F1 2017

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Alonso sa Toyotom učestvuje na trci 24 časa Le Mana?

Kako prenose britanski mediji velike su šanse da se Španac naredne godine pojavi na ovoj prestižnoj trci.

Kako navodi BBC veliku su šanse da se Fernando Alonso učestvuje na trci 24 časa Le Mana naredne godine i to u fabričkoj postavi Toyote. Iako nema zvanične potvrde moguće je da vozač McLarena već tokom ove godine testira LMP1 auto na stazi u Bahreinu.
    “Le Man je dogovoren.” kazao je neimanovani izvor iz Toyote. “Njegovo pojavljivanje na ostatku sezone još nije sigurno ali možda se desi da učestvuje i na većini trka.”
    Sa druge strane Alonso nije želeo ništa da potvrdi.
    “Za sada nemam komentara. Videćemo. Sve su to nagađanja. Još nisam pogledao detalje. Voleo bih da se trkam svakog vikenda.”

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Bottas najbrži pred kvalifikacije u Brazilu

Vozače Mercedesa i Ferrarija je na trećem treningu delilo samo 50 hiljaditinki.

U odnosu na jučerašnji lep dan, vremenski uslovi pred početak trećeg treninga bili su drugačiji. Iznad staze Interlagos nalazili su se sivi oblaci, duvao je vetar a temperatura vazduha bila je samo 19 a staze 27 stepeni.
      Na početku sesije dešavanja na stazi bila su u senci jer se u padoku vodila velika rasprava između Red Bulla, Toro Rossa i Renaulta. Mađutim to nije sprečilo Fernanda Alonsa da na medijum gumama zabeleži najbrži krug od 1m12.829s. Posle deset minuta na prilazu ka petoj krivini stao je Lance Stroll zbog problema sa menjačem pa su zbog toga izbačene žute zastave.
      Sesija je ubrzo puštena u aktivan ritam, pa su tako vozači isprobavali super meke pneumatike. Raikkonen je postavio najbrže vreme od 1m09.928s dok je Vettel zaostajao za 50 a Hamilton za 86 hiljaditinke. U tim trenucima vozači Ferrarija testirali su super meke pneumatike dok su vozači Mercedesa imali meke guma, pa su tako u proseku kasnili za oko dve desetinke.
      Na 20 minuta pre kraja Felipe Massa bio je prvi koji je primetio kapi kiše na stazi. Valtteri Bottas je u svojoj simulaciji kvalifikacija zabeležio najbrži krug od 1m09.569s ali ubrzo ispred njega našli su se Sebastian Vettel (1m09.339s), Lewis Hamilton i Kimi Raikkonen, dok je iza Finca bio Fernando Alonso. Bottas je već u sledećem krugu uzvratio udarac – 1m09.281s, dok je Hamilton zaostajao za svojim timskim kolegom za samo 3 hiljaditinke.
      Max Verstappen se u tim momentima mučio sa preupravljanjem bolida u sporim krivinama, pa je tako imao jedno okretanje u 12. krivini. Sličan slučaj imao je i Daniel Ricciardo ali je Australijanac uspeo da spoji krug dobar za petu poziciju.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Bottasu pripao dvoboj sa Vettelom na kvalifikacijama za VN Brazila

Finac je uspeo da na stazi Interlagos dođe do svoje nove pol pozicije.

