Znam, culi smo se vec par puta, dogovorili sta smo se dogovorili, a sto se tih troskova tice, mislim da je sa te strane razum davno izleteo kroz prozor
The difference between men and boys is the price of their toys
kupljen pre godinu i po dana kao 1.3, dakle sa 138 blokom
Mislim da gresite, 138 blokovi su novije verzije 128 blokova (inace potpuno isti), ali Fiatovi, ugradjivani u Uno, Ritmo i jos neke modele (1,1 i 1,3).
DMB pravi samo 128 blokove, koji su, uzgred, potpuno isti kao Fiatovi, ali imaju tu oznaku koju su nasledili od Fiata.
DMB-ov 1116 ccm motor ima oznaku 128A.064, a 1301 ccm 128BE.2A
Inace, i 128 i 138 blokovi postoje u verziji 1116 ccm i 1301 ccm.
Videcu ako mogu da nadjem ko je radio taj spojler...izasao sam iz filma friziranih Yugica pre 6 godina, pa se situacija poprilicno promenila pretpostavljam...u ono vreme mogla su da se stave i lepa prosirena krila, sada vidim da toga izgleda nema, itd, itd.
Videcu ako mogu da nadjem ko je radio taj spojler...izasao sam iz filma friziranih Yugica pre 6 godina, pa se situacija poprilicno promenila pretpostavljam...u ono vreme mogla su da se stave i lepa prosirena krila, sada vidim da toga izgleda nema, itd, itd.
Hvala unapred, ma kakav ishod bio. Racuna se dobra volja.
Znam, culi smo se vec par puta, dogovorili sta smo se dogovorili, a sto se tih troskova tice, mislim da je sa te strane razum davno izleteo kroz prozor
Ma, lako cemo za razum, nego da i sloboda ne izleti kroz prozor zbog dugova.
Prva merenja, prema Nikoli Radenkovicu, ja ih samo prenosim:
0-60 km/h u prvoj - 2,7 sekundi
60-100 km/h u drugoj - 2,5 sekundi
Maksimalna brzina preko 200 km/h, Nikola nije hteo da ga przi, to ostavlja meni. Ja je procenjujem (ali nisam jos probao) na 215-218 km/h, u cetvrto, pri oko 7.800 o/min.
Recimo da se mrda.
Obzirom na vrlo ostru bregastu, maksimalnu snagu postize na oko 7.300 o/min, limiter je postavljen na 8.000 o/min., a uobicajeni "trade-off" takvih motora, obrtni momenat, je na tik ispod 5.000 o/min. Egonov dinamometar ce to sve vec lepo iscrtati.
Nikola kaze da do oko 3.500 o/min. lepo vuce, ali nista spektakularno, ali nagore, iznad 4.000 o/min., kaze da motor bukvalno podivlja i vuce kao blesav.
Sale, Nikola je to merio preko PC-ja zakacenog za sistem u kolima. Radi se o "custom" sistemu njegove proizvodnje, kao osnov koristi Weber/Marelli ECU, ali se on detaljno preradjuje i fizicki (izmena delova, ugradjivanje novih delova) i softverski. Sada vec mogu i da javno kazem - taj njegov sistem (mnogo vise od prostog ECU-a, zaista citav sistem u razvijenom obliku) je zvanicna preporuka Cosworth-a za ekstremni tjuning, kada serijska elektronika vise nije dovoljno dobra. Znam da se jedan clanak o tome pojavio u nekom britanskom casopisu koji se bavi tjuningom Fordovih vozila, mislim da je i nekom drugom izasao drugi tekst, ali nisam siguran.
Prilikom poslednje runde merenja, pre godinu dana, podatci koje je on dobio su se posle jako dobro slagali za ugradjenim Veglia-Borletti brzinomerom i obrtomerom (brzinomer je odstupao od apsoluta za manje od 3 km/h u rasponu 60-180 km/h), a POTPUNO su se poklopili sa podtacima ocitanim na Egonovom dinamomteru. Obrtomer pokazuje gluposti i ******stine ispod 1.100 o/min, a odatle ima jako, jako malu gresku sve do kraja opsega meni zanimljivog (soft limiter na 7.900, hard limiter na 8.200 o/min).
