F1 2016

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Renault: Izvukli smo maksimum iz bolida

Kevin Magnussen uspeo je da se plasira u drugi deo kvalifikacija u Španiji.

"Mislim da smo izvukli sve šta smo imali iz bolida, a tim je uradio dobar posao. 15. mesto je najbolje što sam mogao da izvučem. Bio je ovo težak dan jer svi mi želimo više, pa tako i da poboljšamo bolid tokom sezone. Sutra moramo da se pripremimo za sve prilike koje nam se ukažu. Plan je da se klonimo nevolja na stazi." izjavio je Kevin Magnussen.

"Ovo je za mene razočaravajući rezultat jer smo bio tako blizu drugog dela. Poboljšanja na bolidu su dobra. Zadovoljan sam mojim krugom, ali mislim da mi to možemo još bolje. Zato se sutra nadam dobroj trci." kazao je Jolyon Palmer.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Ferrari nagoveštava da Raikkonen ostaje i naredne sezone?

Maurizio Arrivabene izjavio je da Finac ima lepe šanse da zadrži mesto u timu iz Maranela.

Kimi Raikkonen umeo je često da se muči na trkama od kada se vratio u Ferrari, gde je imao prilike da sarađuje sa Fernandom Alonsom i Sebastianom Vettelom. Ipak, na početku nove sezone stvari su se znatno poboljšale, pa je Finac stigao i do dva podijuma. Ovu situaciju primetio je i prvi čovek ekipe Maurizio Arrivabene.

"Zadovoljan sam sa oba vozača. Oni su pravi borci, pravi šampioni. Mislim da je Kimi sada znatno zreliji pa je budućnost u njegovim rukama. Sve ide u dobrom smeru, pa tako da njegovi rezultati zadovoljavaju naša očekivanja. Prošle su smo 4 od 17 trka, tako da je rano pričati o budućnosti. Sve u svemu zadovoljan sam njegovim učinkom." izjavio je Arrivabene.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Wolff: Red Bull je dao bolju ponudu za Verstappena

Prvi čovek Mercedesa prisetio se 2014. godine kada se zajedno sa Red Bullom borio za usluge mladog Maxa Verstappena.

Toto Wolff izjavio je da je zadovoljan dosadašnjim performansama mladog Holanđanina, koji je samo do pre dve godine vodio razgovore oko svoje budućnosti i sa Mercedesom. Max Verstappen se odlučio da karijeru nastavi pod zaštitnim suncem Red Bulla, pa je tako iz evrospke F3 serije odmah 2015. prebačen u Fommulu 1 za tim Toro Rossa, gde je već na drugoj trci u Maleziji stigao i do prvih poena.

Zbog toga Toto Wolff objasnio je kako je ovaj mladi vozač zajedno sa njegovim ocem odbio njihovu ponudu i rešio da budućnost nastavi sa austrijskim timom.

"On je veoma dobar dečak. Njegov otac zna puno stvari oko trkanja i ja se sećam kada sam prvi put video Maxa na dodeli završnih FIA trofeja u Parizu 2013. godine, u vreme kada se trkao u kartingu i već tada je pravio odlične rezultate. Mi nikada nismo imali toliko ozbiljne pregovore kao što je to on radio sa Red Bullom. Kada je trebalo mi nismo mogli da mu stvorimo određene šanse. Red Bull mu je tada nudio mesto u Toro Rossu i bilo jasno da će mu oni ubrzo dati i mesto u glavnom timu. Sve se desilo onako kako je Jos planirao." kazao je šef Mercedesa.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Fantastični Verstappen pobedio na debi nastupu u Španiji

Mladi Max Ferstappen pobedio je oba Ferrarija na stazi Katalunja.

Vremenski uslovi pred početak trke za VN Španije bili su pravi letnji. Temperatura vazduha iznosila je 22 a staze 39 stepeni, bilo je sunčano i bez oblaka. Pet zelenih svetala označilo je da trka može da krene a Nico Rosberg je preuzeo prvo mesto od Lewisa Hamiltona sve do treće krivine kada kada je Britanac otišao preširoko, izgubio kontrolu nad bolidom i u šljunak izbacio sebe i timskog kolegu. Zbog toga na stazi se pojavio sigurnosni auto a trku je predvodio Ricciardio ispred Verstappena, Sainca, Vettela, Raikkonana, Bottasa, Pereza, Buttona, Alonsa i Grosjeana.