Vremenski uslovi pred početak kvalifikacija bili su znatno bolji nego za vreme trećeg treninga. Bilo je vedro a temperatura vazduha bila je 18 a staze skoro 30 stepeni.
        Odmah po puštanju sesije na stazi je izbačena crvena zastava zbog izletanja koje je imao Lewis Hamilton. Britanac je izgubio kontrolu nad svojim Mercedesom u šestoj krivini posle čega je završio u zaštitnoj ogradi. Posle male pauze sesija ja ponovo zaživela pa je preostalih 19 bolida nastavilo kvalifikacije. Nakon prve runde krugova vodeću poziciju zauzeo je Sebastian Vettel koji je stazu Interlagos obišao za 1m09.796s na mekim gumama. Iza njega našao se Max Verstappen i Valtteri Bottas dok je Fernando Alonso zauzimao visoko peto mesto ispred Kimija Raikkonena. Ipak, Finac u Ferrariju pojačao je tempo i zabeležio najbrži krug – 1m09.405s.
        U finišu prvog dela osam vozača je vodilo bitku za dalji prolaz među kojima je bio i Felipe Massa. Iskusni Brazilac uspeo da se u svom spasilačkom krugu popne do četvrtog mesta ali na kraju to nije pošlo za rukom Wehrleinu, Galsyu, Strollu i Ericssonu, dok Hamilton nije stigao da zabeleži vreme.
        Na početku drugog dela nekoliko vozača je prijavilo laku kišu. To nije smetalo Bottasu koji je prvi vozač koji je zabeležio vreme ispod 69 sekundi – 1m089.901s. Njega su pratili vozači Ferrarija dok je na četvrtom mestu bio Verstappen ispred Masse i Ricciarda. Max Verstappen je imao mali incident kada je prošao kroz crveno svetlo na uslasku u pitlejn, jer su sudije tada pozvale Fernanda Alonsa na vanderedno merenje. U finišu Q2 Vettel je uspeo da zabeleži najbrži krug – 1m08.494s ispred Bottasa a iza njih našli su se vozači Red Bulla. Alonso se probio na šestu poziciju dok je naveće iznenđenje bio Esteban Ocon koji nije uspeo da prođe u Q3. Francuz je bio 11. a njega su sledili Grosjean, Magnussen, Vandoorne i Hartley.
        Valtteri Bottas ponovo je bio prvi koji je po otvaranju trećeg dela zagrizao stazu u Brazilu, gde je zabeležio vreme od 1m08.442s. Sebastian Vettel imao je odgovor na Finčev krug pa je tako preuzeo prvo mesto svojim vremeno od 1m08.360s. Treći je bio Kimi Raikkonen sa zaostatkom od 4 desetinke a njih je sledio dvojac Red Bulla. U završnim pokušaijima Valtteri Bottas je uspeo da sastavi najbrže vreme od 1m08.322s i tako za 38 hiljaditinki preuze pol poziciju od Sebastiana Vettela. Treći je bio Kimi Raikkonen ispred Maxa Verstappena i Daniela Ricciarda. Šesto mesto pripalo je Sergiju Parezu, sedmo Fernandu Alonsu dok su spisak prvih deset zaključili Nico Huleknberg, Carlos Sainz i Felipe Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Hamilton se nada zabavnoj trci sa začelja

Svetski šampion je danas već u Q1 imao udes koji ga je skupo koštao.

„Ja sam u redu. Sve se dogodilo veoma brzo. To je što je. Pokušavam realno da sagledam situaciju. Ovakvi izazovi čine život zanimljivijim, a njihovo prevazilaženje je još značajnije. Ne dešavaju mi se često ovakve greške, ali one pokazuju da smo svi mi ljudska bića. Pokušaću sutra da se što više zabavim i nadam se odličnoj trci“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Bottas uzbuđen nakon osvajanja treće pol pozicije

Finac je u direktnom duelu na kvalifikacijama pobedio vozače Ferrarija.

„Odlično se osećam. Još se po malo tresem od uzbuđenja. Bio je to dobar krug, a pogotovo sam zadovoljan svojim učinkom pošto su i Sebastian i Kimi dobro vozili. Lewis je izleteo još na samom početku i to je bilo šteta za nas. Lepo je startovati sa pol pozicije ovde u Brazilu. Imamo dobar bolid, ali nas očekuje neizvesna borba sa Ferrarijem. Ovde nije lako preticati i zato je start uvek veoma bitan“, izjavio je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Ferrari: Želeli smo više

Vettel i Raikkonen su imali pomešana osećanja nakon kvalifikacija u Brazilu.

