F1 2016

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Hamilton najbrži pred početak kvalifikacija u Bakuu

Britanski vozač Mercedesa zabeležio je najbrže vreme na trećem slobodnom treningu.

Vremenski uslovi pred početak trećeg treninga bili su značajno drugačiji od onih u Kanadi. Temperatura vazduha bila je 28 a staze 46 stepeni.

Na samom početku sesije Valtteri Bottas je prilikom prelaska preko rešetkastog kanala oštetio bok bolida, kada se sama rešetka odlomila i odskočila iz svog ležišta. Finac je odmah otišao u garažu, dok je Charlie Whitting izašao u pitlejn kako bi napravio uviđaj. U tim momentima Felipa Massa je bio vlasnik najbržeg kruga od 1m48.346s. Ubrzo zatim Daniel Ricciardo je želeo da nadokandi izgubljeno vreme, pa je tako izbio na prvo mesto (1m46.685s) ispred Nica Huleknberga i Sergia Pereza.
    Već po izlasku Mercedesa na stazu, Nico Rosberg je na supermekim gumama postavio najbrže vreme od 1m45.558s, dok je Lewis Hamilton u svom prvom pokušaju bio za desetinku sporiji. Nemac u Mercedesu je uspeo da popravi svoj krug za još jednu desetinku (1m45.435s).
    Kimi Raikkonen je na polovini treninga opet prijavio problem na motoru, a slični "gremlini" zadesili su ga i tokom jučerašnjih treninga, dok je Sebastian Vettel držao treće vreme iza Mercedesovg dvojca. Ricciardo je uspeo da postisne Vettela sa trećeg mesta, dok je Raikkonen bio na 21. poziciji.
    U samom finišu Nico Rosberg je na super mekim gumama došao do vremena od 1m44.610s u trenucima kada se i Kimi Raikkonen vratio na stazu. Lewis Hamilton je uspeo da u popravnom krugu posle jednog izletanja sa staze ostvari najbrže vereme od 1m44.352s, baš u momentu kada je Sergio Perez završio u zidu. Meksikanac je izgubio kontrolu nad bolidom na istom mestu gde je udes imao i Daniel Ricciardo. Iza vozača Mercedesa našao se Nico Hulkenberg koji je trening završio ispred Ricciarda, Vettela, Pereza, Verstappena, Buttona, Kvyata i Raikkonena.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Rosbergu pol pozicija dok Hamilton kreće sa desetog mesta

Nico Rosberg zabeležio je najbrže vreme na današnjim kvalifikacijama dok je zvezda sesije bio Sergio Perez koji je upisao drugo mesto.

Vremenski uslovi pred sam početak kvalifikacija bili su pravi letnji. Temperatura staze bila je 39 a vazduha 27 stepeni. Posle trećeg treninga objavljena je i informacija da će Sergio Perez dobiti kaznu od 5 mesta zbog promene menjača.

Posle prvih uvodnih krugova prvo mesto pripalo je Mercedesovim vozačima gde je prednjačio Nico Rosberg krugom od 1m44.136s. Iza njih našli si se Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas i Max Verstappen a sva vremena postavili su na super mekim gumama. Hamilton i Grosjean su imali mala izletanja van staze a Francuz je prijavio probleme sa kočnicama. Sebastian Vett je posle svog prvog pokušaja zabeležio samo 8. poziciju dok je Kimi Raikkonen zauzeo 7. mesto. Rosberg je u međuvremenu popravio svoje vreme na 1m43.685 a borba za prolazak u Q2 vodila se čak između 10 vozača. Na kraju tim Manora je napravio malo iznenađenje, jer su Haryanto i Wehrlein zauzeli 16. i 17. mesto a iza njih su se plasirali Button, Ericsson, Magnussen i Palmer.
      Drugi deo kvalifikacija otvorio je Estaben Gutierrez, dok se par momenata kasnije na prvom mestu učvrstio Valtteri Bottas (1m44.477s). Tada beležimo i okretanje Nica Hulkenberga a Nico Rosberg je za čak 2 sekunde (1m42.520s) postavio bolji krug koji je do tada bio u vlasništvu Sergia Pereza. Carlos Sainz i Lewis Hamilton su nekoliko puta promašili tačku kočenja, zbog čega su na stazi izbačene lokalne žute zastave. U tim trenucima Hamilton je bio na ivici prolaska ali je uspeo da se na kraju domogne druge pozicije sa sekundom zastatka za timskim kolegom. Perez je bio treći ispred Verstappena i Vettela a prolazak u Q3 nisu izborili Grosjean, Hulkenberg, Sainz, Alonso, Gutierrez i Nasr.
      Sebastian Vettel krenuo je dosta agresivno u Q3 kada je odmah postavio najbrži krug, ali je Sergio Perez pokazao da Force Indija pokazala da ima tempa, jer je sa vremenom od 1m43.515s došao na prvo mesto. Hamilton je po treći put mnorao da proširi krivinu u zaostavnoj zoni. U završnim pokušajima Nico Rosberg je uspeo da dođe do nove pol pozicije od 1m42.758s baš u mometu kada je Lewis Hamilton morao da parkira bolid na stazi, jer posle jednog kontakta sa zidom Britanac oštetio prednji desni točak. Vreme je tada bilo stopirano a do kraja kvalifikacija ostalo je još dva minuta. U finišu Rosberg je bezbedno ostao na pol poziciji, ispred Pereza koji će zbog kazne startovati sa sedmog mesta. Treći je bio Ricciardo koji je postavio indetično vreme kao i Vettel ali je ispred Nemaca jer je prvi prešao starno-ciljnu liniju. Raikkonen je bio peti a spisak prvih deset zaključili su Massa, Kvyat, Bottas, Verstappen i Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Hamilton: Nisam imao ritma

