Kada Yuga podignem na ciljnih 122 KS, masa ce porasti ne vise od +10 kg, ali cu imati odnos od (830 : 122) 6,8 kg/ks, a to znaci 0-100 za 7 sekundi ili nesto malkice manje. To su, kako god da pogledas, VRLO ozbiljne performanse, a zadivljujuce za SOHC 8V 1,3 motor
Da ti pravo kazem, i ja bih voleo da ti to uradis, ali moram da ti kazem, to brate kosta samo tako. Ne kazem, moze se iseci par krivina, odreci se ovoga ili onoga, ali to onda nikada nece biti TO!
Nema tajni, ja sam veliki postovalac Maseratija, oduvek sam to bio. Nikada me Ferarri i Lamborghini nisu odusevljavali iako sam ih postovao, kao Maserati. Ceo moj projekat Yuga je pakovan tako da emulira sto vise moze, a ne moze apsolutno, opstu KONCEPCIJU Maserati GT vozila.
Naravno, najbolje cemu mogu da se nadam je neki dzepni Maserati, nista vise od toga, smanjeni model.
Sem ukoliko ne posizim, pa celu stvar dignem na visi nivo, na primer preradom drugog motora (original FIAT blok 138), na 1.580 ccm. E, ako to ikada uradim, taj bi isao drugacije, tu bi vec kovani klipovi (oni americki, koji kostaju $800 i imaju garanciju na milion milja, racunajuci i karike!) bili obavezni, ostre bregaste na 8.300 o/min, custom 4u1 izduvna grana, itd, tu ne bih stao ispod 100 ks/litru, odnosno 160 KS. I tu bi zadnja klupa letela napolje, sasvim sigurno. Cilj bi bio ispod 5 kg/ks.
Ali, sumnjam da ce biti bas toliko love u doglednom periodu.
Bas sam hteo da Vas pitam, zasto u startu niste isli na varijantu nekog 1600ccm motora iz Tipa/Tempre recimo?
Predpostavljam da je to puno bolja osnova?
Dacho, seti se - jedna od mojih polaznih postavki je da se mora koristiti Zastava/DMB blok. U tom slucaju, to je pravi tjuning. Ako izvadim taj i ubacim neki drugi motor, to je strogo uzevsi transplantacija, a ne tjuning.
Sem toga, da sam to uradio, pojacavanje karoserije bi odnelo jos MNOGO para da bude uradjeno kako treba. I na kraju bih imao vozilo koje je takvo da ja nemam drum za njega. A da se trkam necu, nije to vise za mene.
Zadovoljan sam i sa ovim. Mislim, iako ne mogu da tvrdim, da u drzavi nece biti Yuga koji je tako kvalitetno uradjen, tj. na koje je upotrebljeno toliko mnogo tako kvalitetnih delova. Mislim naravno na vozila za drum, ne na trkace, to je neka sasvim druga pesma. Oni mucenici u N klasi ionako ne smeju nista sem da sednu i voze, cista sramota.
I da se razumemo - nista nismo mi (drugari i ja) izmislili, nigde nek revolucije i genijalnih misli. Naprosto smo seli i pogledali sta se sve nudi i pokusali da odaberemo najbolje sto je imalo smisla kupiti. Na primer, za taj blok postoji DOHC 16V glava, pravi je neka italijanska firma, ali kosta 5.500 evra. Kome to treba, ja zaista ne znam. Ili, postoje bregaste koje su tretirane nitridom, ali kostaju od 550 evra pa nagore; hvala, ali ne hvala, ja volim mog Yuga, ali ne toliko. Ova koju treba da dobijem je na kraju kostala 215 evra i to nije malo, ali je ipak jos uvek u granicama prihvatljivog.
Najzad, ja ipak ne pravim ikonu, to na kraju ipak treba da bude auto koji ce se voziti.