„Mislim da će sutra sve biti u redu, ali voleo bih da sam na prvom mestu. Bilo je jako blizu. Mislim da sam malo kukavički vozio na prilasku prvoj krivini i tu sam izgubilo mnogo vremena. Nakon toga je krug bio u redu. Znao sam da u poslednjem sektoru mogu da nadoknadim vreme, ali sam u prva dva već previše zaostajao. Naš trkački tempo je bio odličan, pogotovo u poređenju sa Valtterijevim i videćemo šta nas čeka“, izjavio je Vettel.
              Njegov timski kolega Raikkonen startuje odmah iza sa trećeg mesta.
              „Moj krug je definitivno mogao da bude bolji od ovoga. Ipak, bilo je dosta problema sa održavanjem temperatura u idealnom opsegu. Glavni izazov je bio u prve dve krivine, a nakon toga je bilo u redu. Moj poslednji krug je bio bolji, ali ne i dovoljno dobar za sam vrh“, rekao je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Massa tvrdi da mu je Sainz upropastio brzi krug

Brazilski vozač veruje da je mogao da zabeleži bolji rezultat na današnjim kvalifikacijama.

Felipe Massa ostavrio je 10. mesto na kvalifikacijama za VN Brazila ali je bio primoran da prekine svoj brzi krug zbog toga što je naleteo na Carlosa Sainza ka prilazu na četvrtoj krivini.
                “Bio sam zadovoljan bolidom u Q1 i Q3 i tokom trećeg dela naleteo sam na Carlosan Sinza koji mi je namerno zasmetao. Milsim stvarno je čudno. Razumem ja kada napravite grešku ili kada vas inženjer ne obavesti na vreme, ali ovo nije bilo do toga. Bio sam ispred njega kada sam napustio garažu. Posle pete krivine sam ga propustio. Posle toga mi je zamsetao, što se može videti i po vremena krugova. Čak sam i razgovarao sa njim posle kvalifikacija, gde mi je on rekao da zna da je to učinio jer sam mu ja po njegovim rečima juče smetao na stazi.” kazao je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Verstappen nezadovoljan

Holanđanin je bio razočaran činjenicom da Red Bull nikako nije mogao da parira Mercedesu i Ferrariju.

„Celog vikenda se mučimo sa balansom i ni u jednom trenutku nisam osetio da imamo bolid sa kojim možemo da se suprotstavimo Mercedesu i Ferrariju. Ovo je naš maksimalni rezultat, ali nam ova staza definitivno ne odgovara, pre svega zbog dva duga pravca“, izjavio je Verstappen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Alonso se pribojava Ricciarda i Hamiltona

Španac je obezbedio sjajnu startnu poziciju za McLaren, ali je svestan kakva mu pretnja preti od vozači koji startuju van svojih uobičajenih pozicija.

„Zadovoljan sam sedmim mestom, pogotovo zbog činjenice što su kvalifikacije bile teške. Uslovi su bili teško, pošto su se na momente videle kapi kiše. To neki put utiče na samopouzdanje vozača i u toj situaciji se ne izvuče maksimum iz bolida iako je staza uglavnom suva. Morate da verujete bolidu i da napadate krivine. Juče nismo bili zadovoljni balansom, ali danas smo napredovali. Nakon kazne za Ricciarda startujemo sa šestog mesta, ali očekujemo nalet i njega i Hamiltona. Braniću se koliko god budem mogao, ali biće teško pošto nas čeka trka po suvom vremenu“, izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Perez zadovoljan učinkom

Meksikanac kaže da je izvukao maksimum iz bolida, a sutra će nakon kazne za Ricciarda naslediti peto mesto na startu.

