F1 2017

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Haas: Nadamo se da će sutra biti bolje

U Američkom timu još uvek nisu pronašli prava podešavanja i nadaju se da će im promene na bolidu preko noći doneti bolju brzinu.

„Generalno smo se do sada mučili na ovakvim stazama i čini se da je to slučaj i ovde. Pokušavamo da pronađemo prava podešavanja, ali se dosta mučimo. Videćemo ako možemo da preko noći napravimo neke značajnije promene i nadam se da ćemo sutra imati konkretniji tempo“, izjavio je Grosjean.

„Mislim da smo danas dobili dosta informacija o različitim stvarima. Potrebna je dobra analiza i optimističan sam. Ne bih previše obraćao pažnju na današnji dan. Sutra je pravi ispit kada treba da odaberemo najbolja podešavanja“, rekao je Magnussen.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Renault: Zadovoljni smo početkom vikenda

Hulkenberg i Palmer su bili zadovoljni napretkom koji je Renault pravio tokom dana.

„Bilo je loše na kraju dana kada je počela kiša. Izgubili smo vreme, ali je do tada sve bilo u redu. Radili smo na podešavanjima i mislim da smo postigli solidan balans. Biće interesantno videti kakvo nas vreme očekuje u nastavku vikenda- Danas nismo očekivali ovoliku količinu padavina i ta nepredvidivost je upravo i jedan od glavnih odlika ove staze“, izjavio je Hulkenberg.

„Volim ovu stazu i mislim da smo obavili dobar posao tokom dana. Do kraja prvog treninga je osećaj u bolidu bio odličan. Druga sesija je prekinuta zbog kiše, ali smo pre toga uspeli da steknemo dodatne informacije o gumama. Ovo je bio dobar početak vikenda za mene i nadam se da će se ovaj trend nastaviti“, izjavio je Palmer.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Solidan početak vikenda za Toro Rosso u Belgiji

Oba vozača tima zadovoljna su načinom sa kojim su započeli VN Belgije.

“Bio je ovo dobar dan za sve nas. Izgleda da smo brži nego što smo očekivali, što je veoma pozitivno. Sa druge strane znamo da naši konkurenti nađu najbolje performanse tokom subote pa tako moramo da držimo otvorene oči. Pored toga što je vreme nepredvidivo svašta se ovde može desiti. Zbog toga moramo biti spremni na sve.” kazao je Carlos Sainz.
        “Solidan dan za nas. Uspeli smo da zabeležimo puno kilometara i pored toga što smo imali nekoliko problema. Zbog toga će nam treći trening biti itekako potreban. Ipak, uveren sam da sutra možemo da obavimo dobar posao i tako zabeležimo što bolji rezultat.” dodao je Danil Kvyat.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Force Indija optimistična nakon slobodnih treninga

Ocon i Perez kažu da je oseća u bolidu odličan i da veruju da će biti veoma konkurentni do kraja vikenda.

„Dan je prošao bez većih problema i vozio sam dosta krugova i pored prekida na prvom i kiše na drugom treningu. Već sada je osećaj u bolidu dobar i sve ukazuje na to da ćemo sutra imati dobar tempo. Ova staza je jako impresivna za vožnju u bolidu Formule 1 i već u prvom krugu sam mogao da vozim punim gasom kroz Eau Rouge“, izjavio je Ocon.

„Jutarnja sesija je bila kompromitovana zbog nekih manjih problema. Menjali smo mnoge stvari i zato nismo vozili previše krugova. Popodnevna sesija je bila bolja i polako sam počeo da stičem dobar osećaj u bolidu. Znamo u kom pravcu treba da nastavimo i prilično sam optimističan u pogledu naših performansi“, rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Honda nije uspela da testira novu specifikaciju motora

Japanski proizvođač nije uspešno sproveo test nove verzije agregata koja je nosi ime “Spec 3.5”.

Honda odavno pokušava da agresivnim načinom razvoja motora smanji zaostatak za ostalim proizvođačima kao i da što brže i bolje vrati McLaren na stare staze slave. Još tokom četvrtka najavljeno je da će Honda za oba vozača tima spremiti novu verziju motora koja prema njihovim rečima ima mnogo bolji sistem sagorevanja goriva. Yusuke Hasegawa izjavio je da ova specifikacija trenutno nosi ime “3.5” i “3.6” i da je trenutno ona samo jedna polovina od planiranih poboljšanja koje žele da uvedu:
            “Mi smo planirali da ovde dovedemo poboljšanje koje nosi ime “Spec 4” ali u tome nismo uspeli. Trenutno smo završili samo pola toga posla i to je specifikacija “3.5” i “3.6”. Ovaj motor sada teško možemo da uporedimo sa predhodnim jer je ovo sasvim drugačija staza. U Mađarskoj bili smo veoma zadovoljni, ali sa druge strane nismo oduševljeni našim performasama.”

