F1 2016

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Rosberg: Mercedes je možda iza Ferrarija

Nemački vozač tvrdi da je italijanski tim bio impersivan na zimskim testiranjima.

Mercedes je bio ubedljivo najbolji tim po pitanju pređene kilometraže, dok je Ferrari sa druge strane u pet prilika zabeležio najbolja vremena na kraju dana. Ipak, većina straučnjaka smatra da nemački tim krije svoju pravu snagu, pošto je Rosbergovo najbolje vreme na mekoj gumi bilo samo za 0.3 sekunde sporije u odnosu na Ferrarijevo vreme postavljeno na ultra mekoj komponenti. I pored toga, Nico Rosberg misli da je njegov tim možda iza najvećeg konkurenta iz prošle sezone.

"Oni su veoma brzi. Svaki tim ima svoje adute u koje polaže određene nade, tako da smo mi pratili sa koliko goriva su ostali timovi vozili, kao što su i oni pratili nas. Mogu vam reći da smo tu negde sa Ferrarijem, ali nisam siguran da li smo ispred ili iza." rekao je Nico Rosberg.
    On je dodao da nije zabrinut zbog činjenice što Mercedes nije testirao super meku i ultra meku gumu.
    "Pre svega za ovu stvar nisu postojali određeni uslovi. Temperatura je bila samo 20 stepeni, što je veoma malo i staza nije odgovarajuća za jedan takav test. Mislim da nismo mogli ništa da postignemo kada bi montirali ove pneumatike."

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Alonso: Mislim da ove godine nismo daleko od podijuma

Španski vozač veruje da će njegov tim imati mnogo više uspeha u ovoj sezoni.

McLaren je tokom zimskih testova isprobao dve verzije Hondinog agregata, posle čega je novi šef japanske kompanije potvrdio da je već urađena završna homologacija motora, koju opisuje kao dobru polaznu tačku. Jasno se vidi da je tim iz Vokinga u boljoj formi nego prošle sezone, samo je pitanje koliki je njegov domet.

Španac je uspeo da u 2015. zabeleži jedno peto mesto, što je bio najbolji učinak tima, ali ovoga puta smatra da McLaren-Honda nije daleko od podijuma.
      "Mi ne možemo da zaboravio da smo prošle sezone iskoristili 12 pogonskih jedinica, i teško je pomisliti da nešto tako može da nam se ponovi. Bio sam prijatno iznenađen učinkom na početku testova, ali sve se odvijalo kako treba i ja očekujem velika poboljšanja. Kada dođemo u Australiju i kada izađemo na stazu a pritom su uslovi isti za sve, onda možemo da vidimo da li ćemo biti 17., 11., 5. ili ćemo završiti na podijumu, pa ćemo prema tome da pravimo planove." izjavio je Fernando Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Marko: Red Bull cilja na treće mesto

Vodeći čovek austrijske ekipe nada se da njegov tim može ove sezone stići do trećeg mesta.

Pošto je prošla godina bila jedna od težih za tim iz Milton Kinsa, Red Bull u ovu sezonu ulazi sa malo većim očekivanjima. Renaultovi agregati idalje će se vrteti u njihovim bolidima, ali sada pod imenom Tag Heuer, za koje se veruje da su napravili dosta dobar korak napred u odnosu na prošlu sezonu. Zbog svega toga, tim Helmuta Marka se nada da oni ove sezone na kraju mogu biti treći.

"Mislim da razvoj agregata ide u pravom smeru. Ali za dostizanje vodećih trebaće nam još dosta vremena. U prvom delu sezone već vidim kako će Mercedes beležiti duple pobede, dok će Ferrari voditi tešku bitku sa Williasom i Force Indijom a Toro Rosso i Red Bull odmah iza njih. Ipak, nadam se da se stvari po nas mogu popraviti u drugom delu sezone." kazao je Helmut Marko.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Taffin: Mercedes krije svoju pravu snagu

Tehnički direktor odelenja za motore kazao je da je Mercedes sakrivao svoju snagu na testovima.

Tokom zimskih testova na stazi Katalunja, Ferrari je na pet od osam prilika postavio najbrže vreme, dok je nemački tim uspeo da zabeleži samo jedan krug na mekim gumama i to od strane Nica Rosberga. Zbog toga, Remi Taffin je sumnjičav po pitanju prave snage koju je prikazao Mercedes na testovima.

