F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Horner brani Vettela

Šef Red Bulla stao je u odbranu Vettela nakon fijaska u Maleziji

Christian Horner je stao u odbranu Sebastiana Vettela, tvrdeći da je Webber takodje ignorisao naredbe u prošlosti, ali i da se ne postaje šampion ako ste "pokorni".

Ne više od jedne nedelje nakon "multi 21" timske naredbe u Maleziji, Red Bull se i dalje oporavlja od "raspada prijateljstva" medju vozačima.

"Multi 21 znači da je bolid broj 2 ispred bolida broj 1, a multi 12 da je bolid 1 ispred bolida 2", izjavio je Horner za SkySport.

"Te dve poruke nisu toliko teške za razumevanje, ali naši vozači su u poslednje tri trke to konstantno ignorisali".

"Mislim da ćemo odustati od te poruke. Treba nam nešto drugo"

Vettel se navodno nije izvinio samo Webberu nego i celom Red Bull timu koji je uključen u projetak F1.

Ali Horner je ipak stao u odbranu Vettela.

"Ne osvajate šampionske titule tako što ste poslušni i pokorni".

"Da su Alonso i Hamilton bili u toj situaciji, i oni bi isto uradili", citiran Horner od strane Brazilskog Totalrace.

"Da je Mark bio u toj situaciji, i on bi uradio istu stvar, zato nemojmo pričati o tome pominjući samo Sebastiana".

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Pirelli ispituje odabir svojih guma

Italijanski proizvodjač bi trebalo da posle VN Bahreina preispita odabir svojih pneumatika.

Posle prve dve trke Mercedes i Red Bull već su se žalili na Pirellijeve pneumatike i predložili da italijanski dobavljač napravi neke promene a jedan od predloga bio je da se vrati specifikacija pneumatika iz prošle godine.

Sa druge strane Paul Hembery je izjavio da ako se to desi, ovogodišnji šampionat mogao bi da bude odlučen već u Monzi.
      "Još je rano, ali tek posle trke u Bahreinu preispitaćemo odbair novih pneumatika", kazao je šef Pirellija u izjavi za špansku Marku.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Wolff: Mercedes mora ostati cvrsto na zemlji

Šef Mercedesa uverava da tim mora ostati realan i pored dobrog početka sezone.

Tim sa bazom u Berkliju imao je dobar početak sezone, gde je na trci za VN Malezije uspeo da neko vreme parira tempu Red Bulla. Lewis Hamilton je uspeo da dodje do podijuma, što je potvrdilo dobru formu tima.

"Nisam bio razočaran što nismo stigli do pol pozicije na kvalifikacijama za VN Malezije jer se to od nas nije očekivalo. Imali smo solidnu trku gde je Red Bull dokazao da mi još treba dosta da radimo. Mi imao neka svoja lična očekivanja ali moramo biti realni oko toga", kazao je Wolff.
        Takodje on je bio zadovoljan napredkom koji je tim napravio.
        "Za sada sve ide kako smo se nadali a to je biti u istom košu sa vodećim timovima. Srećam sam rezultatom na drugoj trci ali mi moramo da nastavimo da radimo i razvijamo naš bolid", kazao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Paul di Resta zeli da ostane ispred McLarena

Di Resta kaže da Force India želi da ostane ispred McLarena u naredne dve trke

Tim iz Silverstonea je, definitivno, bolje startovao od McLarena i sada se, trenutno, nalaze ispred ovog tima, kako u plasmanu konstruktora tako i u plasmanu vozača.

Iako je svestan činjenice da McLaren neće sedeti skrštenih ruku, Paul di Resta se nada da će ostati ispred njih barem i u naredne dve trke.

„Mi smo pokazali gde se trenutno nalazimo, ali biće teško da se tu nalazimo i nakon još dve trke“, rekao je Paul di Resta.

„Ja mnogo poštujem ono što McLaren radi. Iako se trenutno muče, oni mogu da se poboljšaju.“

„Ali, mi ćemo da se potrudimo da ostanemo ispred njih. Naše performanse su, do sada, bile daleko bolje od onoga što su ljudi očekivali, mnogo bolje nego što ljudi uspeju da se poprave za dve nedelje.“

Nakon tronedeljne pauze, sezona se nastavlja trkom u Kini, a zatim i VN Bahreina, nedelju dana nakon toga.

Di Resta i Force India jedva čekaju da se vrate na stazu, nakon razočaravajuće VN Malezije, gde su morali da odustanu od trke zbog problema sa odvrtačem zavrtnja.

