F1 2017

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Četiri proizvođača motora zainteresovana su za ulazak u Formulu 1

Novi dizajn pogonske jednice za 2021. godinu privlači veliki broj kompanija.

I pored toga što se Mercedes, Ferrari i Renault protive novm predlogu za konstruisanje novih agregata izgleda da se baš ovaj dizajn dopada ostalim proizvođačima. Kako navodi BBC Ilmor i Cosworth žele da se vrate u ovaj šampionat pa su tako počeli da razmišljaju o ovim novim projektima.

“Novi projekat o agregatima daje za nadu da i nezavisni proizvođači mogu da se vrate u Formulu 1.” kazao je Bruce Wood, prvi čovek Coswortha.
    Generalni sponzor Red Bulla u narednoj sezoni, Aston Martin ne krije da je počeo da radi na novom projektu a Auto Bild prenosi da i Porsche takođe na svom radaru ima ovaj projekt.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Red Bull želi da što ranije završi novi bolid

Tim iz Milton Kinsa ima nameru da što ranije zagrize stazu sa novim automobilom.

Red Bull je imao naviku da u poslednjih nekoliko godina slabije započne sezonu dok pred sam kraj svoju formu uspe da podigne na veći nivo. Ovaj austrijski tim je tokom prošle zime imao određene probleme sa vazdušnim tunelom zbog čega je na početku 2017. RB 13 zaostajao čak 1.6 sekundi za vodećima. Zbog toga Red Bull želi da što bolje započne narednu godinu kako bi spremniji ušli u šampionat.

“Mi smo se fokusirali da što ranije spremimo bolid i za sada smo 5 dana ispred zacrtanog roka. Pošto su rokovi za dizajn i izradu delova dosta uski, pet dana nam itekako dosta znači. Naša namera je da na prvom testu izvezemo više od 100 krugova.” kazao je šef tima Christian Horner.
      On je dodao da je njegov tim naučio ovogodišnju lekciju, kada je tim i posle velikog zaostatka uspeo da na kraju napravi pobednički bolid.
      “Naredne sezone propisi se neće mnogo menjati tako da mislim da smo naučili lekciju. Nadam se da ćemo se popraviti na planu pouzdanosti a isto ti očekujem i od proizvođača agregata. Demonstrilali smo da imamo jako dobru šasiju i mislim da su od VN Mađarske stvari itekako dosta dobre.”

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Ricciardo: Nema opravdanja za moje slabije razultate

Australijski vozač izjavio je da nema opravdanja za svoje slabije rezultate i što se trenutno nalazi u Verstappenovoj senci.

Iako je Max Verstappen “patio” zbog loše pouzadnosti svog bolida, pred sam kraj sezone ovaj Holanđanin uspeo je da dođe do dve pobede koje je zabeležio na trkama u Maleziji i Meksiku. Zbog toga rezultati Daniela Ricciarda našli su se u drugom planu.

“Ja nemam nikakva opravdanja za moje rezultate. Max izuzetno vozi ove godine i zna kako i na koji način može da izvuče makismum iz svog bolida.” kazao je Ricciardo.

Ipak, Australijanac trenutno ima 40 bodova viška u odnosu na svog timskog kolegu na dve trke do kraja šampionata.
        “To je neverovatno. Max je imao dosta problema sa bolidom i ja nemam objašnjenja zbog čega je to tako. Pitao sam inženjere da li je to pre svega zbog agresivnog stila koji on ima, ali oni su mi rekli da Max uopšte nije takav vozač. Izgleda da je u pitanju loša sreća.” dodao je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

McLaren u velikoj meri modifikovao bolid za 2018. godinu

Tim iz Vokinga sprema svoj novi auto za potrebe Renaultovog agregata.

Iako se britanski tim sprema da na najbolji način završi ovu sezonu a takođe i saradnju sa Hondom, sa druge strane McLaren u svojoj fabrici uveliko se pripema sa svojim novim partnerom. Kako navodi Auto Motor und Sport, Renaultova pogonaska jedinica je sasvim druge arhitekture što zahteva i drugačiji razvoj šasije.
          “Morali smo da redizajniramo kvačilo i menjač.” kazao je jedan od dizajnera McLarena Matt Morris. “Što se tiče rashladnog sistema u prvoj godini uzećemo parametre koje je Renault preporučio.”
          I šef tima Zak Brown nada se da se njegova ekipa naredne sezone može vratiti na podijum.
          “Moram da kažem da mi očekujemo bar neki podijum. Mislim da je bitno da naša očekivanja ne budu previsoka kako ne bi došlo do nekih razočraenja ali moramo biti realni. Videli smo kako ova veza funkcioniše kod Red Bulla tako da imamo čemu da se nadamo.”

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Dominantan start Mercedesa na FP1 VN Brazila

Mercedesi Lewisa Hamiltona i Valtteri Bottasa su imali dugi okršaj za top poziciju, na prvom slobodnom treningu na stazi u Interlagosu, menjajući top vremena tokom većeg dela 90. minutne sesije. Na kraju je četvorostruki šampion izašao kao najbrži, sa prednošću od 0.127s.

