F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Hamilton se mucio na kvalifikacijama

Ipak, Britanac je uspeo da dodje do druge startne pozicije.

Hamilton celog vikenda nije uspeo da odgovori na temepo svog timskog kolege, koji je na kvalifikacijama za VN Monaka obezbedio svoju treću pol poziciju za redom. Mercedes je tokom ove sezone pokazao da ima jak kvalifikacioni tempo, ali se zato veoma loše pokazao u trci.

"Celog vikenda se dosta mučim, jednostavno nemam tempa. Ovo mi je prvi put da se imam problema sa bolidom. Od 2005. svake godine nisam imao problema na ovoj stazi, ali mislim da će ovaj vikend biti dosta težak. Srećan sam što je Mercedes u prvom startnom redu. Mislim da smo dosta poboljšali bolid", kazao je Hamilton.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Rosberg ocekuje tesku trku

Nico Rosberg je možda došao do treće uzastopne pol pozicije, ali tek treba da neku od njih pretvori u pobedu ili barem podijum.

Nemac se nada da će u nedelju moći da iznenadi, ali priznaje da je i pored svih unapređenja glavni problem i dalje potrošnja guma.

„Srećan sam što ću startovati kao prvi. Sve je prošlo po planu. Poslednji krug je bio dobar i sjajno je ponovo biti na pol poziciji koja na ovoj stazi može mnogo da znači“, izjavio je Rosberg.
      On je ipak upozorio da možda ni to neće biti dovoljno da se postigne dobar rezultat.
      „U Barseloni smo se mnogo mučili na trci. Na kraju sam bio 70 sekundi iza pobednika. Polako ispravljamo neke stvari, ali je teško razumeti gume i izvući maksimum iz njih. Mislim da smo ovde napravili dobar korak napred, ali će i pored toga biti veoma teško sutra. Gume su nam i dalje glavna slabost, ali ko zna kako će biti sutra pošto Monako ume da iznenadi s vremena na vreme“, rekao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Alonso: Tesko cemo do pobede u Monacu

Fernando Alonso u sutrašnju trku krenuće sa šeste pozicije.

Ferrari na slobodnim treninzima pokazao dobar tempo, što ga je svrstalo u uži izbor oko borbe za pol poziciju. Massa je imao težak udes na trećem treningu, pa tako nije mogao da učestvuje na kvalifikacijama, dok su promeljivi vremenski uslovi omeli Fernanda Alonsa u borbi za sam vrh.

"Mislim da će sutra biti izuzetno teško. Nemam najbolje kvalifikaciono mesto. U Formuli 1 je sve moguće, ali posle kvalifikacija nama je pobeda sve dalja. Naš drugi cilj je da završimo ispred direktne konkurencije, tako da ću sutra pokušati da trku završim ispred Kimija i Sebastiana", kazao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Button: Propustili smo veliku priliku

Jenson Button je rekao da je McLaren trenutno svoj najveći neprijatelj pošto je problem sa pumpom za gorivo onemogćio Britancu da da svoj maksimum u Q3.

Button je Q1 završio na petom, a Q2 na osmom mestu. U Q3 je zbog problema sa pumpom za gorivo bio tek deveti, dve pozicije iza timskog kolege Sergia Pereza.

„Mislim da smo u pravim trenucima izvlačili maksimum iz guma i tempo je bio dobar. Ipak, to na kraju nije bitno pošto nas je problem sa pumpom za gorivo sprečio da ostvarimo bolji plasman u Q3. Deveti sam i to je to. Čini se da smo sami svoj najveći neprijatelj. Sve što smo do sada uradili tokom ovog vikenda je bilo dobro, ali onda je došlo do ovog problema. Nije nam lako u ovom trenutku i pred nama je teška trka“, rekao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Losa strategija kostala di Restu

Škot je nakon kvalifikacija izjavio da je ostao prepušten sam sebi u finišu Q1 zbog strateške greške ekipe u momentima kada su se uslovi na stazi menjali.

Delovalo je da će di Resta bez problema proći u Q2, ali je onda u finišu ekipa donela odluku da ne montira nove intermedijum gume što je imalo katastrofalan uticaj na njegov plasman.

„Bilo je jasno šta je trebalo uraditi i mislim da će ljudi u timu biti veoma razocarani. Ostavljen sam na cedilu i ovo je bio jedan od najgorih osećaja u mojoj karijeri. Sutra nas čeka težak dan i nema baš puno nade u neki bolji plasman. Tokom treninga smo bili dobri, a ni po kiši nije bilo loše, tako da moramo da sačekamo rasplet u nedelju“, izjavio je di Resta.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Promenljivi uslovi na stazi smetali Williamsu

Tim se nije baš najbolje snašao na današnjim kvalifikacijama.

