F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Kovalainen priznaje da je mesto u Caterhamu moguce

Kovalainen je veoma važan član Caterhamove porodice - Cyril Abiteboul

Iako će na poslednje dve trke ove sezone voziti za crno - zlatni tim, Kovalainen je negirao da bi mogao biti u Lotusu i naredne godine kao zamena za Kimija Raikkonena.

Kovalainen je "draftovan" u Lotus pre nekoliko dana nakon što je Raikkonen odlučio da ode na operaciju ledja.

Nakon što je Hulkenberg rekao "Ne" Lotusu, tim iz Enstona je onda potražio pomoć od sedmostrukog šampiona Michaela Schumachera, koji je takodje odbio ponudu. Grosjean je medjuitm, rekao, da Schumachero povratak nije ni bio verovatan.

"To je bio dobar marketing, ali to je nešto što niko nije verovao da će se desiti", rekao je Francuz za RMC Sport.

"Nije bilo lako ni kada se prvi put vratio. Sada, da se ponovo vrati, na samo dve trke a pri tom ne poznaje tim, bilo bi previše rizično", dodao je Grosjean.

Toliko rizično, u stvari, da je i Nico Hulkenberg odbio ponudu Lotusa.

"Naravno da je primamljivo. Izgledalo je primamljivo kada se pogleda iz daleka", izjavio je Hulkenberg.

Činjenica da je Hulkenberg odbio Lotus je ta što tim nije hteo da mu garantuje da bi nastavili i naredne godine sa njim, kao timski kolega Romainu Grosjeanu.

Umesto toga, Hulkenberg je "loptu prebacio u dvorište Kovalainena", čiji povratak na grid sledeće godine je sve izvesniji.

"Jedini tim sa kojim ozbiljno pregovaram za sledeću sezonu je Caterham. Dolazimo do trenutka u pregovorima kada počinjemo da se slažemo oko detalja", izjavio je Finac."Mislim da vikend u Americi i Brazilu neće imati veliki uticaj na moje pregovore sa Caterhamom".

Zaista, iako je Caterham pustio Kovalainena na dve trke, Caterhamov šef Cyril Abiteboul je izjavio da je Finac "veoma važan član Caterhamove porodice".

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Kaltenborn-Sauber platio racun za struju

Švajcarski tim navodi da je platio račun za struju od 44.000 evra

Na početku ove nedelje Švajcarski list Handelszeitung je pisao da tim Sauber ima dug od 44.000 evra za električnu energiju. To je samo još jedan od mnogih znakova da je Sauber u finansijskim problemima, uprkos tome što je "ugovor sa Rusima potpisan".
      Govoeći samo o električnoj energiji, šef Saubera Monisha Kaltenborn je u utorak izjaviola:"Dug za električnu energiju je plaćen prema rasporedu i nije bilo kašnjenja".

Medjutim, Handeslzeitung novine pišu da je dug za struju samo jedan od neverovatnih 57 dugova koje ima Sauber, koji u totalu iznose preko 500.000 evra.

Kaltenborn je priznala da je Sauber u "izazovnoj situaciji", ali je dodala da je tim "na putu" i da ide "korak po korak" ka sigurnoj budućnosti.

Ona je takodje rekla da je Nico Hulkenberg nedavno dobio plate koje su nedostajale.

"Razgovarali smo sa njim i rasčistili situaciju oko toga. Uplata je izvršena", dodala je Monisha.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Button upozorava Magnussena

Button kaže da će Magnussen "ili potonuti ili se uzdići"

McLarenov štićenik, Kevin Magnussen dobio je priliku da pokaže svoje veštine u McLarenu naredne godine umesto Sergio Pereza. Ipak, Button kaže da bi takav nagli preokret u njegovom životu mogao biti i veoma loš.

"Kevin je u poziciji gde njegova karijera može da ode u visine, i bude uspešna, ali isto tako može da bude i veoma loša, i neuspešna, pa da odluči njegovu karijeru veoma brzo", izjavio je Button.