Hamiltonov krug od 1:09:202 je ujedno i predstavio očekivano rušenje pređašnjeg rekorda staze – 1:09:822, postavljenog 2004. od strane Rubensa Barrichella u Ferrariju. Nijedan od drugih timova se nije približio na pola sekunde od Hamiltonovog vremena, dok je Kimi Raikkonen bio najbliži sa zaostatkom od 0.524s. Max Verstappen je postavio gotovo identično vreme kao i Finac, blisko praćen od strane timskog kolege Daniela Ricciarda, kojeg očekuje kazna od +10 pozicija na startu grida.

Sebastian Vettel je u ranoj fazi sesije napravio spin, što nije dalje uticalo na njegovo izdanje i beleženje P6. Felipe Massa je na početku svog oproštajnog izdanja, pred domaćom publikom sa P7, zatvorio niz vozača koji su ušli na manje od sekunde zaostatka za Mercedesovim šampionom. Oba vozača McLarena su ušli u top 10 a na P9 ih je razdvojio Esteban Ocon iz Force Indije.

Nakon jučerašnjeg izrazito kišnog dana na Interlagosu, trening je počeo pod sunčanim nebom i suvom stazom, sa veoma malim šansama za kišu. No, postoji i eventualna mogućnost da se to promeni do poslepodnevnog izdanja – FP2.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Hamilton ostao na vrhu i na drugom treningu

Britanac je za manje od pola sekunde bio brži od timskog kolege Bottasa.

Sesija je vožena po suvom vremenu iako je u za drugu polovinu treninga bio najavljivan jak pljusak.
              Ferrari je bio prvi od vodećih timova koji je spustio vreme do 1m10s na mekim gumama. Raikkonen i Vettel su ubrzo međutim pali u poretku pošto su prve dve pozicije pripale Mercedesima, dok se Verstappen probio na treće mesto.
              Hamiloton i Bottas su bili najbrži i nakon prvog izlaska na stazu na mekim gumama, a potom i u drugom kada su svi koristili super-meku komponentu.
              Hamiltonov najbolji krug od 1m09.515s je postavljen u drugom pokušaju na novom setu guma, pošto je u prvom napravio grešku u krivini 8. On je na kraju imao 48 hiljaditinki prednosti u odnosu na Bottasa.
              Ricciardo je bio treći ispred Vettela, Verstappena i Bottasa, a prvu šestoricu je razdvajalo svega šest desetinki.
              Ocon je bio najbolji od ostalih na sedmom mestu, a iza njega je bio Massa koji se ovog vikenda i definitivno oprašta od Brazilske publike. Prvih deset su kompletirali Hulkenberg i Alonso.
              Jedini incident na drugom treningu vredan pomena je bilo Ericssonovo izletanje kada je došao u kontakt sa zaštitnom ogradom. Ipak, on je svoj bolid nakon toga uspešno vratio do boksa. Pored njega, Vandoorne je imao jedno veliko proklizavanje, dok se Grosjean jednom izvrteo na stazi.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Vettel: Biće teško protiv Mercedesa

Nemac smatra da će Mercedes biti veoma jak u Brazilu.

„Mercedes je danas delovao odlično i zato mislim da su malo ispred nas. Mislim da smo mi i Red Bull veoma blizu. Naš balans može da bude bolji i to bi trebalo da nam pomogne, ali biće teško boriti se protiv Mercedesa pošto su brzi u svim uslovima“, izjavio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Hamilton zadovoljan nakon prvih treninga

Britanac smatra da je Mercedes u dobroj poziciji, ali ne potcenjuje rivale.

„Dan je bio dobar. Prilično je uzbudljivo voziti na ovoj stazi sa ovogodišnjim bolidima koji su dosta brži. Trka će biti fizički još zahtevnija, a temperature mogu biti dodatni izazov. Naši izlasci na stazu su prošli bez većih problema. Na žalost, gume se brzo troše tako da u kvalifikacijama mora odmah da se odveze savršen krug. Mislim da smo u dobroj poziciji, ali moglo bi da bude neizvesno“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Ricciardo: Bio je ovo prilično normalan dan za nas

Australijanac je bio zadovoljan, ali se pribojava Mercedesovih performansi tokom ostatka vikenda.

„Dan je bio prilično dobar. Mislim da smo bili u redu. Jutros nismo vozili punom snagom pošto ovaj motor treba da nas služi i na sledećoj trci. Tokom popodneva smo na super-mekim gumama vozili u normalnom režimu i sve je delovalo dobro. Mercedes je dobar u dužim izlascima na stazu i mislim da će sutra biti još jači“, izjavio je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Pozitivan prvi dan za Renault u Brazilu

Oba vozača tima bila su zadovoljna svojim učinkom na stazi.