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Renault potvrdio pregovore sa McLarenom oko dobavljanja agregata

Francuski proizvođač potvrdio je da se trenutno vode određeni razgovori sa ovim britanskim timom.

McLaren trenuto se nalazi u veoma teškoj situaciji a to je da li da idalje ostane u partnestvu sa Hondom ili da krene u novu saradnju sa Renaultom. Već je jasno neko vreme da francuski proizvođač želi da svoju operaciju na polju agregata proširi i na četvrti tim, gde trenutno pored svoje ekipe u svom sastavu ima i oba tima Red Bulla. Sa druge strane postojale su indicije da bi Toro Rosso mogao da uzme Hondine motore ali su ljudi iz Red Bull kasnije izjavili da dogovor nije postignut. Zbog toga prvi čovek Renaulta Cyril Abiteboul potvrdio je da postoje kontakti između njih i McLarena:
              “Naša situacija je jasna a to je da mi imamo višegodišnji ugovor sa Red Bullom i Toro Rossom. Mogu da potvrdim da je bilo pregovora sa McLarenom ali sada postoje određene restrikcije u pravilima ako želimo da snabdevamo više od tri tima. Sa McLarenom smo imali prve razgovore gde smo im rekli da mi moramo da poštujemo naše ugovore. Takođe, mi cenimo vezu koju imamo sa Red Bullom.”

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Alonso otvoren za pregovore sa McLarenom a u trku se uključio i Williams

Španski vozač izjavio je kako će svoju odluku o tome gde će nastaviti svoju karijeru doneti u septembru.

McLaren još uvek nije odlučio da li će nastaviti svoje partnerstvo sa Hondom a njihove opcije za eventualnog novog partnera sve su manje. Tim iz Vokinga je u pregovorima sa Renaultom pošto su već dosta ranije i Merceeds i Ferrari odbili saradnju. Sa druge strane ugovor Fernanda Alonsa sa ovim timom ističe na kraju godine a Španac je jasno i glasno izjavio da neće ostati ukoliko tim opet bude ovako nekonkurentan i da će svoju odluku kao i McLaren doneti takođe u sledećem mesecu.
                Alonso je izjavio da je u kontaktu sa menadžmentom McLarena koji ga obaveštavaju o situaciju i pergovorima na polju agregata:
                “Motor nije baš ključno pitanje. Glavna stvar u pregovoima je koliko mi možemo biti konkurentni. Mi smo stalno u kontaktu i razmenjujemo puno informacija (i oko razgovora za novog dobavljača motora). Ja im dajem moje razmišljanje na pomenutu situaciju kako bi spremili naredne korake. Moju odluku o tome gde će nastaviti karijeru doneću nekada u septembru. Još uvek imam jednu nedelju slobode.”
                Ipak, po dolasku u Belgiju pojavila se još jedna informacija a to je da je Williams ponudio Alonsu ugovor. Priča se da bi glavni sponzor tima Martini mogao da pogura ovaj dogovor, koji bi se druge strane veoma lepo unovčio u marketinške svrhe.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Raikkonen i Vettel najbrži na trećem treningu u Belgiji

Oba vozača Ferrarija zauzela su prva dva mesta pred početak kvalifikacija na stazi Spa-Frankonšamp.

Subotnje jutro u Belgiji bilo je mnogo bolje nego što se očekivalo. Temperatura staze bila je 20 stepeni dok je temperatura staze iznosila 23 stepena dok su se oblaci nadvili nad kompleksom Spa-Frankonšampom.
                  Staza se na samom početku nije dovoljno osušila od kiše koja je padala tokom noći, pa su tako vozači u svoj instalacioni krug krenuli na intermidijat gumama. Već u prvim minutima staza se dovoljno prosušila pa su se tako stvorili uslovi za slik gume. Posle 15 minuta prvi mereni krug na super mekim gumama zabeležio je Danil Kvyat – 1m48.498s. Nekoliko momenata kasnije u brze krugove krenuli su i ostali vozači, pa se tako na čelu nalazio Lewis Hamilton sa krugom od 1m45.480s na super mekim gumama gde je imao 2 desetinke prednosti nad Kimijem Raikkonenom.
                  Finac je u narednih par krugova dodao gas pa je tako izbio na čelo tabele gde je zabeležio vreme od 1m45.422s, dok se Sebastian Vettel nalazio na drugom mestu sa 36 hiljaditinke zaostatka. Danil Kvyat je na polovini treninga morao da parkira bolid po izlasku iz četvrte krivine zbog problema sa bolidom koji je izgubio snagu.
                  Od tada vozači su krenuli sa testiranjem ultra mekog pneumatika a prvi koji je to učinio bio je Daniel Ricciardo. Australijanac je uštopovao vreme od 1m45.286s što je bilo dovoljno za prvo mesto. Raikkonen je odmah zatim postavio i novi rekord staze od 1m43.916s, Vettel ga je u stopu pratio (sa zaostatkom od 0.197s) dok je na trećem mestu bio Lewis Hamilton.
                  U samom finišu sesije vozači su vežbali svoje trkačke stintove sa velikom količinom goriva, pa se tako vremena nisu menjala. Tako je Kimi Raikkonen trening završio na prvom mestu ispred Sebastiana Vettela dok je treći bio Lewis Hamilton. Veestappen i Bottas nalazili su se odmah iza dok se na šestom mestu nalazio Daniel Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Potvrđeno: Vettel i Ferrari potpisali novi višegodišnji ugovor