"Da budem iskren, teško je uporediti nas i Mercedes. Oni kriju svoje performanse, a onda će napraviti veliki korak napred i to pokazati u trećem delu kvalifikacija, npr u Silverstonu. Mislim da smo sada bliži njima, ali sve zavisi od toga kako ćemo pristupiti u novoj sezoni. Pre svega naš fokus je na 2017. kada želimo da imamo dobar auto." kazao je on.
          Pored toga, Taffin je kazao i par reči o razvoju sopstvenog agregata: "Program je unapred planiran i tačno znamo kada ćemo da donesemo poboljšanja i novu specifikaciju. Pre svega gledamo ka 2017. godini. Prenosimo dosta stvari iz prošle sezone koji želimo da promenimo, ali uradićemo najbolje što umemo i možemo."

Comment

• Cp6uH
            CBC Senator XXL
            • 22.09.2008
            • 553
            • Beograd
            • Corolla TSn

Pirelli je objavio izbor guma koje će vozači imati na raspolaganju

Pirelli donosi 13 setova guma od kojih 3 biraju oni.
            Od te tri za trku biraju dve u ovom slučaju srednje tvrde i meke od kojih moraju da koriste samo jedne, i jedan set najmekših koji može samo u Q3 da se koristi.

Ostalih 10 svaki tim za sebe
            Timovi/Vozači (u slučaju Ferrari)
            5 Super meke
            4 Meke
            1 Srednje tvrde

Tako da ako se kvalifikujemo u Q2 na supermekim posle toga moraju da se koriste srednje tvrde ili meke bar jedan stint.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Mercedes predložio više konjskih snaga za svoje rivale?

Kako prenosi Auto Motor und Sport, nemački tim želi da ublaži svoju dominaciju u Formuli 1.

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, Mercedes bi i ove sezone mogao da ponovi uspeh iz predhodne godine, pre svega zahvaljujući dominantnom agregatu koji je projektovalo njihovo odelenje iz Berklija. Zbog toga, već neko vreme cela organizacija oko najbržeg cirkusa traži rešenje za ovaj "problem", gde se na svaki način pokušava da se sagleda mogućnost smanjvanja razlike u jačini agregata.

Nemački AMuS piše da je Mercedes preložio povešćanje protoka goriva za 2% za ostale dobavljače, što bi bilo jednako dodatnoj snazi od 20 konja. Ako dođe do ove premene, Sebastian Vettel je javno prokomentarisao da je neće upotrebiti.
              "Kao sportista, mislim da je Formula 1 sport gde vozači treba da se trkaju sa najboljim bolidima a ne da se bavimo poslom štednje goriva." kazao je Nemac.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Potvrđeno održavanje VN SAD

Organizatori trke u Teksasu potvrdili su da će se Velika Nagrada SAD ove godine održati.

Ova trka je do sada u kalendaru bila obeležena kao objekat koji još treba da potvrdi svoje učešće, pre svega zbog problema o finansiranju jer je država Teksas odbila da da novac za potrebe trkačkog vikenda. Ipak, rešenje je pronađeno, pa je tako i samim tim ova trka i zvanično potvrđena.

"Veoma sam srećan što mogu da vam potvrdim da će COTA idalje biti domaćin trke Formule 1." kazao je prvi čovek staze Bobby Epstein. "A da zadovoljstvo bude veće u novom petogodišnjem ugovoru kao promoter pomoćiće nam i Taylor Swift. Još od prvog održavanja trke 2012. godine, uspeli smo da sakupimo puno iskustava koje smo primenili tokom trkačkih vikenda. Uspeli smo da spojimo trku i od nje da napravimo festival sa koncertom Taylor Swift, pa će tako fanovi moći da spoje sport i muziku. Jedva čekamo da opet budemo domaćini."

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Rossi je novi-stari test vozač Manora

Amerikanac će i ove sezone imati ulogu rezervnog vozača britanskog tima.

Alexander Rossi je prošle sezone nastupio u pet trka sa timom Manora, gde je takođe sezonu započeo kao test pilot. Vozač iz Kalifornije nadao se da i ove sezone može da osigura poziciju trkačkog vozača, ali ipak mesta su podeljena Pascalu Wehleinu i Riu Haryantu, dok je Rossi morao utehu da nađe u IndyCar šampionatu.

"Dosta sam uložio u moju budućnost sa Formulom 1 i ne želim da stojim i prepustim da se stvari dese, već želim da pored svega toga održavam svoju formu. Razočaran sam što nisam dobio trkačko mesto sa Manorom, jer svi znaju koliko sam se jako trudio. Ipak, i pored toga nastaviću da se trudim i u narednoj godini sa malo drugačijim izazovima." izjavio je Rossi.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Haas angažovao Feruccija kao test vozača

Ovo ne bi bilo mnogo zapaženo da ovaj dečko nema samo 17 godina.