„Sledeće dve trke ne mogu da dodju dovoljno brzo“, rekao je Di Resta: „Uprkos onome što se desilo u Maleziji, mi smo sagledali pozitivne strane tog vikenda, tako da se unapred radujemo Kini i Bahreinu.“

„Voleo bih da mislim da ćemo imati malo više znanja o našem automobilu, kako bi išao brže, iako je Kina potpuno drugačija filozofija u odnosu na ono što smo, do sada, doživeli.“

„Ali, mi smo pre dve godine imali dobar auto na toj stazi, i nema razloga da ne odemo tamo i to ne ponovimo.“

„Što se Bahreina tiče, to je verovatno jedna od najjačih trka koju smo imali prošle godine, a sa sličnom klimom kao u Maleziji, sa vrućinom, ja sam još samouvereniji.“

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Force India zabrinuta zbog motora

Bob Fernley zabrinut zbog novih V6 motora

Formula 1 će se sledeće godine prebaciti na V6 1.6 turbo motore, u pokušaju da smanji svoje troškove i da privuče više timova-konstruktora na grid.

Medjutim, zamenik šefa Force Indie, Bob Fernley, je veoma zabrinut tom činjenicom, i smatra da novi motori ne smeju da mnogo utiču na gusti raspored timova na gridu.

„To ne sme da bude kao što je bilo u prošlosti, kada je razlika izmedju motora bila ogromna. Bilo bi šteta da se vratimo u taj period“, rekao je Fernley: „Moramo da uzmemo u obzir ono što proizvodjači motora nude.“

„Oni troše ogromne količine novca u razvoj ovih motora i mi moramo da ih slušamo.“

„Postoji više od onoga što mi sada imamo, ali, sve u svemu, razlike u performansama motora ne smeju da budu prevelike.“

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Maldonado prihvata ogranicenja

Pastor Maldonado je svestan „ograničenja“ svog automobila

Williamsov pilot, Pastor Maldonado, priznaje da je „prihvatio“ činjenicu da njegov auto nema sposobnost da se bori za titulu šampiona, ove sezone.

Maldonado je, prošle godine, dobio veliki broj kazni zbog prekršaja i incidenata u vožnji, ali je tokom zime izjavio da je naučio iz svojih grešaka i da je spreman da se, ove godine, bori za pobede i titulu.

„Možda sam previše pritiskao“, rekao je on: „Nisam shvatao da automobil nema performanse za pobede na svim trkama.“

„U prošlosti sam se uvek borio za pobede, a Formula 1 je potpuno drugačija. Nekada morate da budete zadovoljni i sa 10. mestom.“

„Svako može da ima teške momente. U isto vreme, imao sam poteškoća sa sudijama, jer su u mene, nakon nekoliko incidenata, verovatno gledali malo više nego u ostale vozače.“

„Ali, učite iz svojih grešaka. Sada sam iskusniji i opušteniji, i jedva čekam da se udaljim od sudija.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Red Bull zabeležio najbrži pitstop u Maleziji

Predhodni rekod držao je McLaren.

Mehaničari McLarena su prošle godine za VN Kine zabeležili najbrži pitstop u vremenu od 2 minuta i 31 sekundu. Ipak, mehaničari Red Bulla uspeli su da na trci za VN Malezije opsluže Webberov bolid za 2.05s, ondosno Australijanac je samo toliko vremena proveo zaustavljen u boksu.

Timovi imaju svoje podatke koje koriste za analizu pitstopova koje se razlikuju od televiziskih podataka i merenja. U Red Bullu se nadaju da možeju ove godine da spuste svoj servis bolida na ispod dve sekunde.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Stewart: U Ferrariju nije sve tako mirno

Massa je mnogo bolje krenuo u novu sezonu.

Felipe Massa je u ovu sezonu krenuo znatno bolje, što su pokzali njegovi rezultati gde je na dve trke zabeležio 22 poena. Do sada je Fernando Alonso važio za apsolutnog broja jedan u timu, ali je Massa bio bolji na zadnje četiri kvalifikacione sesije.

"Fernando je izuzetan, ali on ne voli kada je timski kolega ispred njega", izjavio je Sir Jackie Stewart.
                  Sa druge strane Španac je izjavio da mu prija što se Massa vratio u staru formu: "To je dobro za tim, jer mi moramo da uporedjujemo podatke sa oba bolida kako bi mogli da se što efikasnije poboljšavamo".
                  Predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo je izjavio da je Alonso najbolji vozač u trci koji je ikada vozio za njih.
                  "U trci Alonso je najbolji vozač. Što se tiče o performansama u jednom krugu to je mnogo teže oceniti", kazao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

F1 moze pojacati zvuk novih V6 motora

Ovo je izjavio prvi čovek F1 Bernie Ecclestone.