"Izvukli smo maksimum iz bolida, ali to nam nije omogućilo da kvalifikacije završimo na željenom mestu. Sutrašnja trka biće veoma teška za nas, ali mislim da možemo zabeležimo bolji rezultat", kazao je Bottas.

"Bili smo dosta brzi u prvom delu. Ovu stazu dobro poznajem, tako da mi je to pomoglo u ovim promenljivim uslovima. Kako je staza počela da se suši, bolid se nije ponašao najbolje. Verujem da sutra možemo do bodova", kazao je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Hulkenberg: Prekasno smo promenili gume u Q2

Nico Hulkenberg smatra da je Sauber propustio dobru priliku na kvalifikacijama u Monaku.

Nemac je na kraju bio jedanaesti, ali on veruje da je mogao da se plasira i među prvih deset.

„Bile su ovo teške kvalifikacije. Q3 je bio dostižan, ali smo prekasno promenili gume i mogao sam da vozim samo jedan brzi krug. Ipak, ako uzmemo u obzir kakvi su bili uslovi na stazi, mislim da možemo biti zadovoljni. Jedanaesto mesto je dovoljno dobro i imamo slobodan odabir guma za start što je dobro. Moram maksimalno da iskoristim start trke i nadoknadim poziciju ili dve. Nakon toga predstoji teška trka, ali jedva čekam da počne. Monako ima neka svoja pravila i zato ga svi volimo“, izjavio je Hulkenberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Raikkonen: Izvukao sam maksimum

Finac je nakon osvajanja pete pozicije na kvalifikacijama u Monaku rekao da je izvukao maksimum iz svog bolida.

„Bio je ovo težak dan zbog vremenskih prilika, ali situacija je ista za sve. Kvalifikacije su uvek pune izazova u Monaku zbog saobraćaja i uske staze. Drago mi je da smo uspeli da se domognemo pete pozicije i to je najbolje što smo mogli. Nisam siguran šta ćemo uraditi na trci po pitanju strategije i isto tako ne znamo za šta će se ostali odlučiti. Saznaćemo sutra sve“, izjavio je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Toro Rosso: Oba vozaca mogu do poena

Tim iz Faence zadovoljan je današnjim kvalifikacijama.

"Ovo je bio moj prvi ulazak u Q3 ove sezone. Imao sam dobar krug, ali sam odustao od zadnjeg pokušaja jer nisam uspeo da popravim vreme. Mislim da je ovo mesto ono koje zaslužujemo, što znači da naš napredak ide u pravom smeru. Dosta toga se sutra može izdešavati, tako da će biti teško stići do poena", kazao je Vergne.

"Razočaran sam učinkom na kvalifikacijama i proputio sam priliku da zabeležim bolji rezultat. Nismo bili dovoljno brzi na intermidijat gumama, ali stvar je bila znato bolja na mekim pneumaticima. Imamo dobar trkački tempo, ali biće dosta teško preticati na sutrašnjoj trci", dodao je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Marussia: Dacemo sutra sve od sebe

Nakon dobrih treninga u četvrtak ekipa Marussije je danas imala razočaravajuć dan.

„Danas smo se dosta mučili u ovakvim vremenskim uslovima. Nadao sam se boljoj startnoj poziciji i mislim da sam prerano izvukao maksimum iz guma što me je kasnije koštalo. Šteta je pošto je sutra pred nama duga trka. Izgleda da će vreme biti dobro i ako sve bude čisto u prvom krugu gledaćemo da iskoristimo svaku priliku koja nam se ukaže“, izjavio je Chilton.

„Nadao sam se solidnim kvalifikacijama na mojoj domaćoj trci, ali sam morao da odustanem već na samom početku. Ekipa još uvek nije sugurna šta je stvarno prouzrokovalo problem, ali bilo je jasno da nisam mogao da nastavim. Mslim da bi sutrađnja trka mogla da bude uzbudljiva za sve. Svi su imali neke probleme tokom vikenda tako da ćemo se potruditi da vozimo najbolje što možemo u veoma teškim uslovima“, rekao je Bianchi.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Van der Garde prezadovoljan 15. mestom

Holadjanin je zadovoljan svojim učinkom na kvalifikacijama.