Nemački vozač i italijanski tim produžili su saradnju sve do 2020. godine.

Sebastian Vettel je i zvanično u petak kasno veče potpisao novi trogodišnji ugovor sa italijanskim timom. Ovu informaciju prvo su preneli nemački mediji ali je u subotu ujutro potvrda stigla i od samog tima. Nemac je još 2015. došao u Ferrari iz Red Bulla a njihovi pregovori o nastavku saradnje vodili su se tokom letnje pauze.
                    Pred početka vikenda u Belgiji, tim iz Maranela potvrdio je da će sa njkma i naredne sezone ostati Kimi Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Hamilton ispred Vettela na kvalifikacijama u Belgiji

Lewis Hamilton zabeležio je najbrže vreme u borbi za startnu poziciju pred početak trke za VN Belgije.

Posle jučerašnjeg kišnog dana subotnje popodne bilo je veoma idealno za vožnju. Temperatura staze bila je 35 stepeni a vazduha 24 stepena a iznad staze više nije bilo oblaka.
                      Odmah na početku Lewis Hamilton je prvi započeo svoj brzi krug koji je na kraju iznosio 1m44.316s. Kimi Raikkonen bio je odmah iza sa 4 desetinke zaostatka dok je na trećem meestu bio Valtteri Bottas. Ipak, Sebastian Vettel je sastavio fantastičan krug od 1m44.275s što mu je donelo trenutno prvo mesto. Vozači Merecdesa i Ferrarija su za ovu priliku koristili super meke gume dok se Red Bull odlučio da u pohod krene sa ultra mekom komponentom. Tako se Max Verstappen probio do trećeg mesta a svoje vreme je takođe popravio i Lewis Hamilton – 1m44.184s i tako se vratio na vodeću poziciju.
                      U završnici prvog dela čak deset vozača se borilo za dalji prolaz a prvi na posao prionuli su vozači Haasa. Fernando Alonso je uspeo da ostavri veoma dobar krug i tako ostane na 12. mestu dok se Stoffel Vadoorne nalazio odmah iza. I Nico Hulkenberg je uspeo da u samom finišu popravi svoju poziciju dok to na samom kraju nisu uspeli Felipe Massa, Danil Kvyat, Lance Strol, Marcus Ericsson i Pascal Wehrlein.
                      Kako i prvi tako i drugi deo kvalifikacija otvorili su vozači Merecdesa. Hamilton je i pored turbulentnog kruga uspeo da ostvri krug od 1m43.539s što je bilo dovoljno za prvo mesto a pratili su ga Kimi Raikkonen, Valtteri Bottas i Max Verstappen. U crvenoj zoni posle prvih krugova nalazili su se Hulkenberg, Magnussen, Grosjean, Sainz i Vandoorne.
                      U završnih tri minuta vozači su polako izlazili u svoj finalni pokušaj dok je Stoffel Vandoorne svojom zavetrinom pomagao Fernandu Alonsu da ostvari što bolju brzinu. Hamilton je u tim trenucima poboljšao vreme na 1m42.927s, pa su tako obe Force Indije i oba Renaulta uspela da obezbede prolaz dalje. Alonsov McLaren je u samom finišu ostao bez snage u motoru što ga je bacilo odmah ispod crte a pored njega plasman u Q3 nisu izborili i Grosjean, Magnussen, Sainz i Vandoorne.
                      Na samom početku trećeg dela Jolyan Palmer morao je da parkira svoj bolid zbog problema sa menjačem na njegovom bolidu. Posle prvih krugova Hamilton je bio najbrži sa krugom od 1m42.907s a iza njega nalazili su se Raikkonen, Bottas, Vettel i Verstappen. Hamilton je takođe započeo završni deo kvalifikacija i zabeležio vreme od 1m42.553s što je bilo dovoljno za novu pol poziciju. Iza njega našao se Sebastian Vettel koji je kasnio dve desetinke za vodećim vozačem Merecdesa a na treće mesto pripalo je Valtteri Bottasu. Raikkonen je zauzeo četvrto mesto ispred oba Red Bulla dok su spisak prvih deset zatvorili Hulknebrg, Perez, Occon i Palmer koji nije učestvovao u Q3.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Bottas zbunjen zbog zaostatka za Hamiltonom

Finski vozač nije potpuno zadovoljan učinkom na današnjim kvalifikacijama.