"To je ogroman rizik staviti ga u takav položaj, u tim koji bi trebao da se ebori za titule. Ali ako je vozač spreman da preuzme takav rizik na sebe, onda to znači da ima puno poverenja u sebe i u svoje mogućnosti", dodao je Button.

"To može da krene bilo kojim putem. Nadam se da će krenuti pozitivnim", reko je šampion iz 2009. godine koji je sa 20. godina debitovao za Williams 2000. godine.

Kevin je sin nekadašnjeg vozača McLarena i Stewarta Jan Magnussena, i prvi je vozač koji je došao iz McLarenove škole, još od Lewisa Hamiltona 2007. godine.

Ako Magnussen ima sumnji šta se od njega očekuje u Mclarenu onda može pitati Pereza, koji je pre godinu dana smatran za jednog od najvećih potencijala na grdiu, a sada je odbačen od strane McLarena nakon samo jedne godine provedene u Vokingu.

Button je sada nastariji vozač na gridu, a tokom godina naučio je kako da se nosi sa opraštanjem od timskih kolega.

Prošle godine Button se oprostio od Hamiltona, dok je ove to slučaj sa Perezom. Magnussen će biti treći timski kolega Buttonu u McLarenu od 2010. godine.

"Uvek je tužno kada vidite da vaš timski kolega odlazi. Ja iskreno nikad nisam bio toliko blizak sa timskim kolegom, ali ipak je to neko sa kim prolazite sve uspone i padove tokom sezone, i nije vam lako kad on napusti tim".

"Sada je isto kao i prošle godine. Napravite neki odnos sa timskim kolegom, naučite dosta jedan o drugom, steknete iskustvo, i onda se odjednom sve promeni. U početku je malo teško, ali kao i za sve ostalo, na kraju se adaptirate na nove uslove", izjavio je Button.

Magnussen je poznat kao neko ko veoma brzo uči stvari, a Button veruje da će mladi Kevin učiti od njega.

"Da li će on učiti stvari slušajući druge o tome kako se vozi? Ne verujem. Uči će od mene. Ja sam u F1 13. godina, i naravno da će od mene učiti sve, ali i ja mogu da naučim nešto od mladih vozača".

"Videli smo njegovu brzinu u manjim serijama, ali je takodje pokazao značajanu brzinu i na testovima, tako da verujem da će se adaptirati dosta dobro na F1 uslove. Ono što je za mene bitno su povratne informacije,a čuo sam da je na testovima davao neke prilično dobre povratne informacije timu, što je dobra stvar, jer onda mogu verovati njegovim informacijama".

"Tokom cele godine sam pričao da je bitno imati timskog kolegu koji ima iskustvo, zbog novih pravila koja nam dolaze sledeće godine. Kevin nema iskustvo, ali njegova brzina je odlična, a i njegove informacije timu na testiranjima su bile odlične, tako da su to dve stvari koje odgovaraju i meni i timu", završio je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Predsednik PDVSA potvrdio da Maldonado ide u Lotus

Maldonado prelazi u Lotus i vodi PDVSA sa sobom?

Rafael Ramirez, ministar za fosilna goriva i rudarstvo, a takodje i predsednik PDVSA kompanije, potvrdio je juče na konferenciji za štampu da se Venecuelanska kompanija povlači iz Williamsa i zajedno sa Maldonadom ide u Lotus od 2014. godine.

"Tim se menja, pa tako i mi, pa ćemo od naredne godine biti u Lotusu. Ono što nas interesuje je Pasotor Maldonado, ne Williams", izjavio je ministar.

"Već nekoliko meseci pregovaram sa Williamsom i hteo sam da odem. To je moja odluka. U Singapuru sam odlučio da odem iz tima jer nisam bio zadovoljan", izjavio je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Webber: Vettel jos nije pokazao sve karte

Australijanac priznaje da će na trci u Americi teško moći da se bori sa svojim timskim kolegom.

“Sebastian je vozio odličan krug i to na četiri kruga starim gumama. To je super za njega, ali je i lose za mene. Pokušaću sutra ponovo da se uključim u borbu. On nije bio preterano srećan ni u Abu Dabiju, pa nas je onda rasturio na trci. Pokušaću da vozim što čistije kvalifikacije i trku kako bih izvukao najbolji mogući rezultat za tim”, izjavio je Webber.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Hamilton pokusava da vrati samopouzdanje

Britanac se nada da će zabeležiti bolji rezultat u odnosu na poslednju trku.