Giedo van der Garde iskoristio je promenljive vremenske uslove, pa je tako današnje kvalifikacije završio na 15. mestu. On je uspeo da po prvi put u kraijeri prodje uvodni deo kvalifikacija.

"Prezadovoljan sam što sam se našao u Q2. Mislim da su svi odradili dobar posao i želim da se zahvalim celom timu. U trku ću krenuti izmedju dva vozača Williamsa i pokušaću da što bezbednije prodjem kroz prvu krivinu", kazao je van der Garde.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Mercedes tajno testirao gume u Barseloni

Mercedes se trenutno nalazi u centru pažnje u Monaku, nakon što je procurela informacija da je ekipa nakon VN Španije sprovela testiranje guma sa Pirellijem.

Rivalski timovi su veoma nezadovoljni zbog situacije pošto je Mercedesu pružena zlatna prilika da razume probleme koje trenutno ima sa gumama. Test na stazi u Barseloni je trajao 3 dana, a Mercedes je na raspolaganju imao 1000 kilometara.

Prema nekim izvorima, test je bio dozvoljen zato što Pirelli ima pravo da pozove jednu ekipu na privatno testiranje čiji je cilj usavršavanje pneumatika.
                          Mercedes tvrdi da je testiranje u Barseloni bilo u skaldu sa pravilima, ali ostali timovi ne veruju u tu priču, pa je slučaj prosleđen Međunarodnoj Automobilističkoj Federaciji.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Rosbergu pripala dramatična VN Monaka

Nico i Keke Rosberg su prvi sin i otac koji su pobedili na trci u Monaku.

Pred sam početak trke vreme u Monaku je bilo sunčano i bez vetra. Temperatura staze bila je 37 stepeni dok je temperatura vazduha dostigla 19 podeljak.
                            Prvih 11 vozača na startu imali su super meke gume, dok je Nico Hulkenberg bio najbolje plasirani vozač koji je krenuo sa mekim pneumaticima. Rosberg je odmah poveo trku, a Sebastian Vettel je u prvom krugu jako pritiskao Lewisa Hamiltona. Van der Garde i Pastor Maldonado su odmah morali do boksa jer su ostali bez prednjeg krila, a Alonso je takodje tražio prostora na stazi kako bi obišao Raikkonena.
                            Posle uvodnih krugova rastojanje izmedju vozača se povećavalo. U 9. krugu pred ulazak u boks, bolid Charlesa Pica se zapalio, što je izazvalo lokalnu žutu zastavu na poslednjoj krivini.
                            U 23. krugu Vergne je otvorio seiju pit-stopova, a Mark Webber je bio prvi od vodećih koji je izvršio promenu guma. Alonso je do boksa otišao tek u 29. krugu. Samo krug kasnije Felpe Massa je završio u ogradi na prvoj krivini, a sudar je bio indentičan onome koji je imao na trećem treningu. To je iskoristio Sebastian Vettel, koji je takodje otišao do svog boksa. Odmah zatim na stazu se pojavio sigurnosni auto. I vozači Mercedsa su iskoritili njegovo prisustvo, pa su i oni otišli na zamenu pneumatika.
                            U 39. krugu trka je ponovo puštena, a tokom promene pneumatika Sebastian Vettel se našao ispred Lewisa Hamiltona na drugoj poziciji. Par krugova kasnije Hamilton je izgubio mesto i od Marka Webbera, dok je Alosno pritiskao Raikkonena. Sergio Perez je u 42. krugu pretekao svog timskog kolegu u krivini posle tunela, a Button je par krivina ranije imao kontak sa Alonsom. Krug kasnije Perez je na istom mestu pokušao da pretekne Alonsa, koji je morao da skrati putanju kako bi izbegao kontakt.
                            Već u 46. krugu istaknuta je crvena zastava, jer su sudar na stazi imali Pastor Maldonado i Max Chilton, pa je zaštitna ograda bila oštećena. Posle pauze od pola sata trka je krenula iza sigurnosnog automobila a vozači su ovu priliku iskoristili da promene gume. Krug kasnije trka je ponovo krenula.
                            Posle drugog restarta, Nico Rosberg se malo odvojio od Sebastiana Vettela a Sergio Perez je vršio pritisak na Kimija Raikkonena. Sutil je na najsporijoj krivini u šampionatu iskoristio pospanost Fernanda Alonsa i tako preuzeo 7. mesto. U 60. krugu trka je bila gotova za Julesa Binachija, koji je izleteo na prvoj krivini. Grosjean i Ricciardo su imali incident na izlasku iz tunela, pa se zbog toga na stazu ponovo pojavio sigurnosni auto.
                            Na 11. krugova do kraja trka je po treći put startovala a Perez i Raikkonen su odmah upustili u bobru. Posle kontakta na stazi, Perez je oštetio prednje krilo a Kimi Raikkonen je morao da boksa jer mu se probušio zadnji pneumatik. U medjuvremenu Button je pretkao i Alonsa. Na 4 krugova do kraja Perez je odustao do trke, zbog problema sa bolidom. Do kraja svi vozači su zadržali svoje pozicije, osim što je Kimi Raikkonen ipak uspeo da dodje do 10. mesta i jednog boda ispred Nica Hulkenberga.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Webber "otvara vrata" ka Ferrariju

