Pa dobro pogresi covek, nije poneo pravi auto, a i sa onakvom snajkom uza se bi ja zaboravio kako se brzine menjaju...
Hteo bih da dam i podelim sa vama misljenje zasto verovatno u Spaniji i Mariapocsu nece trebati slikovi pozadi i zasto ce nam trebati u Slovackoj, Sparti i Kritu.
Asfalt koji je stavljen u Kragujevcu je tip SMA16 odnosno tip asfalta koji se stavlja i kojim se asfaltiraju ulice, odnosno zavrsni sloj. Isti takav asfalt se koristi i prilikom aslfaltiranja velikih parkinga trznih centara kao sto je npr. parking u Rumuniji gde se vozila trka. Takav asfalt se radi sa malo krupnijom granulacijom dok se karting staze, i ostale piste namenjene za trke rade uglavnom sa sitnijom i najsitnijom granulacijom u zavisnosti od namene. Pored granulacije najvazniju ulogu igraju veziva i razni aditivi koji se dodaju u asfalt.
Sitnija granulacija zbog svoje same strukture stvara veci otpor prema gumi nego krupnija granulacija, grubo receno sto ravnija podloga vece trenje sto hrapavija manje. Asfalt koji se ugradjuje u karting staze i piste raznih namena moto sporta se pravi tako da omogucava sto bolje prijanjanje gume za podlogu tzv grip, i omogucava sto vece brzine prilikom prolaska kroz krivine.
Odatle stize zakljucak da se takav asfalt nalazi na pravim stazama kakve su Spanija i Mariapocs, odatle i zakljucak da tamo necemo imati problem sa gripom kao sto smo imali u Kragujevcu i Rumuniji.
Dunev je Kragujevac i Rumuniju vozio sa slikovima pozadi jer je ocigledno poucen iskustvom sa pravih trkackih staza i ocevim visegodisnjim trkackim iskustvom znao problem podloge tj nemanje gripa.
Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka
upravu si Cvrle skroz ali ako bude hladno i hladan asfalt zbog toga sigurno necemo voziti slik ,ali ako bude toplo i zafalilo gripa slikove ce biti tu !!!!! Mi i dalje ucimo i covek ceo zivot uci !!!!!! Ja nazalost tesko podnosim takve stvari kada izgubim zbog nekih gluposti koje nisam znao !!!!!!!
Da li ce se u Spaniju ici sa Barum gumama, posto na ovom snimku sa huje vidi se da gume dime za medalju? I imate li info kakav je asfalt u spaniji i koje su se gume dobro pokazale na toj stazi?
Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks
Nasli smo doduse neku varijantu za slikove, ispade slik 17 jeftiniji nego komercijalna guma koju vozimo. Cudno, ali je tako. Valjda se nece raspasti...
Barum je FENOMENALNA guma za ovo sto nama treba, nesto jako malo skuplja nego Syneris, a dimi za medalju i traje podosta duze. Koje su se gume dobro pokazale pojma nemamo, ali vecina timova vozi iste gume svugde - Madjari Federal, Norbert takodje Kineza, Sunfull, dunev...sta stigne. Mi cemo probati par varijanti, Syneris, Barum i ove dzabana slikove, nesto ce da radi valjda, videcemo.
The difference between men and boys is the price of their toys
@ Jevrem ,I da dopunim, ja sam u nedelju poslao mail direktno stazi, pa ocekujem uskoro i odgovor kakvog je kvaliteta asfalt, staza i sl.. Inace tu se uglavnom vozi zimi i po snegu a od suvih aktivnosti je najzastupljeniji super moto. Cinjenica da je staza na 2400 metara bukvalno vrlo blizu ski centra i da je pretezno pod snegom morali su da vode racuna da staza bude zbog uticaja vode i mrznjenja sto kvalitetnije odradjena da ne bi zbog istog pucala pri niskim temperaturama. Licno misljenje je da ce da ima mnogo dripa i da ce slikovi biti nepotrebni cak kontraproduktivni( pogotovu u prvoj krivini koja je bas dugacka) ali ako zatreba tu su, a da ce Barumke biti pun pogodak.
Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka
Veliki sam poštovalac svakoga ko učini i manji napor nego ovaj o kome tema govori,tako da vas molim da se vratite na dotičnu a ostalo ostavite za drugo mesto,molim Vas!
Budimo konstruktivni.
O,da,opet nikoga ne branim
Ja sam bio fasciniran ovim sto sam video u nedelju na Huji.A gume su dimile toliko,da nije moglo da se dise cak do onih teniskih terena pozadi
BTW sta se desilo gore u ukosnici?
Da nece doci do gubljenja snage motora na toj nadmorskoj visini?
Hoce, sadrzaj kiseonika je oko 25% manji na toj visini. Medjutim, bitno je u citavoj prici znati par stvari:
- atmosferski motori bice najvise pogodjeni jer nemaju nacin da postignu bolje punjenje, i rezultat ce biti manja snaga, i ne postoji ama bas nista sto mogu da urade povodom ovoga.
- turbo motori ce moci da popeglaju pad snage dizanjem pritiska turba, naravno pod uslovom da turbo poseduje dodatni kapacitet da naduva tih ~25% razlike
- motori sa N2O, odnosno Bojanov motor - imace pad snage samog motora, ali na snagu koju N2O sistem dodaje visina nema uticaja, jer radi na mesavinu benzina i N2O koju odredjuju solenoidi, nezavisnu od atmosferskog sadrzaja kiseonika. Tih 70-80KS koliko sistem dodaje ce biti cak i vise, posto ce motor raditi prilicno neefikasno jer nece imati optimalno punjenje. Ako zatreba, uvek se moze dodati jos u roku od 2 minuta. Dakle, nema petljanja sa cackanjem turbo mape, prosta zamena dizni resava stvar, sve da se vozi na 10.000m motor moze da radi bez trunke atmosferskog kiseonika, sve sto mu treba dobije kroz 2 solenoida. Motor nek' izgubi 50KS zbog nadmorske visine, stavicemo 130KS N2O i opet smo tamo odakle smo i krenuli, samo ce potrosnja iz boce biti nesto malo veca.
U ukosnici pukla guma, nista posebno.
The difference between men and boys is the price of their toys
Comment