Hamiltonu je pred ovaj vikend promenjena šasija, jer su Mercedesovu ljudi otkrili da je ona napukla. Sa druge strane pojedini stručnjaci kažu da upravo ovaj problem kriv za loše Hamiltonove rezultate na poslednjim trkama.

"Trudim se da izgradim samopouzdanje. Prošla trka nije bila tako dobra za mene, jer je pukotina na šasiji imala dosta jak efekat. Danas nisam imao dobar tempo na dužim stintovima, ali to ne mora ništa da znači. Danas smo probali dosta različitih podešavanja", kazao je Hamilton.
              On je dodao da je veoma bitno da tim održi dobar momentum za narednu sezonu.
              "Moramo da zadržimo motivaciju kako bi što bolje počeli narednu sezonu. Želimo da budemo odmah iza Red Bulla", izjavio je Britanac.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Vettelu pobeda i novi rekord

Sebastian Vettel je došao do prve pobede na VN Amerike i rekordne osme uzastopne u drugoj polovini šampionata.

I pored nekih najava da bi danas mogla da pada kiša, trka u Ostinu je protekla u savršenim vremenskim uslovima.
                Sebastian Vettel nije imao većih problema na startu i poveo je trku ispred Grosjeana i Hamiltona. Webber je ovoga puta dobro krenuo, ali se slabo snašao u prvoj krivini zbog čega je pao na četvrto mesto, a po jedno mesto na startu su izgubili Hulkenberg i Alonso.
                Već u prvom krugu je došlo do velikog incidenta u kome je Adrian Sutil udario u zaštitnu ogradu na zadnjem pravcu zbog čega je sigurnosno vozilo moralo da izađe na stazu.
                Trka je nastavljena u petom krugu, a Vettel je odmah počeo da postavlja veoma brza vremena što mu je omogućilo da stvori osetniju prednost. Iza njega se nije dešavalo ništa spektakularno. Hulkenberg, Perez i Alonso su vodili borbu za peto mesto, ali pravog duela nije bilo pošto je Sauber kao i na nekim prethodnim trkama bio fantastičan na pravcu.
                Jedino što je bilo vredno pomena iz ovog perioda trke je to da je Maldonadu zbog oštećenja prednjeg krila pokazana crno-narandžasta zastava zbog čega je morao u boks.
                Prvi pravi duel u trci je viđen u 14. krugu kada se Mark Webber približio Hamiltonu i obišao ga sa spoljne strane na kočenju na zadnjem pravcu. Australijanac se odmah nakon toga odvojio od vozača Mercedesa i dao se u poteru za drugoplasiranim Grosjeanom.
                Sjajnu trku je imao Valterri Bottas koji je na osmoj poziciji držao priključak za Alonsom koji je štedeo pneumatike i oko 20. kruga je počeo da sustiže Pereza.
                Meksikanac je bio prvi iz top deset koji otišao na promenu guma u 23. krugu, a tri kruga kasnije je promenu napravio i Hamilton. Španac je nakon Perezovog pit stopa maksimalno trošio svoje medijum pneumatike što mu je omogućilo da prođe Meksikanca nakon njegovog pit stopa. U narednih nekoliko krugova su i ostali zamenili gume, a promena u plasmanu nije bilo.
                Sitacija se nakon toga smirila, a Mark Webber je bio jedini koji je pokušavao da napravi napredak. On je u jednom trenutku sustigao Grosjeana, ali se onda razlika između njih dvojice stabilizovala na oko dve sekunde. Iza njih je Alonso desetak krugova pre kraja pojačao tempo i dao se u poteru za Hulkenbergom i Hamiltonom. Španac je u 45. krugu na izlasku iz krivine 1 prošao Nemca, a samo par krugova kasnije se približio i Britancu. Ipak, vozač Mercedesa je uspeo da odgovori sa nešto boljim vremenima što mu je omogućilo da sačuva četvrto mesto.
                Ispred njega, Vettel je došao do osme uzastopne pobede sa oko pet sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Grosjeana i trećeplasiranog Webbera. Peta pozicija je pripala Alonsu, a šesta Hulkenbergu iako se samo krug pre kraja ponovo otvorio duel između njih dvojice. Hulkenberg je na glavnom pravcu uspeo da prođe Alonsa koji je odmah uzvratio nakon prve krivine i tako povratio poziciju. Sedmi je bio Perez, dok je osmu poziciju i vredne bodove za Williams osvojio Valterri Bottas. Poslednje dve pozicije koje donose bodove su pripale Rosbergu i Buttonu koji je u samom finišu obišao Ricciarda za deseto mesto.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Grosjean: Drugo meso je bilo nas maksimum