Ekipa Haas potpisala je mladog američkog vozača Santino Ferucci kao razvojnog vozača za 2016. godinu. Ferucci, koji je prethodne dvije sezone proveo i vozio u evropskom F3 takmičenju, putovaće sa ekipom sa trke na trke a takođe će biti angažovan i kao tester na simulatoru ove ekipe.

On će istovremeno voziti i u F3 šampionatu, za ekipu DAMS-a.
                    "Ovo mi je bila želja od kako sam počeo da vozim. Biti američki vozač u američkom timu je nešto još veće za mene i sigurno nešto što u meni budi ogromnu količinu ponosa." kaže Ferucci.
                    "Vidimo Santina kao mladog vozača sa puno potencijala. On je već kroz takmičenje pokazao svoju odgovornost i zrelost, i na stazi a i van nje." rekao je Guenther Steiner šef Haas tima.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Szafnauer: Naša strategija su kratkoročne nadogradnje

Glavni operativni šef Force Indije kaže da tim planira ovakvu strategiju u narednoj sezoni, kako bi zadržao pozitivan implus u timu.

Ovaj tim bio je peti u prošloj sezoni a nakon analize rezultata iz Barselone, tim se nada da će im oni biti dobra odskočna daska za nadolazeću godinu. Otmar Szafnauer očekuje da njegov tim može izazvati Williams i Red Bull u borbi za četvrto mesto ove sezone:

"Mi mislimo da nismo daleko od tačke gdje smo okončali prošlu sezonu. Mislim da smo u tom domenu, što je za nas dobro u smislu toga da unapredimo sva poboljšanja koja smo doneli pri kraju prošle sezone. Mi ćemo imati još neke nadogradnje koje ćemo doneti u skraćenom obliku uoči Bahreina i Barselone, a onda bi sve trebalo biti odlično sa gledišta performansi bolida." kaže Szafnauer.

Ipak, on priznaje da bi zadržavanje petog mesta ipak bio veliki uspeh za ovaj tim:

"Pošteno, biće izazov. Kao osnov toga, tim bi trebao zabeležiti makar jedan podijum ove sezone. I ako odradimo obe stvari, osvojimo makar jedan podijum i zadržimo sigurno peto mesto, onda ni četvrto nije nemoguće. Ono što je sigurno, prošle godine smo testirali dva dana. Ove godine, radili smo to tokom sve dane testa i to je naš veliki napredak. To sluti na dobro za naše performanse."

Upitan za pravne probleme vlasnika tima Vijay Mallye, on je odgovorio:
                      "Kad god razgovaram sa Vijay, sve je po pitanju performansi bolida, performansi tima, kako nam ide, koliko podijuma možemo osvojiti, koja je sledeća nadogradnja? To je ono o čemu se radi i tako treba da ostane."

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Hamilton: Ferrari je pravio neverovatna vremena u Barseloni

Aktuelni šampion izjavio je da se tim iz Maranela veoma dobro pokazao na poslednjim testiranjima.

Mercedes je tokom zimskih testova pokazao izuzetnu pouzdanost i snagu, ali ono što je takođe upalo u oko jeste činjenica da je Kimi Raikkonen uspeo da izjednači najbrže vreme Nica Rosberga koje je takođe postavljeno na mekim gumama. Zbog toga Lewis Hamilton veruje da će borba sa Ferrarijem biti izuzetno bliska i neizvesna.

"Iskreno, mislim da ćemo ove sezone imati pravu bitku sa Ferrarijem koji je podigao svoje performanse na viši nivo. To je moje mišljenje, ali to je sada teško reći i znati. Oni imaju dobar bolid, bili su dosta jaki na kraju prošle sezone i mislim da su preko zime značajno popravili svoje performanse."
                        "Ujedno, vozili su veoma dobre krugove na zadnjem testu, računajući na to i duže stintove, a pritom nisu doneli nikakva poboljšanja, što znači da im je početni paket veoma dobar. Mislim da će gledaoci moći da vide dobru borbu, što je lepa stavr. Veoma sam uzbuđen zbog svega toga." izjavio je Lewis Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Nasr zabrinut zbog Saubera

Brazilski vozač smatra da njegov tim neće biti potpuno spreman za prvu sezonsku trku u Melburnu.