“Imali smo neke dobre krugove na obe sesije na kojima smo napravili određeni napredak. Bolid nije tako daleko od onog što želimo da napravimo od njega. Uvek je lepo doći na Interlagos jer je ovo posebno mesto. Završili smo dan u prvih deset vozača, pa videćemo dokle možemo da napredujemo.” kazao je Nico Huleknberg.
                      “Za mene je ovo bio pozitivan dan i mislim da smo od samog početka napravili određen napredak, što nam je dalo dodatno samopouzdanje. Mislim da je bilo dobro što nismo imali nikakvu kišu tokom današnjeg dana, pa sam uspeo da završim svoj program. Nadam se da možemo i bolje.” dodao je Carlos Sainz.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Haas: Solidan početak vikenda

Vozači Haasa su imali relativno miran dan u Brazilu.

„Bio je ovo pristojan dan. Vozili smo dosta i isprobali neke nove stvari na bolidu. Jutros nije bilo tako loše, ali popodne nismo bili preterano brzi. Ipak, dobro je da je dan protekao bez kiše i što smo stekli jasnu sliku o našim performansama. Uvek sam voleo da vozim ovde i danas smo dali svoj maksimum“, izjavio je Grosjean.
                        „Nije bilo loše na prvom treningu, ali ima stvari koje treba da se dovedu u red. Vozio sam nekoliko krugova na super mekim gumama i imao sam gotovo identična vremena u svakom od njih. Giovanazzi je vozio na prvom treningu umesto mene i razmenili smo mišljenja što je bilo korisno za obojicu“, izjavio je Magnussen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Solidan petak za Williams u Brazilu

Oba vozača ovoga tima uspela su da kompletiraju svoj zacrtani program.

“Za nas ovo je bio dobar petak. Uspeli smo da izvezemo neke dobre krugove i imali smo sličan tempo kao naši najveći rivali. Biće to teška borba ali pokušaćemo sve što je u našoj moći.” izjavio je Felipe Massa.
                          “Moj dan je bio dobar. Ovo je moj prvi put ovde tako da mi je bilo potrebno određeno vreme da se naviknem na stazu. Moram da poradim na nakim podešavanjima. Pozitivna stvar je to što je bolid dobar pa sada želimo da sastavimo sve parametre kako bi bili spremni za kvalifikacije i trku. Takođe, naš tempo bio je dobar i na kiši.” kazao je Lance Stroll.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Force Indija zadovoljna učinkom na treninzima na Interlagosu

Ovaj tim je iskoristio priliku da testira i neke delove za narednu sezonu.

“Zadovoljan sam današnjim rezultatima. Ujutru bolid nije bio baš najbolji ali samo do drugog treninga napravili značajan pomak. Sada se auto ponaša bolje tako da je tim obavio odličan posao. Ostaje nam da sada materijalizujemo naš tempo na kvalifikacijama i trci. Današnji dan bio je jako težak, pre svega zbog vrućine i vlažnosti vazduha. Mislim da je u jednom momentu vreme bilo kao i Singapuru.” kazao je Esteban Ocon.
                            “Danas sam imao prilike da bolid vozim samo popodne. Nije bilo lako da se za tako kratko vreme podesi balans bolida, pre svega zbog degradacije guma. Ipak, sakupili smo informacije koje ćemo analizirati kako bi doneli najbolje odluke.” dodao je Sergio Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

McLaren ohrabren posle učinka na treninzima u Brazilu

Fernando Alonso i Stoffel Vandoorne puno očekuju od nastavka vikenda na stazi Interlagos.

“Današnji dan je bio teži nego što smo očekivali. Imali smo probleme na prvoj sesiji, kao i u drugoj gde nam je problem pravio pritisak u motoru. Izgubili smo određeno vreme na stazi pa tako nismo uspeli da kompletiramo naš program. Ipak, odradili smo naš prioritetni plan tako da smo zadovoljni učinkom. Očekujemo još performansi od bolida. Naši konkurenti su dosta blizu a biće neizvesna borba za ulazak u Q3.” kazao je Fernando Alonso.
                              “Danas sam imao pozitivan start vikenda. Ovo je moj prvi put da vozim na Interlagosu. Ja sam na svom bolidu imao novi aero paket a prvi rezultati bili su dobri. Sve dobro izgleda pred samu trku. Ostaje samo da poradimo na određenim detaljima i sve uklopimo za trku.” dodao je Stoffel Vandoorne.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Toro Rosso možda propusti trku u Abu Dabiju

Italijanski tim može da se ne nađe na samoj završnici sezone.

Kako prenosi nemački Auto Moto und Sport, juniorski tim Red Bull trenutno teško podnosi situaciju i probleme sa Renaultovom pogonskom jedinicom jer je Toro Rosso na nekoliko poslednjih trka doživeo defekte ne motoru. To je sada dovelo francuskog proizvođača u problem sa nestašicom rezervnih delova odnosno MGU-H komponente.
                                “Toro Rosso je sada u situaciji kao kada tražimo rezervne delove za oldtajmer automobile.” kazao je Helmut Marko.
                                I prvi čovek Renaulta Cyril Abiteboul potvrdio je ovaj problem: “Ova komponenta ima dugotrajno vreme izrade. Trenutno, mi ne možemo da je napravimo u roku od dve nedelje.”

Comment

Working...
                                X