bolji agregat paket, jer je veoma teško unapređivati ga tokom sezone."

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Button: Nece se mnogo toga promeniti 2014-te

Jenson Button misli da će čuvanje goriva uticati na borbu za pobedu.

Od naredne sezone u Formuli 1 će se koristiti V6 motori, a bolide će biti limitirani na najviše 100kg goriva po trci. Zbog toga Button smatra da će svi pre svega voditi računa o potrošnji goriva i da će to presudno uticati na poredak.

Međutim, on ipak ne očekuje značajnije promene na vrhu:
                  "To nije pravilo koje će okrenuti bolide naglavačke. Čuvanje goriva će biti važno, ali siguran sam da ćemo i dalje gledati zanimljive trke. Ove godine nas je Pirelli naterao na značajne promene strategija za trku, tako da ne verujem da će naredne godine biti drastično drugačije.”

"Tokom cele sezone smo provodili mnogo vremena sa inženjerima pokušavajući da shvatimo koja je optimalna tempratura za gume, u kojoj krivini može da se forsira, a u kojoj ne. Bilo je mnogo informacija pred svaku trku. Dakle, već ove godine su vozači morali da vode računa o mnogim faktorima, pa ne očekujem da ćemo voziti značajno drugačije 2014-te. Učićemo od prve trke.”

Button smatra da će pripreme tokom zimske pauze biti veoma bitne:
                  "Imaćemo više posla na testiranjima jer ćemo morati da shvatimo snagu novog motora, ali ne mislim da će se stil vožnje bitno promeniti”, završio je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Kimi ide na operaciju

Abu Dhabi je bila poslednja trka Kimija ove godine?

Finac, koji je trenutno trećeplasirani u šampionatu sa 183boda, će narednegog četvrtka obaviti operaciju ledja i zbog toga neće biti u mogućnosti da odveze poslednje dve trke ove sezone.

Raikkonen ovaj problem sa ledjima vuče već dugo vremena. Tokom treninga u Singapuru bolovi su bili toliko jaki da nije bilo moguće nastaviti sa trkačkim vikendom bez "cortisone" injekcije.

Posle trke u Abu Dhabiu, njegova situacija sa ledjima se dodatno pogoršala. Od tada ne može da spava bez lekova protiv bolova.

"Eksperti preporučuju operaciju, i ona će biti obavljena sledećeg četvrtka u Salzburgu", izjavio je Steve Robertson, Kimijev menadžer za Turun Sanomat.

Nakon operacije, Kimi neće biti u mogućnosti da radi četiri nedelje, što znači da je ova sezona završena za njega.

"Naravno, ovo je veoma razočaravajući način da se završi saradnja sa Lotusom koja traje dve godine. Medjutim, Kimi ne može više da odlaže. Bitno je da se problem reši što pre, kako bi u 2014. godinu ušao 100% spreman", dodao je Robertson.

Najverovatnije da će bolid sa brojem 7 u Austinu voziti Davide Valsecchi, Lotusov rezervni vozač. On je vozio Lotusov ovogodišnji bolid u Barceloni i Silverstonu. Ukoliko Valsecchi dobije mesto na poslednje dve trke, on će biti prvi Italijan još od Jarna Trulija 2011. godine.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Webber: I Hamilton se muci u "eri" Pirellija

I Hamilton je jedan od vozača koji se muče sa Pirelli gumama - Webber

To je tvrdnja Marka Webbera, čoveka čija će F1 karijera doći kraju ove sezone, jer prelazi u LeMans seriju od 2014. godine.

Iako Pirellijeve gume gotovo da nikom ne odgovaraju, Italijanski proizvodjač je ipak dobio ugovor na još tri godine. Iako je 2010. godine bio rame uz rame sa Vetteleom, dok je F1 i dalje koristila Bridgestone pneumatike, Webber je imao problema u poslednje tri godine da se adaptira na Pirelli gume.

Da li je Pirelli tajna uspeha?

"Ne znam da li je u tome stvar", izjavio je Vettel nakon pobede u Abu Dhabiu, njegove 11. pobede ove godine.

Webber, sa druge strane, nijednom nije pobedio ove godine.

Webber je rekao da su osetljive Pirelli gume ove godine totalno van njegovog stila vožnje, a Australijanac misli da je i Hamilton pogodjen tom promenom.

"Hamilton ima problema da pokaže sve svoje veštine i brzinu na Pirellijevim gumama, isto kao i ja. To ne bi trebalo da bude izgovor, ali sigurno da deluje tako, i očigledno je da imamo manje uspeha na Pirelli gumama", izjavio je Webber za Dailly Mail.

Webber je rekao da njegova snaga u brzim, a Vettelova u sporim krivinama, delom objašnjava ovogodišnje rezultate.

"On je verovatno najbolji na Pirelli gumama. To je verovatno loša vest za ostale vozače, jer Pirelli ostaje još tri godine", dodao je Webber.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Kvyat dobio super licencu

Budući vozač Toro Rossa može da vozi u F1

Red Bull je prošle nedelje organizovao dvodnevni test za budućeg vozača Toro Rosso tima, Daniila Kvyata, kako bi on odvezao potrebnih 300 km, u dve godine starom bolidu, i dobio Super Licencu koja mu je potrebna da bi se takmičio u Formuli 1.