Roman Grosjean trku za VN USA završio je na drugom mestu.

Francuz je u trku krenuo sa trećeg mesta, ali je na startu uspeo da obidje Marka Webbera.

"Ovo je bila dobra trka. Imao sam dobar start i uspeo sam da obidjem Webbera na prvoj krivini. Bolid je odlično radio tokom čitave trke. Ponosan sam na sve u timu. Lepo je trkati se na ovoj stazi i nadam se da ću sledeće godine biti na najvišem stepeniku na podijumu", kazao je Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Webber: Sve bi bilo bolje da sam imao pol poziciju

Mark Webber veruje da bi zabeležio bolji rezultat da je imao pol poziciju na kvalifikacijama.

Pošto je startovao sa prljave strane staze, Webber je do prve krivine izgubio mesto od Grosjana koje nije uspeo da povrati sve do kraja trke.

"Izgleda da je pol pozicija bila od velikog značaja. Ona me je upravo koštala da zabeležim bolji rezultat. Razočaran sam što nisam bolje plasirao na kvalifikacijama. Moj start i nije bio tako loš, ali nisam imao dovoljno prijanjanja sa leve strane staze. Nije bilo lako obići Romana koji je dosta dobro vozio", izjavio je Webber.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Vettel: Uzivam u ovim lepim danima

Sebastian Vettel je na trci za VN USA zabeležio je svoju osmu pobedu zaredom.

Sebastian Vettel demonstrirao je odlične performanse na trci u Ostinu i tako došao do novog rekorda, od osam pobeda zaredom u jednoj sezoni. Pošto se sledeće sezone menjaju pravila, odnosno tehnologija bolida ide u drugom smeru, Sebastian Vettel kazao je svom timu da uživa što više može u ovim pobedničkim danima.

"Moramo se uvek sećati ovih dana. Uživaćemo sve dok oni budu trajali. Start trke je bio dosta težak. Roman me je napadao na prvoj krivini ali ja sam uspeo posle da mu umaknem. Od tada sam se fokusirao samo na sebe. Bolid se odlično ponašao i trudio sam se da održim razliku. Lepo je kada pobedite osam puta za redom", izjavio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Sauber: Zadovoljni smo nasim perfomansama

Nico Hulkenberg uspeo je da zabeleži šesto mesto na trci u Ostinu.

"Ovo je još jedan dobar rezultat za nas. Ako ne grešim ovo bi bilo osmi put da se nadjem u poenima od VN Italije, ali sam imao problema sa bolidom u Indiji i Abu Dabiju. To je veoma impresivna statistika. Sve u svemu trka je bila zanimljiva, posebno borba sa Alonsom u finišu trke. Ključan momenat desio se na 15 krugova pre kraja kada me je pretekao jer je imao bolji tempo. I ja sam pokušao da uzvratim, ali sam promašio teme prve krivine", izjavio je Hulkenberg.

"Trka za mene bila je teška jer sam startovao sa 20 mesta. Na startu sam uspeo da nadoknadim nekoliko pozicija, ali kada se sigurnosni bolid pojavio na stazi, odlučili smo se da odem do boksa kako bi promenio strategiju. Mislim da bi ostvario bolji rezultat da nisam bio kažnjen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Williams: Puno smo napredovali u Austinu

Valtteri Bottas zabeležio je svoje prve poene na VN USA.