Felipe Nasr misli da njegov C35 neće biti na optimalnom nivou uoči trke u Melburnu, i da sigurno neće zabeležiti impresivan rezultat kao što je to bio slučaj prošle godine. On smatra da je jedan od razloga za takav nešto i propuštanje prvog ovosezonskog testa u Barseloni i kašnjenje sa isporukom bolida:

"Testiranja su nam dala odlične reference i pravu polaznu tačku za Melburn. Ipak, ja i dalje mislim kako auto neće biti 100 odsto spreman za trku i da ćemo u Melburnu biti uskraćeni za maksimalne performanse bolida. Uvek sam smatrao da su prve trke najbolje za samopouzdanje, da se tada dobijaju najbolje performanse, kad se krene na vreme."
                          Ono gdje očekuje pozitivne dešavanja jeste drugi deo sezone, rad na bolidu kroz sezonu. Prošle godine tim je kroz sezonu imao isti bolid, sa malim nadogradnjama, dok ove godine sve bi trebalo biti drugačije, sa mnogo više rada na automobilu:
                          "Ove sezone će mnogo toga biti različito. Prošli sezonu odradili smo sa bolidom maltene istim kao na početku godine. Očekujem da ova sezona ipak bude originalna i da u prvi par trke vidimo napredak, a onda kroz sezonu odradimo kvalitetne nadogradnje samog C35, "rekao je Nasr.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Marko: Red Bull će odbaciti vozače koji ne budu donosili rezultate

Jedan od vodećih ljudi Red Bulla kazao je da u njegovom timu nema mesta za vozače koji ne budu ostvarivali željene rezultate.

Trenutna vozačku postavu ekipe iz Milton Kinsa čine Daniel Ricciardo i Danil Kvyat, koji su ovaj tim došli zaslužnim unapređenjem iz sestrinskog tima Toro Rossa. Sa druge strane u timu iz Faence se nalazi još jedan mladi par vozača koji takođe beleži odlične rezultate u svojoj prvoj sezoni. Sa druge strane nekoliko vozača iz drugih timova ulazi u poslednju godinu ugovora, što stvara prostor za određene transfere. Ipak, za Helmuta Marka važno je samo jedno a to su performanse svojih vozača.

"Mi imamo dugoročne ugovore sa svim našim vozačima a ceo program baziran je na performansama. Naravno, sve je tu jasno, ko ne ostvari zacrtane ciljeve može da ide." kazao je Marko.
                            On je na pitanje novinara odgovorio da još nije jasno da li će Max Verstappen uskoro biti prebačen u Red Bull:
                            "Hajde da vidimo šta se sve može desiti. Druga sezona ume da bude teža od prve."

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Hakkinen: McLarenu i dalje fali brzine na pravcu

Iskusni Finac kazao je da McLaren-Hondu možda očekuje još jedna teška sezona, zbog nedovoljne brzine na pravcima.

Mika Hakkinen je imao prilike da poseti poslednji test u Barseloni, gde je pažljivo pratio pripreme timova za prvu trku u šampionatu. On je dodao da očekuje napredak od strane McLarena ali da tim iz Vokinga i dalje nema dovoljnu brzinu na pravcima.

"Poznajem McLaren, oni su veliki tim sa kojim sam prošao puno toga zajedno, što pozitivnog što negativnog. Voleo bih da oni beleže rezultate koje zaslužuju, ali izgleda da im fali brzina na pravcima. Zbog toga oni nemaju prilike da podese bolid sa manje prijanjanja, jer jednostavno gume neće izdržati." kazao je Mika Hakkinen.

On je dodao da je Mercedes i dalje u odličnoj formi: "Ako pogledate njihov bolid, on izgleda odlično. Mercedes je odradio super posao i ove zime, i njihova vremena su superiorna. Mislim da su u dobroj formi."

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Upitno održavanje VN Brazila?

Nekoliko dana posle objavljivanja da će VN SAD ostati u kalendaru, sada je pod znakom pitanja trka na stazi Interlagos.

Prvi čovek Formule 1 Bernie Ecclestone kazao je da on već radi sa organizatorima na rešavanju ovog problema, koji je pre svega finansijske prirode. Promoter trke Tamas Rohonyi dao je izjavu povodom ove situacije:

"Kada vam Bernie Ecclestone obeća da će vam pomoći oko rešavanja problema, onda on pre svega misli da se smanji troškovi organizacije. Na primer, to je da ćemo ove godine morati da smanjimo dnevnice medicinskim radnicima na stazi, od onih svota koja je FIA tražila. Održavanje jednog ovakvog događaja je svakako izazov, ali ćemo mi to nastaviti da radimo sve do 2020. godine kao što piše i u ugovoru."

Comment

Working...
                                X