Aktuelni šampion je u finišu kvalifikacija imao jedan incident, kada je zakačio zid i oštetio prednji desni točak.

Lewis Hamilton je na današnjim kvalifikacijama nekoliko puta izletao u zaustavnoj zoni, pre svega što je promašivao markere za kočenje. Ipak, Britanac je u samom finišu u svom brzom krugu zakačio ogradu, oštetio prednji desni točak što je značilo i raniji završetak kvalifikacija.

"Tim je preko noći napravio neke izmene na bolidu, ali ja danas nisam imao tempa. Ja stvarno ne znam da vam kažem zašto je to tako, ali pokušaću da sutra dam sve od sebe i dođem do što boljeg rezultata. Videću šta mogu da uradim." kazao je Lewis Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Rosberg se pribojava Hamiltonovog povratka iz sredine poretka

Nemac kaže da i dalje smatra da je Hamilton velika pretnja i pored toga što je svetski šampion na kvalifikacijama imao udes koji ga je koštao plasmana.

„Bila je ovo jedna od najizazovnijih sesija. Bolo je nekih reorganizacija pošto je Lewis u Q3 izleteo ispred mene i morali smo da obustavimo prvi krug. Na kraju sam imao samo jedan pokušaj u samom finišu, i to je ispalo kako treba. Pripremali smo se tokom vikenda i ovo je bio optimum u kvalifikacijama. Siguran sam da će trka biti uzbudljiva. Mislim da je relativno lako preticati na pravcima i biće dosta promena pozicija i verovatno i izlazaka vozila bezbednosti na stazu“, izjavio je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Perez: I dalje sam ljut na sebe zbog današnje greške

Sergio Perez je na trećem treningu imao jedan incident posle čega mu je tim vandredno zamenio menjač.

Meksikanac je zbog toga dobio kaznu pomeranjem od pet mesta na startu, što znači da će svoju drugu poziciju morati da zameni sedmom startnim mestom.

"Ovaj osećaj je kao da sam osvojio pol poziciju., ali sam veoma ljut na sebe zbog udesa na trećem treningu, Krug koji sam postavio u Q3 je bio dosta brz. Ovo je za nas bila teška sesija i mislim da smo u jako dobroj poziciiji. Videćemo šta se sve može desiti." dodao je Sergio Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Ricciardo nije očekivao start iz prvog reda

Australijanac je priznao da nije očekivao tako dobru startnu poziciju nakon teškog jučerašnjeg dana.

„Definitivno smo unapredili bolid. Danas smo napravili korak u dobrom smeru i još jutros smo videli rezultate. Juče smo se mučili, a gubitak vremena nakon mog udesa nam svakako nije pomogao. Moji krugovi u Q3 nisu bili čisti. U prvom pokušaju sam napravio greške. Na kraju sam sastavio krug koji je taman bio dovoljan da budem ovde i zato sam zadovoljan. Definitivno nisam očekivao start iz prvog reda, ali zahvaljujući Perezu i nekom drugim ljudima smo sada u veoma dobroj poziciji“, izjavio je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Palmer: Renault je mogao da bude dosta brži

Britanac veruje da Renault nije pokazao sav potencijal u Bakuu.

„Imamo znatno veći potencijal, ali danas nam nije išlo. Moj drugi pokušaj je bio jako dobar, ali smo morali da odustanemo zbog žutih zastava. U poslednjem merenom krugu sam napravio i grešku koja me je koštala bar pola sekunde 9 i nisam imao zavetrinu na pravcu, koja vredi još nekoliko desetinki. Mogli smo da budemo dosta brži“, izjavio je Palmer.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Alonso: Gubimo i do osam desetinki na pravcu

Španac je kvalifikacije završio na 12. mestu sa 2.5s zaostatka za Nicom Rosbergom.