U četvrtom krugu trka je ponovo poštena, a Sainc je bio pod stalnim pristikom Ferrarija. U 8. krugu Vettel je uspeo da obiđe vozača Toro Rossa koji je u tim trenucima kasnio oko 4 sekunde za Danielom Ricciardom. Felipe Massa je u ovoj fazi rano otišao do boksa, montirao meke gume, što je ukazivalo da će možda da upotrebi strategiju sa tri zaustavljanja. U 10. krugu, Raikkonen je kao i Vettel obišao Sainca na prvoj krivini, koji je odmah kasnije otišao do boksa. Ricciardo je u 12. krugu otišao na servis i uzeo medijum pneumatike, malo kasnije istu stvar uradio je i Verstappen. 15. krug donosi nam Vettela na prvi servis koji je takođe uzeo medijum komponentu i na stazu se vratio iza dvojca Red Bulla.
          Nemac u Ferrariju od tada krenuo je da vozi brže krugove, pa je tako smanjivao zaostatak za Verstappenom. Nico Hulkenberg morao je da odustane zbog problema sa agregatom, u monmentima kada je vodeća trojka naišla na zaostale vozače. U 28. krugu Ricciardo je otišao na još jedan servis gde je uzeo meku komponentu, Ferrari je odgovorio na ovaj potez Red Bulla, pa je Vettel takođe montirao mekši pneumatik. Tada je bilo evidentno da je tim iz Milton Kinsa podelio svoje strategije među vozačima, gde je Verstappen tek u 35. krugu otišao na servis za medijum gume, što ga je na stazi vratilo na treću poziciju. Na to je odgovorio Kimi Raikkonen koji se odlučio za istu kombinaciju kao i Holanđanin.
          Dva kruga kasnije i Vettel se odlučio na još jedan servis, gde je ponovo uzeo medijum gumu i na stazu se vratio na četvrtu poziciju. Daniel Ricciardo je u 43. krugu otišao na završni redovan servis, a na stazu se sa medijum pneumatikom vratio na četvrtom mestu iza Vettela. Verstappn je od tada preuzeo vodeće mesto a u stopu ga je pratio Kimi Raikkonen. Koji momenat kasnije Fernando Alonso morao je da parkira bolid pored staze, jer je prijavio da je njegov McLaren ostao bez snage. Ricciardo se polako približiao Vetelu, dok je Raikkone bio u samom repu Red Bulla za koji je bio Max Verstappen.
          Na 7 krugova do kraja Ricciardo je napao Vettela na prvoj krivini, ali je morao da kasnije koči, što je omogućilo Nemcu da sačuva poziciju na trećoj krivini. Razlika između vodeće četvroke bila je oko 6 sekundi. U tim momentima vodila se veika borba, a gde su vodeći nailazili i na vozače koji su zaostajali po krug. U samom finišu Ricciardo je ostao bez zadnjeg levog pneumatika, ali je uspeo da trku završi na četvrtom mestu. Verstappen je do kraja sigurno predvodio trku dok je Raikkonen kroz cilj prošao sa 6 desetinki zaostatka. Vettel je bio treći ispred Ricciarda, Bottasa, Sainza, Pereza, Masse, Buttona, Kvyata i prvi bod uzeo je i Esteban Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Verstappen van sebe nakon prve pobede u karijeri

Mladi Holanđanin je bio presrećan nakon što je pobedio na VN Španije postao najmlađi pobednik u istoriji Formule 1.

„Osećao sam se kao da vozim trku u šampionatu izdržljivosti, pogotovo u zadnjih deset krugova. Nisam mogao da verujem da vodim trku. Održavao sam gume, a tim je odabrao najbolju moguću strategiju. Neverovatno! U prvom stintu sam održavao brzinu koliko sam mogao, ali sam vrlo brzo uništio gume i morao sam u boks i pređem na srednje-tvrdu komponentu. Na njoj je bolid bio sjajan. Kimi je vršio pritisak, ali ova staza je teška za preticanje ukoliko onaj ko je ispred ne napravi grešku. Ciljao sam podijum, ali pobediti na prvoj trci za novi tim je potpuno neverovatno. Moj otac mi je od malih nogu pomagao u karijeri i njemu dugujem veliku zahvalnost za sve“, izjavio je Verstappen.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Raikkonen: Treći sektor je odlučio pobednika

Finac kaže da je probao sve kako bi oduzeo pobedu Maxu Verstappenu.