Upravo sam se vratio sa sastanka Trilateralne Komisije u sastavu Nikola Radenkovic, Uros Piperski i ja, posmatrac moj sin. Pitao sam Nikolu koliko su ta merenja pouzdana, on mi je rekao da je maksimalno odstupanje programa 0,01%, ali da je ukupna greska moguce veca, zbog spoljnih faktora (vrsta i kvalitet druma, temperatura vazduha, brzina i smer vetra, itd). "Greska" u smislu ponovljivosti.
Slicna merenja cu i sam ponoviti, a na kraju krajeva, kada se stvar finalizuje do kraja, ide kod Egona na dinamometar. Koliko sada on gresi opet nije mnogo bitno, jer kako god da gresi, gresi konstantno, a mene zanima da uporedim prethodno ocitavanje sa novim.
Ponavljam, ja sam samo preneo ono sto je meni receno, auto stize tek sutra. Medjutim, posto znam Nikolu vec godinama, do sada se nije dogodilo da je rekao ista sto nije mogao i da dokaze kao tacno. Isto kao i Uros.
Da nije tako, zar mislis da bi ih tek tako pustio da potrose tolike pare?
svaka cast, sad samo jos da dobijes auto i onda uzivancija, nego ajde reci koliko je para potrebno za to planinarenje, naravno ako ti to ne predstavlja problem.
Cestitamo , znaci kockice su se polako slozile. Ta ubrzanja ima M3 i 911 . Svaka cast na ulozenom trudu, entuzijazmu a dugove pa na rate zna se .
A jok, nista na rate, Gorane, nije moj obraz dovoljno debeo za to.
Kolicina rada i dobre volje koje su i Nikola, i Uros objektivno ulozili u taj auto totalno eliminisu bilo sta sem solarnog placanja (pare na sunce!). Iako nisu radili za dzabe, nisam slep, znam i ja poneku, a sigurno sasvim dovoljno da znam i vidim da je isplacen novac njima daleko van bilo kakve iole razumne proporcije sa kolicinom rada i znanja ugradjenog u taj auto.
Vidim, postujem i pamtim.
Ono cega se ti secas je bleda senka, mozda jedva neki nagovestaj onoga sto je on sada. Istina, i to je imalo svoju cenu, pa sam ja, umesto da zavrsim sa Maseratinijem (dzepnim Maseratijem), zavrsio sa Ferarinijem (dzepnim Ferrari-jem). Karakter mu se promenio od relativno suverenog i smirenog, na vatrenog i neuroticnog - od 4.000 pa do 7.900 o/min totalno luduje i kida, zaista vrlo nalik Ferrari masinama. Ja sam istina samo jednom vozio samo jednu, ali i ona je bila bas takva, ispod 4.000 o/min prilicno mlako, alo odatle nagore - ludilo!
Ma, 100 godina mrtvom bi sibnuo adrelanin, veruj mi, kada cujes urlik sredjenog motora, kao pobesnela zver. Uostalom, probaces kada dodjes.
svaka cast, sad samo jos da dobijes auto i onda uzivancija, nego ajde reci koliko je para potrebno za to planinarenje, naravno ako ti to ne predstavlja problem.
Jako mnogo para, bar ja tako mislim. Nisam jos sveo racunicu, i nemam jos sve, ceka me jos menjac i par manjih radova, ali ispod 7.000 eura sigurno nije.
Jedina olaksica je sto nije moralo sve odjenom, nego po fazama. Sredinom jula, proslo je pune tri godine kako se to radi.
Svaka cast za auto otprilike mogu da ti zamislim auto kao od npr.Yuga od Krtole(hoby) na trkama jer su oni tu negde po snazi,vidi se da volis da imas veoma kvalitetnu robu kod sebe i da nisi po tom skrt ni najmanje za novce,ali iskreno ova cifra koju si naveo je stvarno extremna ali naravno sve danas kosta i onaj tvoj citat "brzina kosta ..." oslikava stvarno stanje mnogima koji jos uvek smatraju da je Yugo jeftina roba koja se za male pare da srediti.
Comment