„Veoma sam zadovoljan rezultatom. Uslovi nisu bili laki, ali sam vozio dobar krug i ovo je bio maksimum. Reno nas je pritiskao, a i Alonso je bio brz. Razlike su male i nijanse su odlučivale i o prolasku u Q3. Bilo je i malo kiše na nekim mestima, ali smo bili fokusirani i na kraju smo ostvarili ono što smo želeli. Sutra će verovatno uslovi bili slični onima od petka, ali u Brazilu se nikad ne zna. Strategija i čuvanje guma će biti od presudnog značaja, ali mislim da smo u dobroj poziciji“, izjavio je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Haasovi vozači zaustavljeni u drugom delu kvalifikacija u Brazilu

Romain Grosjean i Kevin Magnussen nisu uspeli da dođu do završnog segmenta.

“Dali smo sve od sebe u Q2 ali nismo uspeli. Vidi se da smo napravili dobre pomake u odnosu na juče i veoma sam srećan zbog toga. Prošle godine ovde smo bili dosta dobri a ni ove nismo tako loši. Biće svašta tu jer je grid izmešan zbog raznih kazni. Biće to duga trka a takođe imaćemo i visoke temperature. Videćemo šta će se sve dešavati.” kazao je Romain Grosjean.
                        “Mislim da je Romain izvukao maksimum iz bolida, dao je sve od sebe. Ja sam sa druge strane malo podbacio. Bolid nije bio stabilan na zadnjem kraju pa sam se mučio na tom polju. Nisam zadovoljan rezultatom. Videćemo šta će se sve desiti na trci. Nadam se da možemo do poena.” dodao je Kevin Magnussen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Dobre kvalifikacije za Renault na Interlagosu

Oba vozača tima stigla su do završnog dela kvalifikacija.

“Mislim da smo se dobro potrudili na ovim kvalifikacijama jer smo izvukli maksimum iz bolida. Imali smo dobre krugove na kraju Q3 i zbog toga sam veoma srećan. Sada trebamo ovo da materijalizujemo i dođemo do novih poena. Imamo dobar tempo pa tako očekujem tešku borbu sa Force Indijom, McLareon i Williamsom.” izjavio je Nico Hulekneberg.
                          “Ovo je za nas bio dobar dan. Osećao sam se udobno u bolidu u odnosu na ostale sesije. Radili smo na sitnim detaljima ali lepo je biti po treći put u Q3 sa svojim novim timskim kolegom. Poeni su naš cilj, biće interesantno boriti se sa Hamiltonom i Ricciardom koji startuju sa kraja grida.” dodao je Carlos Sainz.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Vettel rutinski odneo pobedu u Brazilu

Ferarijev vozač je kontrolisao trku od početka do kraja i lako je zabeležio pobedu ispred Bottasa i Raikkonena.