Prvi čovek Formule 1 izjavio je da se plaši činjenice da bi m mogao da izgubi odredjen deo publike zbog slabijeg zvika V6 tubro motora. Od sledeće sezone Formula 1 postaje više ekološka, ali da nova pravila privlače više proizvodjača da se priključe šampionatu. Pored Honde pominje se povratak Volkswagena i Toyote.

"Rizik koji imam sa proizvodjačima motora je uvek tu, a to je da ako oni stanu sa razvojem onda mogu lako da izadju iz šampionata. Drugi problem je što većina ljudi priča da motori zvuče kao kosilica. Mi treba da budemo sigurni da ovi motori mogu da postignu 16 000 obrtaja, ali što se tiče zvka mi ga možemo doterati da oni zvuče kao sadašnji V8 motori", kazao je Ecclestone.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Porshe ne negira glasine

Porsche nije negirao glasine o Webberovom dolasku sledeće godine

Usled 'Multi-21' afere i glasina da je mesto Australijanca nesigurno uz Sebastiana Vettela u Red Bullu, nemački list Bild je izvestio da su 36-godišnjak i Porsche ''već bili u kontaktu'' u vezi dogovora za 2014.

Kada je upitan o glasinama o Webberu, potparol prouzvođača automobila je rekao novinskoj agenciji SID: ''Porsche već ima ekipu međunarodno uspešnih vozača.''

''Ovo je veoma dobra osnova za dodelu odgovarajućih (Le Mans) kokpita.''

''Da li i u kojoj meri će biti dodatnih vozača, odlučićemo kasnije,'' dodao je potparol Oliver Hilger.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

F1 pravi mesta za zene

Formulom 1 više ne dominiraju samo muškarci

Claire Williams je postala zamenik svom tati, šefu Williamsa, Franku Williamsu, i nada se da će to njeno imenovanje pomoći u razbijanju predrasuda da Formulom 1 vladaju samo muškarci.

Claire je druga, veoma značajna ženska osoba u Formuli 1, nakon što je Monisha Kaltenborn postala prva žena-šef F1 tima.

„Formula 1 se može posmatrati kao sport u kojem dominiraju muškarci, ali ta percepcija je sada razbijena“, rekla je Claire Williams: „Sauber ima ženskog šefa tima, a sada sam i ja postavljena na ovu poziciju, i mislim da su se sada malo više razbile te tradicionalne pretpostavke o F1.“

Claire je, ujedno, negirala da je ovim postavljanjem automatski postala šef tima.

„Moraćemo da sačekamo i da vidimo kako se snalazim u ovoj ulozi, ali želim da mislim da ću odraditi dobar posao za tim“, rekla je Claire: „Williams je poznat kao porodični tim, tako da je bitno da zadžimo taj porodičan element. Mislim da je ovo moje imenovanje dobro za tim i za sport.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Vergne: RB ili nista u 2014. godini

Vergne otkriva koliko su zaista visoki ulozi u Toro Rossu ove godine

Daniel Ricciardo je pre sezone izjavio kako je njegovo prijateljstvo sa Vergneom odlično, ali da ga to neće sprečiti da "ga oduva" na stazi tokom godine.

Vergne je u izjavi za Brazilski Totalrace rekao da je ulog u Red Bullovom "junior" timu veoma veliki ove godine.

Mark Webber ima ugovor koji ističe na kraju godine, a nove mlade zvezde sve glasnije kucaju na Toro Rossova vrata.

"Ako moje performanse budu dobre, dobiću mesto u Red Bullu", priznao je Vergne.

"U suprotnom će me zameniti i u Toro Rossu i izgubiću svoje mesto".

"ALi trenutno sam u Toro Rossu. Zaslužujem svoje mesto u timu i dokazaću svima tako što ću osvajati bodove".

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Chandok: Indijski vozaci nisu ni blizu F1

Trenutno nema Indijskih vozača koji bi mogli uskoro da voze F1

Indija bi mogla dosta da čeka kako bi ponovo videla svog vozača u Formuli 1, upozorio je Karun Chandok. Ne tako davno Karun Chandok i Narain Karthikeyan su predstavljali svoju zemlju na gridu F1. Sada se njih dvojica nalaze van domašaja F1.

"F1 je F1. Svi znaju finansijku situaciju u F1", izjavio je Chandok za Trust of India.