„Drago mi je zbog Maxa, ali sam razočaran zbog sebe. Ali to je trkanje. Bili smo brzi, ali nisam mogao dovoljno dobro da ga pratim u poslednjim krivinama i gubio sam mnogo prijanjanja. Sve sam probao, ali nije bilo dovoljno. Mislim da nakon svega što nam se desilo juče možemo biti zadovoljni ishodom. Ali bili smo jako blizu pobede, tako da ostajemo razočarani. Bio je ovo duel najstarijeg i najmlađeg vozača na gridu, ali ja sam se trkao i protiv njegovog oca i što je neverovatno kada se o tome razmisli“, izjavio je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Vettel iznenađen što je strategija sa dva stajanja bila brža

Nemac je rekao da je bio ubeđen da će njegov pristup trci sa stajanjem više biti bolja opcija.

„Bili smo iznenađeni koliko je strategija sa dva stajanja bila superiornija. Red Bull je pokušao maksimalno da nas pokrije sa vodećim bolidom, , ali za mene i Danijela je strategija sa tri stajanja bila pogrešna. Onda sam do kraja imao zanimljivu trku pošto sam pokušavao da ga zadržim iza sebe. Bio je brži u poslednjem sektoru i nije bilo lako. Imao sam velika očekivanja nakon četvrte krivine nakon što su Mercedesi izbacili jedan drugoga iz trke. Sve smo pokušali, ali ova strategija nam nije dozvolila bolji plasman. To sada i nije toliko bitno. Maks je pobedio, ovo je njegov dan i zaslužio ga je. Vozio je neverovatnu trku“, izjavio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Ricciardo: Moja strategija nije imala smisla

Australijanac je uprkos gumi defektu uspeo da trku završi na četvrtom mestu.

Daniel Ricciardo je skoro pola trke proveo na vodećoj poziciji, ali je u samom finišu sa četvrtog mesta vodio veliku borbu sa Sebastianom Vettelom. Na kraju je doživeo pucanje zadnje leve gume, ali je uspeo da sačuva četvrtu poziciju.

"Teško je za mene što nisam na podijumu, to je najveće razočarenje. Vodio sam trku u prvom delu i mislio sam da mogu da pobedim posle greške Mercedesa. Išli smo na tri zaustavljanja u boksu a kasnili smo sa nekim stvarima. Vettel je uspeo da me taktički obiđe, što nam je otežalo stvari. Zbog toga taktika nam nije bila jača strana. Ovo je teška situacija za mene, jer sam jako želeo pobedu." kazao je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Wolff: Hamilton se izvinio a Rosberg je bio na lošim podešavanjima

Prvi čovek Mercedesa izneo je određene detalje o incidentu između njegovih vozača.

Oba vozača Mercedesa nisu uspela da završe prvi krug na VN Španije, jer su Lewis Hamilton i Nico Rosberg imali incident na trećoj krivini.

"Nico je bio na lošim podešavanjima i imao je manje snage nego Lewis. To objašnjava razliku u brzini, ali su oni morali da donesu odluke za manje od jedne sekunde. Oni su trebali da određena podešavanja odrade na startu, ali izgleda da nisu. Rosberg je zatvorio unutrašnju putanju dok se Hamilton približavao pa je zbog toga morao da ode van staze. To je najobičniji trkački incident, tako je ali se dešava. Nastavićemo da im dajemo slobodu da se trkaju na stazi, ali verujem da je ovo bio incident koji smo mogli da izbegnemo. Lewis se izvinio zbog svog ponašanja." izjavio je Toto Wolff.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Perez obezbedio nove bodove za Force Indiu

Meksikanac uspeo je da trku u Španiji završi na sedmom mestu dok je Nico Hulkenbergodustao zbog problema sa bolidom.

"Mislim da je ovo bila dobra trka gde sam uspeo da sačuvam gume. Takođe uspeo sam da zadržim i neke brže bolide iza mene a svi mi lepo smo profitirali posle incidenta koji su imala oba Mercedesa. Na kraju vodio sam bitku sa Massom, gde sam ja bio na veoma starim gumama ali sam uspeo da ga ostavim iza sebe. To je bila skoro sva akcija koju sam imao tokom poslepodneva. Strategija je bila dobra i veoma sam srećan što sam uspeo da zabeležim poene." kazao je Sergio Perez.

"Žao mi je što nisam uspeo da završim trku. Video sam da dim izlazi iz bolida, pa sam zbog toga morao da stanem pored staze. Verujem da sam imao šansu da se borim za poene, ali ponekad u trkanju nemate sreće. Pored ovoga izvukli smo i neke pozitivne stvari." dodao je Nico Hulkenberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Bottas: Ovo je bio naš maksimum

Finac je VN Španije završio na petom mestu.