Valtteri Bottas današnje kvalifikacije završio je na trećem mestu iza Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela, gde je za timskim kolegom kasnio za oko pola sekunde. Sam Finac nije najbolje razumeo zbog čega je imao nedostatk u tempu a ponajviše vremena izgubio je u srednjem sektoru.
                        “Tokom vikenda nisam uspeo da se približim vodećima kao ni da nisam imao tempa za pol poziciju. Lewis je bio brži i ja sam zbunjen zbog čega je to tako. Potrebni su mi neki odgovori. Balans bolida je dobar ali mi je falilo prijanjanje u pojedinim momentima, gde sam gubio kontakt sa podlogom u brzim krivinama. Satrtovaću iz drugog reda pa ćemo videti šta će se sve desiti.” kazao je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Hamilton: Počastvovan sam

Britanac je rekao da se oseća počastvovano nakon što je danas izjednačio Schumacherov rekord po broju osvojenih pol-pozicija.

„Ovo je definitivno poseban dan. Iskreno, znao sam da ću verovatno danas izjednačiti rekord, ali nisam se mnogo opterećivao time. Sada kada sam ostvario ovaj rezultat, osećaj je prosto čudan i neverovatan. Ovde sam 1996. prvi put gledao F1 trku. Gledao sam Michaela kako izlazi iz prve krivine i a zvuk motora i vibracije koje stvara su me protresle od glave do pete. Tada sam na drugačiji način počeo da doživljavam ovaj sport“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Vettel se zahvalio Raikkonenu za pomoć u poslednjem sektoru

Nemački vozač uspeo je da na kvalifikacijama za VN Belgije zabeleži drugo mesto.

Kimi Raikkonen je u završnom delu kvalifikacija odlučio da prekine svoj brzi krug zbog greške koju je načinio na stazi, pa je tako rešio da pomogne svom timskom kolegi. Finac je u završnom delu svog kruga “dao” zavetrinu Sebastianu Vettelu, posle čega je Nemac dobio na brzini i tako lakše izborio drugu poziicju.
                            “Mislim da sam imao pomoć prijatelja. Kimi je morao da prekine svoj krug i ono što je uradio bilo je baš velikodušno. Lepo je kada dobijete zavetrinu posle koje mislim da sam zaradio oko dve desetinke, što mi je pomoglo da lakše obiđem Valtterija. Bilo je teško ući u poslednju šikanu, jer sam išao brže a trebao sam da kočim ranije. Nije bilo lako.” kazao je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Sjajnog Palmera zaustavio kvar na menjaču

Britanac je tokom celog vikenda u fantastičnoj formi, ali ga je kvar na menjaču u kvalifikacijama onemogućio da ostvari dobar rezultat.

„Prava je šteta zbog kvara pošto smo imali sjajan tempo. Q1 i Q2 su bili prilično laki. Moji krugovi iz Q2 bi čak u Q3 bili dovoljni da me dovedu do sedmog mesta. Zato je prava šteta što nisam mogao da učestvujem u Q3. Nadam se da nas sutra neće sačekati i kazna. Moram biti zadovoljan ovim kvalifikacijama ako se u obzir uzme forma na nekim prethodnim trkama. Od prvog treninga je naša forma bila odlična. Sada samo moramo da pripremimo sve i verujem da ćemo sutra biti u bodovima“, izjavio je Palmer.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Alonso: Bili bi smo prvi i drugi da nam je motor jači

Španac kaže da je kvalitet McLarenove šasije fantastičan.

„Voleli bi smo da smo stigli do Q3, ali ovo je generalno bio dobar dan. U Q2 smo do poslednjeg pokušaja zaostajali sekundu ipo, a znamo koliko vremena ovde gubimo na pravcima zbog nedostatka snage. Da nemamo taj problem, mislim da bi smo bili prvi i drugi. Moja baterija nije radila i samo od krivine 11 do 12 sam izgubio šest desetinki. Ali sam i pored toga bio brži dve desetinke u tom delu staze tako da bi, da je sve bilo u redu, lako prošao u Q3. Na kraju startujemo sa 11. mesta na novim gumama i to možda i nije tako loše“, izjavio je Alonso.

Comment

Working...
                                X