Mark Webber nije negirao odlazak u Ferrari

Nakon Red Bullove afere sa „Multi 21“ naredbom, gde je odnos izmedju timskih kolega došao do tačke ključanja, Mark Webber je uslikan na večeri sa Fernandom Alonsom i ta slika je obišla ceo svet i dodatno podgrejala spekulacije oko njegovog prelaska u tim „propetog konjića“.

„Pa, Fernando i ja često večeramo zajedno od 2001. godine, ali tada Twitter nije postojao“, rekao je Webber.

„Takodje sam postavio sliku sa Jensonom i sa drugim vozačima, ali kada je u pitanju Fernando, svi kažu-O moj Bože! – To je ono što štampa radi.“

Ali, dok Red Bull ne negira da će spojiti Sebastiana Vettela sa njegovim prijateljem, Kimijem Raikkonenom od 2014., da li je Webber negirao spajanje sa njegovim prijateljem, Fernandom Alonsom od sledeće godine?

„U F1 nikada ne možete da kažete „nikad“. Ali trenutno sam posvećen Red Bullu, jer smo prošli mnoge lepe trenutke zajedno.“

„Kao što sam uvek govorio, nikada se ne bih vratio u neki mali tim“, rekao je Webber.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Nije Roscoe kriv

Lauda i Brawn stali odbranu Hamiltonovih performansi

Lewis Hamilton je već tri puta zaredom nadkvalifikovan od strane timskog kolege, Nica Rosberga, i mnogi smatraju da je za to kriva nova Hamiltonova sloboda u Mercedesu i svakodnevna šetnja njegovog psa Roscoa po padoku F1.

„Kako, do djavola, pas može da bude kriv“, rekao je Hamilton nakon kvalifikacija u Monacu: „Ja stvarno ne znam kako bih mogao drugačije da živim svoj život, i ako ljudi imaju problema sa tim, onda je to njihov problem.“

I Lauda je stao u Hamiltonovu odbranu.

„Njemu treba da se dozvoli da ima slobodu da radi šta god ga čini srećnim“, rekao je lauda: „Ako ga to čini srećnim, onda će on biti bolji sportista.“

Hamilton je dodao da je ovaj blagi deficit u odnosu na Rosberga, samo deo njegove aklimatizacije na život u Mercedesu, nakon čitave karijere provedene u McLarenu.

„Ne mogu da kažem da radim nešto drugačije u automobilu“, rekao je Hamilton: „Mislim da je to samo zato što još uvek učim o novom automobilu.“

On dodaje da ovaj blagi pad forme nije neka novost za njega.

„To ne boli. Srećan sam što imam mnogo ovakvih iskustava u prošlosti, sa Fernandom Alonsom, sa Heikkijem Kovalainenom i sa Jensonom Buttonom.“

„To ne znači da ja sumnjam u moje sposobnosti. To me samo tera da radim još više.“

I šef tima, Ross Brawn, očekuje da će se Hamilton ubrzo vratiti u formu.

„Mislim da će biti veoma ravnopravno izmedju njih dvojice, barem se nadam da će to biti slučaj, jer ne želimo da jedan vozač dominira nad drugim“, rekao je Brawn.

On dodaje da je očigledno da Rosberg trenutno ima prednost nad Hamiltonom.

„Na ovako visokom nivou, sitnice igraju veliku ulogu.“

„Nico poznaje svako dugme u automobilu, i može skoro spavajući da ga vozi. Lewis i dalje radi na tome, i mi takodje učimo o njemu i o onome šta je njemu potrebno iz automobila.“

„On će takodje dobiti maksimum iz automobila, ali i Lewis je svestan da se bori protiv veoma talentovanog timskog kolege“, rekao je Brawn.

Comment

Working...
                                X