„Mislim da smo danas izvukli maksimum. Znali smo da nismo bili dovoljno brzi ovog vikenda, ali smo na kraju došli do dobrog rezultata. Želimo da se borimo za podijume i pobede, ali to nije bilo moguće ovog vikenda. Moramo da nastavimo sa razvojem bolida i treba nam više tempa na stazama ovih karakteristika. Znali smo da bi smo imali priliku da nadoknadimo pozicije ako se dogodi nešto ispred nas. Bez incidenta Mercedesa bi nam bilo teško. Svašta može da se dogodi i mi smo iskoristili priliku koliko smo mogli“, izjavio je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Vozači Mercedesa ne krive jedan drugog

Hamilton i Rosberg su se izvinili timu za incident u prvom krugu koji je izbacio Mercedes sa trke za VN Španije.

„Odlično sam startovao i bio sam uzbuđen što sam prešao u vođstvo. Primetio sam da motor ne radi punom snagom u krivini 3 i ispostavilo se da sam koristio pogrešna podešavanja. Znao sam da se Lewis približava, zatvorio sam unutrašnju liniju i sledeće što znam je da sam se našao u šljunku pored staze. Složiću se sa onim što kažu eksperti, da je ovo bio trkački incident. Mogao sam da promenim podešavanje motora bez gledanja. U pitanju je samo jedno dugme. Potpuno sam bio fokusiran na borbu sa Lewisom. Samo sam bio iznenađen što je odlučio da pokuša da iskoristi prostor iznutra kada me je napao“, izjavio je Rosberg.

„Dobro sam krenuo, ali je Nico iskoristio zavetrinu i prošao me u krivini 1. Ja sam bio brži kroz krivinu 3 i ispostavilo se da je Nico koristio pogrešna podešavanja motora. Mislim da sam imao prostor širine jednog bolida da ga prođem sa unutrašnje strane i morao sam da odlučim sa koje ću strane napasti. Odabrao sam unutrašnju liniju koja je pogodnija za obilaženje. Bio sam na ivici trave, ali je onda prostor jednostavno nestao. Uradio sam šta sam mogao da izbegnem incident, ali bio sam na travi i sve se dogodilo veoma brzo. Već sam se izvinio ekipi i prva stvar na koju sam pomislio su ljudi u timu koji mi daju priliku da se trkam i što sam ih izneverio. Već dugo smo zajedno i ovakve stvari se ne dešavaju često, ali kada se dese, bolno je za sve. Ipak, ujedinjeni smo i vratićemo se jači“, rekao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Toro Rosso sa oba bolida došao do novih poena u Španiji

Carlos Sainz i Danil Kvyat uspeli su da na stazi Katalunja dođu do novih poena.

"Kakva fantastična trka. Uspeli smo da napravimo snažan vikend. Bili smo brzi u kvalifikacijama kao i na trci što me čini veoma srećnim. Šesto mesto je veoma dobro a još bolji je osećaj jer sam ga ostavrio na domaćoj trci. Imao sam dobar start, prvih nekoliko krugova su takođe bila odlična a tim je odradio dobar posao tokom pitstopova. Značila mi je podrška fanova. Želim da čestitam Maxu na današnjoj pobedi, veoma sam srećan zbog njega." izjavio je Carlos Sainz.

"Dobra trka za mene i tim. Na restartu trke morao sam da vartim dve pozicije, što mi je oduzelo neko vreme. Ali pored toga, imao sam dobar tempo i lepo je što sam u novom timu uspeo da dođem do poena. Drugi deo trke je bio jako zabavan, jer sam pratio vodeće kada mi se ujedno otvorila prilika da od Gutierreza preotmem ovaj poen. Takođe i tim je odradio dobar posao." dodao je Danil Kvyat.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Grosjean: Kvar na kočnicama me je primorao da odustanem

Haas nije imao dobru trku u Španiji.

„Bolid danas nije imao dobar dan. Odustao sam zbog kvara na kočnicama, ali i pre toga je bilo jako teško. Moramo da vidimo u čemu je problem pošto smo vratili stara podešavanja koja su trebala da rade. Ipak, i pored toga smo se mnogo mučili sa balansom. Testiranja u Barseloni će nam biti od velike koristi“, izjavio je Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Magnussen: Ovo nije bio dobar dan za mene

Danac je završio kao četrnaesti, a posle trke je dobio i kaznu zbog udesa sa Palmerom.

„Imali smo pristojan tempo na mekoj gumi, ali smo na srednje-tvrdim i tvrdim bili veoma slabi. Ovo nije bio dobar dan za menei radiću sa ekipom kako bi videli u čemu je danas bio problem. Definitivno sam uzbuđen zbog testiranja na kojima ćemo probati neke nove stvari. Današnja trka svakako nije bila reprezentativna u pogledu našeg tempa“, izjavio je Magnussen.

Comment

Working...
                                X