"F1 je trenutno teška za sve one koji nemaju milione iza sebe".

29-godišnji Chandok je izjavio da, dok su on i Narain van F1, nema prevelike nade da će neko od njihovih mladjih zmeljaka uskoro ući u najbrži cirkus na svetu.

"Sledeći Indijski vozač u F1? Trenutno ne vidim nikoga ko odgovara tom opisu.

"Ako neki Indijac bude u F1 u skorijoj budućnosti, mislim da ćemo to bili ja ili Narain. Kako bi ste bili dobri u F1, prvo morate da se dokažete u Evropi, a do sada smo jedino ja i Narain uspeli da pobedimo u GP2, A1GP i i Formula 3 serijama. Do sada nijedan drugi Indijac to nije uspeo da uradi. Da li ste videli nekoga u juniorskim serijama? Ima ih nekoliko, ali niko od njih ne pobedjuje".

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Ferrari moze da ima koristi od tenzija u RB

Domenicali tvrdi da će sukobi u Red Bullu ići na ruku ekipi Ferrarija.

Šef Ferrarija je uveren da će, iako F138 po performansama zaostaje u odnosu na Red Bull, "napetost" u konkurentskom timu pogodovati Skuderiji tokom sezone.

“Nisam tip koji voli da komentariše protivnike, ali možemo da imamo koristi od njihovih problema! Posle događaja u Maleziji sasvim sam siguran da će u Red Bullu biti još sukoba tokom ove sezone. Sezona je duga-ima staza na kojima smo mi uvek išli bolje, ima i onih drugih gde su nas momci iz Red Bulla sa lakoćom preticali. Ja sam i dalje ubeđen u to da je Red Bull najjači tim u šampionatu Formule1, ali sada je tamo zaista isuviše tenzija", izjavio je Domenicali.

Što se tiče priprema za VN Kine, Domenicali je dodao:
                              “Za nas je trenutno najvažnije da shvatimo koji je naš pravi nivo. Do sad je sve pozitivno, ali moramo ići napred. Mislim da će ključ ove sezone biti Pirelli pneumatici. Znam da ćemo biti još jači.”

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Massa nije pretnja Alonsu?

I dalje se govori o borbi između Vettela i Webbera

Druga fascinantna bitka timskih kolega je u Ferrariju.

Sportski novinari gledaju statistiku, pitajući se da li je ikada Fernando Alonso – Ferrarijev neprikosnoveni i zapovednički broj 1 – bio toliko puta pobeđen u kvalifikacijama od svog timskog kolege.

Neko spominje Jarna Trullija u Renaultu 2004., neko Lewisa Hamiltona u McLarenu 2007., ali ustvari peti uzastupni poraz u Kini sledeće nedelje bi bio istorijski.

Ukratko, posle duge borbe sa samim sobom nakon udesa 2009., Felipe Massa se skoro vratio u formu koju je imao 2008. kada se borio za titulu.

Uprkos tome, Španac Alonso tvrdi da je srećan što je Massa ponovo jak.

''To je najbolja vest za tim, jer moramo imati konkurenciju između dva vozača i sada mislim da su svi podaci koje imamo veoma korisni za poređenje i analiziranje kako bi se poboljšali,'' rekao je u Maleziji.

Međutim, iza scene bi situacija mogla biti nestabilnija.

''Fernando je izuzetan, ali se ne nosi dobro kada ga njegov timski kolega pobeđuje,'' rekao je Sir Jackie Stewart za brazilske novine O Estado de S.Paulo.

U najmanju ruku, Alonso može računati na punu podršku italijanskog tima.

''Tokom trke, Alonso je najbolji vozač koga sam ikada imao,'' citiran je Luca di Montezemolo od strane šanskog lista El Confidencial.

Ferrarijev predsednik je rekao da je mnogo teže uporediti tempo po jednom krugu kroz epohe, ali ''u samoj trci, da, Alonso je najbolji.''

Međutim, od kada je njihovo partnerstvo počelo 2010., nije se dešavalo da Massa bude ispred Alonsa u generalnom plasmanu vozača.

Pozivajući se na Brazilca, Montezemolo je nastavio: ''Tačno je da se na početku prošle godine nešto desilo u njegovoj glavi i da nije mogao da budeo dobar kao Fernando.''

''Ali sada je veoma opušten, bio je veoma dobar, ali ne trebamo da zaboravimo vremena kada je bio cak brži i od Michaela.''

''Ako imam nekih problema, to nije sa mojim vozačima,'' dodao je.

Comment

Working...
                                X