"Srećan sam što sam uspeo da zabeležim svoje prve poene. Tokom celog vikenda imao sam dobar osećaj. Uspeli smo da sprovedemo taktiku u delo kao i da na pravi način iskoristimo gume. Pred kraj trke pritiskao me je Rosberg ali sam uspeo da zadržim poziciju. Želim da se zahvalim svima u timu", kazao je Bottas.

"Ovo je bila teška trka za mene, jer je incident sa Sutilom ugrozio moju taktiku. Uspeo sam da izvezem 40 krugova na tvrdim gumama, što je lepo dostignuće. Sve u svemu želim da zaboravim ovu trku i jedva čekam da stignem u Brazil", dodao je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Force India ostala bez bodova

Adrian Sutill je već u prvom krugu doživeo udes zbog koga je morao da odustane, dok je Di Resta trku završio tek na petnaestom mestu.

“Dobro sam startovao i nadoknadio nekoliko pozicija. Nakon toga je usledio duel sa Maldonadom na zadnjem pravcu u kome je on udario u moj zadnji desni točak zbog čega sam izgubio kontrolu i udario u zaštitnu ogradu. Stvarno ne znam zašto je bio tako blizu mene jer je imao sasvim dovoljno prostora sa svoje strane. Čini se da me je sreća napustila danas i juče pošto je u petak sve bilo dobro”, rekao je Sutil.

“Imao sam sasvim pristojan prvi stint, ali je onda postalo jasno da nemam dobar tempo, a ni gume nisu funkcionisale baš najbolje. Hteli smo da sprovedemo strategiju sa jednim zaustavljanjem, ali to nije bilo moguće pošto su mi se gume potpuno raspale devet krugova pre kraja. Šteta je pošto smo bili optimistični pred ovu trku. Mislili smo da će nam toplije vreme ići na ruku, ali to nije bio slučaj. Nadam se da će u Brazilu biti bolje”, izjavio je Di Resta.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Ferrari: Nezadovoljavajuc rezultat

Italijanski tim nije uspeo da smanji bodovni zaostatak za Mercedesom u šampionatu konstruktora.

“Finiš među prvih pet je pozitivan rezultat ako uzmemo u obzir šta nam se sve dešavalo ovog vikenda. Znali smo da neće biti lako sačuvati poziciju i u prvom delu trke se Perez probio ispred nas. Tempo nije bio na nivou, pa smo odlučili da pričuvamo gume što se isplatilo kada su krenule promene guma. Tvrđa komponenta je mnogo bolje funkcionisala, prošli smo pereza i Hulkenberga, ali je Hamilton bio nedostižan. Moja leđa su u redu. Dobro sam se rastegao i zagrejao pre trke tako da nije bilo problema. Sada idemo u Brazil i moraćemo da damo sve od sebe ukoliko želimo drugo mesto u šampionatu konstruktora”, izjavio je Alonso.

“Vikend je bio veoma težak i mučili smo se od petka. Tokom cele trke sam bio zaglavljen u gužvi i nije bilo lako preticati. Drugi pit stop nije bio najolji izbor, ali smo ionako bili u lošoj poziciji pa smo računali na eventualni napad ukoliko se nešto dogodi ispred nas. Sledeća trka je u mojoj zemlji i ujedno poslednja za Ferrari. Zbog toga će sve to biti veoma emotivno za mene, ali moram da ostanem skoncentrisan pošto su rivali veom brzi i daći sve od sebe do samog kraja”, rekao je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Hamilton osetio veliku promenu u Americi

Britanac veruje da mu je nova šasija znatno pomogla da bude konkurentniji nego na nekim prethodnim trkama.

“Bolid se potpuno drugaćije ponašao od Abu Dabija i verujem da je nova šasija razlog toga. Srećan sam što sam uspeo da doprinesem novim vrednim bodovima za tim. Ekipa je naporno radila i imali smo dosta teških trka u drugoj polovini sezone. Konačno sam imao relativno normalne kvalifikacije, gume su dobro radile i to me čini veoma srećnim”, izjavio je Hamilton.

Comment

Working...
                                X