Fernando Alonso zabeležio je veoma lošu brzinu na pravcima, koji su na stazi u Bakuu ukupne dužine od 2.2km. Jedino je Kevin Magnussin bio lošiji od Španca u ovom segmentu, jer je bolid McLarena bio sporiji za čak 27 km/h na pravcu, dok je Valtteri Bottas sa svojim Williamsom dostizao do 366.1 km/h.

"Bolid lepo radi u krivinama, ali na pravcima dosta gubimo. Taj nedostatak snage nas puno košta, a posebno će se odraziti i na trku. Teško je da možemo do poena, a jedna od naših šasni je što smo do sada videli da veliki broj bolida izleće sa staze. Nadamo se najboljem." izjavio je Fernando Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Vettel iznenađen zaostacima Ferrarija i Red Bulla

Nemac kaže da je iznenađen zaostatkom koji su Ferrari i Red Bull imali za Mercedesom.

„Nisam toliko iznenađen činjenicom da je jedan Red Bull ispred nas, već time da smo se i mi i oni ovoliko mučili. Ne zaboravite da je i Force Indija ispred nas. Sergio je pronašao dobar ritam, ali bi smo i pored toga trebali da budemo ispred njega. Svakako ne možemo biti potpuno zadovoljni. Trka je duga i svašta može da se desi. Moraćemo da budemo potpuno skoncentrisani i izbegnemo incidente“, izjavio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Williams: Težak dan, ali zadovoljavajući rezultat

Bottas i Massa su imali težak dan u Bakuu, ali su ipak oboje uspeli da prođu u Q3.

Zadovoljan sam rezultatom kvalifikacija pošto je mnogo bolji od onoga što sam očekivao. U ovoj sesiji sam popravio svoj način vožnje, ali je i bolid napredovao. Na kraju smo imali i malo sreće pošto smo postavili dobar krug pre crvene zastave. Još nisam potpuno zadovoljan balansom, ali nadam se dobroj trci. Biće jako teško doći do cilja i to smo videli i u GP2 seriji, gde je svega pola grida završilo trku“, izjavio je Massa.

„Mislim da danas nismo imali sreće, a propuštanje trećeg treninga nam je samo otežalo stvari. Naš tempo nije bio tako loš, ali smo u Q3 imali veliki problem sa gužvom na stazi i mislim da je u bolidu bilo još pola sekunde. Imamo dobar tempo za trku i verujem da možemo da imamo dobar dan“, rekao je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Haas: Sutra će biti prilika da se napreduje

Vozači Haasa veruju da mogu da naprave napredak na sutrašnjoj trci.

„Ovo je prilično dobar rezultat i nismo mogli da se nadamo boljem. Na jedanaestom smo mestu, blizu prvih deset i imamo slobodan izbor pneumatika za start. Mučio sam se sa prijanjanjem u kočenjem u Q1. Nekoliko puta sam bio i blokiran pa sam bio i zabrinut. U drugom pokušaju smo imali čist krug i to je bilo dovoljno. U Q2 sam izvukao dobro prijanjanje iz guma i osećaj je bio dobar. Moramo još da vidimo šta je bio problem sa kočnicama kako bi ih bolje pripremili za sutra“, izjavio je Grosjean.

„Današnji dan nije bio savršen za mene. Mučio sam se sa kočnicama, a u poslednjem krugu sam dosta rizikovao i napravio neke greške. Nakon toga nisam imao novu priliku. U trkama morate da iskoristite svaku priliku koja vam se ukaže i pokušaćemo da sutra napredujemo što više. Na ovoj stazi definitivno može da se pretiče i biće zabavno“, rekao je Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Pomešani utisci kod vozača Toro Rossa

Samo je Danil Kvyat uspeo da uvede svoj bolid u treći deo kvalifikacija.

"Za mene ovo je bio pozitivan dan, baš sam zadovoljan. Uspeli smo da izvezemo čiste krugove, što nije lako ove u Bakuu i kvalifikacije bez probleme je baš ono što mi je trebalo. Uslovi su bili baš teški i mislim da je tim odradio dobar posao. Pokušaćemo da to unovčimo na trci i mislim da sa sedmog startnog mesta imam dobre šanse." kazao je Danil Kvyat.

"Malo je razočaravajući dan za mene, i baš šteta jer sam imao dobre rezultate na slobodnim treninzima. Danas sam imao nove kočnice na bolidu jer se nisam ugodno osećao kada pritisnem papučicu. Možda je to razlog zbog čega kvalifikacije nisu bile onkave kakve sam ja želeo ali sam pokušao da izvučem sve iz bolida. Nadam se da sutra mogu da izvučem maksimum i mislim da nas očekuje nepredvidiva trka." kazao je carlos Sainz.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Veoma uspešne kvalifikacije za Manor

Rio Haryantu falila je samo jedna desetinka da se nađe u drugom delu kvalifikacija.