Najzad, ja sam, gde god sam mogao, stavljao ganc nove delove u njega, dok vecina koristi polovne delove. E sada, polovno jeste jeftinije, ali je polovno, u sasvim sigurno nacetom stanju, jer nista ne moze da se koristi a da se ne trosi. Time sam naravno dobio mnogo veci racun, ali i prakticno novo vozilo, od koga bi trebalo ocekivati mnogo godina i hiljada kilometara verne sluzbe.
Sve ima svoje. Drugi budze, a ja sam hteo da se on odradi posteno, kako treba. Moze, sve moze, ali sve ima svoju cenu. Nekome je bitno da bude jako brz, a meni to nije dosta, ja hocu da budem jako brz vise godina ze redom i to bez odlaska kod majstora ako moze, sem za redovne servise.
Da malo osvezim temu jer znam da mnoge zanima sta se radi na jugicu. Ako DejanV nema nista protiv, naravno...
Plan je promenjen i motor je porastao na 1600ccm. Tj, stari je dobio sut kartu i kupljen je novi. Glava sa starog (inace uno turbo glava) je dobila velike ventile (40/33) i odradjeni su kanali, povecana kompresija na 10.5. Bregasta 280 i nesto stepeni, lift oko 11 (ne secam se ). Weber-marelli ubrizgavanje i cetiri leptira od 36mm sa lepim plenumom i trubicama. RAM-air usis vazduha sa usisnikom na haubi.
Do petka ce biti sklopljeno i onda sledi mapiranje. Posle toga cemo da pravimo novu kutiju za vazduh i usisnik.
Malo se mislilo i o stajlingu pa je jugic dobio i crne pragove ispod vrata. Mnogo lepo mu stoje
U toku je i trazenje menjaca od Regate 1.5 koja ima duzu poluosovinu iz dva dela sa lezajem ispod alternatora, pa da se konacno i djubre od zastavinog menjaca izbaci...
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Odlicno, samo nemojte preterivati sa stajlingom. Taj jugic je bio vučić u jagnjećoj koži i bilo bi šteta otkrivati adute u startu tj, već izgledom. Ja lično volim zaprepašćena lica u retrovizoru kad im se nabijem u **** a tek kad ih obilazim s nekom nazovi krntijom.
Koliko konja je to na vidiku?
Konja na vidiku oko 140. Merenje ce pokazati...
Necemo preterivati sa stajlingom, pragovi su jedino sto ce dobiti. Sve ostalo stock. Trazi se i stara maska hladnjaka. Sto se tice usisnika za vazduh, najsrecniji bi smo bili da originalni jugov usisnih moze da se iskoristi sa obe strane, ali nije simetrican. Tako da trazimo ili simetrican usisnik ili dva usisnika za levo i dwesno sa nekih drugih kola, a da izgledaju pristojno...
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Ako je zbog toga stavio, onda bolje da skine...izmedju pragova i sajtni, pogotovu kad je aftermarket izvedba uvek se talozi prljavstina posle nekog vremena...ista stvar kao i sa plasticnim prosirenjima za blatobrane a la Golf GTI ili Mini Cooper.
Sto se tice stylinga nekada je mogao da se nabavi decentni zadnji spojler u boji auta koji je isao samo gornjim obodom zadnjeg stakla...to nije losa stvar...ne znam da li jos to ima da se nabavi. U svakom slucaju vaznije je sta se desava "ispod koze"....
evo nesto lepo sa ljubitelje dorade Fiata...
Lepo sto projekat napreduje, uvek mi je glupo kada ponestane daha da se nesto zavrsi...
urose majstore.
mudro zboris, shlag na dvv tortu stavljas.
dvv izgleda si sujeveran, m? ucutao se, samo nas mrvicama hranis...
ma samo napred. slatko chitati, jedva docekati. mozda je tako sladje.
i radite samo polako. da bi mogao da ide sto brze. (ovu misao cu da patentiram )
video sam kod jednog lika u zelezniku da ima u dvoristu haubu od imprece,pa da ga pitam za usis sa haube?Za masku reci dejanu imam,samo da nadjem,poklonicu mu!!!
Comment