Vettel je odlično startovao i odmah iskoristio unutrašnju liniju krivine 1 i obišao Bottasa. Raikkonen je lako zadržao treće mesto, a iza njega se stvorila gužva pošto su u duelu bili Verstappen i Alonso koji se probio do petog mesta. Dobar napredak je napravio i Massa koji je skočio do šestog mesta, dok je Perez sa petog pao na sedmo.
                            Već nakon polovine prvog kruga je došlo do nekoliko incidenata nakon kojih su sa trke morali da se povuku, Vandoorne, Ocon i Magnussen. Problem je imao i Ricciardo u sklopu prvih par krivina, ali je on uspeo da se vrati do boksa i promeni gume. Direkcija trke je u tim trenucima na stazu poslala i vozilo bezbednosti, tako da je Australijanac imao priliku da uhvati priključak za ostalima.
                            Trka je nastavljena u šestom krugu, a odmah na restartu je napredak napravio Massa koji je obišao Alonsa za peto mesto. Ispred njih promena nije bilo i razlike između svakog od vozača su bile oko jedne sekunde.
                            Hamilton je za to vreme pravio sjajan napredak pošto je do jedanaestog kruga napredovao do osmog mesta, dok je Ricciardo nakon prinudnog pit-stopa prošao do dvanaeste pozicije.
                            Ovogodišnji svetski šampion je u 21. krugu pretekao Felipea Massu koji je bio poslednja prepreka pre vodeće grupe vozača, ali je njegov problem bio to što je prednost vodećeg Vettela bila oko 17 sekundi.
                            U tim trenucima je Verstappen počeo ozbiljno da gubi tempo i Hamilton je smanjivao njegovu prednost za više od sekunde po krugu.
                            U 28. krugu je Bottas prvi od vodećih promenio gume, dok je Vettel odgovorio krug kasnije i za malo se vratio na stazu ispred Finca. U istom krugu je gume promenio i Verstappen, dok je Raikkonen to učinio u 30. Hamilton je nakon toga poveo trku sa oko 4 sekunde prednosti na d Vettelom, dok se Nemac lako odvoji od Bottasa.
                            Kao i Hamilton, ni Ricciardo nije menjao gume od starta trke i incidenta u drugoj krivini. On je na kratko držao peto mesto, ali ga je ubrzo obišao timski kolega Verstappen koji je bio na velikim pneumaticima.
                            Hamilton i Ricciardo su svoje gume promenili u 44. krugu i vratili su se na peto odnosno sedmo mesto sa super-mekom komponentom naspram ostalih koji su bili na mekoj.
                            Ricciardo je u 47. krugu obišao Massu za šesto mesto, dok je za to vreme Hamilton vrteo najbolje krugove koji su bili za oko sekundu brži od vozača ispred njega.
                            On je petnaestak krugova pre kraja sustigao Verstappena, a potom je i lako rešio duel u drugoj DRS zoni i dao se u poteru za trećeplasiranim Raikkonenom.
                            Verstappen je desetak krugova pre kraja tražio od tima da mu promeni gume koje su se raspadale i on je svoj drugi pit-stop obavio u 63. krugu bez gubitka pozicije.
                            Hamilton i Raikkonen su vodili svoj duel za treće mesto u poslednjih pet krugova trke, međutim finac se odlično odbranio i nije dozvolio Britancu ni da pokuša neki manevar protiv njega.
                            Vettel je na vrhu bez problema održao Bottasa na distanci i došao do prve pobede u drugoj polovini sezone. Iza vodeće grupe su završila dva Red Bulla, predvođena Verstappenom, dok je Sedmo mesto pripalo Massu na svom oproštaju od domaće publike. Alonso je bio osmi, dok su prvih deset kompletirali Perez i Hulkenberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Bottas razočaran nakon propuštene prilike za pobedu

Finac je nakon trke rekao da je veoma razočaran ishodom.

„Nisam želeo da se nađem u sendviču između dva Ferrarija. Startovao sam sa pol pozicije i jedini cilj je bio da pobedim trku i zbog toga nisam zadovoljan. Izgubili smo na startu. Nakon toga je bilo blizu, pokušavao sam da izvršim pritisak, ali me to nije nigde dovelo“, izjavio je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vettel: Lepo je pobediti posle dužeg vremena

Vozač Ferrarija zabeležio je pobedu na ovogodišnjoj VN Brazila.

Sebastian Vettel se posle uspešnog starta domogao prve pozicije ispred Valtterija Bottasa, posle čega je imao prilke da kontroliše trku i mirno je privede kraju.
                                “Imao sam dobar start, ali su mi kasnije točkovi proklizali kada sam posmislio da sam propustio svoju šansu. Ipak, Veltteri se takođe mučio tako da sam uspeo da se uvučem na prilazu ka prvoj krivini. To je bio ključni momenat. Posle sigurnosnog automobila pokušao sam da napravi određenu razliku i da odatle kontrolišem trku. Veoma sam srećan zbog svih u Maranelu. Nismo pobedeili duže vreme tako da je sada lep osećaj.” izjavio je Sebastian Vettel.

Comment

Working...
                                X