"Zadovoljan sam današnjim krugovima. Napravili smo određene promene na bolidu za treći trening, koje su dale rezultata. Bili smo blizu Q2 ali nažalost ja sam uspeo da izvezem samo jedan krug a kasnije su me uhvatile žute zastave. GP2 trka nam je pokazala da svašta je moguće, nadam se da ćemo imati dobar start, da izbegnemo incidente i da sačekamo naše prilike." kazao je Rio Haryanto.

"Malo sam razočaran mojim krugovima i mislim da je Q2 danas bio moguć. MOj DRS sistem nije bio aktivan jer su na 3. i 4. krivini bile žute zastave i to me koštalo nekoliko desetinki. Mislim da imamo dobar trkački tempo i da naš paket može puno toga da nam donese. Nadam se da ćemo sutra imati dobru priliku za dobar rezultat." dodao je Pascal Wehrlein.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Rosberg najbrži na povratku VN Evrope

Nemac je ubedljivo došao do pobede u Bakuu ispred Vettela i Pereza.

Start trke je počeo bez većih uzbuđenja. Rosberg, Ricciardo, Vettel i Raikkonen su ostali na prve četiri pozicije, a najviše je napredovao Perez koji se u nekoliko prvih krivina probio do petog mesta. Hamilton sa druge strane nije uspeo da nadoknadi ni jednu poziciju i bio je zaglavljen iza Bottasa.

Ricciardo je u petom krugu počeo da gubi tempo i usporavao je grupu vozača iza sebe. Vettel ga je krug kasnije obišao za drugo mesto, a Ricciardo je u sedmom krugu otišao u boks da promeni gume.
                              U devetom krugu je gume promenio Raikkonen i na stazu se vratio se iza Ricciarda. Rosberg je za to vreme vrteo ubedljivo najbrže krugove i bio je po sekundu brži od Vettela.
                              Hamilton je na svoju promenu guma otišao u 16. krugu, odmah nakon njega je to učinio iPperez koji se vratio na stazu odmah ispred Britanca.
                              Ricciardo je i nakon promene guma imao slab tempo, pa ga je Raikkonen vrlo brzo sustigao i pored činjenice da je bio zaglavljen iza znatno sporijeg Hulkenberga. Raikkonen je ubrzo i obišao Australijanca i povratio je poziciju koju je izgubio nakon pit-stopa.
                              Bottas je sa četvrtog mesta otišao na prvi pit-stop i vratio se na deveto mesto.
                              Vettel je konačno otišao na prvo stajanje u 21. krugu i vratio se na stazu dve sekunde iza Raikkonena koji je u tom trenutku preuzeo drugo mesto.
                              Krug kasnije je gume promenio i Rosberg i bez problema se vratio na čelo.
                              Muke Red Bulla i Ricciarda su se nastavile. Njega su sustigli Perez i Hamilton koji su ga potom zajedno obišli na startno-ciljnom pravcu.
                              Situacija se nakon ovoga stabilizovala, a tempo vodećih je bio izjednačen, tako da su i razlike mirovale.
                              Ferrari je u 28. krugu doneo odluku da zameni pozicije Raikkonena i Vettela na stazi pošto je finac imao nešto starije gume, a i kaznu od pet sekundi zbog gaženja pitlane linije pri povratku na stazu.
                              Kod Hamiltona su se za to vreme pojavili problemi sa bolidom za koje nije bilo rešenja, a svetski šampion je polako gubio strpljenje u komunikaciji sa timom, koji mu je poručio da su podešavanja motora pogrešna. On je u tom trenutku bio peti i njegova vremena su bila oko sekundu sporija od ljudi oko njega. Ipak, Hamiltonova prednost u odnosu na Bottasa je bila dovoljno velika pa je mirnom vožnjom uspeo da sačuva poziciju do kraja trke.
                              Tako je Rosberg prekinuo niz loših rezultata i došao do pobede u Bakuu. Vettel je bio drugi, a Perez treći pošto je u poslednjem krugu obišao Raikkonena koji je ionako imao kaznu sa kojom bi izgubio treće mesto. Hamilton je bio peti, Bottas šesti, Ricciardo sedmi, Verstappen osmi, Hulkenberg deveti, a Massa deseti.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Rosberg prezadovoljan nakon velikog trijumfa u Azerbejdžanu

Nemac je kontrolisao trku od početka do kraja i zasluženo je došao do pobede.

„Dan je bio neverovatan i ceo vikend je bio pozitivan. Bilo je spektakularno. Staja je sjajna i i mali smo uzbudljivo trkanje. Trenutno samo uživam u ovom trijumfu. Želeo sam pobedu u Bakuu i to sam i ostvario. Prezadovoljan sam. Jedva čekam da proslavim sa ekipom“, izjavio je Rosberg.

Comment

Working...
                                X