„Idemo u Ameriku“, napisao je mladi Rus na svom Twitteru: „Provešću vikend sa timom i učestvovaću na prvom treningu.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Lotus ce uskoro objaviti Kimijevu zamenu

Valsecchi ima najviše šanse da zameni Raikkonena na poslednje dve trke

Juče je objavljeno da bi Raikkonen mogao da izostane sa poslednje dve trke sezone zbog povrede ledja, i operacije koja je zakazana za četvrtak.

Iako se špekulisao da je razlog toga ne isplaćene plate Fincu, njegov menadžer kaže da je ipak u pitanju povreda koju dugo vuče.

Tim je potvrdio da će Raikkonen biti odsutan, ali nije rekao ko će biti zamena.

„Tim Lotus potvrdjuje da Kimi Raikkonen neće voziti poslednje dve trke ove sezone zbog operacije koja će biti obavljana u četvrtak“, navodi se u zvaničnom saopštenju tima.

„U naredna dva dana tim će objaviti ko će zameniti Raikkonena na trkama u Austinu i Brazilu“

Lotusov rezervni vozač Davide Valsecchi je za sada u najboljoj poziciji da zameni Finca, jer je vozio E21 na testu mladih vozača i na predsezonskim testovima.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

I Alonso propusta VN Amerike?

Sve je veća verovatnoća da i Alonso ne bude na VN Amerike

Visoko cenjeni dopisnik Italijanskon novinskog lista La Gazzetto dello Sport, Pino Allievi, je izjavio da pretsednik Ferrarija Luca di Montezemolo i "ne pomišlja" na mogućnost da Španac presedi VN Amerike.
                            Medjutim, nakon VN Abu Dhabia, Alonso je priznao da je u velikim bolovima, nakon "preletanja" preko ivičnjaka. Sa druge strane, Alonsov menadžer Luis Garcia Abad je na twitteru postavio zabrinjavajuću sliku Alonsa posle trke gde je Španac "vezan" za medicinski sto prilikom posete bolnici.

Allievi je rekao da mu se nije svidela slika koju je Garcia postavio, što je dodatno potpalilo priče oko Alonsovog odnosa sa Italijanskim timom.

Alonso je prošle nedelje imao temeljne fizičke testove u Španiji, a u izveštaju se navodi da čeka na rezultate kako bi bio 100% siguran da će se trkati u Austinu.

"U ovom trenutku, Alonso se odmara u Španiji", napisao je Allievi.

Čak i da Alonso ode u Austin, ipak će morati da prodje FIA-in medicinski test kako bi dobio zeleno svetlo da vozi na trkačkom vikendu. Taj test FIA sprovodi u četvrtak.

Allievi kaže da je "malo verovatno" da će Alonso propustiti VN Amerike, ali da, ukoliko se desi da ne vozi, najverovatnija zamena bi bio Marussijin vozač i član Ferrarijeve akademije Jules Bianchi.

"Marussia je vezana ugovorom da mora pustiti Bianchia ukoliko dodje naredjenje iz Maranella", objasio je Allievi.

Druga mogućnost zamene Alonsa je Ferrarijev test vozač, veteran Pedro de la Rossa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Kubica: Povratak u F1 skoro nemoguc

Robert Kubica tvrdi da se fokusirao na reli.

Kubica se još uvek oporavlja od povreda zadobijenih na reli trci 2011. godine. Posle incidenta u kome mu je teško povređena ruka lekari su procenili da su male šanse da ponovo sedne u bolid Formule 1. U međuvremenu on se vratio reli trkama, a nedavno je izjavio da je njegova karijera F1 vozača verovatno završena:
                              "Mislim da bih mogao da odvezem par krugova tokom testiranja F1 bolida. Međutim, to ne bi imalo nikakvog smisla jer ne mogu da se trkam."
                              Kubica je dodao da se ne oseća spremnim za povratak u šampionat Formule 1:
                              "U ovom trenutku samo jedna osoba može da proceni da li mogu ponovo da budem F1 vozač, a ta osoba sam ja. To je moj san, ali trenutno su male šanse da će se ostvariti. Ne mogu da se vratim ukoliko nisam 100% spreman. Ukoliko se moje stanje poboljša, ko zna? Neću da kažem da je to neizvodljivo. Ipak, trenutno sam fokusiran na reli."
                              Ovog vikenda Kubica će voziti Citroen DS3 WRC auto na reli trci u Velsu (Velika Britanija).
                              "Reli je značajan za moj oporavak. Primetio sam da mi je ruka bolje i da ima napretka. Međutim, u bolidu Formule 1 se prave drugačiji pokreti za volanom, a to bi bio veliki pritisak na moju ruku i šaku. Nastaviću da se trudim”, završio je Kubica.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Horner: Ricciardo ce biti iznenadjenje sezone

Šef Red Bulla očekuje dobre rezultate od Ricciarda.

Christian Horner je ubeđen da će novajlija u timu Red Bulla svojim dobrim vožnjama naredne godine ućutkati skeptike. Štaviše, on tvrdi da će mnogi ostati začuđeni kada budu videli za šta je sve sposoban ovaj momak.

“Ubeđen sam da će on biti veliko iznenađenje za sve. Ricciardo je svestan toga da mu neće biti lako, posebno zato što će se njegovi rezultati porediti sa Vettelovim. Međutim, Ricciardo je veoma talentovan i brz. Obzirom da je bio naš test vozač dobro poznaje ekipu, što je velika prednost. Sviđa mi se njegov pristup trkama, kao i činjenica da stalno želi da uči i napreduje”, završio je Horner.

Comment

Working...
                                X